نوع و دلایل مهاجرت در طول سالهای اخیر تغییرات چشمگیری داشتهاست. شرایط نامناسب اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و آموزشی، افراد را به رفتن از وطنشان ترغیب میکند. اما آیا مهاجرت همان قدر که آرمانی به نظر میرسد، به صورت مؤثر تحقق مییابد؟ جدای از مسائل معمول مهاجرت و زندگی به عنوان یک مهاجر در یک کشور دیگر و رفتار احتمالا ناشایست بومیان منطقه، مسائل روحی و روانی مهاجرت بسیار پیچیدهتر و جدیتر از چیزی است که فکر میکنید. نداشتن آمادگی روحی لازم و عدم بررسی دلیل مهاجرت، احتمال نرسیدن به اهداف ناشی از مهاجرت را بیشتر میکند. اگر تصمیم به مهاجرت دارید بهتر است در این مقاله با ما همراه باشید.
منبع: دلایل مهاجرت
مهاجرت به معنای کلی، جابجایی و تغییر مکان زندگی به مکان دیگر برای بهبود زندگی یا فرار از آسیب است. مهاجرت انسانها همیشه وجود داشته است. افراد برای فرار از جنگ و قحطی و برای به دست آوردن منابع یا زندگی بهتر، کوچ میکردند. با پیشرفت جوامع، مهاجرت رنگ و بوی دیگری به خود گرفته و تبدیل به مسئله بسیار پیچیدهای شدهاست. بعد روانی مهاجرت در گذشته مورد توجه نبود اما امروزه به دلیل افزایش وابستگیهای مادی و معنوی و همچنین افزایش سختیهای مهاجرت، این مسئله رنگ تازهای به خود گرفتهاست.
همانطور که گفته شد دلایل اصلی مهاجرت خروج از یک موقعیت نامساعد و داشتن یک موقعیت بهتر است. عمدهترین دلایل مهاجرت را در ادامه بیان می کنیم:
مسئله جنگ، یکی از قدیمیترین دلایل مهاجرت است که افراد برای یافتن مکانی امن برای زندگی از شهر یا کشور خود فراری میشدند. میتوان این نوع مهاجرت را اجباری دانست.
بحرانهای اقتصادی باعث پایین آمدن کیفیت زندگی بسیاری از مردم میشود و عدهای برای ادامه زندگی به محیط دیگری که شرایط مناسبی دارد سوق داده میشوند. این مورد در کشور ما در چند سال اخیر بسیار شدت گرفته و شرایط نامناسب اقتصادی باعث افزایش میزان مهاجرت اقشار مختلف شده است.
بسیاری از مهاجرتها به خاطر رسیدن به امکانات آموزشی و تحصیلی اتفاق میافتد. معمولا این شکل از مهاجرت بیشترین بازگشت به کشور را دارد. به طوری که افراد بعد از تحصیل به هر دلیل، به کشور خود باز میگردند.
یکی از مسائلی که مردم را به سمت مهاجرت سوق میدهد، شرایط زندگی محدود و پر فشار است. از بین رفتن حقوق اجتماعی و سیاسی، دلبستگی مردم از وطنشان را کم میکند. در نتیجه آنها به دنبال وطن جدیدی میگردند که به آنها و آزادی هایشان بها دهد و امنیت روانی آنها را تامین کند.
ممکن است کشور یا محل زندگی فرد شرایط نامناسبی نداشته باشد اما جذابیتهای مقاصد پیش رو، آنها را برای مهاجرت وسوسه میکند. طبیعت ذاتی انسان حرکت به سوی کمال و بهترین است و کسانی که از این موهبت بی بهرهاند، ممکن است ماهیت انسانی خود را فراموش کرده باشند.
ممکن است برخی مناطق به دلیل شرایط بحرانی جغرافیایی، مردم خود را مجبور به مهاجرت کند. بی آبی، کمبود منابع تغذیه، بلایای طبیعی مثل زلزله یا سیل، گرما یا سرمای بیش از حد، شرایط آب و هوایی و حتی سختی دسترسی به مراکز قدرتمند، از این دسته عوامل هستند.
در دورههایی از تاریخ این نوع مهاجرت دیده شده که دولت وقت یا استعمارگر، مردم مناطقی را مجبور به مهاجرت به نقطهای خاص میکنند. کار و کشاورزی، کنترل مردم و آشوبهای قومی، مسائل جمعیت شناختی، جنگها و شرایط منابع طبیعی برخی از دلایل مهاجرت در تاریخ است.
مزایای مهاجرت به میزان زیادی بستگی به دلایل آن دارد. دستیابی به امنیت، آزادی، امکانات تحصیلی و بهداشتی، پیدا کردن شغل یا مسکن بهتر، آرامش روانی و کاهش استرسهای زندگی و... مزایایی است که در ذهن مهاجرین نقش بسته است. هرکس در ذهنش تصوری از زندگی ایدهآل دارد و برای به دست آوردن آن تلاش میکند. اما طبق تحقیقات، 70 تا 80 درصد متقاضیان مهاجرت، قشر تحصیل کرده و دانشگاهی هستند. کسانی که یا به دلیل شرایط اقتصادی و بیکاری قصد مهاجرت دارند و یا به دلیل امکانات بهتر آموزشی، قصد ادامه تحصیل خود را در کشورهای پیشرفته جستجو میکنند. اگر تحصیل دلیل مهاجرت شماست بهتر است با دریافت مشاوره تحصیلی ابعاد مختلف انتخاب هایتان را بررسی کنید.
مهاجرت مسئله بسیار مهمیست که جدای از مزایا یا زیباییها، از نظر روانی میتواند بسیار پیچیده و آسیب زا باشد. برخی از ابعاد منفی مهاجرت که باعث برگشت مهاجرین یا منصرف شدن از رفتن میشود به شرح زیر است:
غربت فضای بسیار سنگین و پر فشاری است. تصور کنید در یک لحظه تمام افرادی که میبینید و میشناسید از زندگی شما حذف شوند و جای آنها را افرادی بگیرند که حتی زبان آنها را سخت میفهمید. قابل پیش بینی است که اگر ذرهای در دلتان تردید بیفتد و احساس ضعف نشان دهید، هرگز نمیتوانید زندگی در یک کشور دیگر را تحمل کنید. البته امروزه با پیشرفت تکنولوژی امکان ارتباط لحظهای به هر جای دنیا وجود دارد اما باز هم شرایط بسیار سختی خواهد بود. پیشنهاد میکنیم در این زمینه مقاله غم غربت را مطالعه کنید.
دوری از عزیزان و قرار گرفتن در یک محیط جدید که از محیط خودتان دور است، ممکن است شما را منزوی و افسرده کند. یکی از راههای درمان افسردگی، بودن کنار دوستان و عزیزانتان است، اما در یک کشور غریب و بدون دوست صمیمی علائم افسردگی تشدید میشود. برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه علائم افسردگی کلیک کنید.
یکی از اصلیترین موانعی که سر راه مهاجرت قرار دارد، دلبستگیهای مادی و روحی به وطن است. خانواده، شغل، اقوام و دوستان، بافت شهری، املاک و خاطرات همه جزء دلبستگیهای شما محسوب میشود و لازم است پیش از مهاجرت کاملا در این زمینهها تقویت شوید و قدرت سازگاری خود را بالا ببرید.
یکی دیگر از مشکلات مهاجرت، بودن در محیطی است که هیچ پیش زمینهای از مردم و روابطشان ندارید. ممکن است احساس کنید هیچکس زبان شما رو نمیفهمد. لازم است قبل از مهاجرت، تحقیقات کافی در زمینه تفاوتهای فرهنگی کشور مقصد داشتهباشید و نحوه کنار آمدن با این تفاوتها را بیاموزید.
بر اساس صحبتهای افرادی که مهاجرت ناموفق داشتهاند، علاوه بر ابعاد اقتصادی و سیاسی، عدم توانایی آنها برای سازگار شدن و تطبیق با محیط جدید اصلیترین دلیل برای برگشت به کشور خودشان است. مهارت سازگاری یکی از مهمترین ملاکهای سلامت روان است. سازگاری برای کسانی که قصد مهاجرت دارند بسیار ضروریتر میشود. پیشنهاد میکنیم به مقاله سلامت روان مراجعه کنید.
همچنین افسردگی و تنهایی، یکی دیگر از علل ناموفق بودن مهاجرت است. این مسئله میتواند شما را در کشور جدید فلج کند و به نوعی نتوانید حتی از پس کارهای ساده خود بر بیایید. بنابراین لازم است قوای روانی خود را تقویت کرده و پیش از مهاجرت تمام ابعاد روانی را با کمک یک متخصص بررسی کرده و با آگاهی گام در این مسیر بگذارید. تغییر سبک زندگی از جمله مهمترین مواردی است که در مهاجرت و زندگی در یک کشور دیگر باید به آن توجه زیادی داشتهباشید. تنها در این صورت میتوانید به صورت موفقیت آمیزی عمل کنید. برای اطلاعات بیشتر از سبک زندگی کلیک کنید.
ما در مرکز مشاوره روانشناسی هنر زندگی با تشکیل تیمی از متخصصان به شما در زمینه یافتن بهترین راه برای تغییر سبک زندگیتان به صورت تلفنی و حضوری خدمات ارائه میدهیم.
بسیاری افراد ممکن است بر اثر نقل مکان به کشوری دیگر دچار ناراحتیهای روانی و حتی افسردگی شوند. با کاهش منشأ افسردگی خود که میتواند دوری از وطن و خانواده باشد افسردگی خود را کاهش دهید. مثلا میتوانید با خانواده خود بیشتر ارتباط بگیرید و یا دوستان جدیدی بیابید. هر چقدر که سخت به نظر برسد اما باید سعی کنید روابط خود را گسترش دهید.
غم غربت، مشکلات اقتصادی، دوری از خانواده و تنهایی از مشکلاتی است که در مهاجرت به خارج کشور ممکن است برای شما به وجود بیاید.
برای دریافت مشاوره در زمینه بررسی دلایل مهاجرت می توانید با مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی حامی هنر زندگی از طریق تلفن ثابت از کل کشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگیرید.
منبع: دلایل مهاجرت