بازتاب مورو نوزاد یکی از نخستین شکلهای حرکت انسان و از انواع بازتابهای نوزادان است که بعد از تولد بروز پیدا میکند. بازتابها پاسخهای غیرارادی به محرکهای بیرونی هستند که به طور طبیعی در نوزاد وجود دارند. با ارزیابی این بازتابها پس از تولد میتوان به سلامت کودک پی برد. اغلب این بازتابها تا پیش از یک سالگی از بین میروند اما برخی از آنها مانند بازتاب گام برداشتن به حرکات ارادی تبدیل شده و تا پایان عمر باقی میمانند. در صورتی که بازتابها به شکل غیر ارادی در مدت زمان طولانی باقی بمانند، نشان از وجود اختلال در رشد کودک دارند. شناخت و آگاهی در مورد بازتابهای نوزادان به جهت تأثیری که بر سلامت نوزاد دارند، برای والدین از اهمیت زیادی برخوردار است. برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه بازتاب نوزادان کلیک کنید.
منبع: مورو
بازتاب مورو نوزاد یکی از نشانههای سلامت نوزاد و یک پاسخ غیر ارادی به هر محرک بیرونی ناآشنا است. طبق تحقیقات بازتاب مورو در نوزاد یک احساس ناگهانی سقوط آزاد ایجاد میکند. این احساس میتواند در اثر یک تکان شدید، صدای بلند، یک تماس ناگهانی یا تغییر نور محیط در او ایجاد شود. در پی احساس سقوط، نوزاد بازوها و کف دست خود را به سمت جلو آورده و انگشتان شَستش جمع میشود. در مرحله بعد بازو و پاها را به سمت بدن خود جمع کرده و تقریبا به حالت جنینی در میآید. بازتاب مورو نوزاد میتواند او را از خواب بپراند و باعث برهم خوردن خواب و آرامش نوزاد شود. لازم به ذکر است بازتاب مورو با بازتاب یکه خوردن نوزاد متفاوت است. برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه نشانه های سلامت نوزاد کلیک کنید.
همانطور که گفتیم بازتابها پاسخهای فطری و غیر ارادی نوزادان هستند، که باعث بقا و محافظت از آنها میشوند؛ اما به طور دقیق علت بازتاب مورو مشخص نشده است. احتمال میرود که مرحله اول به عنوان زنگ خطر عمل میکند و مرحله بعد که نوزاد به حالت جنین در میآید به او کمک میکند تا به نزدیکترین شی برای محافظت از خود در برابر سقوط بچسبد.
ابتدا کودک را بر روی یک سطح صاف و نرم قرار دهید. کمی سر و شانه او را بالا بگیرید، سپس به طور ناگهانی دست خود را پایین بکشید؛ تنها چند سانت کافی است. زمانی که کودک احساس کند به طور ناگهانی زیر سرش خالی شده، بازتاب مورو را از خود نشان میدهد.
بازتاب مورو نوزاد به تدریج در طی 5 تا 6 ماه پس از تولد ناپدید میشود. به طور طبیعی در هفته ششم عضلات گردن کودک شما قویتر شده و تعادل کلی و توانایی نوزاد برای حمایت از خودش بیشتر میشود. نوزاد با تمرین به تدریج حرکات ارادی را پرورش میدهد. در طی 4 تا 6 ماهگی بهتر است دیگر کودک از قنداق گرفته شود. برای مراقبت بهتر از کودکتان بهتر است از روند رشد کودک تا یک سالگی اطلاع داشته باشید. پیشنهاد میکنیم مقاله رشد کودک یک ساله را مطالعه کنید.
قنداق کردن علاوه بر فوائد دیگری که برای نوزاد دارد، باعث خواب راحت و خوب برای نوزاد میشود. قنداق کردن حرکات کودک را محدود کرده و او را گرم نگه میدارد. به همین دلیل قنداق کردن به طور سنتی روشی برای آرام کردن نوزاد در تمام دنیا است. ممکن است دلیل گریه کودکتان چیز دیگری باشد، برای بررسی این موضوع به مشاوره کودک مراجعه نمایید. برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه گریه کودک کلیک کنید.
بازتاب مورو از مهمترین مواردی است که برای تشخیص مشکلات عصب شناختی کودکان مورد بررسی قرار میگیرد. برخی از آسیبهای مورو شامل موارد زیر میشود:
_ عدم وجود بازتاب مورو در نوزاد ممکن است نشان از وجود بدکاری و مشکل در دستگاه عصبی مرکزی یعنی مغز و نخاع داشتهباشد.
_ این بازتاب دو طرف بدن نوزاد را درگیر میکند؛ در صورتی که تنها در یک سمت بدن مشاهده شود، احتمال آسیب مغزی، کشیدگی و یا پارگی عصب بازو و یا شکستگی استخوان بازو وجود دارد.
_ در صورتی که بازتاب مورو پس از 6 ماهگی ادامه داشتهباشد، احتمال وجود مشکلات حسی حرکتی در کودک بالا است.
_ کودکانی که تا پس از 6 ماهگی بازتاب مورو را همراه خود دارند، اغلب در نشستن، کنترل سر و حرکت دادن اعضای مختلف بدن تأخیر دارند.
_ در صورتی که بازتاب مورو وجود نداشتهباشد و یا بیش از 6 ماهگی به طول بیانجامد لازم است برای بررسیهای بیشتر از متخصص کودکان و یا مشاوره کودک کمک بگیرید. برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه مشاوره کودک کلیک کنید.
برای دریافت مشاوره در زمینه کودک و نوزاد می توانید با مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی حامی هنر زندگی از طریق تلفن ثابت از کل کشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگیرید.
منبع: مورو