یکی از بحث برانگیزترین مسائل در حیطه روانشناسی خانواده، ازدواج با فرد معلول است. در کنار این موضوع این سوال مطرح میشود که حق ازدواج و تشکیل خانواده بهعنوان یک انسان، برای فرد معلول تا چه حد میباشد؟ اکثر روانشناسان برای این سوال جواب مشخص و ثابت شدهای ندارند. بااینحال توجه به این نکته حائز اهمیت است که افراد دارای نقص عضو یا معلولیت نیز، درست مشابه سایر افراد حق زندگی دارند. در این راه باید توجه داشته باشید که قرار است شما چندین سال زندگی مشترک را تجربه کنید و باید بدانید که دست یافتن به بسیاری از نیازها ممکن است به سختی امکان پذیر باشد. بهتر است قبل از هرگونه تصمیم گیری ابتدا با مشاور در این باره صحبت کرده و سپس تصمیم نهایی خود را بگیرید. در این مطلب به بررسی ابعاد مختلف ازدواج با افرادی که دچار معلولیت هستند خواهیم پرداخت پس همراه ما باشید.
منبع: ازدواج با معلول | در ازدواج معلولین به چه مسائلی
هنگامیکه میخواهید به پیشنهاد ازدواج یک فرد دارای نقایص عضوی پاسخ بدهید به مسائلی که در ادامه بیان میکنیم دقت داشته باشید. شما باید بدانید که قرار است با فرد به مدت چندین سال زندگی کنید و بررسی همه جوانب برای انتخاب همسر مناسب لازم و ضروری است. به شما پیشنهاد میکنیم ابتدا معیارهای انتخاب همسر مناسب را مطالعه فرمایید و سپس به مسائل زیر توجه کنید.
اولین و مهمترین چیزی که با مشاهده ازدواج افراد دارای معلولیت و سالم به ذهن میرسد این است که احتمال ترحم از جانب فرد سالم وجود داشته است. ترحم موضوع بسیار مهمی است که باید هردو طرف آن را جدی بگیرند. با خودتان صادقانه بیندیشید که آیا پاسخ شما از روی ترحم است؟
در صورتی که پاسختان به این سوال بهطور قطع منفی نیست به این نکته توجه داشته باشید که اولا شما نمیتوانید برای یکعمر با این احساس در کنار همسرتان زندگی کنید و پس از گذشت مدتی شما نسبت به این مسئله سرد شده و جنبههای منطقی، بیشتر در مقابل چشمتان خواهد آمد. در این شرایط، آسیبی که شما بهطرف مقابلتان میزنید بهمراتب شدیدتر از یک پاسخ منفی در ابتدای راه است. ضمنا طرف مقابل شما بهعنوان یک انسان احتیاجی به ترحم ندارد.
درصورتی که شما به او پاسخ منفی دهید وی این شانس را خواهد داشت که ارتباط عاطفی مناسبی با فرد دیگر ایجاد کند. شما حتی اگر اجازه داشته باشید برای خودتان تصمیم بگیرید که عمری را با ترحم در کنار یک نفر دیگر بگذرانید، اجازه نخواهید داشت فرد دیگری را وارد چنین شرایطی کرده و بهجای وی تصمیم بگیرید.
در صورتی که تصمیم گرفتهاید با یک فرد دارای معلولیت ازدواج کنید خود را برای نگاهها و رفتارهای نامناسب اطرافیان آماده کنید. این مسئله از جانب دیگران غیرمعمول بوده و آنها احساسات و نظر خود را مستقیم یا غیرمستقیم به شما گوشزد خواهند کرد. در نظر داشته باشید که فشار رفتارهای دیگران بسیار شدید خواهد بود. آیا قادر هستید در مقابل تمامی این فشارها همراه همسرتان مانده و از او حمایت کنید؟
منافع ثانویه به این معناست که فرد بیمار، به دلیل مشکلات جسمی و شرایط خاصی که دارد مورد توجه اطرافیان قرارگرفته و از این توجه، برای رسیدن به مقاصدش استفاده میکند. ممکن است طرف مقابل شما نیز، به دنبال این باشد که با توجه به شرایط جسمی وی، شما با درخواست او موافقت کرده و حتی در طول زندگی مشترک نیز همواره از این اوضاع به نفع خود استفاده کند. در صورتی که با چنین ویژگی در طرف مقابلتان مواجه شدهاید سعی کنید ابتدا آن را از بین ببرید و سپس به ازدواج فکر کنید.
پیش از تصمیم گرفتن برای ازدواج با فردی که نقایص جسمانی دارد، بهدقت محدودیتهای موجود را بررسی کنید. برای مثال آیا او میتواند راه برود؟ آیا توانایی کار کردن در بیرون از خانه و کسب درآمد را دارد؟ چه رفتارها یا امتیازاتی به سبب معلولیت از وی سلب شده است؟
بهتر است با یک متخصص خانواده راجع به شرایط خود صحبت کنید و از وی مشورت بگیرید. همچنین بهتر است راجع به نوع معلولیت و شرایط موجود در همسرتان نیز تحقیق کرده و حتی با پزشک معالج وی صحبت کنید. این مسئله باعث میشود که شما شناخت بیشتری نسبت به شرایط پیدا کنید.
اینکه آیا شما میتوانید با شرایط طرف مقابلتان کنار بیایید یا خیر، موضوعی است که نهایتاً بهواسطه زمان مشخص میشود. به همین خاطر بهتر است بهجای عجله کردن در پاسخ دادن، زمانی را با این افراد بگذرانید و ببینید که آیا از پس شرایط موجود برخواهید آمد یا خیر. در این راه باید به ویژگیهای رفتاری در ازدواج نیز توجه داشته باشید تا بتوانید تصمیم مناسب تری بگیرید.
برای آشنایی بیشتر درباره ویژگی های رفتاری در ازدواج کلیک کنید.
افراد معلول، تفکرات و ترسهای بسیاری در ارتباط با ازدواج دارند. اگر تصمیم دارید با چنین فردی ازدواج کنید بهتر است نسبت به تصورات یا افکار آنها آگاهی داشته باشید.
آنها فکر میکنند که نسبت به یک فرد سالم در مرتبه دوم قرار دارند و ممکن است همسرشان در صورت دیدن یک فرد سالم، آنها را فراموش کرده و به سراغ شخص دیگری برود. اگر میخواهید با با فرد معلول ازدواج کنید بهتر است با رفتار و سخنان خود این ترس را در آنها از بین ببرید. یکی از راهکارهای مناسب در این زمینه این است که سایر جنبههای مثبت طرف مقابل را در نظر بگیرید.
افراد معلول دارای نواقصی هستند که باعث میشود آنها به کمک طرف مقابلشان احتیاج داشته باشند. به همین دلیل همواره این ترس برای آنها وجود دارد که ممکن است طرف مقابل از انجام کارهای آنها خسته شده و رفتار بدی با ایشان داشته باشد. این افراد در مقابل شنیدن صحبتها یا رفتارهایی که رنگ و بوی منت دارد بسیار حساس هستند.
سابقه رفتارهای نامناسبی که معمولاً با این گروه از افراد میشود باعث خواهد شد که آنها نسبت به هر محبتی بدبینانه قضاوت کنند و محبت را بهعنوان ترحم برداشت کنند یا رفتارهای بسیار دیگری را که کاملاً بیمنظور بیانشده سوء تعبیر کنند. در این شرایط بهتر است صبور باشید و باحوصله این افکار اشتباه در طرف مقابلتان را اصلاح کنید.
امکانپذیر بودن یا نبودن این ازدواج به شما و دیدگاههایتان بستگی دارد و هیچکس غیر از خودتان نمیتواند به این سوال پاسخ مثبت یا منفی بدهد. با در نظر گرفتن شرایط و احساسات خود در این زمینه تصمیم بگیرید. در این راه بهره بردن از مشاور ازدواج میتواند به شما کمک زیادی کند.
برای اطلاع بیشتر در زمینه مشاوره ازدواج کلیک کنید.
پیش از ازدواج سعی کنید در ارتباط با بیماری و شرایط پزشکی وی اطلاعاتی کسب کنید. به احساست خود رجوع کنید و صادقانه به این سوال پاسخ دهید که آیا این ازدواج را از روی ترحم انجام میدهید یا خیر. به محدودیتهای طرف مقابل و اینکه او تا چه حد میخواهد از شرایطش سوء استفاده کند نیز توجه داشته باشید.
برای دریافت مشاوره در زمینه ازدواج با فرد معلول می توانید با مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی حامی هنر زندگی از طریق شماره 02122018502 و یا از طریق تلفن ثابت از کل کشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگیرید.