اطلاع از نشانهها و علائم اعتیاد به مواد مخدر برای تشخیص به موقع به خانوادهها کمک میکند تا بتوانند فرد معتاد را از دام این بیماری نجات دهند. امروزه اعتیاد به مواد مخدر و پایین آمدن سن مصرف مواد، موضوع اعتیاد را با گستردگی و پیچیدگی بیشتری همراه کرده است. از آن جا که علائم اعتیاد به مواد مخدر در روزهای اول مصرف قابل تشخیص نیست، اطرافیان دیر به این موضوع پی میبرند. اما تغییرات رفتاری، روانی و اجتماعی که در فرد مصرف کننده ایجاد میشود، به عنوان یک زنگ خطر میتواند خانوادهها را هشیار نماید. در ادامه به بررسی نشانهها و علائم اعتیاد به مواد مخدر میپردازیم. برای دریافت مشاوره آنلاین میتوانید در کانال تلگرام مشاوره ترک اعتیاد عضو شوید.
منبع: علائم اعتیاد به مواد مخدر
گاهی تشخیص اعتیاد برای خود فرد نیز سخت میشود. ناآگاهی از علائم اعتیاد باعث میشود که فرد مشکل خود را انکار کند و به مصرف آسیبزای خود ادامه دهد.
اولین علامت اعتیاد به مواد مخدر این است که فرد نسبت به دوز مصرفی خود تحمل پیدا میکند. یعنی دوز قبلی نمیتواند همان اثرات خوشایند گذشته را ایجاد کند. در نتیجه او مجبور میشود که دوز مصرف خود را افزایش دهد. علاوه بر این فردی که به مواد مخدر اعتیاد پیدا کرده یعنی دچار وابستگی جسمی و روانی شدید شده است. این وابستگی باعث میشود که فرد وقت و هزینه زیادی را صرف جست و جو و خرید مواد مخدر کند. در ادامه به سایر علائم اعتیاد به مواد مخدر اشاره کردهایم.
- ناتوانی در کنترل مصرف مواد مخدر
- وسوسه و ولع شدید برای مصرف مواد مخدر
- نوسانات رفتاری از سرخوشی به حالات عصبی و پرخاشگری
- سرگیجه و عدم تعادل
- تغییراتی در عادتهای خواب فرد و دچار شدن به مشکلاتی نظیر کمخوابی یا گرایش به خواب زیاد در روز
- آبریزش بینی
- کاهش سطح عملکردی در تمام سطوح از جمله بهداشت فردی
- ایجاد تغییراتی در سطح فعالیت فرد
- گوشهگیری و انزوا نسبت به جمعهای خانوادگی و سایر جمعها
- از میان رفتن تدریجی احساسات و عواطف پایدار با اطرافیان
- فراموشی زیاد
- دچار شدن به مشکلات مالی برای تهیه مواد مخدر
برای کسب اطلاعات بیشتر مقاله انواع مواد اعتیادآور را بخوانید.
اعتیاد فرد میتواند تاثیرات خود را بر جنبههای اجتماعی و روابط میان فردی نیز بگذارد. فرد مبتلا به اعتیاد علاقه به انجام فعالیتها و معاشرت با دیگران ندارد و این مسئله به مرور باعث انزوا و تنهایی بیشتر میگردد. همچنین این افراد معمولا مقداری از نیاز مصرف خود را در محیط اطراف ذخیره کرده تا در صورت نیاز به مصرف، دسترسی راحتی به آن داشته باشند. در کنار این مسائل فرد در محیط خانواده، کار و تحصیل با مشکلات زیادی دست و پنجه نرم میکند.
توجه: این علائم بسته به نوع ماده مخدر مصرفی میتواند متفاوت باشد چرا که بعضی از مخدرها مانند هروئین و یا حتی بوپرنورفین (ب 2) اثرات شدیدتری بر فرد دارند. همچنین در نظر داشته باشد که همه این علائم ظاهری و رفتاری الزاماً در یک شخص معتاد مشاهده نمیشود.
برای اطلاع درباره علائم اعتیاد به هروئین و علائم اعتیاد به بوپرنورفین کلیک کنید.
در سنین نوجوانی افراد به میزان بیشتری در معرض خطر دچار شدن به اعتیاد از جمله اعتیاد به مواد مخدر هستند چرا که نوجوانان تمایل زیادی به کسب تجارب جدید دارند، ریسکپذیری بالاتری نسبت به سایر سنین دارند و با احتمال بیشتری به سمت گروههای دوستی پرخطر میروند. برای شناخت بیشتر درباره انواع مواد مخدر کلیک کنید.
تشخیص علائم اعتیاد در نوجوانان کار مشکلی است چرا که رفتارهای آنان شباهت زیادی به ویژگیهای طبیعی دوران نوجوانی دارد. پس بهتر است والدین از علائم اعتیاد به مخدرها از جمله قرص ترامادول و دراگون آگاه باشند و در صورت مشکوک بودن به این موضوع هرچه زودتر برای مشاوره ترک اعتیاد اقدام نمایند. در واقع قرص ترامادول بیشتر توسط جوانان و نوجوانانی که مشغول به تحصیل هستند استفاده میشود. دراگون نیز برای رفع مشکلاتی از جمله زودانزالی که یکی از مشکلات شایع است مورد سوء مصرف قرار میگیرد. توجه داشته باشید که تا جایی که میتوانید از اقدامات هیجانی خودداری کنید و پیش از انجام هر اقدامی از وجود اعتیاد اطمینان کسب کنید.
برای اطلاع بیشتر درباره قرص ترامادول و قرص دراگون کلیک کنید.
گرایش به مصرف مواد مخدر در کلیه طبقات اجتماع از طبقه مرفه گرفته تا طبقه ضعیف، از یک ساز و کار برخوردار است. کاهش و ضعف در ارزشهای فردی و خلأهای عاطفی اصلیترین دلایل گرایش به مواد مخدر هستند. این افراد از مواد مخدر به عنوان یک جایگزین برای رفاه و رضایت از زندگی استفاده میکنند. پس از مصرف به دلیل تغییرات و پاداشهای زیستی که مواد مخدر در مغز به وجود میآورد، نسبت به این مواد کشش بیشتری پیدا میکنند. همچنین به دلیل تغییراتی که مواد مخدر در اعتماد به نفس، مهربانی، آرام بودن و... در فرد به وجود میآورد، فرد میتواند نقصهای خود را بپوشاند.
این گونه فرد معتاد یاد میگیرد به جای تلاش واقعی با مصرف مواد مخدر سریعتر به ارضای روانی برسد. خاصیت آرام بخشی مواد مخدر حتی افراد مرفه را به سمت مصرف این مواد هدایت میکند. این در حالی است که بعد از مدتی نه تنها اعتیاد به آنها آرامش نمیدهد بلکه مشکلات جسمی، رفتاری و روانی دیگری برای آنها به وجود میآورد.
برای اطلاع بیشتر درباره علل گرایش به اعتیاد کلیک کنید.
اعتیاد به مواد مخدر بطور کلی موجب کاهش سطح عملکردی فرد میشود. مواد مخدر باعث ترشح هورمونهای شادی در مغز شده و چون این هورمونها مجدد در مغز جذب میشوند، آستانه تحریک مغزی کاهش مییابد و به مرور بافتهای مغز فرسوده میشوند. در نهایت مغز فرد معتاد قادر به تولید هورمونهای مورد نیاز برای کنترل هیجانات نخواهد بود. در این مرحله میتوانید متوجه زودرنجی، عصبانیت، تحریکپذیری و بیقراری دائمی شوید و این علائم در مصرف موادی از جمله تریاک، شیره و مورفین بیشتر دیده میشود و میتواند نشانههای خوبی برای شناخت علائم اعتیاد به این مواد باشد. برای اطلاع بیشتر درباره علائم و نشانههای اعتیاد به مورفین ، اعتیاد به مصرف تریاک و نشانه های اعتیاد به شیره شیره کلیک کنید.
با این حال این تغییرات مغزی به صورت تدریجی رخ میدهد، اما هر چه از مدت اعتیاد فرد بگذرد بازگشتپذیری بیمار کاهش مییابد. به همین منظور قبل از آن که فرد در کاملاً در اعتیاد غرق شود، باید برای درمان و ترک اعتیاد اقدام کرد. برای اطلاع بیشتر از تاثیر مواد مخدر بر مغز کلیک کنید.
جنگ و دعوا با فرد معتاد راحتترین کاری است که میتوان انجام داد، اما این برخورد هیچ فایدهای ندارد. ابتدا این را بپذیرید که عزیز شما با بیماری اعتیاد درگیر است و قدرت اراده خود را در برابر آن از دست داده است نقش خانواده در ترک اعتیاد بسیار اهمیت دارد. با کمک یک مشاور خانواده کارهایی که میتوانید برای ترک اعتیاد بیمارتان انجام دهید را بررسی کنید. در این میان بهتر است از کارهای زیر بپرهیزید.
_ قهر کردن
_ دعوا کردن
_ سرزنش کردن
_ تحقیر کردن
_ معتاد را مسبب تمام بدبختیهای خانواده دانستن
برای اطلاع بیشتر درباره نقش خانواده در ترک اعتیاد کلیک کنید.
روش های مختلفی برای ترک اعتیاد به مواد مخدر وجود دارند که هرکدام بسته به فرد معتاد مناسب و موثر میباشند اما میتوان گفت که تقریبا تمام محققان به این نتیجه رسیدهاند که رفتار درمانی موثرترین روش برای درمان اعتیاد است. درمانگر با ایجاد تغییر در نگرش فرد به خوبی خواهد توانست بیمار را از مصرف مواد مخدر باز دارد. همچنین با کارکردن بر مقوله وسوسه وی را از بازگشت مجدد منصرف کند. نکته آخر اینکه در صورتی که احساس کردید یکی از نزدیکان شما به مواد مخدر اعتیاد پیدا کرده است، از روی خشم و عصبانیت اقدامی نکنید. حتما با مشاوره ترک اعتیاد مشورت کنید چرا که اقدام نابجای شما ممکن است فرایند ترک را برای فرد سخت تر کند.
برای اطلاع درباره روند دریافت مشاوره ترک اعتیاد و روشهای ترک اعتیاد کلیک کنید.
اعتیاد به مواد مخدر به صورت وابستگی جسمی و روانی شکل میگیرد. گاهی مصرف ماده مخدری از جمله متادون که برای ترک اعتیاد به مواد مخدر دیگر استفاده میشود بعد از مدتی و با افزایش میزان دوز باعث اعتیاد در فرد میشود اما گاهی نیز مصرف ماده ای از جمله گیاه تاتوره به دلیل خاصیت سمی و قوی بودن با یک بار مصرف نیز باعث اعتیاد در فرد میشود.
برای شناخت بیشتر درباره علائم اعتیاد به متادون و گیاه تاتوره کلیک کنید.
درمان اعتیاد فرد بسته به ماده مصرفی، شرایط جسمی و روانی و همچنین میزان دوز مصرفی فرد میتواند متفاوت باشد. با این حال معمولا بهترین روشها شامل مجموعهای از درمانهای دارویی، روان درمانی، گروه درمانی، خانواده درمانی و... میباشد که میتوانید با مطالعه مقاله ترک اعتیاد به مواد مخدر با دیگر درمانهای رایج نیز آشنا شوید.
منبع: علائم اعتیاد به مواد مخدر
برای دریافت مشاوره در زمینه تشخیص و ترک اعتیاد می توانید با مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی حامی هنر زندگی از طریق شماره 02122018502 و یا از طریق تلفن ثابت از کل کشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگیرید.