مهارت های زندگی چه هستند و چه کمکی به افراد میکنند؟ مهارت های زندگی در واقع نوعی تمرینهای رفتاری است که به بهترین واکنشها و رفتارهای افراد در موقعیتهای مختلف زندگی کمک میکنند. همۀ انسانها یکسری ضعفها و نواقص رفتاری دارند، این ضعفها آسیبهای زیادی را برای شما و افرادی که با آنها در ارتباط هستید به همراه خواهد داشت. از همین رو باید گفت مهارت های زندگی تضمین کنندۀ سلامت روان افراد جامعه هستند. با آموزش و شرکت در جلسات مشاوره میتوانید مهارتهای خود را گسترش داده و به شیوهای مناسبتر زندگی کنید. در روان شناسی 10 مهارت به عنوان مهارتهای اصلی زندگی مطرح میشود که در ادامه به ارائه ی نکاتی درباره ی آنها خواهیم پرداخت.
منبع: مهارت های زندگی
طبق تعریف سازمان بهداشت روانی، مهارت های زندگی، مهارتهایی هستند که برای افزایش تواناییهای روانی اجتماعی افراد آموزش داده میشوند و فرد را قادر میسازند که به طور موثر با مقتضیات و کشمکشهای زندگی رو به رو شود. در واقع بسیاری از شکستها، ناکامیها و مشکلاتی که افراد در زندگی خود تجربه میکنند به خاطر وجود نقصهایی است که در این زمینه دارند. مهارت های زندگی ویژگیهایی نیستند که به طور ذاتی در افراد وجود داشته باشند بلکه نیازمند آموزش و تمرین بسیار در موقعیتهای مختلف هستند.
مهارت خودآگاهی به این معنی است که بتوانید به شناخت دقیق و درستی از خود دست پیدا کنید. خود آگاهی یعنی فهم صحیحی از نگرشها، آرا، عقاید، اندیشهها، هیجانها، تواناییها، مهارتها و کاستیهایتان داشته باشید. اگر شناخت درستی از خودتان نداشته باشید در انتخابهای مهم و سرنوشت ساز زندگی با مشکلات زیادی رو به رو خواهید شد. برای کسب اطلاع بیشتر از مهارت خودآگاهی کلیک کنید.
برای تقویت مهارت خود آگاهی، باید فرصتی فراهم کنید تا دربارۀ خود بیاندیشید و از خود سوال کنید که "من کیستم؟" در واقع باید نقاط ضعف و قوت خود را شناسایی نمایید. برای به دست آوردن این شناخت میتوانید دربارۀ خصوصیات خود با افراد نزدیکتان گفت و گو کرده و نظر آنها را نیز جویا شوید.
حل مساله یک از مهم ترین مهارت های زندگی بوده و فرایندی است که فرد سعی میکند راه حلهای موثر و سازگارانهای برای مسائل زندگی روزمره خود پیدا کند. اگر حل مسئله به صورت درستی صورت بگیرد منابع روانی مثبت (مانند رضایت از زندگی و عزت نفس) را افزایش داده و منابع روانی منفی (مانند علائم بیماریهای روانی و مشکلات سلامت روان) را کاهش میدهد.
افراد در زمان مواجهه با مسائل معمولا به دو شیوه هیجان مدار و مساله مدار برخورد میکنند. در رویکرد هیجان مدار افراد بیشتر تمرکز بر هیجانات دارند، پس فرد برای کاهش احساسات منفی خود در مواجهه با مشکلات، به رفتارهای مخربی نظیر سیگار کشیدن یا مشروب خوردن روی میآورد. برای کسب اطلاعات در زمینه مهارت تصمیم گیری کلیک کنید.
اما اگر رویکرد مساله مدار داشته باشید، در وهلۀ اول میپذیرید که مشکلتان قابل حل است. در ادامه تمام راه حلهای ممکن را مورد بررسی قرار میدهید و با توجه به پیامدها، بهترین گزینه را برای حل مشکل خود انتخاب میکنید. برای کسب اطلاع بیشتر از مهارت حل مسئله کلیک کنید.
مهارت همدلی به معنی توانایی شناخت، درک و پذیرش احساسات و نیازهای دیگران است. افراد باهوش هیجانی مناسب، درک بهتری از دیگران دارند و این مساله باعث میشود آنان دوستان بیشتر و بهتری داشته و رفتارهای تخریب گری نظیر خشونت و پرخاشگری کمتری در رفتار با دیگران از خود نشان دهند. مهارت همدلی یکی از مهم ترین مهارت های زندگی است. برای کسب اطلاع بیشتر در زمینه مهارت همدلی کلیک کنید.
همۀ افراد باید این توانایی را داشته باشند که هنگام شنیدن درخواستی متضاد با تواناییها و خواستههای خود، آن را رد کنند؛ در واقع مهارت نه گفتن داشته باشند. اما این اتفاق برای همه آسان نیست. فقدان این مهارت باعث بروز رفتارهای منفعل پرخاشگر در فرد میشود. برای کسب اطلاع بیشتر در زمینه مهارت نه گفتن کلیک کنید.
رفتار منفعلانه وقتی صورت میگیرد که افراد در ظاهر مهربان و فروتن هستند و درخواست همه را پذیرفته و تایید میکنند؛ اما همۀ این بله گفتنها ناشی از این است که نمیتوانند جراتمندانه رفتار کنند و نه بگویند. افراد منفعل دائما از درون احساس ناراحتی و عصبانیت میکنند. برای آگاهی بیشتر از رفتارهای منفعل پرخاشگر کلیک کنید.
رفتار پرخاشگرانه زمانی روی میدهد که افراد جراتمندی را با پرخاشگری اشتباه میگیرند. آنها با روشهایی مثل ناسزا گفتن و دعوا برای احقاق حقوق خود تلاش میکنند. اما مهارت جرات ورزی در افرادی دیده میشود که میتوانند برای گرفتن حق خود اقدام کنند بدون اینکه حقوق دیگران را نادیده بگیرند. این افراد اگر با نظر دیگران مخالف باشند حرفشان را به شیوۀ مودبانه و مناسبی بیان میکنند. نه گفتن و جرات مندی از ضروری ترین مهارت های زندگی است. برای کسب اطلاع در زمینه جراتمندی کلیک کنید.
مهارت تفکر خلاق به این معنی است که فرد میتواند وقایع را به نوع دیگری ببیند. در حقیقت این مهارت منجر به این میشود که فرد تنها به یک حالت، تعبیر یا تفسیر از یک رویداد اکتفا نکند. عواملی مثل آزادی در ابراز عقیده، اعتماد به دانش و مهارتهای شخصی و رو به رو شدن با موقعیتهای چالش برانگیز در ایجاد تفکر خلاق موثر هستند. برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه مهارت تفکر خلاق کلیک کنید.
تفکر انتقادی به افراد این قابلیت را میدهد که درباره ی شیوۀ تفکر خود فکر کنند و آن را مورد تحلیل و بازیابی قرار دهند. به کمک تفکر انتقادی اندیشۀ فرد به صورت پخته و رشد یافتهای شکل گرفته و بهداشت روانی او کمتر تحت تاثیر آسیبهای جدی قرار میگیرد.
آموزشهای سالهای ابتدایی در ایجاد تفکر نقادانه تاثیر بسزایی دارد. هدایت کودکان به نحوی که بتوانند مسائل را به چالش بکشند و ایجاد سوال در ذهن آنها به پرورش این مهارت کمک زیادی خواهد کرد. برای کسب اطلاع بیشتر از تفکر انتقادی کلیک کنید.
مهارت مقابله با استرس به افراد کمک میکند تا بتوانند تغییرات و دگرگونیهای زندگی را به بهترین شیوه مدیریت کنند. از نظر علمی راهبردهای مقابله با استرس فعالیتهای درونی، روانی و رفتاری هستند که فرد برای از بین بردن استرس یا به حداقل رساندن و کنار آمدن با آن استفاده میکند. افراد مقاوم در برابر استرس ویژگیهای خاصی نظیر متعهد و مسئول بودن، مبارزه طلبی، چالش جو بودن و توانمندی در زمینۀ ابراز وجود دارند که در مقابله با استرس به آنها کمک زیادی میکند.
خشم یکی از قدرتمندترین هیجاناتی است که بیشتر افراد در کنترل آن با مشکل مواجه میشوند. کنترل خشم لزوما به معنی ابراز کمتر خشم نیست بلکه به معنی فراگیری شیوهای از ابراز کردن است که برای شما و کسانی که پیرامونتان هستند مناسب و مفید میباشد. برای آگاهی بیشتر از مهارت کنترل احساسات کلیک کنید.
در زمینه کنترل خشم تکنیکهای زیادی نظیر تغییر اندیشۀ خشم آلود، ریلکسیشن، حل مساله، ورزش و... وجود دارد. اگر خشم در شما به طور کنترل ناپذیری رخ میدهد، برای بهبود و درمان خشم خود حتما یک مشاوره روانشناسی دریافت کنید. برای کسب اطلاع بیشتر از کنترل خشم کلیک کنید.
افرادی که در مهارتهای ارتباطی توانایی کافی کسب کردهاند، به راحتی و با گشاده رویی با دیگران ارتباط برقرار میکنند، پیام های خود را به وضوح منتقل کرده و دیگران پس از برخورد با آنها احساس مثبتی دارند. مهارتهای ارتباطی شامل دو بخش مهارتهای ارتباطی پایه و مهارتهای پیشرفته است. در مهارت ارتباطی پایه تاکید بر گوش دادن کامل و بیان موثر میباشد. اما در مهارت ارتباطی پیشرفته، زبان بدن اهمیت بیشتری پیدا میکند. این دو همان مهارت ارتباط کلامی و مهارت ارتباط غیر کلامی را در واقع شامل میشوند. برای کسب اطلاع بیشتر در این زمینه، مقالات مهارت ارتباط کلامی و مهارت ارتباط غیر کلامی را مطالعه فرمایید.
اعتماد به نفس عبارت است از آنچه دربارۀ خود میاندیشید و احساسی که دربارۀ خود دارید. این احساس به شما کمک میکند که از خود تصویری واقعی و مثبت بسازید. عواملی مثل انتخاب درست هدف، تشویق شدن از جانب دیگران و همانند سازی کردن با الگوهایی که از اعتماد به نفس کافی برخوردارند در افزایش اعتماد به نفس افراد تاثیر بسزایی دارد. برای کسب اطلاع بیشتر در این زمینه، مقالات تعریف اعتماد به نفس و افزایش اعتماد به نفس را مطالعه نمایید.
علاوه بر 10 مهارت اصلی در زندگی، برخی دیگر از مهارتها به شما کمک میکنند تا زندگی بهتری داشته باشید. این مهارتها عبارتند از:
مهارت های زندگی سلامت روان فرد و جامعه را تامین کرده و آنها را به سوی زندگی بهتر سوق میدهد. این مهارتها باید از سنین ابتدایی به کودک آموزش داده شود تا در وجود افراد نهادینه شود. اما متاسفانه به دلیل ناآگاهی والدین و حتی معلمان، این مهارتها به کودکان آموزش داده نمیشود و با ورود به دوره بزرگسالی کسب این مهارتها کمی سخت خواهد شد. به همین دلیل ضروری است که والدین با کمک یک روانشناس در جهت نهادینه کردن مهارت های زندگی در فرزندان خود گام بردارند.
همانطور که گفته شد کسب مهارت های زندگی یک امر ضروری برای تمام افراد است. اما شاید یادیگری آنها و استفاده از آن در زندگی برای تمام افراد کار راحتی نباشد. برای آگاهی بیشتر در زمینه مهارت های زندگی و کاربرد آنها در زندگی روزمره مراجعه به یک روانشناس کمک شایانی به شما خواهد کرد. همچنین شرکت در همایشها و کارگاههای مهارت های زندگی نیز میتوانند راهی برای افزایش تواناییهایتان باشند.
برای دریافت مشاوره در زمینه مهارت های زندگی می توانید با مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی حامی هنر زندگی از طریق تلفن ثابت از کل کشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگیرید.
منبع: مهارت های زندگی