سم زدایی یا تعویض خون برای ترک اعتیاد چیست؟ بسیاری از افراد درگیر اعتیاد به انواع مواد مخدر و همینطور خانوادههای آنها، با شنیدن اصطلاح تعویض خون به این فکر میافتند که آیا واقعاً چنین روشی برای ترک اعتیاد وجود دارد؟ پاسخ این سؤال منفی است و تعویض خون برای ترک اعتیاد به کلیه روشهایی اشاره دارد که برای ترک مورداستفاده قرار میگیرند. با توجه به اینکه پس از سمزدایی ماده مخدر از خون فرد خارج میشود، در اصطلاح به این عمل تعویض خون گفته میشود. اولین قدم برای ترک اعتیاد، رفع وابستگی جسمی یا بهعبارتدیگر سم زدایی است اما بااینحال بیتوجهی به درمانهای روانی و کنترل وسوسه مصرف باعث میشود تا فرد مجدداً پس از ترک به سراغ استفاده از مواد مخدر برود. با توجه به آسیبی که این موضوع به همراه دارد، بهتر است جلسات بازپروری روانی را نیز در مراحل ترک اعتیاد مورد توجه قرار دهید.
منبع: سم زدایی برای ترک اعتیاد | تعویض خون
بهتمامی روشهایی که برای خارج کردن ماده اعتیادآور از بدن فرد مورداستفاده قرار میگیرند، سم زدایی گفته میشود و با توجه به اینکه این روشها خون فرد را از مواد اعتیادآور پاک میکنند در اصطلاح به آنها تعویض خون نیز گفته میشود. سم زدایی برای ترک اعتیاد روشهای مختلفی دارد که با توجه به مدتزمان مصرف مواد مخدر و همینطور نوع ماده مصرفی یکی از آنها مورداستفاده قرار میگیرد. اگر شما یا یکی از نزدیکانتان دچار اعتیاد به مواد مخدر شده و میخواهید برای ترک اعتیاد اقدام کنید، باید به این موضوع توجه داشته باشید که سم زدایی صرفاً مرحله ابتدایی و اولین قدم برای ترک اعتیاد است.
بسیاری از مبتلایان به اعتیاد بهاشتباه پایان سم زدایی را برابر با پایان اعتیاد به ماده مخدر میدانند. درحالیکه تحقیقات نشان میدهد گروه بسیاری از معتادین پس از طی این مرحله مجدداً به سراغ مصرف مواد مخدر میروند و متأسفانه میزان مصرف آنها در این شرایط نسبت به گذشته افزایش پیدا میکند. این موضوع در کنار آسیبهای جسمی و خطر مسمومیتی که به همراه دارد، باعث خواهد شد تا فرد از نظر اعتمادبهنفس و باور به این موضوع که توانایی تغییر شرایط را دارد نیز دچار تردید شده و درنتیجه احتمال تصمیمگیری برای ترک کاهش پیدا میکند.
علاوه بر این، افسردگی و کاهش اعتمادبهنفس میتواند عاملی باشد که فرد را بیشازپیش به مصرف مواد مخدر تشویق میکند. به همین خاطر بهتر است در کنار سم زدایی شرکت در جلسات بازپروری روانی را نیز مورد توجه قرار دهید. برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه ترک اعتیاد کلیک کنید.
با توجه به مدتزمان مصرف، میزان مصرف و همینطور نوع مادهای که فرد به آن اعتیاد دارد، روشهای مختلفی برای سم زدایی وجود دارد که ممکن است متخصصین ترک اعتیاد از آنها استفاده کنند. در ادامه این روشها را بر اساس مدتزمان درمان و همینطور نوع داروهایی که برای ترک اعتیاد استفاده میکنند موردبررسی قرار خواهیم داد. تعویض خون برای ترک اعتیاد شامل دو گروه روشهای سریع و فوقسریع میشود.
سمزدایی با این روش همان روش سنتی است که احتمالا در بسیاری از فیلمها نیز آن را دیدهاید. در این روش فرد برای مدت حداقل 8 روز، مصرف مواد مخدر را بهطور کامل کنار میگذارد. درصورتیکه او بتواند در طی این مدت نشانههای ترک ماده مخدر و عوارض جسمی و روانی را تحمل کند، بدن وی کاملاً از ماده مخدر پاک خواهد شد. با توجه به اینکه گاهی اوقات عوارض منفی جسمی و روانی ترک شدت پیدا میکنند و ممکن است مشکلات جدی جسمی برای فرد ایجاد شود، بهتر است برای ترک ماده مخدر به این روش حتماً با متخصصین این حوزه مشورت نمایید.
این روش معمولاً برای مواردی مورداستفاده قرار میگیرد که میزان ماده مصرفی و همینطور مدتزمان اعتیاد فرد چندان سنگین نشده باشد. در این شیوه از سم زدایی مصرف ماده مخدر بهطور کامل قطعشده و بهجای آن از داروی کلونیدین استفاده میشود. کلونیدین میتواند تا حدودی عوارض منفی ترک اعتیاد را کاهش داده و تحمل نشانههای ترک را برای فرد راحتتر سازد.
در این روش که بیشتر برای ترک اعتیاد به تریاک یا سایر مشتقات آن مورد استفاده قرار میگیرد، مصرف ماده مخدر بهتدریج کاهش پیدا کرده و در کنار آن برای جلوگیری از بروز نشانههای ترک از متادون یا بوپرنورفین بهعنوان جایگزین استفاده میشود. با توجه به اینکه این دو دارو خود نیز از خانواده تریاک بوده و قدرت اعتیادآوری دارند، بهتر است برای استفاده از آنها این کار را زیر نظر یک متخصص انجام دهید و یا در خصوص شیوه استفاده از آنها مشورت بگیرید. در برخی موارد فرد نهتنها موفق به ترک نمیشود بلکه اعتیاد به متادون یا بوپرنورفین نیز به اعتیاد وی اضافهشده و یا جایگزین اعتیاد به ماده قبلی میشود.
در این روش برای ترک اعتیاد از دو داروی نالوکسان یا نالتروکسان استفاده میشود. با توجه به اینکه ساختار این دو دارو تقریباً مشابه مواد مخدر است، مصرف آنها باعث میشود تا گیرندههای مخدر مغز توسط این مواد پوشیده شده و درنتیجه فرد تمایلی برای استفاده از ماده مخدر نداشته باشد. البته استفاده از این داروها علاوه بر اینکه باعث بیمیلی فرد به مصرف مواد مخدر میشود به روند دفع مورفین از بدن نیز سرعت میبخشد. برای نتیجه بخشی این روش فرد باید برای حداقل 4 روز تحت مراقبت باشد. البته قدرت تأثیرگذاری روشهای سم زدایی سریع نیز تا حدودی پایین است.
معمولاً روشهای سریع و فوقسریع برای ترک اعتیاد را صرفاً در شرایطی استفاده میکنند که فرد به لحاظ زمانی دچار معذوریت قابلتوجهی باشد. زیرا این روشها علاوه بر هزینه بالایی که دارند خطرات جسمی را نیز به دنبال خواهند داشت که به همین خاطر استفاده از آنها معمولاً برای افرادی توصیه میشود که بیماری جسمی خاصی نداشته باشند.
در این روش حجم قابلتوجهی از داروهای متضاد با ماده مخدر مورداستفاده یا آنتاگونیست ماده مخدر به بدن فرد وارد میشود و با توجه به اینکه نشانههای ترک در این روش با شدت بسیاری خود را نشان داده و احتمالاً بدن فرد توانایی تحمل این وضعیت را نخواهد داشت، او را در حالت بیهوشی قرار میدهند. به همین خاطر روشهای سم زدایی فوقسریع تنها برای افرادی استفاده میشود که علاوه بر سلامت جسمی به لحاظ سنی نیز جوان باشند زیرا بدن فرد باید برای مدتی در حدود 4 ساعت بیهوشی را تحمل کند. برای آشنایی با بهترین مراکز کمپ ترک اعتیاد کلیک کنید.
روشهای سم زدایی برای ترک اعتیاد معمولاً شامل دو مرحله هستند. در طی مرحله نخست فرد به لحاظ فیزیولوژیک مصرف مواد مخدر را کنار میگذارد و در مرحله دوم فرد اصولی را آموزش میبیند که مانع بازگشت وی به سمت مصرف مجدد مواد مخدر میشوند. برای ترک اعتیاد هر دو فرایند جسمی و روانی باید در کنار یکدیگر مورداستفاده قرار بگیرند و بیتوجهی به هریک از آنها میتواند فرایند ترک اعتیاد را با مشکل مواجه کند. ازجمله اقداماتی که روانشناسان برای ترک وابستگی روانی به ماده مخدر انجام میدهند میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
در طی جلسات بازپروری به فرد کمک میشود تا با بررسی دقیق رفتارهای خود متوجه این موضوع شود که چه زمانها یا شرایطی بیشتر به استفاده از مواد مخدر تمایل دارد. سپس راهکارهایی برای کاهش این میل و یا مبارزه با آن به وی آموزش داده میشود تا بتواند در مقابل این وسوسه مقاومت کند.
روانشناسان تلاش میکنند تا دلایل اصلی گرایش فرد به استفاده از مواد مخدر را پیدا کرده و برای برطرف کردن آنها راهکاری ارائه دهند. برای مثال ممکن است ناتوانی از برقراری ارتباط اجتماعی با دیگران، نیاز به بیدار ماندن برای تحصیل یا هر موضوع دیگری دلیل شروع اعتیاد فرد باشد. درصورتیکه برای رفع این مشکلات برنامهریزیهای لازم صورت بگیرد، احتمال بازگشت به اعتیاد نیز کاهش پیدا میکند.
اعتیاد علاوه بر عوارض جسمی و روانی که به همراه دارد، مشکلاتی را نیز درزمینهٔ کار، تحصیل، روابط اجتماعی و حتی ارتباطات درون خانواده ایجاد میکند. روانشناسان به فرد کمک میکنند تا پس از ترک اعتیاد برای بهبود این شرایط نیز اقدام کند.
علاوه بر اینکه روانشناسان به فرد کمک میکنند تا مشکلات و اختلافات پیشآمده در خانواده به دلیل اعتیاد را کنار بگذارد، باید آموزشهایی را نیز در ارتباط با اعتیاد و فرایند ترک به خانواده ارائه دهند. در این بخش از جلسات، خانواده نکاتی را در ارتباط با نحوه رفتار کردن با فرد یاد میگیرند و همچنین آسیبهای روحی احتمالی که برای این افراد پیشآمده نیز مورد ارزیابی قرار خواهد گرفت. برایی کسب اطلاعات بیشتر در زمینه مشاوره ترک اعتیاد کلیک کنید.
خیر؛ اصطلاح تعویض خون به روشهای سریع و فوقسریع سم زدایی اشاره دارد. در این روشها خون فرد با خون دیگری تعویض نمیشود اما سموم ناشی از مصرف مواد مخدر از آن تصفیه خواهد شد.
با توجه به اینکه روشهای فوقسریع نیاز به بیهوشی برای مدتی در حدود 4 ساعت دارند، فرد باید به لحاظ سنی جوان بوده و بیماری خاصی نداشته باشد.
استفاده از این روشها وابستگی جسمی شما را به مواد مخدر کاهش میدهد. اما برای اطمینان از عدم شروع مصرف مجدد باید به درمانهای روانی نیز بهاندازه درمانهای جسمی توجه داشته باشید.
برای دریافت مشاوره در زمینه سمزدایی یا تعویض خون برای ترک اعتیاد می توانید با مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی حامی هنر زندگی از طریق شماره 02122018502 و یا از طریق تلفن ثابت از کل کشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگیرید.