هر پدر و مادری بعد از دیدن نشانههای اضطراب در کودکان خود، به دنبال راههای کاهش آن میگردند. بر اساس تحقیقات انجام شده بیش از یک سوم والدین اذعان میکنند که فرزندانشان تحت اضطراب فوق العاده زیادی قرار دارد. شما اضطراب را در کودکتان به صورت کج خلقی، گریههای مداوم، کناره گیری از کارهای روزانه، بدگویی در مورد خودش و یا حتی سردرد، دل درد و دیگر علائم رفتاری مشاهده میکنید. اما چطور کودکان در سنین پایین دچار چنین اضطرابهایی میشوند؟ تاثیر اضطراب والدین بر کودکان و دیگر رخدادها چقدر است؟ چه زمانی باید برای درمان اضطراب کودک کمک حرفهای دریافت کرد؟ شما میتوانید برای پاسخ به این سوالات با دریافت مشاوره کودک سلامت فرزندتان را تضمین نمایید. با این حال در ادامه به 10 راهکار کاربردی جهت کاهش اضطراب در کودکان اشاره کردهایم.
منبع: کاهش اضطراب کودکان | راه های مقابله با اضطراب کودکان چیست
اگر علائم اضطراب را در فرزند خود مشاهده میکنید؛ علاوه بر روشهای درمانی، خود نیز باید با توجه به نکات تربیتی فرزندان، روشهایی را برای کاهش اضطراب کودکان به کار گیرید. در ادامه به 10 روش ساده اما موثر اشاره کردهایم که میتواند به شما کمک کند. ابتدا به شما پیشنهاد میکنیم که با خواندن مقاله استرس در کودکان اطلاعات خود را در زمینه نشانهها افزایش دهید تا بتوانید به راحتی اضطراب را در فرزندانتان مدیریت کنید.
سعی کنید از همان ابتدای روز با مهیا کردن برخی شرایط اضطرابزا را از کودکتان دور کنید. صبحهای پرهرج و مرج منجر به ادامه ناآرامی به باقی روز میشود. پس هر آن چه که موجب ناراحتی میشود را حذف کنید. آماده نبودن صبحانه، اتاق نامرتب، کثیف بودن وسایل مدرسه یا مهد، ناتوانی در پیدا کردن وسایل مورد نیاز و... از جمله مواردی هستند که سبب افزایش اضطراب در کودکان میشوند. پس با مرتب و آماده کردن احتیاجات کودک میتوانید تا حد زیادی به کاهش اضطراب فرزندتان کمک کنید.
نداشتن خواب کافی و با کیفیت از جمله عواملی است که سبب ایجاد اضطراب در کودکان و همچنین در بزرگسالان میشود. سعی کنید با بیان فواید و تاثیراتی که خواب کافی در سلامت کودک دارد، او را متقاعد به زود خوابیدن کنید. بهره بردن از روش زور و اجبار نتیجه عکس خواهد داد و شما باید نکات تربیتی لازم را در این خصوص رعایت کنید.
برای آشنایی بیشتر در زمینه نکات تربیتی فرزندان کلیک کنید.
همیشه سعی کنید اوقاتی از روز را به صحبت با کودکتان بگذرانید. صحبتهای روزانه باعث میشود تا از تمامی اتفاقات روزمره او آگاهی داشته و اقدامات به موقعی صورت دهید. حافظه کودکان و ناتوانی در مهارتهای ارتباطی به آنها اجازه نمیدهد تا مسائل مهم را با شما به اشتراک بگذارند، بنابراین با گفتوگوهایی که در طول روز با او میکنید به بسیاری از مسائل پی خواهید برد. توجه کنید که صحبتهایتان حالت بازجویی به خود نگیرد؛ به طور مثال از او بخواهید که درباره اتفاقاتی که افتاده تعریف نماید. این کار به طور غیر مستقیم به او کمک میکند تا خودش راه حلی برای مشکلاتش پیدا کند.
استفاده از روشهای آرام سازی که برای بزرگسالان انجام میشود به کودکان نیز کمک میکند. با استفاده از تکنیکهای تنفسی برای کاهش اضطراب میتوانید آرامش را به خود و کودکتان بازگردانید. میتوانید این تکنیکها را با زبان ساده تر برای او توضیح دهید. همچنین استفاده از جملات مثبت روزانه به او کمک زیادی میکند. به این صورت روشهای آرام سازی و مثبت اندیشی را نیز به کودکتان یاد دادهاید.
جهت یادگیری تکنیک های تنفسی برای کاهش استرس کلیک کنید.
بسیاری از افراد بر این باورند که "مشغله زیاد برابر است با خوشحالی". مشغول نگه داشتن روش غیر سالمی برای مقابله با چالشهای زندگی است. این فلسفه به صورت غیر ارادی به فرزندان نیز انتقال پیدا میکند. فعالیتهای (ورزشی، آموزشی و...) بیش از حد، یعنی داشتن زمانی کمتر برای حضور در خانه؛ پس سعی کنید فعالیتهای فرزندتان را در حد متعادل نگه دارید و از زمان شام و نهار برای کاهش اضطراب و ارتباط بیشتر خانوادگی بهره ببرید.
ارتباط خود را دیگر مراقبان فرزندتان حفظ کنید. شما با استفاده از نظرات و مشاهدات معلمان، مربیان، پرستار و یا حتی اقوام میتوانید به برخی از مشکلات فرزندتان که از چشم شما پنهان مانده پی ببرید. این گونه فرزندتان نیز پشتیبانی و حمایت شما را حتی در مکانهایی که حضور ندارید احساس خواهد کرد.
اگر خودتان دچار مشکلات اضطراب و یا دیگر اختلالات روانی (مثل افسردگی، اختلال شخصیت و...) باشید، به احتمال زیاد نمیتوانید مانع انتقال بسیاری از ناراحتی ها و اضطراب به کودک خود شوید. پس اگر سختی کار، اختلافات با همسر، وضعیت مالی و... باعث میشود که نتوانید آن طور که باید به فرزندتان رسیدگی کنید؛ هر چه زودتر برای رفع مشکلات خود اقدامات جدی انجام دهید چرا که فرصت شما برای شکل دهی شخصیت فرزندتان در دوران کودکی خیلی زود از دست میرود.
برای آشنایی با آثار و راه های جلوگیری از تاثیرات منفی بر اضطراب کودکتان مقاله اختلاف با همسر را مطالعه نمایید.
بد گویی در فرزند شما نوعی ترس ایجاد میکند، پس هرگز از دیگر افراد حتی اگر با آنها خصومت و مشکل دارید مقابل فرزندتان بدگویی نکنید. اگر کسی موجب ناراحتی فرزندتان و یا خود شما شده باشد، با بدگویی درباره آن فرد حس عدم امنیت به فرزندتان میدهید چرا که سخنان شما به او این پیغام را میدهد که آن فرد، شخصی خطرناک و غیر قابل اعتماد است.
کودکان نیز مانند بزرگسالان نیاز به تعامل و ارتباط با دیگر افراد دارند. زمانی که فرصتهای تعامل آنها جای خود را به استفاده از موبایل، بازیهای کامپیوتری و... دهد؛ در واقع کودک بیشتر در دنیای خود فرو رفته و از آموزش مهارتهای زندگی کودکان باز میماند (کودکان با سپری کردن زمان در کنار خانواده و مشاهده دیگر افراد بسیاری از مهارتها را در خود نهادینه میکنند).
برای اطلاع بیشتر در زمینه آموزش مهارت های زندگی به کودکان کلیک کنید.
اگر اضطراب فرزندتان در حدی است که نمیتواند مانند دیگر هم سن و سالان خود عملکرد مناسبی داشته باشند، حتما باید از کمک تخصصی روانشناسان کودک بهره بگیرید. در این راستا مرکز مشاوره روانشناسی حامی هنر زندگی با داشتن مشاورانی برجسته در زمینه کودک این امکان را فراهم کرده است که از هر نقطهای در ایران بتوانید از خدمات این مرکز به صورت تلفنی و اینترنتی برخوردار باشید. همچنین برای دوستانی که در تهران حضور دارند امکان مشاوره حضوری و شرکت در کارگاههای این مرکز وجود دارد.
علاوه بر این میتوانید در کنار مشاوره کودک در زمینههای مختلف روانشناسی اعم از خانواده، ازدواج، اعتیاد، جنسی، مشاوره شغلی، تحصیلی و ... از خدمات مرکز بهره مند شوید. مرکز حامی هنر زندگی با گردهم آوری جمعی از متخصصین توانسته خدمات خود را با بالاترین سطح کیفیت ارائه دهد و با سابقه چندین ساله خود کمک شایانی به حل مشکلات و اختلالات کند.
برای اطلاع از روش های درمان استرس کودکان کلیک کنید.
از آنجایی والدین، خود در این شرایط نیاز به درمان دارند مسلما نمیتوانند از کودک خود مراقبتهای لازم را به عمل آورند و کودکان نیز والدین را الگوی خود قرار دارده و این مسئله به کودکان نیز انتقال مییابد. پس بهتر است که درمان والد و فرزندان همزمان صورت گیرد.
برای آگاهی بیشتر در زمینه نقش استرس والدین بر کودکان کلیک کنید.
برای دریافت مشاوره در زمینه اضطراب در کودکان می توانید با مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی حامی هنر زندگی از طریق تلفن ثابت از کل کشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگیرید.
منبع: کاهش اضطراب کودکان | راه های مقابله با اضطراب کودکان چیست