ترس از بیماری یکی از انواع مشکلات اضطرابی است که در اصطلاح تخصصی روانشناسی به آن اختلال اضطراب بیماری یا هیپوکندریا گفته میشود. در این اختلال فرد ترس شدیدی از بیمار شدن دارد و بدون اینکه هیچ علامت جسمانی خاصی در او وجود داشته باشد دائماً در مورد ابتلا به انواع بیماریها نگران است. خوشبختانه درمانهای روانشناختی مختلفی وجود دارد که میتواند به افراد در این وضعیت کمک کند و آنها را از اضطرابهای آزاردهنده و مداوم نجات دهد. ما در ادامه این مقاله در مورد علل، علائم و درمان ترس از بیماری توضیحات بیشتری را ارائه کردهایم پس تا انتها با ما همراه باشید.
منبع: ترس از بیماری | علل، علائم و درمان ترس از بیماری
ترس از بیماری به شرایطی گفته میشود که در آن فرد تمرکز افراطی به بدن خود دارد و همچنین همواره علائم بدنی ناخوشایندی را احساس میکند که باعث میشود در مورد ابتلا به بیماریهای جدی نگران باشد. اگر این ترس تا حدی فراگیر شود که عملکرد روزانه فرد را تحت تأثیر قرار دهد به عنوان یک اختلال در نظر گرفته میشود. روانشناسان در گذشته این اختلال را هیپوکندریا مینامیدند. اما امروزه این اصطلاح در منابع تشخیصی جای خود را به اصطلاح اختلال اضطراب بیماری داده است.
برای آگاهی بیشتر در زمینه هیپوکندریا کلیک کنید.
اختلال اضطراب بیماری باعث میشود که شما مشغلههای فکری دائمی با انواع بیماریها داشته باشید. ممکن است هر علامت کوچک و تغییری که در بدنتان احساس میکنید باعث شود که به بیماریهای خیلی جدی مشکوک شوید و درنتیجه ترس و اضطراب شدیدی در وجودتان شکل بگیرد. به طور خلاصه علائم ترس از بیماری را میتوان در موارد زیر خلاصه کرد.
- داشتن مشغلههای ذهنی زیاد در مورد ابتلا به بیماریهای جدی
- نگرانی در مورد اینکه هر علامت جسمانی کوچک میتواند نشانه یک مشکل جدی باشد
- داشتن حساسیت افراطی در مورد وضعیت سلامت بدن
- نداشتن اطمینان کافی به تشخیص پزشک در مورد عدم ابتلا به بیماری و یا حتی تردید نسبت به تستهای آزمایشگاهی که جواب را منفی نشان میدهند
- داشتن نگرانیهای بسیار شدید در مورد ابتلا به بیماریهایی که در سوابق خانوادگی وجود دارد
- چک کردن مدام و افراطی وضعیت سلامت بدن خود
- مراجعه مکرر به دکتر برای اطمینان یافتن از عدم ابتلا به بیماری یا اجتناب از رفتن به پزشک به دلیل احساس ترس شدید از شنیدن ابتلا به یک بیماری
- خودداری کردن از حضور در بین افراد، یا ایجاد محدودیت برای حضور در برخی اماکن یا انجام برخی فعالیتها در جهت کاهش ریسک ابتلا به انواع بیماریها
- جست وجوی بسیار زیاد در مورد علل انواع بیماریها در شبکههای اینترنتی
علت دچار شدن به ترس از بیماری میتواند در بین افراد مختلف بسیار متغیر باشد. با این حال متخصصان برخی عوامل تأثیرگذار را شناسایی کردهاند که تا حد زیادی در بروز این مشکل تأثیرگذار هستند.
برخی افراد تحمل بسیار پایینی در مورد علائم بیماری دارند. این مسئله باعث میشود که آنها هنگام دچار شدن به هرگونه وضعیت ناخوشایند جسمانی گرفتار نوعی سوءتعبیر شوند و به این نتیجه برسند که به مشکلی جدی دچار هستند. همین امر باعث میشود که آنها دائماً در جستوجوی شواهدی باشند که عقاید آنها را پیرامون بیماری تأیید نماید.
مطالعات نشان میدهند افرادی که والدینشان به ترس از بیماری مبتلا هستند بیش از سایرین به این مشکل دچار میشوند چراکه آنها از کودکی از طریق یادگیری مشاهدهای تحت تأثیر پدر و مادر خود قرار میگیرند.
اگر شما در دوران کودکی تجربیات تلخی از ابتلا به یک بیماری سخت داشته باشید احتمالا در گذشته بیشتر نسبت به علائم جسمانی در خود حساس بودهاید و همین مسئله میتواند زمینه را برای بروز اختلال اضطراب بیماری فراهم نماید. البته همه افرادی که درگذشته سابقه دچار شدن به بیماریهای خاص را دارند لزوماً در آینده به این مشکل دچار نمیشوند و این مسئله تا حد زیادی به ظرفیتهای روانی و سبک تربیتی فرد دارد.
برای شناخت بیشتر در زمینه اختلالات اضطرابی کلیک کنید.
مطالعات نشان میدهد که درمان شناختی رفتاری که توسط روانشناسان ارائه میشود تأثیرگذارترین روش درمانی برای بهبود اضطراب بیماری است. همچنین در مواردی که این اختلال شدت زیادی میگیرد مصرف داروهای مهارکننده اختصاصی بازجذب سروتونین نظیر فلوکستین، سرترالین و پاروکستین میتواند در کنار رواندرمانی به روند بهبود فرد کمک کند. اگر شما نیاز به دریافت دارو داشته باشید روانشناس شما را به یک روانپزشک ارجاع خواهد داد تا بتوانید در کنار جلسات مشاوره از درمان دارویی نیز بهرهمند شوید.
برای اطلاعات بیشتر در زمینه مشاوره کنترل استرس و اضطراب کلیک کنید.
ایجاد تغییراتی در سبک زندگی نظیر خودداری از مصرف تنباکو، الکل و نوشیدنیهای کافئین دار و همچنین گنجاندن فعالیتهای ورزشی و تکنیکهای آرامش بخشی نظیر مدیتیشن از جمله کارهایی هستند که میتوانند به شما کمک کنند تا سطح اضطراب خود را به طور کلی پایینتر نگه دارید و کمتر در این مشکل درگیر شوید. همچنین مراجعه به موقع به متخصصان سلامت روان به شما کمک میکند تا از پیشرفت این اختلال جلوگیری کنید و روند درمان سریعتری را تجربه نمایید.
برای دریافت مشاوره در زمینه ترس از بیماری می توانید با مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی حامی هنر زندگی از طریق شماره 02122018502 و یا از طریق تلفن ثابت از کل کشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگیرید.