روانشناسی رفتار انسان ها به دنبال درک بهتر ماهیت رفتار انسان است و به بررسی دلایل و انگیزههای رفتاری میپردازد. روانشناسان در تلاش هستند تا با استفاده از این شاخه از رواشناسی بتوانند رفتارهای افراد را پیش بینی کنند چراکه این رویکرد امکان بررسی علمی رفتارهای قابل مشاهده انسان را فراهم کرده است. رفتارگراها معتقد هستند که اعمال انسانها در اثر فرآیند شرطی سازی و نحوه تعامل با محیط شکل میگیرد. در کنار آن از مشاوره روانشناسی رفتاری نیز در کاهش و درمان رفتارهای ناهنجار و آسیب زننده کودکان و بزرگسالان؛ همچنین تشویق و تقویت الگوهای رفتاری مثبت و سازنده میتوان استفاده کرد. با توجه به اهمیت این رویکرد در ادامه به بررسی بیشتر آن خواهیم پرداخت پس همراه ما باشید.
منبع: روانشناسی انسان ها
روانشناسی رفتاری انسان، در سال ۱۹۱۳ در پی مقالهای که به وسیله «جان بی واتسن» به نگارش در آمد آغاز شد و به سرعت به عنوان نظریهای محبوب در روانشناسی آن زمان شناخته شد. علت محبوبیت پیدا کردن آن نیز این بود که روانشناسی رفتار انسان ها توانست علم روانشناسی را به ابزارهایی عینی برای مشاهده و اندازه گیری مجهز کند که به کمک آن به بررسی دلایل و انگیزههای رفتار نوع بشر میپردازد. روانشناسان رفتارگرا بر این باور هستند که اگر بتوانند به دلایل و انگیزههای رفتارهای متفاوت پی ببرند، آنگاه موفق شدهاند یک گام بزرگ به سمت ساختن جامعهای آرمانی بردارند. روانشناسی رفتاری یکی از انواع رشتهها و گرایشات روانشناسی است که با توجه به نقشی که در تغییر رفتار و اصلاح آن دارد بسیار مورد استقبال قرار گرفته است.
برای اطلاع در زمینه رشته روانشناسی و گرایشات آن کلیک کنید.
روانشناسان رفتارگرای افراطی معتقدند که با آموزش روانشناسی رفتار انسان ها هر کودکی را فارغ از قوم، ملیت، رنگ، نژاد و طبقه اجتماعی میتوانند به هرگونهای که میخواهند تربیت کنند و برای هر مقصودی پرورش دهند. این حوزه از روانشناسی همچنین برای ترک عادات کودکان و بزرگسالان و ایجاد رفتارهای سازنده موثر است. روانشناسان رفتارگرا اعتقاد دارند که تنها عوامل محیطی و شرطی سازی بر روی رفتار انسان و یادگیری او تاثیر گذار هستند. دو روش اصلی شرطی شدن وجود دارد که میتوان به موارد زیر اشاره کرد. همچنین این روشها در شرطی شدن ترس نیز موثر هستند.
1- شرطی سازی کلاسیک: زمانی که همزمانی مکرر دو محرک اتقاق میافتد، پاسخی که در یک محرک فراخوانده میشود، در واکنش به محرک خنثی دیگر هم رخ خواهد دهد. به عنوان مثال پخش کردن یک آهنگ به خودی خود ممکن است واکنشی در کودکتان ایجاد نکند؛ ولی اگر این آهنگ با خارج شدن شما از منزل همراه باشد و بیرون رفتن شما باعث اضطراب کودک شود، تکرار این رویداد باعث میشود که پخش کردن آهنگ به تنهایی باعث ایجاد اضطراب در کودک شود چراکه رفتن شما برایش تداعی میشود.
2- شرطی سازی عامل: شرطی سازی عامل فرآیندی در یادگیری است که از طریق تقویت و تنبیه رفتار آموخته میشود. در واقع ارتباط یک رفتار خاص با پیامدهای آن باعث افزایش یا کاهش آن رفتار میشود. زمانی که شما کودکتان را برای کار خوبی که انجام داده است تشویق میکنید، احتمال اینکه این رفتار توسط او تکرار شود افزایش مییابد.
برای آشنایی بیشتر در زمینه شرطی سازی ترس کلیک کنید.
روانشناسی رفتار انسان ها بر اساس رفتارهای قابل مشاهده است. در واقع اطلاعات رفتاری انسان با ابزارهای اندازه گیری قابل تبدیل شدن به دادههای کمی و قابل مشاهده هستند؛عاملی که در ثابت کردن علمی نظریههای رفتارگرایی نقش کلیدی دارد. رفتار گرایی دیدی خوشبینانه نسبت به تغییر انسان دارد چرا که فرض میکند انسانها محصول محیط هستند پس اگر شرایط محیطی تغییر داده شود، رفتار ما نیز تغییر خواهد کرد.
منتقدین رفتارگرایی معتقد هستند که روانشناسی رفتاری نگاه ماشینی به انسان دارد و جنبههای روانی، شناختی و عاطفی انسان را در نظر نمیگیرند و نگاهی تک بعدی به انسان دارند. این افراد معتقدند که پاسخهای رفتاری به طور خود به خود به وسیله محرکهای بیرونی شروع نمیشوند. فروید اعتقاد داشت که رفتارگرایی به دلیل اینکه اندیشههای ذهنی ناخودآگاه، احساسات و آرزوهای فرد را ناچیز میشمارد دچار شکست شده است. همچنین راجرز نیز معتقد بود که رفتارگرایی خشک و محدود است و وساطتهای شخصی را مدنظر قرار نمیدهد به همین دلیل با شکست مواجه گردید.
در روانشناسی رفتار انسان ها عقیده کلی این است که تمایز انسانها صرفا به دلیل تفاوت در موقعیتها و قرار گرفتن در برابر محرکهای محیطی متفاوت است. نظریههای شناختی که بعد از رفتارگرایی مورد توجه قرار گرفتند به اهمیت تواناییهای شناختی مانند ادراک، حل مسئله، حافظه و تمرکز، استدلال و... پرداختند و تاکید کردند که این عوامل در یادگیری و رفتارهای انسان باید مورد توجه قرار گیرند. درمان شناختی رفتاری یکی از شیوههای درمانی است که از رفتار گرایی افراطی فاصله میگیرد و بعد شناختی را نیز در تکنیکهای رفتاری وارد میکند.
برای آگاهی بیشتر در زمینه درمان شناختی رفتاری کلیک کنید.
با آموزش روان شناسی رفتار انسانها و رفتار درمانی، موفق خواهیم شد رفتارهای ناسالم و ناهنجار را حذف کنیم و بسیاری از اختلالات را درمان کنیم به عنوان مثال در درمان برخی اختلالات جنسی، ترک الکل، انواع فوبیا و... مورد استفاده قرار میگیرد. همچنین با رواشناسی رفتاری میتوانیم الگوهای رفتاری پسندیده را تقویت کنیم که خود گامی مهم برای رسیدن به یک جامعه سالم است. همچنین این شاخه از روانشناسی برای کودکان و بزرگسالانی که از سطح سواد کمتری برخوردار هستند مناسب است.
برای اطلاع بیشتر در زمینه رفتار درمانی و انواع فوبیا کلیک کنید.
مشاوره روانشناسی رفتاری به شما کمک میکند تا رفتارهایی که نامطلوب هستند را اصلاح و در کنار آن رفتارهای نابهنجار خود را نیز درمان کنید. در این راستا مرکز مشاوره حامی هنر زندگی با سابقه چندین ساله در ارائه خدمات درمانی در زمینههای مختلف روانشناسی جزء بهترین و جامع ترین مراکز خدمات روانشناسی است که میتواند به شما در زمینه روانشناسی رفتار انسان ها کمک کند.
همچنین مرکز حامی هنر زندگی با گردهم آوری جمعی از متخصصین توانسته خدمات خود را با بالاترین سطح کیفیت ارائه دهد و امکان مشاوره حضوری و تلفنی را برای افراد در زمینههای دیگر از جمله خانواده، اعتیاد، جنسی، کودک، تحصیلی و... امکان پذیر کند.
برای آشنایی بیشتر در زمینه مشاوره تلفنی و مشاوره حضوری کلیک کنید.
در واقع روانشناسی رفتاری کمک میکند تا بتوانیم به اصلاح رفتارهای نامطلوب بپردازیم و در کنار آن با استفاده از روشهای تقویت، رفتارهای مطلوب را به صورت بنیادی در فرد ایجاد نماییم. همچنین معلمان، والدین و حتی حیوانات را میتوان با این روش به یادگیری یک رفتار جدید ترغیب کرد.
برای دریافت مشاوره در زمینه روانشناسی رفتاری و رفتار درمانی اختلالات می توانید با مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی حامی هنر زندگی از طریق تلفن ثابت از کل کشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگیرید.
منبع: روانشناسی انسان ها