تحمل مرگ عزیزان و کسانی که دوستشان دارید، رنجی عظیم و طاقت فرساست. ممکن است احساس خلاء بی پایان، تنهایی، سردگمی و ناباوری لحظهای رهایتان نکند اما چگونه میتوان این غم و اندوه را تحمل کرد و با آن کنار آمد؟ تحمل مرگ عزیزان و غلبه بر غم و اندوه ناشی از آن کار آسانی نیست ولی گذشت زمان، میتواند مرهمی برای دردهایتان باشد. متاسفانه در برخی از مواقع فرآیند بهبودی به تاخیر میافتد که در این صورت عملکرد اجتماعیتان به کلی مختل خواهد شد. با آگاهی از تفاوت غم و اندوه طبیعی و غم و اندوه ناسازگارانه که باعث اخلال در عملکرد میشود و همچنین اقدام به موقع برای دریافت خدمات روان درمانی میتوانید از وخیم شدن موقعیت و بروز اختلال افسردگی جلوگیری نمایید.
منبع: تحمل مرگ عزیزان
غم و اندوه، پاسخ طبیعی به رنج عاطفی ناشی از دست دادن فردی ارزشمند است که میتواند کل زندگیتان را درگیر کند؛ چرا که سلامت جسم و روحتان را به خطر انداخته و در فرآیند غذا خوردن، خوابیدن و حتی فکر کردن اخلال ایجاد میکند. البته روشهای سازگارانهای برای تحمل مرگ عزیزان و کنار آمدن با غم و اندوه ناشی از آن وجود دارد که با استفاده از این روشها میتوانید میزان ناراحتی خود را کاهش دهید و معنا و هدف جدیدی در زندگی پیدا کنید.
مواجه با فقدانها و از دست دادن عزیزان، مسئلهای اجتناب ناپذیر است، اما افراد باید توانایی لازم برای گذر از این بحران را داشته باشند. نخست باید غم و اندوه خود را درک کرده و آن را بپذیرید. این درد عاطفی ممکن است با بروز احساسات غیر منتظره نیز همراه باشد. توجه داشته باشید که واکنش هر فرد به غم و اندوه از دست دادن عزیزان متفاوت است پس شاید فردی منزوی و گوشه گیر شود و شخص دیگر به تکانشگری و رفتارهای پر خطر روی بیاورد. در این زمان مراقبت جسمی و روانی حائز اهمیت است چرا که جسم و روان ارتباطی تنگاتنگی با یکدیگر دارند. همچنین سعی کنید حمایت افراد نزدیک خود را نیز بپذیرید.
بر اساس مطالعات انجام شده، فم و اندوه چند مرحله مشخص دارد؛ مراحل پنج گانه غم و اندوه بر اساس احساسات بیمارانی که در معرض بیماریهای لاعلاج قرار داشتند عبارتند از: انکار، خشم، چانه زنی، افسردگی و پذیرش. با آگاهی از این مراحل میتوانید فرایند گذر از غم و اندوه را راحتتر طی کنید. برای کسب اطلاع بیشتر از مراحل سوگ در بزرگسالان کلیک کنید.
از علایم غم و اندوه میتوان به گریه کردن، گوشه گیری و پرخاشگری اشاره کرد که تقریبا همه افراد در اوایل حادثه آن را تجربه میکنند. سپس با شدید شدن غم و اندوه افراد احساساتی مانند بی فایده بودن، تنها شدن، عدم انگیزه برای بازگشت به زندگی و حتی از دست دادن اعتقادات خود را تجربه خواهند کرد. برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه، مقاله علایم غم و اندوه را مطالعه فرمایید.
تجربه غم و اندوه در هر شخصی منحصر به فرد است پس میزان و شدت غمگین بودن شما به عوامل زیادی از جمله میزان صمیمت با فرد از دست رفته، سبک زندگی، شیوههای ارتباطی در محیط خانواده، نگرش به زندگی، شخصیت و... وابسته است. التیام درد و تحمل مرگ عزیزان به تدریج صورت میپذیرد و در واقع هیچ جدول زمان بندی وجود ندارد. بعضی از افراد در عرض چند هفته یا چند ماه بهبود مییابند در حالی که این پروسه ممکن است برای برخی دیگر چندین سال طول بکشد.
در باور عموم نگرشهای غلطی در مورد غم و اندوه وجود دارد که از جمله این باورهای غلط میتوان به موارد زیر اشاره داشت:
_انزوا و گوشه گیری برای بهبودی و فراموش کردن غم و غصه مفید است.
_اگر کسی گریه نمیکند یعنی غم و اندوهی ندارد.
_من انسانی قوی هستم و نباید در مورد غم و اندوه خود با کسی صحبت کنم.
_طولانی شدن تجربه غم و اندوه از دست دادن عزیزان طبیعی است.
برای کسب اطلاع بیشتر از نگرش های غلط در مورد غم و اندوه کلیک کنید.
اگر رنج عاطفی ناشی از غم و اندوه از دست دادن عزیزان روند بهبود را طی نکند ممکن است به مشکلات وخیم تری مانند غم و اندوه پیچیده و یا بروز علایم افسردگی تبدیل شود. با مشاهده نشانههای افسردگی و غم و اندوه بسیار طولانی مدت لازم است که هرچه سریعتر به رواشناس مراجعه فرمایید. برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه علائم افسردگی و درمان افسردگی کلیک کنید.
اگر درد از دست دادن عزیزان بسیار شدیدتر از حالت نرمال شود ممکن است از وضعیتی به نام غم و اندوه پیچیده رنج ببرید. کسی که دارای احساس غم و اندوه پیچیده است، در حالت شدید و مزمن سوگ باقی مانده و به عبارت دیگر ممکن است با مشکل پذیرش مرگ عزیز خود رو برو شود. احساس غم و اندوه پیچیده ناشی از دست دادن عزیزان میتواند روال عادی زندگی را مختل کرده و ارتباطات فرد را با خانواده و دوستانش تضعیف کند.
از علائم و نشانههای غم و اندوه پیچیده میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
_اشتیاق شدید برای دیدن عزیز از دست رفته که ممکن است همراه با افکار مزاحم یا تصاویر او باشد.
_انکار مرگ یا تصور زنده بودن شخص و تلاش برای یافتن عزیز فوت شده
_اجتناب افراطی و شدید از هر آنچه که یادآور فرد است.
_بدرفتاری، خشم زیاد، احساس پوچی و خودکشی
از منظر روان شناسی بیان کردن تفاوت بین غم و اندوه با افسردگی، به دلیل داشتن علایم مشترک بسیار زیاد، کار آسانی نیست. غم و اندوه ترکیبی از احساسات مختلف را شامل میشود و نسبت به افسردگی از ثبات کمتری برخوردار است. در واقع ممکن است زمانی که در غم و اندوه از دست دادن عزیزی باشید هنوز هم بتوانید شادی را تجربه کنید ولی در زمان افسردگی، احساس بیهودگی، گناه عمیق و ناامیدی در وجود شما پایدار است. در صورت افسردگی، به روان درمانی نیاز میباشد. برای کسب اطلاع بیشتر از روان درمانی کلیک کنید.
مصرف داروها ممکن است در ابتدا غم و اندوه فرد را تسکین دهد ولی به دلیل عوارض و پیامدهایی که دارد، آخرین راهکار برای درمان افرادی است که غم و اندوه شدیدی را تجربه میکنند. در واقع دارو درمانی به عنوان مسکنهایی موقت برای بهبود وصعیت روانی میباشد. با استفاده از خدمات روان درمانی قادر خواهید بود تا با به کارگیری راهکارهای مقابلهای سازگارانه به روند زندگی عادی خود بازگردید. برای آگاهی بیشتر در زمینه دارو درمانی کلیک کنید.
غم و اندوه ناشی از مرگ عزیزان یک مساله کاملا طبیعی است و با گذر زمان فرد میتواند به زندگی عادی خود بازگردد. اما در برخی مواقع غم و اندوه کاهش نمییابد و یا فرد فکر میکند که این غم او را از پا میاندازد. در این شرایط ضروری است که از یک روانشناس کمک بگیرید تا راههای مقابله با غم و اندوه را به شما آموزش دهد. همچنین روانشناس به شما کمک میکند تا غم به افسردگی تبدیل نشود و در صورت بروز افسردگی به درمان آن میپردازد. روانشناسان مرکز مشاوره حامی هنر زندگی در خدمتتان هستند تا در این زمینه شما را یاری کنند.
برای دریافت مشاوره در زمینه سوگواری می توانید با مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی حامی هنر زندگی از طریق تلفن ثابت از کل کشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگیرید.
منبع: تحمل مرگ عزیزان