قرص بوپرنورفین (buprenorphine) یا ب 2 که با نام تجاری سوبوتکس (subutex) نیز در بازار موجود است از جمله ماده مخدر و تسکین دهندهای میباشد که در دوزهای کم برای ترک تدریجی سایر مخدرها تجویز میشود. با این حال متأسفانه بسیاری از افراد خود این ماده را نیز مورد سوءمصرف قرار میدهند که این مسئله میتواند عوارض جسمی و روانی زیادی برای فرد به همراه داشته باشد. همچنین مصرف ب 2 باید حتما زیر نظر متخصص صورت گیرد چراکه مصرف بیش از حد و یا استفاده همزمان با داروهای دیگر میتواند موجب مسمومیت و حتی مرگ در افراد شود. اگر شما نسبت به مصرف ب 2 در یکی از اطرافیانتان مشکوک هستید و به دنبال شناخت نشانهها و علائم مصرف آن میباشید در ادامه مطلب به توضیحاتی در این باره اشاره خواهیم کرد. برای دریافت مشاوره آنلاین میتوانید در کانال مشاوره ترک اعتیاد عضو شوید.
منبع: قرص ب 2
ب 2 یا بوپرنورفین ماده مخدری با اثرات طولانی مدت است که در درمان اعتیاد به سایر مخدرها مورد استفاده قرار میگیرد. مکانیزم اثرگذاری این دارو شبیه موادی نظیر هروئین و مورفین هست و بر همان گیرندههای مغزی تأثیر میگذارد که هروئین و مورفین بر آنها عمل میکنند. ب 2 به این دلیل در ترک اعتیاد به مواد مخدر به کار میرود که میتواند نیازهای جسمانی فرد به مواد مخدر را برطرف کند بدون اینکه عوارض ناخوشایند مربوط به آنها را به همراه داشته باشد. همچنین این دارو به فردی که در حال ترک مواد مخدر است کمک میکند تا با احتمال کمتری دچار سندروم ترک مواد شود. با این حال ممکن است افراد به همین داروی بوپرنورفین اعتیاد پیدا کنند که این موضوع میتواند مشکلات فرد را بیشتر کند.
برای اطلاع بیشتر درباره انواع مواد اعتیادآور کلیک کنید.
مانند هر مخدر دیگری ب 2 نیز از سوی بسیاری از افراد مورد سوءمصرف قرار میگیرد. بهخصوص کسانی که از روشهای تزریقی برای مصرف این ماده استفاده میکنند به سرعت دچار عوارض اعتیاد به ب 2 خواهند شد. افرادی که این دارو را سوءمصرف میکنند معمولاً علائم را به دو صورت جسمی و روانی نشان میدهند.
برای اینکه درک بهتری از اعتیاد داشته باشیم باید بتوانیم علائم مختلف آن را در حوزههای گوناگون از یکدیگر جدا کنیم. در ادامه ابتدا به علائم جسمی شایع در سوءمصرف ب 2 اشاره میکنیم.
- اختلال در هماهنگی حرکتی بدن
- احساس کرختی و خستگی
- احساس خارش
- حالت تهوع
- ایجاد اختلالاتی در تکلم
- تاری دید
- تجربه مشکلاتی در تنفس
- از دست دادن اشتها
- سوزش معده
- دچار شدن به سرگیجه شدید
- احساس نیاز به مصرف دارو در دوزهای بالاتر
برای آگاهی بیشتر درباره علائم اعتیاد به مواد مخدر کلیک کنید.
مصرف سرخودانه ب 2 معمولاً فرد را در معرض خطر ابتلا به یکسری علائم و اختلالات روانشناختی نیز قرار میدهد که موارد زیر را شامل می شود.
- ضعف حافظه
- ناتوانی در تفکر
- بیخوابی
- افسردگی
- تغییرات خلقی
- انجام رفتارهای مخرب و پرخاشگرانه
برای آشنایی بیشتر با افسردگی و علائم آن کلیک کنید.
به دلیل وابستگی جسمانی زیادی که در اثر سوء مصرف این دارو ایجاد میشود، قطع ناگهانی یا کاهش زیاد در مقادیر مصرف آن در این افراد به بروز سندروم ترک میانجامد. معمولاً سندروم ترک ب 2 با علائم زیر همراه است.
- احساس ولع وسوسه شدید برای تهیه این دارو یا یک مخدر جایگزین
- اسهال
- استفراغ
- دچار شدن به نشانههای مربوط به بیماری آنفلونزا نظیر آبریزش بینی
- لرزش
- دردهای عضلانی
- دچار شدن به تغییرات خلقی
برای آشنایی با انواع مواد مخدر کلیک کنید.
در صورت مصرف بیش از حد بوپرنورفین علائم مسمویت در فرد بروز پیدا میکند که با توجه به میزان مصرف میتواند نشانههای مختلفی داشته باشد. از جمله این نشانهها میتوان به سرد شدن پوست بدن، آهسته شدن ریتم تنفسی، کاهش سطح هوشیاری، غش، کما و یا مرگ اشاره کرد. با توجه به خطرناک بودن بروز این نشانهها در صورتی که این علائم را در فردی مشاهده کردید لازم است تا بیمار هرچه سریع تر به یک مرکز درمانی منتقل شود.
برای آنکه فرد بتواند از شر این علائم ناخوشایند خلاص شود ابتدا باید تحت نظر پزشک قرار بگیرد تا داروهای مناسب را دریافت کند. سپس با مراجعه به مشاوره ترک اعتیاد که توسط روانشناسان ارائه میشود نسبت به دریافت برنامه ترک ب 2 اقدام کند. مراجعه به روان شناس در این مواقع از آن جهت اهمیت دارد که درمانگر در طول جلسات درمان راهکارهای مقابله با وسوسه را به فرد آموزش میدهد. همچنین با شناسایی عوامل محیطی، روانی و خانوادگی که در اعتیاد فرد نقش اساسی را بازی میکنند تلاش میکند برنامهای برای حل و فصل این مشکلات در اختیار فرد قرار دهد تا اعتیاد به طور ریشهای حل شده و از احتمال لغزشهای مکرر نیز کاسته شود.
همچنین گاهی ممکن است فرد نیاز به سم زدایی داشته باشد که این مسئله با تشخیص متخصص صورت میگیرد. برای بازپروری بهترفرد؛ بهره بردن از جلسات گروه درمانی و آشنایی با افرادی که در شرایط مشابهی قرار دارند این اعتماد به نفس را به فرد میدهد که او نیز میتواند ترک کند و در این مسیر تنها نیست. در این جلسات همچنین به افراد در حال ترک تکنیکهای مدیریت هیجانات، یادگیری فعالیتهای سازنده و بهبود مشکلات خلقی آموزش داده میشود.
برای اطلاع بیشتر درباره ترک اعتیاد به مواد مخدر کلیک کنید.
همه افرادی که از اعتیاد رنج میبرند به دنبال راهکاری برای رهایی از این مسئله هستند اما مشکلات روانی و جسمانی که در پی آن پدید میآید درمان را با مشکل مواجه میکند با این حال مرکز مشاوره روانشناسی حامی هنر زندگی با داشتن مشاورانی برجسته و ایجاد محیطی امن و آرام امکان درمان هرگونه اعتیاد را بدون استفاده از روشهای سنتی امکان پذیر کرده است و به افراد درگیر با اعتیاد اطمینان خواهد داد تا در کمترین زمان ممکن دوران پاکسازی را سپری کرده و بتوانند روند عادی زندگی خود را دنبال کنند. همچنین حامی هنر زندگی به افرادی که تمایل ندارند خانوادههایشان در جریان موضوع اعتیادشان باشند این اطمینان را میدهد که تمامی روند درمان و مشاوره به صورت یک راز باقی خواهد ماند و اطلاعات نزد این مرکز محفوظ میماند.
برای اطلاع از روند دریافت مشاوره ترک اعتیاد کلیک کنید.
خیر. در صورتی که نزدیک به وعده بعدی دارو قرار دارد از مصرف آن بپرهیزید و در ساعت مقرر خود دارو را استفاده کنید. همچنین مصرف آن را نیز افزایش ندهید.
مصرف ب 2 میتواند باعث بروز نشانههای اعتیاد و ترک در نوزادی شود که مادرش در دوران بارداری و شیردهی از این قرص مصرف میکرده است. به همین منظور در صورتی که احساس کردید باردار هستید موضوع را با متخصص در میان بگذارید.
برای دریافت مشاوره در زمینه قرص ب 2 و یا بوپرنورفین می توانید با مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی حامی هنر زندگی از طریق تلفن ثابت از کل کشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگیرید.
منبع: قرص ب 2