در اغلب موارد مشکلات نوجوانان زمانی شروع میشود که از راست گفتن به پدر و مادر امتناع میکنند. در جلسات مشاوره با نوجوانان شاهد بسیاری از تعارضات و اختلافات نوجوانان با والدینشان بودهایم؛ این اختلافات عامل اصلی ناراحتیها و رفتارهای نا بهسامان آنها شناخته شده است. همانطور که والدین نیازمند یادگیری مهارتهایی برای ارتباط موثر با نوجوان خود هستند، نوجوانان نیز باید آموزشهایی ببینند تا با والدین خود روراست باشند و با برقراری ارتباطی سالم با آنها، مشکلات و فشار روانی کمتری را تجربه نمایند. اگر شما نیز در این زمینه دچار چالشهایی با خانواده خود هستید، بهتر است در ادامه مقاله با ما همراه باشید.
منبع: راست گفتن
طبق تحقیقات رابطۀ مثبت و سازنده با والدین عامل محافظت کنندهای است که از افراد در برابر انواع آسیبهای روحی، روانی و اجتماعی محافظت میکند. خدشه دار شدن تعاملات با خانواده در دوران نوجوانی و عدم تلاش از سوی طرفین برای بازسازی آن، به سادگی افراد را از حمایتهای خانواده در آینده محروم میکند. برای اطلاع بیشتر از دوران نوجوانی کلیک کنید.
از عوامل اصلی که به رابطه با والدین آسیب جدی وارد میکند عدم صداقت در رابطه است. معمولا پدر و مادرها به پنهان کاری و دروغ گویی فرزندان خود بسیار حساس هستند. تکرار این رفتارها از سوی نوجوانان معمولا منجر به خشم و واکنشهای شدید والدین میشود که دوطرف را بیش از پیش از یکدیگر دور کرده و ترمیم آن در سالهای بعدی به آسانی صورت نمیگیرد.
اگر در دوران نوجوانی خود به سر میبرید به این مساله دقت داشته باشید که شما در این دوران، به دلیل اهمیتی که برای استقلال خود قائلید، کمتر به رابطه مناسب با والدینتان فکر میکنید. ممکن است حتی در مواردی رابطه با افراد دیگری مثل جمع دوستان برای شما اهمیت بیشتری داشته باشد. اما این نکته را درنظر داشته باشید که نیازهای شما در سنین مختلف تغییر میکند؛ در ادامه زندگی در سنین جوانی و میانسالی خانواده نقش پر رنگیتری برای شما خواهند داشت. ارتباط با آنها در واقع پیوند دهنده شما با بخشی از هویت و گذشته خودتان است.
ممکن است بسیاری از نوجوانان در حقیقت تمایل زیادی به رابطه صادقانه با والدین داشته باشند، اما در اثر عواملی مانند ترس از واکنشهای پدر و مادر یا نبود روابط صمیمانه از این امر خودداری کنند. در ادامه به ارائه راهکارهایی در این زمینه خواهیم پرداخت:
برای گفتن حقیقت به پدر و مادر، ابتدا باید یک زمان مناسب را انتخاب کنید. بهتر است زمانی باشد که پدر و مادرتان بیشترین میزان پذیرش را برای شنیدن حرفهای شما دارند. توجه داشته باشید که افراد در زمانهایی مانند خستگی، عصبانیت، خلق پایین و ناراحتی آمادگی کمی برای پذیرش و مواجه با یک مشکل دارند.
همان طور که زمان شروع حرف زدن بسیار اهمیت دارد، این نیز مهم است که شما چه زمانی گفت و گو را خاتمه دهید. نگذارید که بحث به درازا کشیده یا از کنترل خارج شود. با یک صحبت کوتاه، فرصت فکر کردن را به خود و والدینتان بدهید. این باعث میشود تا آنها فرصتی برای فکر کردن داشته باشند. مهارت کنترل خشم، به شما کمک میکند تا از روی عصبانیت تصمیم نگیرید.
گفتن حقیقت و رفتار صادقانه، نوعی خودافشایی محسوب میشود. خود افشایی یا بازگو کردن مسائل خود برای دیگران یکی از مهم ترین فاکتورهای صمیمیت در رابطه است. برای آن که بتوانید خودافشایی بیشتری داشته باشید ضروری است که به ابعاد دیگر رابطۀ صمیمانۀ خود با والدین توجه کنید.
مسلما هرچه رابطه سردتر و فاصله بیشتری با والدینتان داشته باشید، روراستی و صداقت برایتان سخت تر خواهد شد. رفتارهایی نظیر انجام فعالیتهای مشترک با والدین، اختصاص دادن زمانی برای گفت و گوهای دوستانه با آنان و انجام رفتارهای غیر کلامی محبت آمیز مثل در آغوش کشیدن آنها در ایجاد صمیمت در خانواده تاثیر بسزایی خواهد داشت. برای کسب اطلاع بیشتر از صداقت در خانواده کلیک کنید.
به طور کل، داشتن صداقت و راست گفتن به پدر و مادر نیازمند ارتباطی سالم و اثربخش است. دروغ گویی و پنهان کاری در رابطه، اعتمادها را از بین میبرد و به صمیمت رابطه لطمه وارد میکند. صداقت در خانواده لازمه تشکیل یک خانواده سالم است. اگر در طول زمان با وجود تلاشهای شما، رابطهتان با والدین بهتر نشد و عوامل زیادی باعث میشوند که نتوانید درباره مسائل خود با کسی از درون خانواده صحبت کنید، بهتر است با مراجعه به یک متخصص خانواده، به دنبال راهی مناسب برای حل مشکلات تان باشید. برای اطلاع بیشتر از خانواده سالم کلیک کنید.
با وجود تمام موارد گفته شده، ممکن است همچنان برقراری ارتباط با والدین و راستگویی به آنها کمی برایتان سخت باشد. شاید نگران واکنشهای آنان هستید و به همین دلیل از گفتن حقیقت خودداری میکنید. در این شرایط بهتر است از کمک یک روانشناس بهرهمند شوید تا روش گفتن حقیقت به پدر و مادر را به شما آموزش دهد تا بهترین تاثیر را بر آنان بگذارید و رابطه موثری برقرار کنید. مرکز مشاوره حامی هنر زندگی با کادری مجرب و ارائه خدمات مشاوره خانواده تلفنی و حضوری به شما یاری میرساند. برای کسب اطلاع بیشتر از مشاوره خانواده کلیک کنید.
برای دریافت مشاوره در زمینه صداقت و راه های راست گفتن به پدر و مادر می توانید با مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی حامی هنر زندگی از طریق تلفن ثابت از کل کشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگیرید.
منبع: راست گفتن