معلق ماندن در رابطه یا همان احساس بلاتکلیفی یکی از مشکلات عمده ایست که بسیاری از جوانان در روابط عاطفی خود با جنس مخالف آن را تجربه میکنند. در این شرایط افراد اغلب در مورد سرنوشت آینده خود دچار اضطراب و نگرانی هستند که این مسئله میتواند از عوامل گوناگونی نظیر وجود مشکلات مالی، نبود تعهد کافی در رابطه و احساس وابستگی بیمارگون نشات بگیرد. در این روابط معمولا یکی از زوجین خواستار روشن شدن تکلیف و وضعیت زندگی با فرد است و دیگری به بهانههای مختلف آن را به تعویق میاندازد. آنچه که اهمیت دارد شناخت علل زیربنایی و راهکارهای حل این مشکل است که ما در ادامه به بررسی بیشتر آن خواهیم پرداخت پس تا انتهای مطلب با ما همراه باشید.
در رابطه عاطفی پیش از ازدواج بسیاری از زوجین احساس معلق بودن یا همان بلاتکلیفی را تجربه میکنند. در واقع این افراد نمیدانند که سرانجام این رابطه به کجا خواهد کشید و همین مبهم بودن شرایط اضطرابها و نگرانیهای زیادی را رقم میزند که طبیعتاً میتواند بر کیفیت رابطه تأثیر گذاشته و حتی در نهایت به جدایی بیانجامد. ما در ادامه تلاش کردهایم تا در مورد علل زیربنایی مؤثر در بروز این وضعیت توضیحات بیشتری را ارائه کنیم. آگاهی از این موارد به شما کمک میکند تا راه حل متناسب با مشکل خود را راحتتر بیابید و زودتر برای نجات رابطه عاطفیتان گامی بردارید.
برای آگاهی بیشتر در زمینه نامزدی تا عقد کلیک کنید.
در بسیاری از موارد افراد با فکر کردن به مسئولیتهای مرتبط با زندگی زناشویی و ازدواج دچار ترس و نگرانی میشوند. در این شرایط افرادی که از نظر روانی پختهتر هستند تلاش مینمایند تا با برنامهریزی و برداشتن قدمهای کوتاه اما پیوسته در جهت رسمیت بخشیدن به رابطه خود حرکت کنند.
اما در مقابل افرادی هستند که فکر کردن به مسئولیتها منجر به بروز واکنش ترس و اضطراب بسیار بیمارگون در آنها میشود. این افراد معمولاً برای کنترل احساسات خود تلاش میکنند از مواجه شدن با موقعیت مورد نظر اجتناب کنند و در نتیجه دائماً رابطه را در یک وضعیت بلاتکلیف قرار میدهند. در واقع آنها فکر کردن به مسئولیتها و مشکلات را دائماً به زمان و موقعیت دیگری حواله میدهند. در این شرایط مراجعه به روانشناس و درمان ترسهای درونی که خود میتوانند ناشی از عوامل گوناگون نظیر کمال گرایی و اعتماد به نفس پایین باشند از اهمیت بسزایی برخوردار است.
در بسیاری از مواقع رفتارهای نادرست دو طرف در رابطه، از ترسهای بنیادی آنها نشات میگیرد. ترس از دست دادن به عنوان یکی از اساسیترین ترسهای بشری میتواند تأثیر بسزایی در معلق ماندن در رابطه و احساس بلاتکلیفی در آن داشته باشد. در واقع افراد زیادی هستند که میدانند فرد مقابل شخص مورد نظر آنها در زندگی نیست اما با این حال ترس از دست دادن باعث میشود که به گونهای ارتباط خود را ادامه دهند و ناخودآگاه تصمیم بگیرند رابطه خود را قطع نکنند.
عوامل مختلفی میتوانند در شدت یافتن ترس از دست دادن در ما تأثیرگذار باشند که از جمله مهمترین آنها میتوان به رویدادهای ناخوشایند مرتبط با دوران کودکی، تجربه ناکامیهای بسیار زیاد در زندگی و داشتن باورهای فاجعه ساز نظیر اینکه از دست دادن به معنی شکست و پایان زندگی است اشاره کرد. اگر شما هم احساس میکنید با وجود آگاهی از مشکلات اساسی رابطه خود نمیتوانید به جدایی فکر کنید و به همین دلیل معلق ماندن در رابطه را ترجیح میدهید توصیه میکنیم به یک روانشناس برای ریشهیابی و درمان مشکلات خود مراجعه نمایید.
برای آشنایی بیشتر در زمینه زوج درمانی کلیک کنید.
بسیاری از افرادی که ابتدا با شکایت احساس بلاتکلیفی در رابطه به جلسات مشاوره مراجعه میکنند در نهایت متوجه میشوند که به طور کلی مشکلاتی در زمینه تصمیم گرفتن در زندگی خود دارند. تصمیمگیری حتی در پایینترین سطح و در مورد مسائل بسیار جزئی نیز همواره با مقداری تنش همراه است چراکه در هر انتخاب ما از یک سری چیزها چشم میپوشیم و تصمیم میگیریم به دنبال چیزهای دیگری برویم که برای ما ارزشمندی بیشتری دارند. افرادی که از نظر روانی قابلیت پذیرش محدودیتها را ندارند هنگام تصمیمگیری نمیتوانند از هیچ موردی چشم بپوشند و در نتیجه همواره بین گزینههای مختلفی گیر میافتند.
این افراد هنگام قرار گرفتن در یک رابطه ممکن است دائماً در مورد انتخاب فرد مورد علاقه خود به شک و تردید بیفتند و به طور وسواسی به معیارها و ملاکهای خود بیاندیشند. این مسئله در صورت درمان نشدن میتواند آسیبهای زیادی را در پی داشته باشد که از جمله مهمترین آنها باید به طولانی شدن ارتباط قبل ازدواج، بروز خیانت و تجربه دائمی شکست اشاره کرد.
شاید فکر کنید حرف زدن در زندگی یکی از سادهترین کارهایی است که ما انجام میدهیم. اما مطالعات و تجربیات بالینی نشان میدهند اکثر مشکلاتی که افراد در زندگی خود تجربه میکنند از نبود ارتباط و گفتوگوی مؤثر بین افراد ناشی میشود. برای مثال بسیاری از زوجین هرگز نمیتوانند به طور واضح در مورد مشکلاتی که در طول رابطه با یکدیگر تجربه میکنند صحبت کنند. ترس از تنش، درگیری، جدایی و مسائلی از این دست باعث میشود بسیاری از افراد هنگام برخورد با مشکلات مختلف از حرف زدن مستقیم با یکدیگر طفره بروند. همین امر باعث میشود که آن در وضعیتی بین ماندن و رفتن گرفتار شوند و ندانند که چگونه باید برای ادامه رابطه خود تصمیم بگیرند. در این شرایط مراجعه به یک روانشناس متخصص در حیطه زوج درمانی تا حد زیادی میتواند به شما کمک کند.
برای اطلاع بیشتر در زمینه مشاوره قبل از ازدواج کلیک کنید.
اختلال اضطراب جدایی در گذشته به عنوان یک اختلال رشدی در نظر گرفته میشد که تنها در کودکان اتفاق میافتد اما امروزه به عنوان یک اختلال اضطرابی که در هر سنی ممکن است وجود داشته باشد مورد توجه قرار میگیرد. این اختلال در واقع شکل تشدید یافته همان ترس از دست دادن است که میتواند جلوی تصمیمات منطقی فرد را گرفته و او را در روابط ناسالم، معلق و درمانده نگه دارد.
برای دریافت مشاوره در زمینه معلق ماندن در رابطه می توانید با مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی حامی هنر زندگی از طریق تلفن ثابت از کل کشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگیرید.
منبع: معلق ماندن در رابطه | چطور یک رابطه بلاتکلیف را به سرانجام برسانیم ؟