ترس از غریبه ها یکی از رایجترین ترسهای مربوط به دوران کودکی است که معمولا در 2 سالگی پایان مییابد. در واقع این ترس یکی از مراحل رشد روانی کودک محسوب میشود و به پرورش دلبستگی با مادر ارتباط دارد. مسئله مهم این است که فرزندتان بتواند به موقع از این مرحله عبور کند و ترسها در آنان تثبیت نشوند چراکه در صورت تداوم این نوع ترس، کودک با اختلالات اضطرابی مواجه خواهد شد. والدین توجه داشته باشند که نوع برخورد و صحبتی که با دیگران انجام میدهند ارتباط مستقیمی با افزایش یا کاهش ترس از غریبه ها در کودکان دارد. سعی کنید به کودک خود آرامش دهید و او را در محیط های اجتماعی مختلفی همراه خود ببرید تا به مرور ترس کودک از بین برود. با توجه به اهمیت موضوع در ادامه به طور جامع تری درباره ترس از غریبهها در کودکان صحبت خواهیم کرد.
منبع: ترس از غریبه ها در کودکان | راهکارهایی برای کاهش ترس کودک
ترس از غریبه ها در کودکان زیر دو سال بسیار رایج است و رشد روانی طبیعی را در آنها نشان میدهد. در واقع در جریان شکل گرفتن دلبستگی سالم کودک یاد میگیرد با افراد آشنایی ارتباط داشته باشد که مطمئن است از جانب آنها امنیت و محبت کافی دریافت میکند. از همین رو کودکان زیر دو سال در برخورد با غریبهها اغلب دچار استرس و اضطراب میشوند و واکنشهایی نظیر گریه شدید، بیقراری، سکوت غیر طبیعی یا ترس پنهان را از خود نشان میدهند. ترس از غریبه ها معمولاً در 7 تا 10 ماهگی به اوج خود میرسد و ممکن است برای چند ماه ادامه پیدا کند. با این حال اکثر کودکان در سن 18 ماهگی تا 2 سالگی میتوانند از این مسئله عبور کنند و علاوه بر اطرافیان خود با سایر افراد نیز ارتباطات نزدیکی را تجربه نمایند.
برای آگاهی بیشتر در زمینه استرس در کودکان کلیک کنید.
نحوه واکنش پدر و مادر به ترس کودک از غریبهها تأثیر بسزایی در تشدید یا بهبود آن دارد. راهکارهای زیر به شما کمک میکنند احساس امنیت بیشتری را در فرزندتان پرورش دهید و میزان آرامش او را بالا ببرید.
برای اینکه فرزندتان با غریبهها کنار بیاید لازم است صبور باشید و به زور او را برای تنها ماندن با یک غریبه تحت فشار نگذارید. قبل از اینکه کودک را به طور کامل با یک غریبه تنها بگذارید دقایقی را کنار او بمانید. این کار کمک میکند فرزندتان اطمینان پیدا کند مراقب او هستید و ترکش نمیکنید.
هرچقدر کودک بیشتر در معرض مواجهه با سایر افراد قرار بگیرد زودتر میتواند بر ترس خود غلبه کند در نتیجه تلاش کنید فرزندتان را به محیطهای اجتماعی ببرید، او را با افراد دیگر آشنا کنید و با حرفها و واکنشهای خود نشان دهید که غریبهها ترسناک نیستند و شما از حضور آنها احساس خوبی دارید.
هرگز ترسها و نگرانیهای کودک را نادیده نگیرید. این کار احساس عدم امنیت کودک را تشدید کرده و باعث افزایش اضطراب او میشود. در این شرایط بهتر است کودک را در آغوش گرفته و به او نشان دهید که در کنارش هستید. بهتر است اولین مواجهه کودک با غریبهها در فضای خانه صورت بگیرد چراکه بچهها در این سن در خانه آرامش بیشتری دارند و با آنچه در این فضا تجربه میشود راحتتر کنار میآیند. همچنین تلاش کنید جوی دوستانه ایجاد کرده و از فرد غریبه بخواهید در طی فرایندهایی نظیر بازی و سرگرمی با کودک ارتباط برقرار کند.
برای شناخت بیشتر در زمینه درمان فوبی کودکان کلیک کنید.
اکثر کودکان تا سن 2 سالگی به مرور با ترس خود از غریبهها کنار میآیند و ارتباطات اجتماعی گستردهتری را شکل میدهند. در نتیجه پایدار ماندن این ترس بعد از 2 سالگی نشان دهنده اضطراب ناسالم است که به تلاشهایی برای بهبودی نیاز دارد. از جمله عواملی که میتوانند در حل نشدن این اضطراب و پایدار ماندن آن تاثیر بگذارند میتوان به وابستگی شدید به والدین، ارتباطات اجتماعی محدود آن ها و عدم مواجهه کافی کودک با غریبه ها اشاره کرد.
مهمترین کاری که برای کاهش ترس از غریبه ها در کودکان بالای 2 سال باید انجام دهید این است که استقلال او را تقویت نمایید و در جهت کاهش وابستگی او به خود گام بردارید. همچنین با خواندن مقاله درمان وابستگی کودک به خود و فرزندتان در کاهش این مسئله کمک کنید. از جمله راهکارهایی که برای کاهش ترس از غریبه ها میتواند به شما کمک کند میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- اجازه بدهید فرزندتان کارهای کوچک نظیر غذا خوردن را خودش انجام دهد.
- کمی از سخت گیریهای خود کم کنید و اجازه دهید کودک با اسباب بازیهایش در محیط کاوش کرده و نیازش را به کنجکاوی ارضا نماید.
- هنگامی که کودک با مشکلی مواجه میشود ابتدا از خودش بخواهید تا در مورد راه حلهای موضوع فکر کند و سپس در این زمینه به او کمک کنید.
- جدا خوابیدن کودک یکی دیگر از روشهای بسیار مهم در پرورش استقلال است. در نتیجه سعی کنید راهکارهای لازم در این زمینه را نیز بیاموزید و به فرزندتان کمک کنید شبها در اتاق خودش بخوابد.
همان طور که گفته شد کودک باید به کمک والدین بتواند ترسهای خود را تا 2 سالگی مدیریت کند و این مرحله از زندگی خود را پشت سر بگذارد. اگر مدتها پس از گذشت 2 سالگی فرزندتان نشانههای ترس از غریبه ها را از خود نشان میدهد و با صحبتها و تلاشهای شما نیز آرام نمیگیرد لازم است از یک روانشناس کودک برای بهبود اوضاع روانی او کمک بگیرید. روانشناس با کمک روشهایی نظیر درمان رفتاری یا بازی درمانی به کاهش اضطرابهای کودک و پرورش استقلال در او کمک مینماید.
برای اطلاع بیشتر درباره روند دریافت مشاوره کودک کلیک کنید.
اگر ترس از غریبه ها بیش از 2 یا 3 سال در کودک پایدار بماند میتواند در ادامه به مشکلات روانشناختی خاصی نظیر فوبیای اجتماعی بیانجامد. در این شرایط فرد هنگام قرار گرفتن در جمع احساس اضطراب کرده و نمیتواند عملکرد طبیعی خود را حفظ کند. هرچقدر مشکلات کودکان زودتر مورد درمان قرار بگیرد احتمال تبدیل شدن آنها به اختلالات بزرگسالی تا حد بسیاری کاهش مییابد.
برای دریافت مشاوره در زمینه ترس از غریبه ها در کودکان می توانید با مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی حامی هنر زندگی از طریق تلفن ثابت از کل کشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگیرید.
منبع: ترس از غریبه ها در کودکان | راهکارهایی برای کاهش ترس کودک