تغذیه مناسب برای تازه مادران از اهمیت بسیار ویژهای برخوردار است چراکه بدن آنها پس از دوران بارداری و زایمان به یک دوره استراحت نیاز دارد. همچنین فشارهای ناشی از نگهداری از نوزاد و مراقبت هم زمان از خانواده باعث میشود که مادران تحت فشار روانی و جسمانی زیادی باشند. در نتیجه آنها برای بهبودی به رژیم غذایی سالم و دریافت حمایتهای روانی کافی از جانب اطرافیان نیاز دارند. ما در این مقاله تلاش کردهایم تا به تغذیه مناسب برای تازه مادران بیشتر بپردازیم و اطلاعات لازم را در اختیار بانوان و اطرافیان آنها قرار دهیم. برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.
منبع: تغذیه مناسب برای تازه مادران | غذا برای بعد از زایمان
تغذیه در دوران شیردهی باید شامل یک رژیم غذایی مناسب و مایعات کافی باشد. به همین خاطر با وجود نگرانیهایی که مادران در این دوره در مورد افزایش وزن خود دارند، متخصصان محدودیتهای غذایی را در این دوره به هیچ عنوان توصیه نمیکنند. در مورد مناسبترین غذاهایی که در دوران شیردهی مادران میتوانند مصرف کنند هیچ نسخه واحدی وجود ندارد. با این حال میتوان به برخی توصیههای کلی در این زمینه اشاره کرد.
در دوران شیردهی به میزان کافی مایعات مصرف کنید. در این دوران به احتمال زیاد بیشتر احساس تشنگی میکنید. برای رفع تشنگی خود سعی کنید به جز آب از مایعات مغذی نظیر آبمیوه و شیر نیز استفاده کنید. مصرف مایعات کافئین دار نظیر چای و قهوه در این دوران توصیه نمیشود.
میزان و نوع اشتهایی که دارید میتواند بهترین راهنما برای مصرف مقادیر غذایی کافی برای تازه مادران باشد. در چند ماهه اول پس از زایمان و اوایل شیردهی معمولاً مادران بیش از پیش گرسنه میشوند. از آنجایی که بدن شما در حال تولید شیر برای فرزند دلبندتان است نباید این حس گرسنگی را نادیده بگیرید. همیشه در دسترس خود مقداری مواد غذایی نگه دارید تا مجبور به تحمل گرسنگی نباشید. حتی مصرف یک کف دست نان هنگام گرسنگی بهتر از آن است که خود را مجبور به نخوردن کنید.
تلاش کنید رژیم غذایی متنوعی در این دوران داشته باشید تا به اندازه کافی از ویتامینها، مواد معدنی و کالری مورد نیاز خود برخوردار شوید. متخصصان معتقدند که شما در دوران شیردهی به میزان حداقل 2000 کالری در روز نیاز دارید. از جمله مواد غذایی که بیشترین ارزش غذایی را دارند و در این دوران توصیه میشوند میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- گوشت
- حبوبات
- سبزیجات به خصوص سبزیجات دارای برگ سبز
- میوهها یا آبمیوههای طبیعی
- شیر، پنیر و تخم مرغ
- نان و غلات که همگی از جمله تغذیه های مناسب برای تازه مادران است.
برای آگاهی بیشتر در زمینه تغذیه سالم کلیک کنید.
مصرف برخی مواد غذایی به هیچ عنوان برای تازه مادران توصیه نمیشود. به خصوص مادرانی که به طور طبیعی به فرزندانشان شیر میدهند باید از مصرف این غذاها بیشتر از سایرین خودداری کنند. در ادامه به مهمترین این موارد اشاره کردهایم.
مواد غذایی تند و نفاخ در بسیاری از فرهنگها رایج است. برای مثال در جنوب کشور ما مردم از غذاهای تند بیشتر از سایر جمعیتها استفاده میکنند. این مواد غذایی هم برای مادر و هم برای کودک مضر است. اگر شما از غذاهای نفاخ استفاده کنید و به کودک خود شیر بدهید به احتمال زیادی فرزندتان دچار دل پیچه، نفخ معده و کولیک خواهد شد. البته همه کودکان به مواد غذایی به صورت یکسان پاسخ نمیدهند با این حال به دلیل ریسک بالایی که مصرف برخی غذاها به وجود میآورد، استفاده از آنها توصیه نمیشود.
گیاهخواری امروزه در بسیاری از جوامع رایج شده است. مادرانی که این نوع رژیم غذایی را رعایت میکنند پس از زایمان و در دوران شیردهی باید به این نکته دقت کنند که آیا به میزان کافی پروتئین دریافت میکنند یا خیر. برخی از گیاهخواران که از فرآوردههای حیوانی نظیر تخم مرغ استفاده میکنند کمتر در معرض کمبود پروتئین قرار دارند. اگر شما از این فرآوردهها نیز استفاده نمیکنید لازم است مصرف مکملهای غذایی را در برنامه روزانه خود بگنجانید. مصرف مکملهایی نظیر آهن، ویتامین D و کلسیم در این دوران از اهمیت ویژهای برخوردار است.
همچنین مطالعات نشان میدهد که شیر مادران گیاهخوار نسبت به سایرین ویتامین B12 کمتری دارد به همین خاطر اگر گیاه خوار هستید، ممکن است به مصرف مکملهای حاوی ویتامین B نیز نیاز پیدا کنید.
برای شناخت بیشتر در زمینه تغذیه مادران شیرده کلیک کنید.
مصرف مواد غذایی کافئین دار میتواند مشکلاتی را در سلامت نوزاد شما به وجود بیاورد. برای مثال نوزادان مادرانی که مقدار زیاد و یا با فواصل کم چای یا قهوه مصرف میکنند بیش از سایرین دچار بیقراری میشوند و مشکلات بیشتری را در به خواب رفتن دارند.
از آنجایی که الکل میتواند وارد شیر شما شود، مصرف آن در دوران شیردهی توصیه نمیشود. اگر الکل مصرف کردهاید و میخواهید به فرزندتان شیر بدهید حتماً مقداری از شیر خود را بدوشید و دور بریزید.
برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه تاثیر الکل بر شیر مادر کلیک کنید.
مصرف دخانیات به طورکلی میتواند روی شیر شما تأثیر بگذارد و منجر به تأثیرات منفی روی نوزاد شما بشود. برای مثال افزایش ضربان قلب، بیقراری، اسهال و استفراغ از جمله علائم رایج در نوزادانی است که مادرانشان از دخانیات استفاده میکنند.
برای آشنایی بیشتر در زمینه تاثیر مواد مخدر بر شیر مادر کلیک کنید.
بله. در واقع مسئله تنها تغذیه کودک نیست. بلکه بدن شما در دوران بارداری و زایمان تضعیف شده و نیازمند دریافت انرژی کافی برای بازسازی خود است. آنچه بیش از هر چیزی اهمیت دارد مصرف آهن است چراکه بدن شما در جریان زایمان خون بسیاری را از دست میدهد که نیازمند جبران است. سعی کنید روزانه حداقل 18 میلی گرم آهن را از منابعی نظیر گوشت قرمز، لوبیا، عدس، جوی دو سر، سبوس و غلات غنی شده دریافت کنید. همچنین مصرف مکملهای آهن نیز میتواند در این راه به شما کمک کند. علاوه بر این برای تأمین انرژی و تقویت سیستم ایمنی خود مصرف میوهها و سبزیجات کافی را فراموش نکنید.
مصرف مکملهای غذایی را حتماً باید با پزشک خود هماهنگ کنید. او با بررسی رژیم غذایی و سبک زندگی شما نیازسنجی جامعی را به عمل آورده و مکملها را بر اساس نیازهای ضروری بدن تجویز میکند. در مصرف مکملها توجه به این نکته ضروری است که برخی مواد مانع از جذب مواد دیگر میشود. برای مثال کلسیم و آهن برای جذب در بدن با یکدیگر رقابت میکنند و اگر پزشک مصرف آنها را به شما توصیه میکند نباید آنها را باهم مصرف کنید. به طور کلی برای کسب اطلاعات در مورد لزوم مصرف مکملها باید به پزشک مراجعه کنید.
مادرانی که به دوقلوها شیر میدهند، باید حداقل 300 کالری بیشتر از سایرین دریافت کنند. البته نیازهای بدنی هر مادری متفاوت است. به این ترتیب ممکن است برخی مادران به مصرف غذای بیشتر یا کمتری نیاز داشته باشند. به طور کلی اگر فرزند دوقلو دارید و به آنها شیر میدهید، تلاش کنید غذاهایی بخورید که در هر گرم کالری بیشتری نسبت به پروتئین و کربوهیدرات داشته باشد. از جمله این غذاها میتوان به آجیل، آووکادو، ماهی و روغن زیتون اشاره کرد.
برای دریافت مشاوره در زمینه تغذیه مناسب برای تازه مادران می توانید با مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی حامی هنر زندگی از طریق شماره 02122018502 و یا از طریق تلفن ثابت از کل کشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگیرید.