همه مادران هنگامی که صاحب فرزند میشوند تمایل دارند که برای فرزندشان بهترین مادر روی زمین باشند اما در ذهن هر کسی تعریف مادر خوب و کافی با دیگری فرق دارد؛ برخی مادری را با سخت گیری زیاد و برخی دیگر وظایف مادری را بسیار آسان تعریف میکنند. در نهایت هر تعریفی که شما از مادر خوب بودن داشته باشید، به دنبال راهی برای خوشبختی و سعادت فرزند خود هستید. برای رسیدن به این مقصود باید برخی صفات را در خود پرورش دهید. با این حال همواره این سوال پیش میآید که مادر کامل یا مادر کافی، کدام یک فرزندان کارآمدتری را تربیت خواهند کرد؟ با توجه به نقش و اهمیت مادر در زندگی فرزند در ادامه این مطلب ابتدا به برخی از صفات مادر خوب و سپس درباره مادر کامل و مادر کافی اطلاعاتی را در اختیار شما خواهیم گذاشت.
منبع: مادر خوب
مفهوم مادر به حد کافی خوب ابتدا در نظریه وینی کات بیان شد و در بحث اختلالات انطباقی مطرح گردید. با این حال به مرور زمان این مفهوم گسترش پیدا کرده و صفات گوناگونی را دربرگرفته است که در ادامه به بررسی بیشتر آن خواهیم پرداخت.
مهمترین ویژگی یک مادر خوب و نمونه این است که حمایت کننده باشد، از علایق و سلایق فرزندش حمایت کند و به او فرصت دهد تا بتواند آرزوهایش را دنبال کند. یک مادر باید به این درک برسد که سبک زندگی فرزندش میتواند با سبک زندگی خودش کاملا متفاوت باشد. یک مادر باید در خاطرش بماند که فرزندش یک شخصیت مستقل دارد و بازتابی از آمال و آرزوهای او نیست. اگر مادر این توقع نامناسب را داشته باشد؛ در صورت برآورده نشدنش دچار اختلال افسردگی خواهد شد.
یکی از مهمترین وظایف یک مادر نمونه این است که استعداد فرزند خود را بیابد و در جهت شکوفایی آن تلاش کند. این اتفاق میتواند زیر نظر یک فرد متخصص نیز رخ بدهد. با این حال از آن جایی که مادر تعامل بیشتری با کودک داشته و به علایق کودک خود زودتر از دیگران پی میبرد زودتر میتواند استعداد فرزند خود را کشف کند.
هر زنی بعد از مادر شدن در طول شبانه روز با چالشهای فراوانی مواجه میشود که ممکن است بیشتر آنها نیز از سمت فرزندانش باشد. در این شرایط مادر باید سعی کند خویشتن داری کرده و با خونسردی به بررسی امور بپردازد و زمانی سراغ چالش بعدی برود که مسئله اول را حل کرده باشد. در این راستا به شما خواندن مقاله مادر شدن شروع دوباره زندگی را پیشنهاد میکنیم.
هم دل و هم زبان کودک خود باشد. فرزند در هر سنی که باشد اگر حس کند که مادرش او را میشنود بسیار آرام خواهد گرفت. شنیده شدن امر بسیار مهمی است که در یک مادر موفق باید نمود پیدا کند.
خیلی مواقع پیش میآید که مادران سرکار هستند و در دسترس فرزند خود نیستند، اما مادر حتی الامکان از طریق تماس تلفنی یا ارسال پیامک به او نشان دهد که حضور دارد و یک جورایی قابل دسترس است.
مادر باید به فرزند خود این احساس را منتقل کند که موجود خاصی است و خداوند موهبت حیات را به او داده است که او را بی قید و شرط دوست دارد. مادر باید دوست داشتن دیگران را به فرزندش بیاموزد و هرگز مانع علاقه او به دیگران مثلا پدر، مادر بزرگ و... نشود.
یک مادر اگر همه کارهای دنیا را برای فرزندش انجام دهد ولی فرزند احساس کند که مادرش او را عمیقا دوست ندارد انگار که مادرهیچ کاری نکرده است. هر مادر باید روش ابراز صادقانه علاقه خود به فرزندش را بیابید. نشان دادن عشق بین مادر و فرزند در هر رابطهای منحصر به فرد است.
از زمانی که نطفه در رحم مادر شکل میگیرد مادر موظف است از لحاظ جسمی و روحی بسیار مراقب خود باشد البته دقت شود که اهمیت به سلامتی نباید تبدیل به وسواس شود که هم مادر و هم فرزند در آن دچار آسیب شوند.
مادر خوب باید مهارتهای زندگی را بدون تعصب به فرزندش بیاموزد و به او یاد آور شود که در محیطهای اجتماعی دیگر نیز آموزشهای دیگری منتظر او خواهند بود.
برای اطلاع از روش های آموزش مهارت های زندگی به کودکان کلیک کنید.
یک مادر خوب معمولا سبک تربیتی مقتدرانه را در پیش میگیرد چراکه کودک در این سبک تربیتی به درستی درک میشود و مادر نیز تلاش زیادی برای ایجاد و حفظ یک رابطه مثبت با کودکش میکنند. در کنار این مسئله مادر مراقبت کننده و حامی کودک خود است.
برای شناخت بیشتر در زمینه سبک های فرزندپروری کلیک کنید.
ضمن بیان خصوصیات فوق که لازمه یک مادر خوب است، احتمال دارد یک برداشت اشتباه درباره مادر بودن ایجاد شود؛ اینکه مادر باید در همه جهات بی عیب و نقص باشد تا بتواند فرزند سالمی را تحویل جامعه دهد. این یک فرض غلط است. در این راستا باید اطلاعات جامعی داشته باشید و با آموزش کافی و جامع بدانید که چه چیزهایی را باید برای فرزندتان بخواهید. برای مشخص شدن این موضوع در ادامه درباره ویژگیهای مادر کامل و مادر کافی صحبت خواهیم کرد.
برای آشنایی بیشتر در زمینه آموزش پدر و مادر کلیک کنید.
مادر کامل با تصور اینکه باید بی عیب و نقص باشد؛ هر لحظه از فرزندش مراقبت میکند و حتی ثانیهای او را رها نمیکند و به هیچ چیز دیگر حتی خودش توجه نمیکند و به اینکه کامل خود را وقف فرزندش کند افتخار مینماید. او میگوید از نیازهای فرزندش با خبر است حتی قبل از آنکه آنها را به زبان بیاورد. این مادر به مرور دچار اختلال وسواس فکری میشود و به فرزندش این پیام را میدهد که حواست باشد دنیا جای خیلی خطرناکی است و بدون من از پس هیچ کاری بر نخواهی آمد. چنین فرزندانی کاملا وابسته به مادر خود بار خواهند آمد.
در کنار مطالب ابتدای مقاله؛ یک مادر کافی گاهی فرزندش را تشویق میکند و گاهی به درستی و به روش علمی او را تنبیه میکند و البته برای سلامت و شادی کل اعضای خانواده وقت میگذارد؛ ضمن اینکه به خود نیز اهمیت میدهد. این مادر به فرزندش میآموزد چگونه مشکلات اطرافش را شناسایی کند و از خود در برابر آنها دفاع کند و بتواند تشخیص دهد چه زمانی میتواند از حمایت خانواده کمک بگیرد. این مادران یک سبک فرزندپروری مناسب را در تمامی تعاملات خود با کودک در پی میگیرند.
هر مادری بهترین را برای کودک خود میخواهد اما با این وجود همیشه این خواسته میسر نمیشود. بسیار شنیدهایم درباره افرادی که والدین خود را به خاطر درک نکردنشان مقصر میدانند. کجای کار مادر یا پدر ایراد داشته است؟ آنها که تمام نیازهای فرزندانشان را برآورده کردهاند. امروزه والدگری از حالت آزمون و خطا به سمت آموزش و فراگیری مهارتهای والدگری پیش میرود. نکات نگهداری از نوزاد در بسیاری از بیمارستانها آموزش داده میشود. در اغلب مدارس یک مشاور حضور دارد و در مراکز مختلف مشاوره روانشناسی جهت تربیت کودکان خدمات مشاوره کودک ارائه میدهند.
مرکز مشاوره حامی هنر زندگی یکی از همین مراکز است که در زمینه روابط میان مادر و کودک میتواند اطلاعات جامعی در اختیار شما قرار دهد و کمک کند تا به عنوان یک مادر بتوانید به درستی نقش خود را در زندگی فرزندتان ایفا کنید. همچنین در این مرکز در کنار مشاوره کودک میتوانید از مشاوره خانواده، شغلی، اعتیاد، جنسی و... نیز برخوردار شوید.
برای آگاهی بیشتر در زمینه مشاوره کودک کلیک کنید.
توجه داشته باشید که مرز بین خوب بودن و بدن بودن در روابط شما با فرزندتان شکل میگیرد. باید بتوانید با احساس درونی خود نیازهای کودک را درک کرده و در کنار آن با ارتباطی شهودی نیازهای فرزند خود را درک کنید.
نقش مادر در طول زندگی فرزند بسیار موثر است و نمیتوان به نقش خاصی اشاره کرد. با این حال از همان ابتدای تولد مادر با ایجاد یک سبک دلبستگی ایمن در راستای رشد و سلامت روانی کودک قدم برمیدارد. این مسئولیت سپس با نقشی که مادر در تربیت فرزند ایفا میکند پررنگ تر خواهد شد و در تمامی مراحل زندگی و به شیوه متفاوتی ادامه مییابد.
برای آگاهی بیشتر در زمینه نقش مادر در تربیت فرزندان کلیک کنید.
برای دریافت مشاوره در زمینه والدگری و مادر خوب بودن می توانید با مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی حامی هنر زندگی از طریق تلفن ثابت از کل کشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگیرید.
منبع: مادر خوب