خوابیدن نوزاد کنار والدین یا بین پدر و مادر یکی از دغدغههایی است که پس از تولد فرزند برای زوجین ایجاد میشود. در این شرایط اکثر والدین در مورد اینکه آیا باید نوزاد را در محیطی جدا بخوابانند یا اینکه حتماً نوزاد باید در کنار آنها قرار بگیرد از متخصصین سؤال میپرسند و در مورد آثار و پیامدهای خوابیدن کودک کنار والدین یا به دور از آنها جویا میشوند. اما در واقع آنچه که از اهمیت بالایی برخوردار است بررسی شرایط و محیطی است که فرزند در آن قرار دارد. باید به این نکته توجه داشته باشید که عوامل گوناگونی برای تصمیمگیری در این باره دخیل هستند. در ادامه به بررسی نکاتی که باید به آن توجه کنید خواهیم پرداخت در کنار این موضوع بهره بردن از مشاوره کودک میتواند به تصمیمگیری بهتر به شما کمک کننده باشد.
منبع: خوابیدن نوزاد کنار والدین
اینکه شما تصمیم بگیرید نوزاد را در اتاق خواب خود بخوابانید یا اینکه او را از ابتدا در اتاقی جدا قرار دهید یک انتخاب شخصی است که به سبک زندگی و اصول تربیتی شما بستگی دارد. برخی افراد که برای پرورش استقلال در فرزند خود اهمیت بسیاری قائل هستند ترجیح میدهند کودک را از ابتدا در اتاق خود بخوابانند.
با این حال مشکلاتی مثل نیاز به شیردهی در نیمه شب، یا چک کردن وضعیت تنفسی نوزاد و پیشگیری از بروز مشکلاتی نظیر سندروم مرگ ناگهانی بسیاری از والدین را مجبور میکند تا نوزاد را در اتاق خواب خود بخوابانند. متخصصان به والدین توصیه میکنند که برای پیشگیری از وابستگی افراطی میان والد و نوزاد و در عین حال برطرف شدن نیازهای کودک در هفتهها یا چند ماه ابتدایی کودک را در کنار خود بخوابانید اما به تدریج او را به اتاق خود منتقل کرده و در طول شب زمانهایی را برای سر زدن به او اختصاص دهید. توجه به نکات زیر به شما کمک میکند تا به طور دقیقتری در این باره تصمیم بگیرید و از آرامش روانی فرزند خود اطمینان بیشتری کسب نمایید.
برای آشنایی بیشتر در زمینه نوزاد تازه متولد شده کلیک کنید.
نوزاد پس از به دنیا آمدن، در یک سال اول زندگی به ارتباط فیزیکی نزدیک با مادر نیازمند است. برآورده نشدن این نیاز در این زمان میتواند باعث آسیب دیدن سبک دلبستگی کودک شده و درنهایت به بروز مشکلاتی نظیر اضطراب و سایر اختلالات هیجانی بیانجامد. به همین خاطر اگر تصمیم دارید فرزندتان را در محیطی دور از خود بخوابانید تلاش کنید تا در طول روز ارتباط فیزیکی نزدیکی با او داشته باشید و به اندازه کافی او را در آغوش بگیرید یا رفتارهایی نظیر نوازش را انجام دهید. این کارها باعث میشود که نوزاد نسبت به محیط پیرامون اطمینان بیشتری به دست بیاورد و هنگام جدا شدن از شما نگرانی کمتری از خود نشان دهد. در نتیجه نگذارید پرورش استقلال به بهای از دست رفتن پیوند عاطفی میان شما و فرزندتان تمام شود.
نوزادان در ماههای اولیه زندگی با فواصل کمتری شیر میخورند. همین مسئله باعث میشود که مادران اغلب بارها در طول شب بارها بیدار شده و به خاطر گریه و بیقراری به او شیر بدهند. از همین رو اگر میخواهید فرزندتان را از ابتدا در اتاق خودش بخوابانید لازم است زمانهایی را در طول شب تعیین کنید و برای شیر دادن به او به اتاقش بروید. همچنین بهتر است که اتاق کودک نزدیک اتاق شما باشد تا در صورت بیدار شدن و گریه کردن او بتوانید صدایش را بشنوید. اگر خواب بسیار سنگینی دارید یا اتاق کودک در فضایی دور از اتاق شما قرار دارد بهتر است در طول دوران نوزادی فرزندتان را در کنار خود بخوابانید.
نوزادان در یک سال اول زندگی در معرض سندروم مرگ ناگهانی هستند. این سندروم اغلب در نتیجه بروز مشکلی در سیستم تنفسی نوزاد ایجاد میشود. استفاده از لباسهای بسیار گرم، انداختن پتو روی صورت نوزاد و دمر خواباندن او از جمله عواملی هستند که میتوانند در بروز این مشکل نقش داشته باشند. در نتیجه اگر میخواهید نوزاد را در اتاق جدا بخوابانید به شیوه صحیح خواباندن او توجه نمایید. خواباندن نوزاد به پشت و اطمینان از باز بودن راه تنفسی او مهمترین مواردی هستند که باید به آنها توجه کنید.
برای آنکه در طول شب نوزاد غلت نزند و در موقعیت نامناسبی قرار بگیرد لازم است که از تخت خواب مخصوص نوزاد استفاده کنید. تنها گذاشتن کودک در تخت خواب بزرگسال امنیت او را به خطر میاندازد و هرگز توصیه نمیشود.
برای شناخت بیشتر در زمینه مراقبت از نوزاد کلیک کنید.
اگر میخواهید نوزاد را در کنار خود بخوابانید باید به موقعیت قرارگیری بدنتان نسبت به کودک توجه کنید به خصوص اگر وزن بالایی دارید بهتر است کودک را بعد از خوابیدن به تخت مخصوص خود منتقل کنید تا در حین خواب و به خاطر غلت زدن روی او نیافتید.
علاوه بر اینکه تخت خواب انتخابی برای نوزاد باید متناسب سن او باشد، در صورتی که میخواهید فرزندتان را در اتاق جداگانه بخوابانید باید به عوامل دیگری در محیط نیز توجه فرمایید. برای مثال لازم است که اطراف تخت کودک را خالی کنید تا امکان افتادن هر شیء روی تخت کودک را از بین ببرید. بهترین گزینه این است که محل تخت خواب نوزاد در وسط اتاق خواب باشد.
هنگام خواب به خصوص زمانی که میخواهید کودک را تنها بگذارید لازم است لباس راحتی تن او کنید تا در طول شب دچار مشکل تنفسی نشود. پوشاندن لباسهای تنگ یا بسیار ضخیم میتواند برای کودک خطرناک باشد و هرگز توصیه نمیشود.
این مسئله معمولاً باعث میشود که کودک به جای شکلدهی دلبستگی ایمن، احساس وابستگی به والدین را در خود شکل بدهد و در نبود آنها دائماً احساس اضطراب و پریشانی داشته باشد. علاوه بر این خوابیدن کودک در کنار والدین با ایجاد محدودیت در رابطه جنسی زوجین میتواند رابطه زن و شوهر را تحت تأثیر قرار داده و به بروز تنشهایی میان آنها بیانجامد. همچنین داشتن رابطه جنسی زمانی که کودک در اتاق خواب حضور دارد هرگز توصیه نمیشود. کودکان به دلیل ناتوانی در درک عمل جنسی ممکن است در صورت شنیدن یا دیدن صحنههایی از آن احساس کنند که عملی پرخاشگرانه در حال وقوع است و همین مسئله میتواند اضطراب بسیار شدیدی را در آن ها ایجاد نماید.
برای اطلاع بیشتر در زمینه زمان و راهکارهایی برای جدا خوابیدن کودک کلیک کنید.
برای دریافت مشاوره در زمینه خوابیدن نوزاد کنار والدین میتوانید با مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی حامی هنر زندگی از طریق تلفن ثابت از کل کشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگیرید.