فتیشیسم یکی از انواع اختلالات جنسی است که به معنای تمرکز جنسی نابهنجار یک فرد بر روی یک شیء غیر زنده و بیربط به مسائل جنسی یا یک قسمت غیرجنسی بدن میباشد. به عبارتی دیگر برخی از افراد در رابطه جنسی به اشیاء خاص یا اعضاء خاصی از بدن توجه نشان میدهند به طوری که این بخشها برای آنها لذت جنسی به همراه دارد و بدون حضور آن اشیاء نمیتوانند به ارگاسم برسند. در ادامه مطلب قصد داریم به بیان علل، نشانهها و درمانهای مختلفی که برای این اختلال بیان شده است بپردازیم. پس تا انتهای مطلب با ما همراه باشید.
منبع: فتیشیسم
فتیشیسم یا همان یادگارخواهی یکی از اختلالات جنسی است که به معنای تمرکز جنسی نابهنجار یک فرد بر روی یک شیء غیر زنده و بیربط به مسائل جنسی یا یک قسمت غیرجنسی بدن میباشد. فرد به طور مکرر و شدید با تمرکز روی این اشیا یا اعضای بدن به لحاظ جنسی برانگیخته میشود و این برانگیختگی در خیال پردازیها، امیال و رفتارهای فرد مشخص است. فتیش دو نوع کلی دارد که شامل فتیش اعضای بدن و فتیش اشیاء است. این دسته بندی به این معنا نیست که فرد لزوما و منحصرا در یکی از این دسته بندیها جای میگیرد و ممکن است دچار هر دو نوع فتیش باشد.
برای اطلاعات بیشتر در زمینه اختلالات جنسی کلیک کنید.
فرد دارای فتیش با نگاه کردن به شیء مورد علاقه یا قسمت مورد علاقه از بدن، دست به خودارضایی میزند، و تحریک جنسی خود را از آن میجوید. در واقع فتیشیسم بدون حضور شیء مورد علاقه، قادر به برانگیختگی جنسی نیست. در روابط جنسی به جای تمرکز روی نواحی جنسی، به شکل بیمارگون و غیرعادی به نواحی غیرجنسی توجه میکند. این توجه میتواند به صورت دیداری، بوییدن، لمس کردن و لیسیدن باشد.
برای شناخت بیشتر در زمینه اختلال نابهنجاری جنسی کلیک کنید.
برخی از افراد دارای فتیش به خاطر علاقه و وابستگی شدیدی که به شیء مورد نظر پیدا میکنند، دائما وقت خود را برای جستجوی آن شیء صرف میکنند. کلکسیونهایی از آن میسازند و یا حتی برای به دست آوردن آنها دست به دزدی میزنند.
برای آشنایی بیشتر در زمینه سادیسم و مازوخیسم کلیک کنید.
لباس زیر زنانه، جوراب، کفش، چکمه، پا، مو از جمله اشیایی هستند که فتیشیسمیها بیشترین تمایل را به آنها نشان میدهند. با این حال شیء مورد هدف فتیشیسم هر چیزی میتواند باشد. از آن جایی که فتیشیسم در مردان بیشتر است، معمولا وسایل یا قسمتهای تحریک کننده مرتبط با زنان است.
برای آگاهی بیشتر در زمینه اختلالات کژکاری جنسی کلیک کنید.
به طور کلی اختلالات جنسی به دو دسته کژکاری جنسی و نابهنجاری جنسی تقسیم میشوند که اختلالات جنسی شامل اختلالهای فتیشیسم، مازوخیسم، سادیسم و... است. دسته دیگر اختلالات کژکاری جنسی است که واژنیسم جزء این دسته است. از دیگر اختلالاتی که میتوان مربوط به این دسته دانست شامل مرده خواهی، رابطه جنسی با حیوانات، نمایشگری جنسی، تماشگری جنسی و... است.
فتیشیسم معمولا در طی دوره بلوغ خود را نشان میدهد. تجربه همزمان لذت جنسی با یک شیء میتواند در آینده باعث این شود که آن شیء جنسی پنداشته شود. فتیشیسم را میتوان مرتبط با تجارب دوران کودکی و نوجوانی نیز دانست. هنگامی که یک کودک قربانی یا مشاهده گر یک رفتار جنسی نامناسب است، یاد میگیرد تا از رفتار تقلید کند یا برای انجام آن تقویت میشود.
برای آگاهی در زمینه نحوه رفتار صحیح والدین با فرزندان در سن بلوغ کلیک کنید.
کودک آزاری یکی از علل بروز بسیاری از انحرافات و کژکاریهای جنسی است. برخی دانشمندان پیشنهاد میدهند که نبود یک زمینه اجتماعی مناسب برای رابطه جنسی و محروم بودن از ارتباطات جنسی اجتماعی، باعث میشوند فرد به دنبال رضایت و لذت جنسی از راههایی که نیاز کمتری به ارتباطات اجتماعی دارند، باشد.
برای آگاهی بیشتر در زمینه اختلال میل جنسی به کودک کلیک کنید.
همچنین ممکن است فرد از میزان جذابیت، قوه و توانایی خود برای درگیر شدن در یک رابطه جنسی عادی مطمئن نباشد. در این شرایط فرد با تکیه بر اشیاء و میل به آنها خود را ایمن میکند. برخی دانشمندان توانستهاند شواهدی از تغییرات مغزی برای توجیه فتیشیسم پیدا کنند. برای مثال آنچه درباره فتیش پا مشخص شده است، ناحیهای که در مغز مسئول پردازش حسهای مرتبط با پا است و در کنار ناحیه پردازش احساسات جنسی قرار دارد. احتمال میدهند فتیش پا به خاطر ارتباط و پیوند به وجود آمده بین این دو بخش، ایجاد شود.
برای شناخت بیشتر در زمینه برده جنسی کلیک کنید.
درمان فتیشیسم فقط در صورتی انجام میگیرد که فتیش فرد منجر به پریشانی شدید و نارضایتی فرد یا از بین رفتن عملکردهای زندگی روزمرهاش شود. درمان برای کاهش دادن فعالیتهای مجرمانه فرد، کاهش تکیه بر فتیش برای به دست آوردن لذت و رضایت جنسی، بهبود مهارتهای اجتماعی یا از بین بردن برانگیختیگی نابهنجار جنسی به کار میرود. درمان فتیشیسم میتواند پیچیده باشد و هیچ راه واحدی برای درمان آن پیدا نشده است.
در جلسات مشاوره جنسی از درمانهای مختلف روانشناختی مثل شناخت درمانی، رفتار درمانی و... استفاده میکنند. برخی داروهای زیستی هم ممکن است در کاهش غریزه جنسی موثر باشند. برای پیشگیری از فتیشیسم والدین موظفاند تربیت جنسی در دوران کودکی و به نحوه برخورد با فرزندانشان در سن بلوغ توجه کنند. مشاوره جنسی به طور کلی برای همه اختلالات جنسی از جمله مالش دوستی، سادیسم، مبدل پوشی و... نیز مفید است.
برای آگاهی بیشتر در زمینه مشاوره جنسی کلیک کنید.
کودک آزاری یکی از علل بروز بسیاری از انحرافات و کژکاریهای جنسی است. برخی دانشمندان پیشنهاد میدهند که نبود یک زمینه اجتماعی مناسب برای رابطه جنسی و محروم بودن از ارتباطات جنسی اجتماعی، باعث میشوند فرد به دنبال رضایت و لذت جنسی از راههایی که نیاز کمتری به ارتباطات اجتماعی دارند، باشد.
برای اطلاعات بیشتر در زمینه کودک آزاری کلیک کنید.
یکی از مهمترین مسائلی که والدین باید به آن بپردازند تربیت جنسی کودک است که غفلت از این موضوع میتواند عواقب سختی برای کودک به وجود آورد. یکی از مشکلاتی که ممکن است در نتیجه عدم تربیت جنسی رخ دهد همین موضوع فتیش است. پس به طور کلی تربیت جنسی نقش پیشگیرانه دارد.
برای شناخت بیشتر در زمینه تربیت جنسی کلیک کنید.
برای دریافت مشاوره در زمینه تشخیص و درمان اختلالات جنسی می توانید با مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی حامی هنر زندگی از طریق تلفن ثابت از کل کشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگیرید.
منبع: فتیشیسم