آیا اعتیاد و بیش فعالی رابطهای با یکدیگر دارند؟ کودکان بیش فعال به دلیل شرایط خاصشان بیشتر احتمال دارد مورد تنبیه و خشم والدین و اطرافیان قرار بگیرند. از طرفی از نظر زیستی نیز بیش فعالی باعث میشود مصرف مواد مخدر ناراحتیهای این افراد را کاهش دهد. بنابراین با در نظر گرفتن پیشزمینه زیستی و محیطی که در کودکان بیش فعال وجود دارد، احتمال اعتیاد آنها در آینده تا حدی نسبت به سایر افراد جامعه بیشتر میشود. با این حال همه کودکان بیش فعال در بزرگسالی معتاد نمیشوند، اما به دلیل حساسیتهای موجود باید تا آنجا که امکان دارد برای کاهش خطر اعتیاد تمامی جوانب را در نظر گرفت و اقدامات پیشگیرانه مؤثر را انجام داد. در ادامه به بررسی بیشتر ارتباط اعتیاد و بیش فعالی و ارائه راهکارهایی برای کاهش این خطر خواهیم پرداخت. برای دریافت مشاوره آنلاین میتوانید عضو کانال مشاوره روانشناسی حامی هنر زندگی شوید.
منبع: اعتیاد
پیش بینی قطعی آینده یک کودک به معنی بیتأثیر دانستن اختیار و شخصیت منحصر به فرد اوست. در این زمینه تنها میتوان نتایج همزمانی شیوع اعتیاد و بیش فعالی افراد را به واسطه تحقیقات انجام شده گزارش داد. بر اساس این مطالعات، اختلال بیش فعالی-نقص توجه شیوع 4 تا 5 درصدی بین افراد دارد. از این میان تقریباً 50 درصد افراد به نوعی درگیر اعتیاد میشوند. این بدان معناست که نیمی از افراد ADHD به اعتیاد الکل، نیکوتین و سایر مواد مخدر دچار هستند. البته با جدا کردن اعتیاد به نیکوتین تنها 15 درصد از افراد ADHD در سالهای گذشته اعتیادی نسبت به وابستگی به الکل یا مصرف مواد مخدر را از خود گزارش دادهاند. طبق گزارشات کیفی، درمانهای مناسب و رفتارهای مناسب خانوادهها در کاهش تمایل به اعتیاد بسیار مؤثر است.
برای آگاهی بیشتر درباره تعریف اعتیاد و انواع آن کلیک کنید.
داروهای بیش فعالی بخصوص ریتالین برای کسانی که دچار بیماری بیش فعالی و نقص توجه هستند، اعتیاد آور نبوده و مصرف آن برای درمان بیش فعالی و بهبود مشکلات توجه ضروری است. اما اگر افرادی که دچار اختلالات مغزی ناشی ازبیش فعالی نیستند این داروها را مصرف کنند با اعتیاد آوری بالای آن و عوارض روانی بسیاری رو به رو خواهند شد. برای آگاهی بیشتر درباره درمان بیش فعالی کلیک کنید.
کودکان بیش فعال به دلیل جنب و جوش بیش از حدی که دارند برای والدین و دیگران مشکلات زیادی ایجاد میکنند. ایجاد مشکلات زیاد برای دیگران امری است که میتواند به سادگی فرد را به سمت شخصیت ضد اجتماعی و مواد مخدر سوق دهند چرا که معمولاً تحمل پرتحرکی و عدم توجه کودک برای اطرافیان بسیار دشوار است. عدم آگاهی خانواده از این بیماری باعث میشود که آنها رفتارهای نادرستی با فرزندشان داشته باشند. تنبیه نادرست کودک، نادیدهگیری مشکلات او و عدم اقدام برای درمان بیش فعالی همگی فرد را نسبت به اعتیاد آسیبپذیر میکنند. برای شناخت بیشتر درباره اختلال شخصیت ضد اجتماعی کلیک کنید.
برخورد مناسب خانواده با فرد یکی از مهمترین عوامل در پیشگیری از اعتیاد محسوب میشود. به عنوان والدین باید بتوانید اختلال کودک را به موقع تشخیص دهید و هرچه زودتر برای درمان آن اقدام کنید. هر چقدر که این اختلال زودتر تحت درمان متخصص قرار بگیرد، از مشکلات و عواقب بعدی آن بیشتر پیشگیری خواهد شد. در ادامه به راهکارهایی برای والدین اشاره کردهایم که میتوانند در کاهش خطر ابتلا به اعتیاد در فرزندان آنها مؤثر باشند.
قدم اول این است که شما اختلال بیش فعالی را به درستی بشناسید و بدانید این اختلال با سرزندگی کودک متفاوت است، شما نباید هرگونه شیطنت کودک را به عنوان بیش فعالی تعبیر کنید. خانواده و والدین لازم است برای تربیت کودک خود به کسب آگاهیهای لازم درباره علت شیطنتهای بچهها بپردازند. همچنین افزایش اطلاعات و آگاهی در مورد نشانههای بیش فعالی به شما کمک میکند تا بدانید باید چه برخوردی با فرزندتان داشته باشید. برای اطلاعات بیشتر درباره بیش فعالی کودکان کلیک کنید.
کودکان بیش فعال معمولاً در مدرسه مشکلات زیادی دارند. آنها ممکن است در کلاس درس نظم کلاس را به هم بزنند و نتوانند فعالیتهای خودشان را کنترل کنند. این کودکان بیشتر اوقات در حال رؤیاپردازی هستند؛ علاقهای به انجام تکالیف ندارند و مدام برای درس خواندن مشکل ایجاد میکنند. بیش از حد فراموش کارند و بیشتر اوقات وسایل خود را یا جا گذاشته یا گم میکنند.
همه موارد ذکر شده باعث میشود که آنها توسط معلمان، مسئولین مدرسه و سایر دانش آموزان مورد شماتت و سرزنش قرار بگیرند. بسیاری از این کودکان به مرور اعتماد به نفس خود را از دست میدهند و در کنار اختلال بیش فعالی به اختلالات دیگری نظیر افسردگی نیز دچار میشوند. این مسئله خود به تنهایی میتواند یکی از علل گرایش به اعتیاد در افراد با اختلال بیش فعالی باشد و این موقعیت، فرد را به میزان زیادی نسبت به مصرف مواد آسیب پذیر میکند. به همین خاطر لازم است که والدینی که فرزند بیش فعال دارند در انتخاب مدرسه او دقت بیشتری به عمل بیاورند و مشکل کودک را با معلمش در میان بگذارند. برای شناخت بیشتر درباره علل گرایش به اعتیاد کلیک کنید.
محققان درباره نقش تغذیه در بروز و بهبود بیش فعالی به صورت واضح به نتایجی دست پیدا نکردهاند. با این حال برخی از متخصصان تغذیه توصیه میکنند که در تغذیه این کودکان باید مکملهای غذایی، امگا 3 و کربوهیدراتهای پیچیده که در مواد غذایی نظیر سیب، گریپ فروت و پرتقال یافت میشود گنجانده شود چرا که این سبک تغذیه روند درمان را تسریع میکند. مسلما هر چیزی که به بهبودی بیش فعالی بیانجامد به طور غیر مستقیم در کاهش خطر ابتلا به اعتیاد در فرزندتان نیز مؤثر خواهد بود.
مرکز مشاوره روانشناسی حامی هنر زندگی با سابقه چندین ساله در ارائه خدمات درمانی در زمینه های مختلف روانشناسی از جمله خانواده، ازدواج، اعتیاد، جنسی، کودک، مشاوره شغلی، تحصیلی و ... جزء بهترین و جامع ترین مراکز خدمات روانشناسی است. این مرکز با گردهم آوری جمعی از متخصصین توانسته خدمات خود را با بالاترین سطح کیفیت ارائه دهد. حامی هنر زندگی با استفاده از ابزارهایی چون تلفن و اینترنت به مراجعان این امکان را داده تا در کمترین زمان ممکن در هر موقع از روز با بهترین متخصصان در زمینه مربوطه ارتباط برقرار کنند. همچنین این مرکز به شما تضمین خواهد داد تا در کمترین زمان ممکن بتوانید مشکلات خود را حل کنید و همچنین با دریافت راهکارهایی از اعتیاد فرزندان و نوجوانان خود پیشگیری کنید.
برای شناخت بیشتر درباره مشاوره ترک اعتیاد کلیک کنید.
افرادی که با اختلال بیش فعالی دست و پنجه نرم میکنند ممکن است برای تسکین خود و کاهش فشارهای روانی به مصرف انواع مواد مخدر از جمله توهم زا و مواد محرک روی آورند و نمیتوان به ماده خاصی اشاره کرد. برای اطلاع بیشتر درباره انواع مواد مخدر کلیک کنید.
برای دریافت مشاوره در زمینه ارتباط بیش فعالی و اعتیاد می توانید با مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی حامی هنر زندگی از طریق شماره 02122018502 و یا از طریق تلفن ثابت از کل کشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگیرید.
منبع: اعتیاد