چگونه می توان راهی برای آرام کردن نوزاد پیدا کرد؟ دلیل بیقراری و گریههای نوزاد چیست؟ گریه کردنهای بی وقفه و ناآرامی نوزاد باعث استرس و پریشانی والدین میشود؛ به طوری که ممکن است در آرام کردن نوزاد مستاصل شده و حتی همراه با او گریه کنند. اما حقیقت این است که تنها راه برقراری ارتباط نوزادان با دنیای اطرافشان گریه کردن است. پس بهتر است والدین تمام تلاش خود را برای ارضای نیازها و آرام کردن نوزاد به کار بگیرند. اما پیش از هر چیز لازم است علت گریههای او را بفهمید. پدر و مادر برای تربیت فرزندان خود نیاز به آموزش دارند؛ روشهای زیادی وجود دارند که پس از برطرف کردن نیازهای اولیه کودک، میتوانید از آنها در جهت آرام کردن فرزندتان استفاده کنید. برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه آموزش پدر و مادر کلیک کنید.
منبع: آرام کردن نوزاد | راه های آرامش دادن و آرام کردن نوزاد
گریه کودک همیشه دلیل مشخصی دارد. گرسنگی، درد، گرما، سرما، ترس، اضطراب، خستگی، ادرار یا مدفوع و... برخی از اصلی ترین دلایل گریه نوزادان هستند. با پیدا کردن علت گریه نوزاد، میتوانید او را آرام کنید. برخی از نکتههایی که لازم است در مورد علت گریه بدانید، عبارتند از:
_نوزاد نیاز دارد که هر 3 ساعت یکبار تغذیه شود. بنابراین اگر حس میکنید که او گرسنه است، نیازهای غذاییاش را برطرف کنید.
نوزادان بعد از هر 3 ساعت بیداری به خواب نیاز دارند. پس اگر نوزاد خسته به نظر میآید، او را بخوابانید.
سرد بودن یا گرم بودن هوای محیط نوزاد را بررسی کنید. اگر کودک شما گرمایی یا سرمایی است، شرایط محیطی مناسب او را فراهم کنید.
مرتب پوشک کودک را چک کنید. ممکن است پوشک کودک محکم بسته شده باشد و نوزاد اذیت شود.
پس از هربار شیر خوردن، آروغ نوزاد را بگیرید. وجود باد در معده کودک باعث ناراحتی میشود. همچنین ممکن است باعث استفراغ و بالا آوردن شود. سعی کنید در صورت ترسیدن کودک، او را بغل کرده و نوازش کنید.
نکته مهم: هیچ وقت از نوازش و توجه به گریه نوزاد غفلت نکنید. نوزاد در سنین ابتدایی زندگی (خصوصا زیر 2 سال) به ناز و نوازش نیاز دارد و این مسئله هرگز باعث لوس شدن او نخواهد شد. برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه مراقبت از نوزاد کلیک کنید.
در صورتی که نیازهای اولیه و نیازهای جسمانی کودک برطرف شده و او همچنان ناآرام است، میتوانید از راهکارهای زیر برای آرام کردن نوزاد استفاده کنید:
شاید فکر کنید قنداق کردن نوزاد، به استخوانهای او آسیب می رساند یا آرامش او را از بین میبرد. اما قنداق کردن، حالتی شبیه رحم مادر را برای نوزاد تداعی کرده و باعث آرامش او میشود. قنداق را طوری ببندید که گرم و نرم باشد ودست و پای نوزاد به راحتی تکان نخورد. البته آنقدر محکم نبندید که تنفس کودک مختل شود. اگر نوزاد شما توانایی غلت زدن را پیدا کرده، او را قنداق نکنید.
اگر در گهواره یا آغوش شما آرام نشد، او را روی بازوی خود به شکم بخوابانید. به طوری که کف دستتان زیر شکم و ساعد شما زیر سر کودک قرار بگیرد. این روش به خروج راحتتر گاز معده نوزاد کمک میکند. همچنین سعی کنید حتی در مهمانیها، لباس نرم و راحت برای کودک فراهم کنید. راحتی نوزاد مهم تر از زیبا به نظر رسیدن او است.
سعی کنید در تولید صدا برای آرام کردن نوزاد، علاوه بر آواز یا لالایی با صدای مادر، صداهای داخل رحم را نیز شبیه سازی کنید. صدای ماشین لباسشویی، جارو برقی یا پنکه می تواند تداعی کننده دوران جنینی باشد. سعی کنید صدا در حد امکان ملایم و آرامبخش باشد.
مکیدن تاثیر بی نظیری در آرامش و آرام کردن نوزاد دارد. اگر کودک سیر است، با استفاده از پستانک یا انگشت تمیز خودتان امکان مکیدن را به او بدهید. در کودکان زیر دو سال، نیاز به مکیدن یا تحرک لبها بسیار اساسی بوده و اگر کودک از این نظر به اندازه کافی ارضا نشود، امکان بروز مشکل در مراحل بعدی افزایش مییابد. برخی از والدین نگران تاثیر منفی پستانک بر فرم دهان و نحوه حرف زدن کودک خود هستند. اما تحقیقات نشان داده است که پستانک هیچ تاثیر منفی نخواهد داشت.
باز هم سعی کنید تکان ها ملایم و شبیه رحم باشد. تکانهای گهواره و اتومبیل حین رانندگی، بیشترین شباهت را به رحم مادر دارد. اگر خودتان خسته هستید از رانندگی صرف نظر کنید.
نکته مهم: برای آرام کردن نوزاد هرگز او را به بالا پرت نکنید. تکانهای محکم و ناگهانی آسیب شدید و جدی به کودک وارد میکند.
6. نور و مکان را تغییر دهید
کودکان نیز همچون بزرگسالان عادتهای خاص خود را دارند و ممکن است نور زیاد مانع از به خواب رفتن و آرامش آنها شود. برای این منظور چراغها را خاموش کرده و یا از شدت نور آنها بکاهید. نور ملایم باعث آرامش اعصاب انسان میشود. همچنین میتوانید با تغییر اتاق، فرزند خود را آرام کنید. این کار تاثیر چشمگیری بر آرامش نوزاد میگذارد.
7. شیر دادن
امنترین جای دنیا برای کودکان، آغوش مادر است. شیر دادن به نوزاد هم نیاز به غذا و مکیدن را رفع میکند و هم آرامش و امنی بسیار زیادی به نوزاد میدهد. در حین شیر دادن با او تماس چشمی برقرار کرده و لبخند بزنید. حتی میتوانید با خواندن یک لالایی تاثیر شیر دادن را چندین برابر کنید.
8. سروصدای محیطی
برخی از کودکان علاقه زیادی به وسایل پرسروصدا دارند. برای این منظور میتوانید از نرم افزار تولید کننده نویز سفید استفاده کنید. اگر این امکان را ندارید از وسایل خانگی همچون سشوار و جاروبرقی کمک بگیرید. طبق گفتههای برخی از مادران، این روش در آرام کردن کودک تاثیر میگذارد.
نوزادان تماس پوستی و مخصوصا با بدن مادر را دوست دارند. ماساژ آرام کمر، دست، پا و سر کودک به آرام شدن او کمک میکند. ماساژ شکم نوزاد در جهت عقربههای ساعت بر تخلیه راحتتر باد معده تاثیر میگذارد . برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه ماساژ نوزاد کلیک کنید.
همچنین زمانی که کودک در آغوش شماست، صورت خود را به گونه او نزدیک کرده تا نفسش را روی پوستتان حس کنید. سعی کنید باسن، کمر و شانههای کودک را بسیار آرام نوازش کنید، برای او آواز آرام بخوانید و او را ببوسید. این کارها باعث ایجاد دلبستگی ایمن در کودک می شود. برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه دلبستگی کلیک کنید.
گریههای مداوم نوزاد استرس و فشار روانی زیادی به مادر وارد میکند و آرامش را از او میگیرد. به همین دلیل لازم است که مادر با استفاده از راهکارهایی، آرامش خود را به دست آورد. این راهکارها عبارتند از:
1. نفس های عمیق بکشید تا عضلاتتان آرام شود.
2. از همسر یا نزدیکان خود کمک بگیرید و فرزندتان را برای زمان کوتاهی به آنها بسپارید.
3. دوش آب گرم بگیرید و کمی استراحت کنید.
4. اجازه دهید که کودک گریه کند چرا که کمی کریه به او آسیب خاصی نمیرساند.
5. توجه داشته باشید که این دوره بسیار کوتاه است؛ فرزندتان به زودی رشد کرده و از این مرحله عبور میکند.
کمک و مراقبت پدر تاثیر بسیار زیادی در آرامش نوزاد دارد. همیشه نباید مادر مسئول آرام کردن کودک باشد؛ چرا که مادر نیز خسته میشود و گریههای مداوم کودک آرامش روانی او را پایین میآورد؛ پس در این شرایط کمک پدر تاثیر بسیار مثبتی میگذارد. در بسیاری از مواقع نوزاد در آغوش پدر به سرعت آرام میگیرد. این آرامش ممکن است ناشی از بازوان قویتر، شانههای پهنتر، گرمای بدنی بیشتر و یا محبت پدرانه باشد. در شرایطی که مادر در دسترس نیست، نوزاد را در آغوش گرفته و با دادن شیشه شیر، او را آرام کنید.
نکته بسیار مهمی که برای آرام کردن نوزاد باید در نظر بگیرید، آرامش خودتان است. ممکن است نوزاد شما کودک سخت و بد قلقی باشد و واقعا شما را خسته کند. بنابراین سعی کنید استراحت کافی داشته باشید. حتی می توانید برای چند ساعت فرزندتان را به خانواده سپرده و به تفریح استراحت با دوستان یا همسرتان بپردازید. درواقع با این کارها خودتان را احیا کنید.
شما میتوانید برای آموزش نحوه برخورد با نوزاد و شیوههای آرام کردن او از مشاوره کودک و روانشناس کمک بگیرید. همچنین روانشناس می تواند برای حل مسائل شخصی که باعث ایجاد مشکل در نگه داری نوزاد شده نیز به شما کمک کند. برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه مشاوره کودک کلیک کنید.
برای دریافت مشاوره در زمینه آرام کردن نوزاد می توانید با مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی حامی هنر زندگی از طریق تلفن ثابت از کل کشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگیرید.
منبع: آرام کردن نوزاد | راه های آرامش دادن و آرام کردن نوزاد