آموپول نالوکسان چیست و چه کاربردی دارد؟ نالوکسان یکی از داروهایی است که برای درمان وضعیت اوردوز با مواد مخدر افیونی از جمله هروئین و مورفین و همچنین درمان اعتیاد به مواد مخدر به کار گرفته میشود. این دارو که تحت عنوان آنتاگونیست اپیوئیدی شناخته میشود میتواند با عوارض حاد ناشی از اوردوز نظیر مشکلات تنفسی و کاهش هشیاری مبارزه کرده و به فرد کمک نماید تا زندگی خود را بازیابد. با این حال این دارو نیز با عوارض گوناگونی همراه است که مصرف خودسرانه و یا قطع مصرف به صورت ناگهانی میتواند مشکلات زیادی را برای فرد به وجود آورد. ما در ادامه این مقاله در مورد این دارو، نحوه مصرف و عوارض جانبی آن اطلاعات کامل تری ارائه کردهایم پس تا انتهای مطلب با ما همراه باشید.
منبع: آمپول نالوکسان | موارد مصرف، عوارض مصرف
نالوکسان دارویی است که میتواند با عوارض ناشی از مصرف مواد افیونی مبارزه کرده و علائمی نظیر مشکلات تنفسی، سرگیجه شدید و کاهش هشیاری را بهبود بخشد. از همین رو از تزریق این دارو در درمان اوردوز با موادی نظیر مورفین و هروئین استفاده میشود. در واقع نالوکسان فرآیند اوردوز را به دلیل جلوگیری از اثرگذاری مواد مخدر بر گیرندههای مغز معکوس میکند. البته مداخلات پزشکی در اوردوز با این مواد تنها به تزریق نالوکسان محدود نمیشود بلکه اقدامات فوریتی دیگری نظیر تامین حمایت تهویهای نیز باید حتما در دستور کار قرار بگیرند. برای شناخت بیشتر انواع مواد مخدر کلیک کنید.
در مورد مصرف نالوکسان توجه به برخی نکات بسیار ضروری است که از جمله آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
نالوکسان بیشتر در شکل آمپول در اختیار بیماران قرار میگیرد. البته امروزه اشکال دیگر آن نظیر اسپری بینی نیز طراحی شده است. تزریق این دارو به صورت عضلانی، زیر پوستی و وریدی انجام میشود و این کار میتواند توسط پرستاران یا توسط افراد آموزش دیده در خانواده که در مورد علائم اوردوز آگاهی دارند انجام گیرد. علاوه بر این از کپسول خوراکی و آمپول آن برای ترک اعتیاد نیز استفاده میشود.
برای آشنایی بیشتر با انواع داروهای ترک اعتیاد کلیک کنید.
مصرف هم زمان نالوکسان با برخی داروها عوارض جانبی آن را تشدید کرده و میتواند منجر به بروز وضعیتهای پیچیدهای شود. برای مثال افرادی که در حال استفاده از داروهای ترک اعتیاد بوده و دچار سندروم محرومیت از مواد هستند در صورت استفاده از این دارو مشکلشان تا حد زیادی تشدید شده و نیاز به دریافت خدمات اورژانس پیدا میکنند. از جمله مهم ترین داروهایی که استفاده هم زمان آنها با نالوکسان مجاز نمیباشد میتوان به هیدرومورفین، متادون و فنتانیل اشاره کرد.
تزریق نالوکسان منجر به بروز علائم محرومیت از مواد میشود که از جمله آنها میتوان به احساس بی قراری، عصبی بودن، تحریک پذیری مفرط، احساس درد در قسمت های مختلف بدن، احساس ضعف، سرگیجه، اسهال، حالت تهوع، دردهای شکمی، تب، لرز و آبریزش بینی اشاره کرد. از همین رو لازم است که پس از دریافت این دارو سایر مراقبتهای پزشکی برای کمک به رفع این علائم در اختیار بیمار قرار بگیرد.
با توجه به عوارضی که نالوکسان برای افراد میتواند به وجود آورد بهتر است قبل از هرگونه مصرف خودسرانه با یک متخصص و مشاور برای درمان اعتیاد خود صحبت کنید تا دچار مشکلات جسمی و روانی نشوید و بهترین روش درمانی را نیز انتخاب نمایید.
برای آشنایی بیشتر با بهترین روشهای ترک اعتیاد کلیک کنید.
استفاده از نالوکسان در برخی شرایط پزشکی ممنوعیت مصرف دارد و میتواند منجر به تشدید عوارض جانبی شود. از جمله مهم ترین شرایطی که مصرف نالوکسان در آنها اغلب دردسر ساز میشود باید به موارد زیر اشاره کرد. در نتیجه در صورت امکان اگر به این بیماریها مبتلا هستید قبل از دریافت دارو پزشک خود را مطلع سازید.
- داشتن بیماریهای قلبی-عروقی
- دچار بودن به بیماریهای کبدی
- ابتلا به بیماریهای کلیوی
- شوک سپتیک
توجه داشته باشید که درمان اعتیاد به مواد مخدر نیاز به برنامه جامعی دارد و تنها با استفاده از داروی نالوکسان نمیتوان به بهبود وضعیت فرد کمک کرد. با این حال مصرف آن میتواند برای افراد زیر مفید و موثر باشد. بهتر است برای مصرف یا عدم مصرف این دارو با یک مشاور و متخصص مشورت نمایید.
- افرادی که مدت زمان طولانی مقادیر زیادی از مواد مخدر را مصرف میکنند.
- افرادی که سابقه اوردوز با مواد مخدر را داشتهاند.
- افرادی که در حال سم زدایی هستند و یا سم زدایی مواد مخدر را به تازگی به پایان رساندهاند.
- افرادی که مواد مخدر را برای دردهای مزمن به طور مرتب و مکرر مصرف میکنند.
برای اطلاع از روند دریافت مشاوره ترک اعتیاد کلیک کنید.
اوردوز با مواد مخدر افیونی علائم خاصی دارد که از جمله مهم ترین آنها میتوان به کاهش سرعت تنفس یا قطع نفس کشیدن، کوچک شدن مردمک چشم ها، کاهش ضربان قلب، گیجی بسیار شدید و ناتوانی فرد از بیدار شدن اشاره کرد. در این شرایط لازم است حتما فرد مصرف کننده مواد مخدر را به اورژانس منتقل نمایید تا دارو و مراقبتهای حیاتی را دریافت نماید.
برای دریافت مشاوره در زمینه ترک می توانید با مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی حامی هنر زندگی از طریق شماره 02122018502 و یا از طریق تلفن ثابت از کل کشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگیرید.