در مورد عوارض داروهای ضد افسردگی چه میدانید؟ افسردگی، یکی از شایعترین اختلالاتی ست که سالیانه افراد زیادی را درگیر میکند. این اختلال با غم و رنج عاطفی فراوانی برای شما همراه است و در صورت عدم اقدام برای درمان؛ به دلیل تجربه ناکامیهای مکرر که به دنبال مختل شدن زندگی اجتماعی، فردی، شغلی یا تحصیلی تان روی میدهد، دورههای بازگشت یا عود افسردگی را تجربه خواهید کرد. هرچه درمان سریعتر آغاز شود، تاثیرات مخرب افسردگی بر مغز کمتر میشود، از طرفی روند بازگشت به زندگی عادی تسریع میگردد. درمان افسردگی شامل روان درمانی و دارو درمانی میشود. روند بهبودی افسردگی با روش دارو درمانی سریعتر است ولی به همان نسبت دورههای عود بیشتری را پس از قطع مصرف داروها تجربه خواهید کرد. همچنین مصرف هر دارویی با عوارض و تداخلات خاص خود همراه است. در این مقاله به بررسی عملکرد داروهای ضد افسردگی، عوارض و تداخلات این داروها میپردازیم.
منبع: عوارض داروهای ضد افسردگی | راه های کاهش عوارض دارو
داروهای ضد افسردگی، با افزایش انتقال دهندههای عصبی مغز مانند سروتونین، دوپامین و نوراپی نفرین در درمان افسردگی موثر هستند و علائم افسردگی را کاهش میدهند. مدت زمان لازم برای اثربخشی داروهای ضد افسردگی در بدن ممکن است 3 تا 4 هفته طول بکشد، البته تاثیر گذاری داروهای ضد افسردگی در هر شخصی با توجه به طول مدت افسردگی، شدت علایم و تعداد دورههای افسردگی متفاوت است اما با این حال معمولا حدود 3 ماه مصرف داروهای ضد افسردگی باید ادامه داشته باشد تا بتوانیم انتظار اثربخشی موثر را داشته باشیم.
برای اطلاع بیشتر در زمینه داروهای ضد افسردگی کلیک کنید.
داروهای ضدافسردگی دارای عوارض جانبی بسیاری هستند پس لازم است روانپزشک خود را در جریان عوارضی که به دنبال مصرف داروهای روانپزشکی بروز پیدا می کند، بگذارید تا در صورت نیاز دارو قطع شود یا داروی دیگری جایگزین گردد.
نکته مهم این است که به هیچ عنوان از داروهای ضد افسردگی بدون تجویز پزشک مصرف نکنید. اگر علائم افسردگی را در خود مشاهده کردید تنها لازم است به متخصص مراجعه کنید چراکه گاهی این داروها با شرایط بدنیتان سازگار نمیباشد و میتواند شما را در معرض خطر قرار دهد.
برای اطلاع از علائم افسردگی کلیک کنید.
تداخلات دارویی داروهای ضد افسردگی، به دلیل مصرف همزمان داروهای ضد افسردگی با داروهای دیگر، انواع داروهای گیاهی و حتی مکملها ایجاد میشود که منجر به عوارض جانبی شدید و کاهش میزان اثربخشی داروی ضد افسردگی میگردد. به طور مثال SSRI که یکی از انواع داروهای ضد افسردگی است ممکن است خطر خون ریزی در شما را افزایش دهد به خصوص زمانی که شما از داروهای دیگری از جمله داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی، آسپرین، وارفارین و سایر رقیق کنندههای خون استفاده میکنید.
همچنین مصرف دو دارو در کنار هم میتواند به مرگ نیز منجر گردد. مثلا دستهای از داروی ضد افسردگی MAOI با سایر داروهای ضد افسردگی خطر مرگ را افزایش میدهد. پس لازم است در صورت مصرف هر نوع دارویی با روانپزشک خود مشورت کنید چرا که تاثیرات افسردگی بر مغز و جسم افراد میتواند متفاوت باشد.
برای آشنایی بیشتر در زمینه تاثیر افسردگی بر مغز کلیک کنید.
معمولا عوارض جانبی داروهای ضد افسردگی، تا چند هفته پس از شروع مصرف دارو از بین میروند با این حال در صورت تداوم یافتن عوارض دارو، موضوع را حتما با پزشک خود در میان بگذارید. برای جلوگیری از بروز تهوع، دارو را همراه با غذا میل کنید. اگر احساس خستگی شدید دارید، بهتر است دارو را قبل از خواب مصرف کنید و در صورتی که دارو باعث بی خوابیتان میشود، آن را صبح مصرف کنید.
قطع مصرف داروهای ضد افسردگی، باید به تدریج و تحت نظر پزشک معالج صورت گیرد. قطع ناگهانی و خودسرانه دارو میتواند باعث تشدید بیماری و بروز عوارض بیشتر داروهای ضد افسردگی شود. اگر بعد از حدود 4 تا 6 هفته پس از مصرف دارو، حس کردید که دارو اثربخشی روی شما ندارد، لازم است جهت تغییر مقدار مصرفی و یا تعویض دارو به پزشک خود مراجعه کنید.
در جلسات درمان غیر دارویی افسردگی، درمانگر شما را به عنوان یک انسان منحصر به فرد، با موقعیتها و تجارب متفاوت از دیگران میپذیرد و بدون اینکه شما را مورد قضاوت قرار دهد، شما را میشنود و کمک میکند تا با همکاری خودتان، بهترین راه حل ممکن که پاسخگوی نیازهای شماست پیدا کنید. کسب مهارتهای زندگی، تلاش در جهت تغییر دادن نگرشها و باورهای منفی و فراهم کردن امکان رشد و شکوفایی روز افزون، متناسب با تواناییهایتان از دیگر اهدافی است که در جلسات مشاوره به آن دست مییابید.
با وسعت یافتن دریچه نگاهتان به زندگی، قادر خواهید بود به زیباییهای دنیا، نگاهی عمیقتر داشته باشید و به دنبال افزایش آگاهی و مهارتهایی که در جلسات مشاوره روانشناسی به آن دست مییابید، میتوانید بار دیگر شادی و سرزندگی را در زندگی خود تجربه کنید، البته شادی که وابسته به دارو نیست.
برای اطلاع بیشتر درباره درمان غیر دارویی افسردگی کلیک کنید.
مرکز مشاوره روانشناسی حامی هنر زندگی با سابقه چندین ساله در ارائه خدمات درمانی در زمینههای مختلف روانشناسی اعم از خانواده، ازدواج، اعتیاد، جنسی، کودک، مشاوره شغلی، تحصیلی و ... جزء بهترین و جامع ترین مراکز خدمات روانشناسی است. این مرکز با گردهم آوری جمعی از متخصصین توانسته خدمات خود را با بالاترین سطح کیفیت ارائه دهد. حامی هنر زندگی با استفاده از ابزارهایی چون تلفن و اینترنت به مراجعان این امکان را داده تا در کمترین زمان ممکن در هر موقع از روز با بهترین متخصصان در زمینه مربوطه ارتباط برقرار کنند. این مرکز یکی از قطبهای درمان افسردگی در ایران محسوب میشود که با کادری مجرب به شما تضمین خواهد داد که در کوتاه ترین زمان ممکن افسردگی خود را بهبود ببخشید.
برای اطلاع از روند دریافت مشاوره افسردگی و درمان افسردگی کلیک کنید.
در واقع یکی از مشکلات اساسی این افراد عود افسردگی است. هنگامی که فرد در حال بهبودی کامل به سر میبرد و به یکباره درمان را با تصور بهبودی کامل رها میکند، علائم و نشانههای افسردگی دوباره به سراغ او خواهد آمد و فرد به طور مکرر دورههای افسردگی را تجربه میکند. از همین رو بسیار اهمیت دارد که درمان دارویی و روان درمانی در کنار یکدیگر انجام گیرد تا فرد به بهبودی کامل دست یابد.
برای شناخت بیشتر درباره عود افسردگی کلیک کنید.
برای دریافت مشاوره در زمینه عوارض داروهای ضد افسردگی می توانید با مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی حامی هنر زندگی از طریق تلفن ثابت از کل کشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگیرید.