زندگی مجردی به هر دلیلی که پیش بیاید برای فرد چالشهایی را به همراه دارد. اما زمانی که زندگی مجردی انتخاب فرد نبوده باشد، علاوه بر مسائل مالی و مسئولیتهای جدید، بار عاطفی و روانی نیز برای او ایجاد می کند. زندگی مجردی فرصتی است تا نیاز به استقلال و خودباوری فرد تقویت شود؛ پس میتوان از این موقعیت برای رشد و خودشکوفایی استفاده کرد. اما اگر بدون برنامه و در نظر گرفتن اصول چنین زندگی وارد آن شوید، کنترل امور زندگی از دستتان خارج شده و به سمت مسیری نامشخص پیش خواهید رفت. در ادامه مقاله به بررسی جوانب کلی زندگی مجردی و راههایی برای زندگی مجردی بهتر میپردازیم..
زندگی مجردی به این معناست که فرد پس از دوران نوجوانی بتواند به تنهایی و در خانهای مستقل از خانواده خود زندگی کند. در گذشته حتی در ۲۰ یا ۳۰ سال اخیر نگاه چندان مثبتی به این موضوع وجود نداشت. چراکه خانوادههای ایرانی تأکید بیشتری بر فرهنگ جمع گرایی میکردند و تنها استقلال فرزندان را در صورتی میپذیرفتند که آنها ازدواج کرده و خانواده جدیدی تشکیل داده باشند. این سختگیری به خصوص برای دختران تا حد بسیار بیشتری اعمال میشد و اکنون نیز ادامه دارد.
در واقع زندگی مجردی دختران در بسیاری از فرهنگهای ایرانی امری نهی شده محسوب میشود و خیلی از خانوادههای ایرانی به آن به صورت یک ناهنجاری نگاه میکنند. اما امروزه بسیاری از والدین انعطاف بیشتری به خرج میدهند. برای مثال قبول شدن در دانشگاههای شهرهای دیگر، بسیاری از خانوادهها را متقاعد میکند که به فرزندانشان، چه پسر و چه دختر اجازه دهند که به طور مستقل در شهر و مکان دیگری زندگی کنند. با این حال امروزه هنوز زندگی مجردی بدون اینکه دلیل خاصی نظیر شغل، یا تحصیل برای آن وجود داشته باشد برای بسیاری از خانوادهها معنایی نداشته و آنها نمیتوانند با این مسئله کنار بیایند.
زندگی مجردی امری نیست که بتوان به طور مطلق یا همان سیاه و سفید به آن نگاه کرد. مجموعه عوامل مختلفی در کنار هم میتوانند دست به دست هم دهند تا زندگی مجردی برای یک فرد، عاملی رشد دهنده تلقی شود و برای فرد دیگر آسیبزا باشد. برای مثال اساس گرایش به زندگی مجردی نیاز به استقلال است. اما آیا تمرین استقلال تنها به زندگی کردن در خانهای جدا کفایت میکند؟ اگر شما میخواهید فرزند مستقلی داشته باشید باید بتوانید در کنار آزادی دادن به او مهارتهای بین فردی لازم در زندگی را نیز به او بیاموزید.
افرادی که زندگی مجردی را انتخاب میکنند، باید بتوانند در ابعاد دیگر زندگی نظیر وضعیت شغلی و مالی نیز به مرور مستقل شوند و هم چنین به سطحی از رشد روانی برسند که احساس خودکارآمدی داشته و زندگی جدید خود را با تکیه بر توانمندیهای خویش اداره کنند. افرادی که هنوز تا حد بسیاری به والدین خود وابسته هستند و در مهارتهایی نظیر تصمیمگیری مشکلات بسیار زیادی دارند احتمالاً زندگی مجردی کمک چندانی به آنها نمیکند و حتی میتواند منجر به بروز آسیب نیز در آنها بشود. این افراد باید ابتدا آمادگیهای لازم را از طریق آموزشهای والدین یا شرکت در جلسات مشاوره خانواده به دست آورده و سپس زندگی مستقلانه خود را آغاز نمایند.
علل و عوامل زیادی وجود دارند که باعث شده افراد زندگی مجردی را ترجیح دهند و این مسئله در سالهای اخیر بیشتر از قبل دیده شود. از جمله مهمترین اینها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
افراد با گذر از نوجوانی و رسیدن به دوره بزرگسالی، شخصیت منحصر به فردی را شکل میدهند که باید از خانواده مستقل شده و سبک زندگی مورد نظر خود را پی بگیرد. در گذشته به دلیل مساعدتر بودن شرایط اقتصادی و کمتر بودن موانع مربوط به ازدواج افراد برای رفع این نیاز خود میتوانستند خانواده جدیدی تشکیل داده و به این ترتیب زندگی مشترکی را تشکیل دهند.
اما امروزه به دلیل مشکلات بسیاری که افراد برای ازدواج با آن رو به رو هستند، امکان تشکیل خانواده جدید و جدا شدن از خانواده پدری به این راحتیها برای همه افراد فراهم نیست. با این حال جوانان نمیتوانند از نیاز خود به استقلال دست بکشند و آن را نادیده بگیرند. در نتیجه اگر در خانوادهای زندگی کنند که دائماً باید سبک زندگی خود را با والدین و سایر اعضا هماهنگ نمایند، اکثراً ترجیح میدهند که خانه مستقلی برای خود تهیه کرده و در این سنین زندگی مجردی داشته باشند.
فشارهای اقتصادی و اجتماعی مضاعف در جامعه امروز و ناتوانی خانواده در تأمین امنیت روانی فرزندان باعث شده که جوانان بسیاری دچار ترس شدید از پذیرش مسئولیت باشند. همین امر باعث میشود که هنگام فکر کردن به ازدواج، ترس بسیار شدید و مفرطی را تجربه کرده و برای فرار از این احساسات ناخوشایند به طور ناخودآگاه به اهمال کاری روی بیاورند. هرچقدر این وضعیت تشدید شود، فرد بیشتر از ازدواج میگریزد و بیشتر تمایل دارد تا زندگی به سبک مجردی را تجربه نماید.
بسیاری از خانوادهها از ابتدا دائماً تمام نیازهای فرزند خود را به طور افراطی برآورده میکنند و اجازه نمیدهند که او ناکامی را در حد بهینه یا معمول نیز تجربه نماید. همین امر باعث میشود که فرد هیچ محدودیتی را در زندگی نپذیرد و در واقع شخصیتی را تشکیل دهد که همه چیز را با هم میخواهد. این افراد اغلب نمیتوانند از عیاشی و خوشگذرانیهای دوران مجردی چشم بپوشند و محدودیتهای زندگی متأهلی را تحمل کنند. در واقع فاکتور بسیار مهم تعهد در این افراد به درستی شکل نگرفته است. در نتیجه این افراد یا تن به ازدواج نمیدهند و همواره دوست دارند مجردی زندگی کنند و یا بعد ازدواج آسیبهای رفتاری نظیر خیانت را از خود نشان میدهند.
امروزه آمار ازدواج سفید یا همان ازدواج کردن بدون گذراندن روند قانونی و شرعی در کشور ما در حال افزایش است. برخی از جوانان به دلیل اینکه نمیخواهند به شیوه سنتی ازدواج کنند یا با مناسک مذهبی مرتبط با آن موافق نیستند، ابتدا زندگی مجردی را آغاز کرده تا در نهایت بتوانند ازدواج سفید را نیز تجربه نمایند.
خواه ناخواه ما باید این مسئله را بپذیریم که سن ازدواج نسبت به گذشته در کشور ما افزایش پیدا کرده و زندگی کردن در این شرایط با توجه به شکاف بین نسلها و عدم وجود پذیرش متقابل بین والدین و فرزندان، شرایط زندگی در خانه پدری را بسیار دشوار کرده است. اگر شما به عنوان والدین نسبت به آسیبهای مرتبط با زندگی مجردی نظیر روابط پرخطر جنسی و یا درگیری در اعتیاد حساس هستید، به جای منع کردن فرزندتان از زندگی مجردی تلاش نمایید تا بر روی نوع ارتباط خود با او بیشتر کار کنید تا فضای خانه محیط امنی برای او باقی بماند. در عین حال تلاش کنید تا مهارتهای مهمی نظیر" نه گفتن" را به فرزندتان بیاموزید تا او بتواند بدون حضور شما نیز به تنهایی از خود مراقبت نماید و با احتمال کمتری با آسیبهای مربوطه مواجه شود.
زندگی مجردی و بدون یک حامی، موضوع تامین مخارج را برای فرد جدیتر میکند. در شرایطی اقتصادی که تامین مسکن و مخارج روزمره نیاز به سرمایه بزرگی دارد، جدا شدن از خانواده جرات زیادی را میطلبد. مشکلات مالی برای بسیاری از جوانانی که جدا از خانواده زندگی میکنند، دشواریهایی را به وجود میآورد. همین موضوع میتواند عاملی برای ناامیدی، افسردگی، احساس تنهایی و حتی زمینهای برای کژرویهای اخلاقی باشد.
نکته بعدی در مسئله مستقل شدن از خانواده و زندگی مجردی، این است که آیا شما میتوانید به تنهایی از پس کارهای خود بر بیایید یا نه؟ برای پسرها این مسئله بیشتر در رسیدگی به کارهای منزل، نظم، بهداشت و تغذیه خود را نشان میدهد. اما در مورد دخترها، مسائل فنی، امنیتی و خطرات تهدیده کننده دختران، دغدغه اصلی است. بنابراین باید تمام اتفاقاتی که ممکن است در تنهایی برای شما رخ دهد را آگاهانه بررسی کرده و برای مقابله با آن برنامه داشته باشید.
برخی افراد با هزینه و پول والدین خانه میگیرند به طوری که اجاره و هزینههای آن را هم خانواده متقبل شده و این شرایط را مستقل بودن میدانند. استقلال یعنی حداقل خودتان هزینههای زندگی خود را تامین کنید و یا تنها در مسیر مخارج اولیه منزل، از خانواده کمک بگیرید. داشتن حمایتهای عاطفی و روانی خانواده بسیار مهم است اما اینکه خانواده بخواهد کارهای مربوط به شما و شخصیتان را انجام دهد، استقلال محسوب نمیشود.
بعد از مشکلات مالی، تنهایی و پیامدهای آن میتواند مهمترین مشکل جدایی از خانواده و زندگی مجردی باشد. برای اینکه بدانید چگونه میتوان زندگی مجردی خوبی داشت، نکات زیر را بخوانید:
زندگی مجردی دیر یا زود به شما میفهماند که دیگر پدر یا مادری که هر روز به سلامتی و تغذیه شما اهمیت دهد، وجود ندارد. شاید پی بردن به این موضوع کمی دردناک باشد، اما طبیعتا در یک مرحلهای از زندگی به این شرایط میرسیدید. تغذیه نامناسب، مواد مخدر و دخانیات تهدید کنندهترین عوامل سلامت شما هستند که باید از آنها اجتناب کنید.
حتی اگر پول دارید یا حمایت میشوید، سعی کنید برای حال روحی بهتر و درک استقلال حقیقی، شغلی مناسب خود پیدا کنید. داشتن یک شغل به شما اعتماد به نفس داده و باعث پویایی شما میشود. در این میان انتخاب شغل مناسب از اهمیت ویژه ای برخوردار است. برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه انتخاب شغل کلیک کنید.
ممکن است دیگران بخواهند از تنهایی یا امکانات زندگی مجردیشما استفاده کنند، در حالی که این خواسته شما نیست. بنابراین باید یاد بگیرید که در مقابل درخواست دیگران مقاومت کرده و چارچوبهایی را برای خود مشخص کنید. مهارت نه گفتن را با یک فرد متخصص تمرین کنید. برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه مهارت نه گفتن کلیک کنید.
زندگی مجردی، باعث میشود شما از نظر عاطفی نتوانید نیازهای خود را به طور کامل رفع کنید. بنابراین ممکن است با حسها و روابطی روبرو شوید که شما را در تنگنا قرار دهد. ممکن است در این زمینه هم به نتیجه رسیدن و هم به نتیجه نرسیدن، به شما آسیب بزند؛ بنابراین باید شدیدا خود را از نظر روحی و روانی تقویت کنید تا درگیر این شرایط نشوید.
سعی کنید تا حد امکان به مسافرت رفته یا در طبیعت چرخ بزنید. بهبود تورهای تفریحی و امکانات گردشگری فرصتهای بیشتری برای تجارب جدید در اختیار شما گذاشته است. با برنامه ریزی از تعطیلات خود لذت برده و روحیه خود را بالا ببرید.
هرگز ارتباط خود را با خانواده قطع نکنید. به هرحال داشتن یک دلگرمی و پشتوانه، همیشه میتواند به شما انگیزه مبارزه و پیشرفت بدهد. شما نیاز دارید که با دیگران تعامل داشته باشید، پس روابط خود را با وجود زندگی مجردی محدود نکنید. ارتباط با چند دوست صمیمی برای شما لازم است. برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه دوست صمیمی کلیک کنید.
زندگی مجردی، نباید شما را غرق کند. هر لحظه احساس کردید که این تنهایی، بجای پیشرفت و آرامش باعث آسیب و ناراحتی شما شده است، کمی فکر کرده و مسیر خود را به هر نحوی شده تغییر داده و برای غلبه بر تنهایی گامی بردارید. برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه غلبه بر تنهایی کلیک کنید.
در نهایت اینکه مسلما زندگی مجردی با پیامدها و چالشهایی برای هر دو جنس به همراه است. اما برخی مواقع چاره دیگری نبوده و لازم است که فرد مطابق با شرایط خود، به طور مجردی زندگی کند. در این صورت باید به سلامت روان خود توجه داشته باشید تا پیامدهای زندگی مجردی تا حد زیادی کاهش بیاید. روانشناس میتواند به شما کمک کند تا از مواجه با مشکلاتی همچون افسردگی و احساس تنهایی جلوگیری کنید. روانشناسان مرکز مشاوره حامی هنر زندگی میتوانند در این زمینه شما را یاری کنند.
برای دریافت مشاوره در زمینه حل مشکلات زندگی مجردی می توانید با مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی حامی هنر زندگی از طریق تلفن ثابت از کل کشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگیرید.