مکانیسم تبدیل چیست و چه کارکردی در سطح روان دارد؟ تبدیل یکی از مکانیسمهای دفاعی ناپخته است که اجازه نمیدهد فرد با واقعیتهای پیرامونی خود مواجه شود. در این حالت روان که تحمل رنجهای ناخودآگاه را ندارد مشکلات خود را از طریق تبدیل شدن به مشکلات عصبی- حرکتی نشان میدهد. بروز مشکلاتی نظیر فلج شدن موقتی اندامها، کوری سفید و سردردهای میگرنی از جمله نمونههایی از مکانیسم تبدیل هستند. برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه تا انتهای مطلب همراه ما باشید.
منبع: مکانیسم دفاعی تبدیل
مکانیسمهای دفاعی هرگونه رفتاری هستند که از خوداگاه فرد در برابر افکار، تمایلات و احساسات ناخوشایند محافظت میکنند. برخی از این دفاعها برای جامعه سودمند هستند و استفاده از آنها در کوتاه مدت و بلند مدت با فواید مختلفی همراه است. از جمله مهمترین مکانیسمهای پخته میتوان به والایش اشاره کرد.
با این حال برخی دیگر از مکانیسمهای دفاعی ناپخته هستند و استفاده از آنها نشان دهنده بلوغ روانی ناکافی در فرد است که اجازه نمیدهد با واقعیتهای پیرامون رو به رو شود. این دفاعها در کوتاه مدت، بلند مدت یا در هر صورت میتوانند به فرد آسیب برسانند و منجر به بروز عوارض مختلف شوند. یکی از این مکانیسمهای دفاعی ناپخته تبدیل نام دارد که با عوارض عصب شناختی و حرکتی مختلفی همراه میشود و مواجهه با واقعیت را نیز برای فرد دشوار میسازد. برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه مکانیسمهای دفاعی کلیک کنید.
مکانیسم دفاعی تبدیل که در اصطلاح تخصصی روان شناسی با نام conversion شناخته میشود به شرایطی اطلاق میگردد که در آن فرد نمیتواند با تعارضات درون روانی خود مواجه شود. در همین راستا رنجهای روان شناختی خود را از طریق نشانههای عصبی و حرکتی بروز میدهد. برای مثال ممکن است فرد به ناگهان دچار فلج در عضلات خاصی از بدن شده یا نشانههای دیگری نظیر کوری سفید و سردردهای میگرنی را تجربه کند. همه این مشکلات جسمانی زمانی اتفاق میافتند که فرد از درون تحت تاثیر فشارهای روانی زیادی قرار دارد و در عین حال از گنجایش لازم برای مواجهه و مدیریت آنها برخوردار نیست.
مکانیسم تبدیل میتواند به شکلهای مختلفی خود را بروز دهد. برای مثال این مسئله در برخی افراد با مشکلات شدیدی نظیر کوری یا فلج موقت ابراز میشود و در برخی دیگر با سردردهای میگرنی، احساس خستگی مفرط، دچار شدن به حملههای عصبی، تیک عصبی حرکتی و ناشنوایی کوتاه مدت خود را نشان میدهد. تفاوت این وضعیت با بیماریهای جسمانی این است که اغلب با رفع مشکلات درون روانی بهبود مییابند، هیچ منشا زیستی ندارند، به طور ناگهانی بروز پیدا میکنند و با دریافت روان درمانی رفع میشوند.
جسمانی سازی یکی دیگر از انواع مکانیسمهای دفاعی است که شباهت بسیاری با تبدیل دارد. در واقع در این مکانیسم نیز فرد مشکلات خود را از طریق بیماریها و اختلالات جسمانی ابراز میکند با این تفاوت که در مکانیسم تبدیل مشکلات متمرکز به بیماریهای عصبی و حرکتی هستند. همچنین در جسمانی سازی فرد نگرانی زیادی در مورد نواحی مختلف بدن خود دارد اما در مکانیسم تبدیل یک مشکل عصبی حرکتی به طور ناگهانی در ناحیه خاصی از بدن ابراز میشود. برای درمان هر کدام از این روش های معیوب روان درمانی توصیه میشود.
دچار شدن به مشکلات تبدیلی میتواند تا حد زیادی آزاردهنده باشد و زندگی فرد را با اختلال مواجه کند. در این شرایط لازم است که ابتدا به کمک یک پزشک ارزیابیهای جسمانی کامل را انجام دهید تا از نبود بیماریهای خاص مطمئن شوید. در صورتی که متخصصان تشخیص دهند که مشکل شما تنها منشا عصبی و روانی دارد لازم است به یک روانشناس مراجعه کنید. در این شرایط شرکت در جلسات روان درمانی و روانکاوی به شما کمک میکند تا بتوانید دریچهای به سمت ناخودآگاه خود بگشایید، ریشه مشکلاتتان را بشناسید و راهبردهای مقابلهای سالم برای مواجهه با آنها را از درمانگر بیاموزید. برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه روانکاوی چیست کلیک کنید.
خیر مکانیسم تبدیل به معنای تلقین نیست. بلکه در حقیقت دردهای درون روانی و اضطرابهای زیاد به دلیل نداشتن مجرایی سالم برای ابراز خود را از طریق نشانههای جسمانی نشان میدهند.
اگر متوجه شدید که مشکل جسمانی شما هیچ گونه منشا زیستی ندارد و متخصص ریشه آن را عصبی معرفی میکند، باید برای درمان آن به یک روانشناس مراجعه کنید. شرکت در جلسههای روان درمانی و کشف علل بروز مشکلات به شما کمک میکند تا به مروز بر نشانههای مشکل خود غلبه نمایید. برای کسب اطلاعات در زمینه مشاوره تلفنی کلیک کنید.
برای دریافت مشاوره در زمینه مکانیسم های دفاعی می توانید با مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی حامی هنر زندگی از طریق شماره 02122018502 و یا از طریق تلفن ثابت از کل کشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگیرید.
منبع: مکانیسم دفاعی تبدیل