یکی از دغدغههای والدین چگونگی پاسخ به سوالات جنسی کودکان است. در واقع از سنین 3 الی 5 سالگی کنجکاوی کودکان در مورد مسائل جنسی و اندامهای جنسی شروع میشود و نقش والدین در پاسخگویی به این سوالات بسیار پررنگ است چراکه شیوه پاسخدهی شما نقش مهمی در زندگی جنسی کودک و شکل گیری هویت جنسی در او دارد. جوابهای کم و ناکافی کنجکاوی کودک را ارضا نمیکند و یا آگاهی لازم را برای محافظت او از خود به کودک نمیدهد. همچنین جوابهای مفصل و بیش از حد نیز باعث اضطراب در کودک و بلوغ زودرس در او میشود. والدین باید در هر سن جوابهایی متناسب با سن کودک به او بدهند. توجه داشته باشید به دلیل اهمیت تربیت جنسی کودکان، برای پاسخ به کودکان در زمینه جنسی، مشورت و دریافت مشاوره کودک ضرورت دارد. در ادامه مقاله به بررسی چگونگی پاسخ دادن به سوالات جنسی کودکان میپردازیم.
منبع: پاسخ به سوالات جنسی کودکان
بسیار اهمیت دارد که والدین چگونه به سوالات جنسی کودکان پاسخ میدهند چرا که ممکن است با پاسخ و عکس العمل اشتباه اثرات بدی در بلوغ جنسی و شخصیت کودک به وجود بیاید. بهترین راههای پاسخ به سوالات جنسی کودکان به شرح زیر است.
با ورود کودک به اجتماع، منابع اطلاعاتیاش نیز بیشتر میشود، مسلما سوالاتی در زمینه مسائل جنسی برایش به وجود میآید. در مقابل سوالات کودک عصبانی نشوید و با دقت و آرامش به او گوش دهید. اول باید بفهمید سوال او دقیقا چیست و تا چه حد لازم است به او اطلاعات دهید. گاهی والدین قبل از اینکه کودک به طور کامل موضوع خود را مطرح کند والدین شروع به توضیحات اضافی که متناسب با سن کودک نیست و تازه مشکلات بیشتری را برای او به وجود میآورند؛ میکنند. اهمیت این موضوع زمانی است که بدانید با اینکار حتی باعث بلوغ زودرس در کودک خود میشوید.
برای آشنایی بیشتر در زمینه بلوغ زودرس کلیک کنید.
وقتی که کودک سوالی میپرسد، ممکن است فقط به خاطر کنجکاویاش باشد و یا کودک اطلاعاتی داشته باشد و میخواهد از دانستههای خود مطمئن شود.
پس بهتر است وقتی کودک سوال میپرسد اول از او بپرسید" خودت چه فکر میکنی؟" تا از این طریق متوجه شوید که سطح اطلاعات کودک در چه حد است و سپس متناسب با آن، پاسخهای صحیح و قانع کنندهای دهید. گاهی کودکان مطلبی را در فضای مجازی دیدهاند و به دنبال کنجکاوی بیشتر هستند با آنکه شاید اصلا مسئله چندان مهمی نیز نباشد.
وقتی کودک سوال خود را پرسید، به او نگویید "بعدا برایت میگویم" یا "فعلا وقتش نیست". بهتر است در همان لحظه سوال کودک را پاسخ دهید چرا که در این صورت، کودک به دنبال منابع دیگری برای پاسخ به سوالهایش میگردد و کنجکاوی خود را از طریق منابع دیگر رفع میکند. این را بدانید که هنگامی که به کودک بگویید بعدا برایت توضیح میدهم؛ تا زمانی که شما بخواهید موضوع را با کودک در میان بگذارید مطمئن باشید ذهن او درگیر است.
برای اطلاع درباره کنجکاوی جنسی کودکان کلیک کنید.
مهمترین نکته در پاسخگویی به سوالات جنسی کودکان، صداقت است. صداقت با کودک باعث اعتماد او به شما میشود و در این صورت اگر باز هم سوالی داشته باشد آنها را از شما میپرسد. توجه داشته باشید که تنها منبع اطلاعاتی کودک شما نیستید و به احتمال زیاد، خود کودک اطلاعاتی دارد و در صورت دروغ شنیدن از شما اعتمادش از بین میرود. این مسئله همچنین به بهبود روابط شما و فرزندتان کمک میکند و این مسئله در دوران نوجوانی و بلوغ اهمیت خود را بیشتر نشان میدهد.
برای آشنایی بیشتر در زمینه آموزش صداقت به کودکان کلیک کنید.
کودکان در سنین 3 الی 5 سالگی در مورد اندامهای جنسی و آلت تناسلی خود کنجکاو میشوند. این کنجکاوی و کسب تجربه بسیار طبیعی است؛ پس اگر کودک با آلت تناسلی خود بازی میکند او را تنبیه و شرمنده نکنید. باید بدانید که این مسئله متناسب با سن کودک بوده و نیازی به توجه نیست. در صورتی که این رفتار با توجه شما همراه گردد کودک از آن به عنوان روشی برای جلب توجه استفاده خواهد کرد. بهترین کار این است که فکر او را با بازی و یا صحبت منحرف کنید. در این سنین تربیت جنسی کودک بیشترین اهمیت را دارد.
برای آشنایی بیشتر در زمینه تربیت جنسی کودکان کلیک کنید.
شایعترین و مهمترین سوالی که کودکان میپرسند این است که من چطور به دنیا آمدم؟
پاسخ به این سوال در سنین خردسالی میتواند بسیار ساده باشد و کودک قانع شود. مثلا میتوانید بگویید "ما از خداوند خواستیم تو را به ما بدهد. بعد تو در شکم مادر بزرگ شدی و پس از مدتی در بیمارستان تو را از شکم مادر بیرون آوردند".
وقتی که کودک بزرگتر شود، اطلاعات بیشتری نیز پیدا میکند و پاسخهای ساده او را قانع نمیکند. در این سنین میتوانید کمی صریح تر به او پاسخ دهید. مثلا میتوانید بگویید "وقتی پدر و مادری بچه میخواهند، یک سلول از بدن پدر به بدن مادر میرود و سپس بچه در شکم مادر بزرگ میشود و پس از مدتی در بیمارستان به دنیا میآید".
توجه داشته باشید که شما به عنوان والدین نقش مهمی در شکل گیری ذهنیت و کاهش درگیریهای ذهنی او دارید. والدین باید بدانند که یکسری رفتارها در شکل گیری هویت جنسی کودک نقش موثری دارند. به طور مثال باید بدانید که بهتر است همواره در مقابل کودک پوشش مناسب خود را داشته باشید چراکه یک سری مسائلی که شما برای کودک به وجود میآورید باعث شکل گیری سوالات گوناگون میشود. در ادامه به نکاتی میپردازیم که شما به عنوان والدین مسئولیت آن را برعهده دارید.
1- اتاق فرزندانتان را از هم جدا کنید. مخصوصا اگر کودکان جنسیت متفاوت داشته باشند.
2- وقتی که کودک را به حمام میبرید پوشش مناسب داشته باشید.
3- حمام بردن کودک بهتر است به عهده والد هم جنس باشد و اگر با سوالات جنسی کودکان روبهرو شدید که چرا با پدر یا مادر به حمام نمیرود پاسخ مناسب به او بدهید.
4- در هنگام بازی کودکان در مکانهای خلوت به آن جا رفت و آمد کنید و مواظب کودکتان باشید.
5- از رفتارهای جنسی در جلوی کودکان به شدت خودداری کنید. در صورت دیدن رابطه پدر و مادر نیاز به اقداماتی جداگانه دارید.
برای اطلاع درباره حمام بردن کودک و دیدن رابطه پدر و مادر کلیک کنید.
توجه داشته باشید که با توجه به تمامی مواردی که اشاره شد احتمالا شما نیز به اهمیت این مسئله پی برده باشید که نقشتان به عنوان والدین تا چه میزان در شکل گیری صحیح هویت کودک و کاهش درگیریهای ذهنی او موثر است. والدین باید بدانند در صورتی که نیازهای کودک در محیط خانه برطرف نشود او به سمت برآورده کردن نیازها در محیط خارج از خانه و فضای مجازی سوق پیدا میکند. برای آنکه بتوانید به بهترین نحو به سوالات کودکتان پاسخ دهید لازم است تا با یک مشاور در زمینه کودک در ارتباط باشید. مشاور با توجه به تجربه خود و آشنایی کامل با سوالات احتمالی کودکان در این سنین، میتواند بهترین راهنمای شما باشد.
برای اطلاع بیشتر در زمینه مشاوره کودک کلیک کنید.
توجه داشته باشید که هیچگاه نباید از اسمهایی بهره ببرید که امکان استفاده از آن در مکانهای دیگر وجود ندارد و یا حتی به شوخی اسمهای نامتعارف بگذارید. شما باید نامهای اندام جنسی را همانگونه که هستند برای کودک توضیح دهید که کودک متوجه شود این اندامها نیز مانند دست، بازو و گردن هستند و تنها تفاوتی که دارند این است که اندامی خصوصی محسوب میشوند. باید این آموزش را نیز به کودکتان بدهید که اگرچه اندام خصوصی است اما در صورت نیاز میتواند با والدین خود درباره آن صحبت کند.
برای دریافت مشاوره در زمینه نحوه پاسخ به سوالات جنسی کودکان می توانید با مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی حامی هنر زندگی از طریق تلفن ثابت از کل کشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگیرید.