ترک الکل بهعنوان یک ماده آسیبزا، اعتیادآور و در دسترس، مسئله بسیار حیاتی است. به دلیل شرایط فرهنگی جامعه، ممنوعیت مصرف الکل باعث سوءاستفادههای افراد سودجو شده است. در واقع آنها هر ماده خطرناکی را به عنوان مشروبات الکلی در بین مردم توزیع میکنند. مصرف زیاد الکل اثرات بسیار مخرب جسمی مثل کوری، کما و مرگ و اثرات روانی مثل توهم، زوال عقل و فراموشی دارد. در کنار این مسائل مصرف الکل باعث آسیبهای اجتماعی از جمله فحشا، درگیری، جراحت و قتل میشود. ترک الکل بهصورت خودسرانه نیز بسیار خطرناک است چرا که اعتیاد به الکل یا الکلیسم باعث وابستگی شدید جسمانی و ترک ناگهانی آن موجب تشنج و حتی مرگ میشود. با توجه به اهمیت ترک اعتیاد به الکل در ادامه به طور کامل درباره ابعاد مختلف آن صحبت خواهیم کرد.
منبع: ترک الکل
ترک الکل یک درمان طولانیمدت است. اولین قدم در ترک، پذیرش این است که شما دچار مشکل هستید و لازم است که برای سلامتی خود و اطرافیانتان، اقدام کنید. شرایطی که میتواند به شما در ترک کمک کند شامل موارد زیر است.
هرچه زمان مصرف شما کمتر و میزان مصرف کوتاهتر باشد، ترک کردن آسانتر و عملیتر است اما در هر صورت ترک الکل غیر ممکن نیست و همیشه راهی برای آن وجود دارد.
مسئله بسیار مهم در درمان، حمایت خانواده از فرد الکلی است. خانوادهها باید بدانند که عزیزشان به یک بیماری دچار شده و مثل دیگر بیماریها، نیاز به حمایت و سرپرستی دارد. بنابراین لازم است که خانوادهها نیز یکسری آموزشهای لازم درباره نحوه برخورد با بیمار الکلی را توسط متخصص روانشناس کسب کنند.
اعتیاد مشکلی است که قبل از هر چیز به انگیزه بالا و تعهد شخصی خود فرد درگیر در اعتیاد نیاز دارد. به همین دلیل است که بسیاری از خانوادهها هرچقدر در جهت ترک اعتیاد فرد تلاش میکنند نتیجه نمیگیرند چراکه احتمالاً خود فرد هنوز قلبا به این نتیجه نرسیده است که باید ترک کند. البته این مشکل پایان راه نیست چراکه برای انگیزه پایین بیمار نیز راهحلهای مناسبی وجود دارد. برای مثال روانشناسان متخصص درزمینه اعتیاد در این شرایط از تکنیک مصاحبه انگیزشی استفاده میکنند که در تصمیم فرد برای ترک اعتیاد و بالا رفتن تعهد او به درمان تأثیر بسزایی دارد.
برای آگاهی بیشتر درباره اعتیاد به الکل کلیک کنید.
مصرف الکل سه ضلع و سه جنبه مهم دارد که باعث معتاد شدن به آن میشوند در ادامه به بررسی این سه جنبه مهم خواهیم پرداخت.
مصرف الکل به مرور منجر به وابستگی جسمی میشود. وابستگی جسمی باعث میشود در اثر مصرف نکردن الکل دچار علائم بدنی نظیر سردرد و خماری شوید و بدن درد را تجربه کنید. با تحمل دوره سمزدایی و دریافت درمان دارویی به تدریج این علائم به طور کامل محو خواهند شد.
افسردگی، اضطراب، پریشانی و عدم تمرکز پیامدهای ترک ناگهانی الکل یا عدم مصرف آن در صورت اعتیاد است. وسوسههای فکری توانایی مقاومت شما را از کاهش میدهد و با مصرف دوباره احساس عذاب وجدان، احساس حقارت و دیگر مشکلات روحی سراغ شما میآیند. درمان روانشناختی توسط متخصص روانشناس، مهمترین مسئله در برطرف کردن این مشکلات و احساسات ناخوشایند است. برطرف شدن علائم روانی به کمک خدمات رواندرمانی، در میزان موفقیت فرد در مسیر ترک الکل و پایداری او در پرهیز نقش مهمی خواهد داشت.
شاید بسیاری از دفعاتی که الکل نوشیدید تنها به خاطر تفریح با دوستان و در مهمانیهاست. این مسئله باعث عادت به مصرف میشود. لازم است برای حل این مشکل، تغییر محیط و موقعیتهایی که باعث مصرف شما میشود را در اولویت اول قرار دهید.
افراد بسیاری در دنیا هستند که از نوشیدنیهای الکلی استفاده میکنند اما چه نشانههایی هشدار دهنده هستند و به شما میگویند که درگیر اعتیاد به الکل شدهاید؟ اولین علامت هشداردهنده ناتوانی در کنترل مصرف است. در واقع فرد میخواهد که مصرف الکل را در خود کنترل کند اما در این باره احساس ناتوانی میکند چرا که بدن دچار وابستگی جسمی شده است و هر روز میزان بیشتری از الکل را برای رسیدن به تأثیرات خوشایند قبلی طلب میکند.
ناتوانی در کنترل مصرف گاهی آنقدر در فرد شدید میشود که ممکن است فکر کند که هرگز قادر به کنار گذاشتن الکل نخواهد بود. علاوه بر اینها کیفیت عملکرد روزمره نیز عامل بسیار مهمی است. اگر شما درگیر اعتیاد به مواد مخدر شده باشید عملکردتان در حوزههای مختلف خانوادگی، شغلی و اجتماعی با مشکل مواجه خواهد شد. هنگام مواجهه با هرکدام از این نشانهها مراجعه هرچه زودتر برای ترک الکل ضرورت دارد.
بازیابی بدن بعد از ترک الکل مثل یک سفر مادام العمر است که برای همیشه میتواند زندگی شما را بهتر کند. ممکن است بعد از ترک، وسوسهها و پیامدهای مصرف مقداری در شما وجود داشته باشد، اما وقتی شما به مهارتهای مقابلهای و بینش نسبت به مضرات الکل دست پیدا کرده باشید، راحتتر میتوانید در برابر این وسوسهها مقاومت کنید.
زنان الکلی با ترک الکل از به دنیا آوردن کودکانی با سندروم جنین الکلی جلوگیری میکنند. همچنین درمان بهموقع مانع از ابتلا به اختلال ورنیکه کورساکوف میشود.عوارض مصرف الکل که بعد از ترک اعتیاد به سرعت به سمت ترمیم و بهبودی میرود شامل موارد زیر است.
برای شناخت بیشتر درباره سندروم جنین الکلی و سندرم ورنیکه کورساکوف کلیک کنید.
برای ترک الکل روشهای مختلفی وجود دارد که استفاده از هرکدام از آنها به شرایط جسمی و روانی فرد بستگی دارد. در ادامه این روشها را با یکدیگر مرور میکنیم. برای اطلاع از بهترین روشهای ترک اعتیاد کلیک کنید.
بسیاری از درمانها با یک برنامه سمزدایی شروع میشود تا اعتیاد جسمی بدن شما به الکل را متوقف کند. سمزدایی اغلب در یک مرکز درمانی یا بیمارستان انجام میشود. به طور معمول این مرحله یک هفته زمان میبرد. به دلیل سخت بودن این مرحله، داروهای لازم برای شما تجویز خواهد شد. برخی از علائمی که ممکن است در این مرحله وجود داشته باشد شامل لرزش بدن، گیجی، توهم و تشنج است.
کسانی که به الکل اعتیاد پیدا میکنند، اغلب بخاطر لذت نوشیدن یا کسب پذیرش دیگران، به این عمل معتاد میشوند. لازم است که شما مهارتها و مکانیسمهای مقابله با پیشنهادها و عدم قرار گرفتن در موقعیتها را به کمک مشاور و روانشناس یاد بگیرید. مهارت نه گفتن یا همان مهارت جرات ورزی یکی از مهمترین مهارتهایی است که میتواند در این زمینه به شما کمک کند.
برای آشنایی بیشتر با مهارت نه گفتن کلیک کنید.
ارتباط با روانشناس برای ترک مصرف الکل، درمان اختلالات ناشی از مصرف، برطرف کردن علل اعتیاد و مشکلاتی که میتواند ترک فرد را ناموفق کند بسیار ضروری است. بنابر تجربه و مشاهدات، تعداد بسیار زیادی از افرادی که فقط ترک جسمی را انجام دادهاند دوباره به مصرف برگشتهاند و در مقابل محرکهای بیرونی و وسوسهها قادر به مقاومت نبودهاند. رویکرد انگیزشی و حمایت روانشناس در راه ترک الکل بسیار مفید است.
داروهایی که در کنار درمان برای فرد تجویز میشود، داروهای حساس به الکل هستند که در صورت مصرف باعث عوارض ناخوشایند جسمی مثل تهوع، استفراغ، تشنج و سردرد شدید میشوند. در این درمانهای دارویی که به بیزاری درمانی مشهور است، ایجاد حالات ناخوشایند جسمی توسط داروها زمانی که فرد الکل مصرف میکند باعث میشود که نوعی شرطیسازی صورت بگیرد و فرد در نتیجه این شرطیسازی نسبت به مصرف الکل بیزار شود.
این داروها ممکن است باعث کاهش میل جنسی شود، اما برای درمان و گذر از این مرحله لازم است. دیسولفیرام یکی از این داروهاست. دیگر داروهای مورد استفاده آکامپروسات و نالترکسون هستند.
آکامپروسات باعث بازسازی تعادل مواد شیمیایی مغز شما که الکل آنها را مختل کرده است، میشود. نالترکسون نیز اثرات خوشایند مستی و الکل در مغز شما را متوقف میکند. بدون احساس خوب، شما تمایلی به مصرف پیدا نمیکنید. فراموش نکنید که به دلیل حساسیت این داروها و امکان تداخل با الکل، مسمومیت و اُوردوز، هرگز آنها را بدون مشورت با پزشک مصرف نکنید.
از آنجایی که الکل در میان افراد جامعه رواج پیدا کرده و از طرفی در جمعهای دوستانه و مهمانیها نیز به شیوههای مختلفی وجود دارد ترک آن با سختیهای زیادی همراه است. همچنین افرادی که علائم اعتیاد به الکل را دارند الکی بودن خود را انکار میکنند به همین دلیل بسیاری از افرادی که برای ترک اقدام مینمایند در وضعیت وخیمی قرار گرفتهاند. خانوادهها باید توجه داشته باشند که به دلیل وابستگی به این ماده و فشار همسالان ممکن است افراد به راحتی زیر بار ترک الکل نروند و در این مواقع نقش و تصمیم خانوادهها بسیار پررنگ میشود.
برای آنکه فرد مصرف کننده الکل بتواند ترک راحتی را تجربه کند به شما پیشنهاد میکنیم تا از خدمات مرکز مشاوره حامی هنر زندگی بهره ببرید. این مرکز با داشتن مشاورانی برجسته این امکان را برای شما فراهم میکند تا بتوانید حتی ترک در منزل را نیز تجربه کنید. همچنین حامی هنر زندگی در تمامی فرآیند درمان و ترک در کنار فرد مصرف کننده و خانواده او خواهد بود و میتوانید در هر ساعت از شبانه روز از خدمات مشاوره بهره ببرید.
برای اطلاع بیشتر درباره روند دریافت مشاوره ترک اعتیاد کلیک کنید.
فرآیند ترک الکل شامل پذیرش اعتیاد به الکل، مرحله سم زدایی و پاکسازی و همچنین درمان آن است که با استفاده از روشهای مختلفی صورت میپذیرد. معمولا پذیرش این مسئله برای افراد زمان بر است. در صورتی که فردی بپذیرد که به الکل معتاد شده است میتواند هرچه سریع تر سم زدایی را آغاز کرده و سپس با کمک یک روانشناس و متخصص ترک را آغاز نماید.
برای دریافت مشاوره در زمینه ترک اعتیاد به الکل می توانید با مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی حامی هنر زندگی از طریق تلفن ثابت از کل کشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگیرید.
منبع: ترک الکل