نیش پشه در کودکان میتواند تا ساعتها بدن آنها را مورد آزار قرار دهد. محل نیش پشه در کودکان سوزش و خارش زیادی را به وجود میآورد که در برخی مواقع برای آنان بسیار آسیبزا است. بیماریهای عفونی زیادی نیز از گزیدگی حشرات ناشی میشوند که در صورت عدم رسیدگی به موقع به اولین نیش، مشکلات بسیاری برای فرزند شما بهوجود خواهد آورد. توجه داشته باشید که بهترین درمان پیشگیری است اما با این حال ممکن است در شرایطی نتوانید کودک را از نیش پشه در امان نگه دارید، در نتیجه لازم است از اقدامات لازم در زمان گزیدگی اطلاع داشته باشید. در این مقاله سعی میکنیم راههای برطرف کردن و پیشگیری از این مسئله را با شما در میان بگذاریم.
هر کدام از موجودات سمی از طریق نیش زدن سم خود را وارد بدن ما میکنند. اما حشرات غیرسمی مانند پشه از طریق گزیدن، از خون ما تعذیه میکنند. نیش حشرات واکنشهای متفاوتی را در بدن ایجاد میکند که موارد زیر را دربرمیگیرد.
به یاد داشته باشید که نیش پشه در کودکان به مدت 3 یا 4 روز دچار خارش میشوند. هرگونه قرمزی نیز 3 یا 4 روز طول میکشد اما تورم در محل نیشزدگی ممکن است تا 7 روز به طول بینجامد.
گاهی نیش پشه در صورت فوقانی میتواند باعث تورم شدید اطراف چشم شود. این به بینایی آسیب نمیرساند و بیضرر است. بهتر است بدانید که ورم بعد از دراز کشیدن در تمام شب، بیشتر میشود اما پس از بیدار شدن و ایستادن به مدت چند ساعت بهبود مییابد.
اگر نوزاد شما علائم زیر را از خود نشان میدهد، به احتمال زیاد پشه آلودهای او را نیش زده است.
بهتر است بدانید که در موارد بسیار نادر، پس از نیش زدن پشه، بدن کودکان ممکن است نشانههای بیماریهای جدی مانند آنسفالیت (التهاب مغز) و یا حتی مننژیت را از خود بروز دهد. پس، اگر متوجه شدید که فرزند شما هم بعد از نیش زدن پشه دچار تب بالا شده و یا با مشکل سفتی عضله گردن مواجه است، حتماً در اسرع وقت او را به بیمارستان انتقال دهید تا از عفونت فراگیر بدن نوزادتان جلوگیری شود.
برای آگاهی بیشتر در زمینه مراقبت از نوزاد کلیک کنید.
اگر کودک شما به محض گزیدگی شما را مطلع کرد، برای کاهش ورم در قسمت نیش پشه، از کمپرس یخ استفاده کنید. یخ را مستقیماً روی قسمت ورم کرده قرار دهید تا از بیشتر شدن آن جلوگیری کنید.
اگر نیش پشه را روی پوست فرزندتان مشاهده کردید، فوراً با استفاده از ناخن آن را درآورید. دقت کنید که به هیچوجه از موچین یا هر فلز دیگر برای خارج کردن آن استفاده نکنید چراکه این امر عفونتزا است. بلافاصله پس از درآوردن نیش از پوست، محل گزیدگی را با الکل یا سرکه تمیز کنید.
برای کودکان تحمل خارش پوست بسیار سخت است. برای آنکه تحمل این امر را آسان کنید از لوسیون کالامین یا کرم هیدروکورتیزون استفاده کنید. به این صورت که روزی سه مرتبه، کرم را روی محل گزیدگی بمالید. اگر هر یک از این کرمها را در دسترس ندارید میتوانید از مقدار کمی خمیر جوش شیرین موقتاً استفاده کنید.
خراشیدن پوست میتواند آن را از بین ببرد و به باکتریها اجازه ورود به لایههای زیرین پوست را بدهد. ممکن است کودک شما در اثر خارش، سوزش و کلافگی زیاد اقدام به خراشیدن ناآگاهانه پوست خود کند، در این صورت بهترین راه کوتاه کردن ناخنهای فرزندتان است.
خارش و سوزش محل گزیدگی پشه برای کودکان بسیار رنجآور است، از این رو میتوانید در خانه و پیش از مراجعه به پزشک از تعدادی موادغذایی جهت کاهش التهاب و خارش آن کمک بگیرید.
سرکه به دلیل خاصیت اسیدی بودن خود علاوه بر ضدعفونی محل نیش، به کاهش التهاب آن نیز کمک خواهد کرد. مقداری پنبه را در سرکه خیس کنید و آن را به مدت 10 دقیقه روی گزیدگی قرار دهید.
برخی سبزیجات خام مانند برگ ریحان و سیبزمینی یا میوههایی همچون خیار تازه، لیمو و پوست موز میتوانند در خروج سم پشه و کاهش التهاب کمککننده باشند. همچنین سیبزمینی میتواند در خشک کردن چای نیش موثر واقع شود. برگ ریحان و خیار نیز به دلیل خاصیت خنک کنندگی خود منجر به کاهش ورم ناشی از نیش خواهند شد. آب لیمو ترش یا خود لیمو نیز خاصیتی همچون سرکه داشته و باعث پاکسازی پوست از هرگونه عفونت و التهاب میشد. کافی است فقط 10 الی 15 دقیقه هر یک از این سبزیجات را روی جای نیش قرار دهید تا به تدریج محل گزیدگی بهبود یابد.
جوش شیرین را با آب یا سرکه مخلوط کرده و خمیر حاصل را روی جای نیش قرار دهید تا خارش آن از بین رود.
پماد ویکس، ضدعفونیکننده دست، قرص آسپرین حلشده در آب و ژل دنداندرد از جمله داروهایی هستند که باعث تسکین محل گزیدگی خواهند شد.
برای درمان نیش پشه به هیچ عنوان از مواد خانگی زیر استفاده نکنید چرا که هیچ شواهدی مبتنی بر کارآمد بودن آنها وجود ندارد.
در صورتی که احساس میکنید بدن فرزندتان دچار عفونت شده است حتماً به پزشک مراجعه کنید و از مصرف دارو بدون تجویز متخصص خودداری کنید. همچنین این مسئله میتواند باعث ترس کودک از پشه و فوبیای حشرات شود و استرس را در کودکتان افزایش دهد. در این راستا بهتر است از یک مشاور در زمینه کودک کمک بگیرید.
برای آگاهی بیشتر در زمینه مشاوره کودک کلیک کنید.
به دلیل حساس بودن بدن کودکان و نوزادان همواره مراقبت از آنها لازم است. از این رو پیشگیری بهتر از درمان است. برای این منظور میتوانید موارد زیر رعایت کنید تا فرزندتان از گزند پشهها در امان باشند.
در صورتی که در این زمینه سوالی دارید یا نکاتی برای شما دارای ابهام است میتوانید از مشاوران مرکز مشاوره حامی هنر زندگی به صورت تلفنی کمک بگیرید.
برای اطلاع بیشتر در زمینه مشاوره تلفنی کلیک کنید.
علاوهبر موارد گفته شده میتوانید از بنادریل نیز که به کاهش خارش کمک میکند برای فرزند آلرژیک خود استفاده کنید.
در این صورت حتما از پمادهای آنتی بیوتیک مورد اطمینان در بازار استفاده کنید. به این صورت که روزی سه مرتبه آن را روی زخم بمالید و سپس محل زخم را با گاز استریل بپوشانید تا از خراشیدن و آلودهتر شدن جلوگیری کنید. این کار را تا زمان بهبودی انجام دهید. به خاطر داشته باشید که در هر بار تعویض گاز استریل محل زخم را به خوبی بشویید.
برای دریافت مشاوره در زمینه نیش پشه در کودکان می توانید با مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی حامی هنر زندگی از طریق تلفن ثابت از کل کشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگیرید.