اینسومینا یا بی خوابی یکی از اختلالات خواب است که با دشواری در به خواب رفتن یا تداوم یافتن خواب مشخص میشود. به همین دلیل درمان بی خوابی به علت مشکلات و پیامدهایی که ایجاد میکند، ضرورت دارد. یکی از شایعترین علت بروز بی خوابی، استرس بیش از حد ناشی از مشکلات اقتصادی، اجتماعی و روابط خانوادگی آشفته میباشد. بی خوابی و افسردگی نیز رابطهای مستقیم با یکدیگر داشته و باعث بی نظمی در زندگی فرد میشوند. از طرفی بی خوابی میتواند بسیار آزارنده باشد به خصوص زمانی که یک روز کاری یا تحصیلی مهم پیش رو داشته باشید؛ چون باعث افت تمرکز و عملکردتان میشود. از همین رو با توجه به تاثیراتی که بیخوابی بر بخشهای مختلف زندگی میگذارد، درمان آن از اهمیت بالایی برخوردار است. در ادامه مقاله 5 راهکار ساده را بررسی میکنیم که خوابی راحت را برایتان به ارمغان خواهد آورد پس همراه ما باشید.
منبع: درمان بی خوابی
تنظیم بودن ساعت زیستی بدن بر عملکرد ذهنی و جسمی در طول روز تاثیر زیادی دارد و مستقیما کیفیت زندگی تان را تحت تاثیر قرار میدهد. داشتن خواب مناسب در موقعیتهای بحرانی زندگی که نیازمند تصمیم گیریهای بزرگ و حیاتی هستید به کمک شما میآید تا بهترین گزینههای ممکن را انتخاب کنید. بی خوابی و استرس رابطهای مستقیم با یکدیگر دارند. بی خوابی با تشدید و تداوم استرس، عملکرد کلی را مختل میکند و افت شدیدی در بازدهیتان ایجاد میکند. همچنین در کنار این مسائل باید توجه داشته باشید که بی خوابی یکی از انواع اختلالات خواب است که اگر به موقع درمان نشود میتواند آسیب زا شود. بنابراین بسیار اهمیت دارد که خوابی کافی و صحیح داشته باشید تا بتوانید بهداشت جسمی و روانی خود را در بالاترین سطح نگه دارید.
برای آشنایی بیشتر در زمینه انواع اختلالات خواب کلیک کنید.
اگر دچار بی خوابی و یا بی خوابی عصبی باشید در زندگی روزمره خود با مشکلاتی از جمله خواب آلودگی در طول روز، خستگی مفرط، نداشتن انگیزه برای انجام کارها، اختلالات رفتاری، ضعف حافظه و ناتوانی در تمرکز مواجه میشوید. همچنین زودرنج و عصبانی بوده و تحمل بسیاری از رفتارها نیز برایتان غیر ممکن میشود. به مرور این مسئله تاثیرات خود را بر جنبههای مختلف زندگی از جمله روابط اجتماعی، خانوادگی، تحصیلی و شغلی نیز میگذارد. توجه داشته باشید که انسانها یک سوم عمر خود را در خواب به سر میبرند و اگر قرار باشد در این زمان با مشکلات متفاوتی روبهرو شوید مسلما طعم زیبای زندگی نیز برای شما تلخ خواهد شد.
برای شناخت بیشتر در زمینه بی خوابی عصبی کلیک کنید.
علاوه بر مشکلات جسمانی ذهن و روان نیز میتوانند از دلایل بی خوابی باشند. برای درمان بی خوابی اگر علت اصلی آن یافت شود، درمان سریع تر و راحت تر روی خواهد داد. در ادامه برخی از شایع ترین علل بی خوابی را ذکر کردهایم. برای اطلاع از دیگر دلایل بی خوابی کلیک کنید.
_ استرس بیش از حد ناشی از طلاق، مرگ عزیزان، ورشکستگی یا از دست دادن شغل، مشکلات خانوادگی و ...
_ ابتلا به بیماری، مشکلات جسمی و رنجهای عاطفی
_ عوامل محیطی نامناسب مانند سر و صدا، نور نامناسب، درجه حرارت نامناسب
_ مصرف برخی از داروها مانند داروهای مخصوص آلرژی، افسردگی، فشار خون، آسم و....
_ مداخلات در برنامه خواب معمولی مانند مسافرت
بیخوابی حاد ممکن است نیاز به درمان نداشته باشد ولی اگر بی خوابی باعث میشود که در طول روز به دلیل خواب آلودگی و خستگی دچار مشکل شوید؛ باید به فکر اقدامات درمانی باشید. خوشبختانه اینسومینا یا بی خوابی قابل درمان است، پس به بهبودی خود امیدوار باشید. کافیست با انگیزه کافی در جهت رفع عادات نادرست که در بی خوابی موثر است تلاش کنید. در ادامه 5 راهکار موثر برای درمان بی خوابی را برای شما آوردهایم.
همان طور که توضیح دادیم عامل اصلی بی خوابی استرسهای روزانه است پس لازم است قبل از خواب شرایطی را فراهم کنید تا به آرامشی نسبی برسید. برای این منظور میتوانید از تکنیکهای ریلکسیشن یا تمرینات مدیتیشن استفاده کنید. این تکنیک با متمرکز کردن حواستان به زمان حال، به مرور باعث کاهش استرس هایتان شده تا بتوانید خوابی آرام بخش را تجربه کنید. در کنار این مسئله برای آنکه بتوانید به آرامش نسبی دست یابید لازم است که همواره 30 دقیقه تا یک ساعت قبل از خواب از وسایل الکترونیکی از جمله گوشی موبایل و تلویزیون استفاده نکنید و در این زمان با خواندن کتاب و یا نوشتن به آرامش خود کمک کنید.
برای آشنایی بیشتر با مدیتیشن کلیک کنید.
توصیه میکنیم که چند ساعت قبل از خواب از خوردن نوشیدنیهای الکلی و همچنین کافئین دار خودداری نمایید چرا که نوشیدنیهای الکلی و کافئین دار محرک هستند و تا زمانی که اثرشان در بدن از بین نرفته باشد سبب بی خوابی یا به هم خوردن برنامه خواب میشوند. توصیه میشود قبل از خواب میان وعدهای سبک مصرف کنید. همچنین از مصرف کربوهیدرات و قند نیز قبل خواب پرهیز نمایید چراکه بدن مشغول هضم این مواد میشود و خوابیدن برای شما مشکل خواهد شد.
مسئله مهم دیگر انجام ورزش به صورت روزانه است. ورزش منظم میتواند کیفیت خواب و طول مدت خواب را بهبود بخشد. با این حال توجه داشته باشید که ورزش بلافاصله قبل از خواب ممکن است بر روی بدن اثر محرک داشته باشد. پس بهتر است سه تا چهار ساعت قبل از خواب ورزش نکنید.
زمانی که روی تخت خود دراز کشیدید و متوجه میشوید که فکرتان درگیر موضوعات مختلف است؛ بهتر است به جای تلاش ناموفق برای خوابیدن، لیستی از دغدغههایتان تهیه کنید، برای آن برنامه ریزی کنید و در زمانی مناسب خودتان را از دل آشوبی رها کنید تا بتوانید با خیال راحت بخوابید.
بهتر است تخت خواب خود را محدود به خوابیدن و داشتن رابطه جنسی کنید و دیگر فعالیتها مانند تماشای تلویزیون یا اضافه کاریهایتان را در محل خواب خود انجام ندهید. چون این فعالیتها باعث افزایش هوشیاری میشود و فرآیند خوابیدن را مشکل میسازد. نکته مهم این است که تغییر در سبک زندگی میتواند شما را به نتایج دلخواه برساند و به درمان بی خوابی کمک کند.
اثربخشی درمان شناختی رفتاری، در درمان بی خوابی اثبات شده است. در این شیوه درمانی به شما کمک میشود تا افکار و باورهای نامناسب را شناسایی و تصحیح کنید. در واقع افکار منفی، با افزایش سطح استرس و نشخوارهای فکری نقش مهمی در بی خوابی ایفا میکند. درمانگر با شناسایی خودگوییهای منفی، به شما کمک میکند تا در جهت رفع آنها قدم بردارید و با افزایش خودباوری در جهت رسیدن به اهداف خود حرکت کنید. روشهای درمان علم روانشناسی بدون استفاده از دارو و دوری از عوارض داروها به درمان میپردازد. برای آشنایی بیشتر در زمینه علم روانشناسی کلیک کنید.
پس اگر به دنبال راهی برای درمان ریشهای و رفع مشکل اصلی بی خوابی خود هستید از خدمات رواندرمانی متخصصان استفاده نمایید. مشاوران ما نیز در مرکز مشاوره روانشناسی حامی هنر زندگی به صورت تلفنی و حضوری آماده خدمت رسانی به شما عزیزان میباشند تا بتوانید با درمان بی خوابی خود، مشکلات را کاهش دهید و آسوده بخوابید.
برای اطلاع از روند دریافت مشاوره تلفنی کلیک کنید.
افرادی که از بی خوابی رنج میبرند همواره مستعد ابتلا به اختلال افسردگی هستند. در واقع میتوان گفت که بی خوابی یکی از نشانهها و علل افسردگی است. هنگامی که فرد نیز به افسردگی دچار شد، این دو مشکل تاثیرات متقابلی بر یکدیگر میگذارند که باعث میشود درمان به سختی صورت گیرد. از همین رو اگر علائم بی خوابی را در خود مشاهده کردید بهتر است برای درمان اقدام نمایید.
برای آگاهی بیشتر در زمینه بی خوابی و افسردگی کلیک کنید.
مصرف ملاتونین و داروهایی مانند کلیسیم و منیزیم میتوانند کمک کننده باشند اما ابتدا سعی کنید با روشهایی مانند تغییر در سبک زندگی و درمان های شناختی رفتاری این مسئله را حل کنید چراکه داروها معمولا تاثیرات خود را در کوتاه مدت میگذارند و بعد از مدتی اگر دارو نخورید نمیتوانید بخوابید اما روشهای روان درمانی و تغییرات سازنده در شیوه زندگی، بنیادی هستند و به درمان قطعی منجر میشوند.
برای دریافت مشاوره در زمینه درمان بی خوابی و دریافت راهکارهای ساده برای درمان بی خوابی می توانید با مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی حامی هنر زندگی از طریق تلفن ثابت از کل کشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگیرید.
منبع: درمان بی خوابی