حالت تهوع در بارداری یک رخداد طبیعی است که اغلب مادران باردار با آن مواجه میشوند. این اختلال که در هفتههای اول آغار میشود، ممکن است تدریجا از بین برود. ویار در خانمها متفاوت است. هرکس نسبت به خوراکی خاصی هوس و ویار پیدا می کند. گاهی مواقع این ویار و تهوع، شدید و در برخی خانمها بسیار کم است. درادامه به تعریف ویار، زمان شروع و پایان آن، علل به وجود آمدن ویار و راهکارهای درمان آن خواهیم پرداخت. برای اطلاعات بیشتر می توانید مشاوره کودک دریافت کنید.
منبع: حالت تهوع در بارداری | راهکارهای درمانی
ویار به معنای میل و اشتیاق زیاد زن باردار به خوردن یک خوراکی خاص است. درعلم پزشکی ویار اصطلاحی است که برای بیان تهوع زن باردار نیز به کار میرود. این تهوع در هنگام صبح شدیدتر اتفاق میافتد. زنان به ویژه در ماههای نخست بارداری ویار میکنند. زنان باردار بر اثر ویار معمولا از بوی بسیاری غذاها به ویژه غذاهای سرخ کردنی بدشان میآید و دچار تهوع میشوند.
حتی در مواردی برخی زنان باردار از بوی شوهر خود حالت بدی به آنها دست می دهد. همچنین ویار باعث می شود زن حامله هر خوراکی که ببیند هوس کند و یا نسبت به خوردن برخی خوراکیها تمایل شدیدی پیدا کند. معمولا همسر، خانواده و اطرافیان زن باردار چیزهایی که هوس میکند را برایش فراهم میکنند.
برای آگاهی بیشتر در زمینه تنفر از همسر در بارداری کلیک کنید.
خانمها معمولا از هفته ششم بارداری دچار تهوع و استفراغ میشوند و ویار آنها آغاز میشود. زنان باردار اغلب اوقات زمانی که خورشید طلوع میکند دچار تهوع و استفراغ میشوند. اما در مجموع ممکن است در ساعتهای دیگر شبانه روز نیز حالتهای تهوع و استفراغ به آنها دست بدهد اما نگران نباشید این ویارها در حالت معمول تا هفته چهاردهم بارداری به طول میانجامد.
البته در بعضی مادران باردار ممکن است تا سه ماهه دوم بارداری نیز همچنان ویار داشته باشند و در مادرانی که دوقلو باردار هستند تا پایان دوران بارداری نشانههای ویار و تهوع همچنان باقی میمانند. این ویارها تا جایی که شامل میل شدید به خوراکیهای ناسالم نباشد به هیچ وجه باعث آسیب به جنین نمیشود. برخی خانمها ویار به کشیدن سیگار دارند. در چنین مواردی ویار میتواند آسیبزا باشد.
علت دقیق بروز ویار و تهوع بارداری مشخص نیست اما به طور کلی مجموعهای از تغییرات جسمی بدن در دوران بارداری میتواند سبب ساز باشد.
*هورمونی به نام گنادوتروپین ىر بدن انسان وجود دارد. این هورمون در دوران بارداری به سرعت افزایش پیدا میکند. افزایش این هورمون باعث حالت تهوع و استفراغ در زنان باردار میشود. درمادرانی که دوقلو باردار هستند این هورمون افزایش بیشتری پیدا میکند و در نتیجه تهوع بیشتری را در دوران بارداری تجربه میکنند.
*یکی دیگر ازهورمونهای تاثیر گذار، هورمون استروژن است. سطوح بالای استروژن در بدن باعث میشود حس بویایی خانمها شدیدا تقویت شود. برای همین است که یک خانم باردار ممکن است از فاصلهای طولانی، بوی ساندویچ مرغ را متوجه شود که اغلب اگر در ماههای اولیه بارداری باشد بدنش به بو واکنش نشان داده و دچار تهوع میشود. زنان باردار بوها را تا چند برابر بیشتر استشمام میکنند.
*بعضی خانمها نسبت به تغییرات دوران بارداری حساسیت بیشتری نشان میدهند و چون این تغییرات سریع اتفاق میافتد گوارششان دچار مشکل میشود. گاهی مادران باردار مبتلا به باکتری هلیکوباکتر میشوند. وجود این باکتری در معده باعث میشود احتمال ویار بارداری شدیدتر شود.
*بسیاری از پزشکان معتقد هستند که استرسهای دوران بارداری و ترس از زایمان نیز تهوع و نشانههای ویار را افزایش میدهد. اگرچه شواهد قطعی و اثبات شده در این زمینه وجود ندارد.
برای آگاهی بیشتر در زمینه انواع ویار بارداری کلیک کنید.
تهوع و ویار شدید بارداری یک نوع اختلال است که زمانی رخ میدهد که خانم باردار دچار استفراغ مداوم و شدید، به هم خوردن تعادل طبیعی بدن، تب زیاد و کاهش وزن شود. در مواردی که این اختلال خفیف باشد با مراجعه به پزشک، رعایت رژیم غذایی سالم، مصرف آنتی اسیدها و استراحت کافی قابل درمان است. اما در موارد شدید بستری شدن در بیمارستان و نظارت پزشک را میطلبد.
هیچ وقت بدون تجویز پزشک دارویی را سر خود مصرف نکنید. برخی داروها میتوانند عوارض سوئی بر جنین داشته باشند. در صورتی که علائم تهوع در سه ماهه دوم نیز ادامه داشت برای احتیاط بیشتر با پزشک خود مشورت کنید.
خانمها به طور معمول در دوران بارداری مستعد ویار و تهوع هستند. اما اگر پیش از بارداری دچار تهوع صبحگاهی شدهاید، مبتلا به میگرن هستید، حساسیت خاصی به برخی بوها و مزهها دارید و یا بر اثر مصرف قرص ضد بارداری دچار تهوع میشدهاید؛ احتمال بروز ویارهای شدید و خطرناک بارداری در شما بیشتر میشود.
برای کاهش علائم تهوع و ویار در دوران بارداری بهتر است نکاتی را رعایت کنید و از خوردن برخی مواد غذایی جلوگری کنید. برای مثال مصرف غذاهای حجیم، سنگین، سرخ کردنی و مصرف مایعات زیاد باعث تشدید حالت تهوع و استفراغ میشود. مصرف غذاهای خشک مثل نان تست و همچنین عسل در ابتدای صبح باعث کاهش و بهبود ویار است. در برخی زنان باردار افزودن لیموترش به غذا میتواند در بهبود ویار آنها موثر باشد. علاوه بر اینها تهیه پودر زنجبیل و مصرف این ادویه در غذاها در رفع حالت تهوع بسیار توصیه میشود.
برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه راهکارها و درمان کاهش تهوع کلیک کنید.
برای دریافت مشاوره در زمینه ویار حاملگی می توانید با مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی حامی هنر زندگی از طریق تلفن ثابت از کل کشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگیرید.