تریاک نوعی ماده مخدر پرمصرف است که امروزه بسیاری از افراد جامعه را به کام خود کشیده و باعث نابودی زندگی بسیاری از آنها شده است. متأسفانه باورهای غلطی در مورد فواید استفاده از مواد مخدر و بهخصوص مصرف تریاک وجود دارد. اما فراموش نکنید که علائم خوشایند مصرف، تنها مدت کوتاهی دوام میآورند و بعد از گذشت زمان کوتاهی جای خود را به وابستگی شدید و اعتیاد میدهند. از علائم اعتیاد به تریاک میتوان به بیخوابی، بیاشتهایی، افسردگی، تعریق زیاد و... اشاره کرد. اطلاع از ماهیت صحیح تریاک به شما کمک میکند تا با آگاهی بیشتری در مورد ادامه مصرف یا ترک این ماده مخدر تصمیم بگیرید. برای دریافت اطلاعات بیشتر و مشاوره آنلاین میتوانید در کانال ترک اعتیاد حامی هنر زندگی عضو شوید.
منبع: عوارض اعتیاد به مصرف تریاک
تریاک از پرمصرفترین مواد مخدر در ایران محسوب میشود که از گل گیاه خشخاش به دست میآید. حدود ده درصد از تریاک را مورفین تشکیل میدهد. مورفین یک نوع مسکن قوی برای کاهش درد میباشد و این دلیلی است که خیلی از افراد از این ماده استفاده میکنند. مصرف طولانی مدت تریاک باعث ایجاد وابستگی و در نهایت اعتیاد میشود. از تریاک مواد مخدر دیگری نیز به دست میآید که به آنها مواد افیونی گفته میشود. از جمله این مواد میتوان به شیره، هروئین، کراک و... اشاره کرد. برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه مواد مخدر کلیک کنید.
تریاک شاید قدیمی ترین ماده مخدری باشد که از دیرباز تاکنون توسط مردمان نقاط مختلف دنیا مورد استفاده قرار گرفته است. برای مثال این ماده در حدود 500 سال قبل از میلاد مسیح به دلیل برخورداری از مورفین به عنوان نوعی ماده مسکن و پادزهر در مناطقی نظیر مصر مصرف میشد. هم چنین در طب سنتی بزرگانی نظیر بقراط و ابوعلی سینا نیز تریاک را به عنوان داروی ضد درد و ضد اسهال تجویز میکردند.
بررسیها نشان میدهند که کشت گیاه خشخاش قدمتی 2500 ساله در جهان دارد. با این حال در قرن 17 میلادی زمانی که استفاده از این ماده در میان مردمان چین رواج پیدا کرده متخصصین متوجه قابلیت اعتیادآوری این ماده شدند. از آن زمان به بعد تجارت تریاک شکل دیگری به خود گرفت. در واقع از آن به بعد این ماده نه به عنوان دارو بلکه به عنوان یک ماده مخدر به مناطق مختلف دنیا از آسیا گرفته تا اروپا و آمریکا قاچاق شد. با وجود گذشت 4 قرن از کشف آثار و عوارض نامطلوب تریاک هنوز عدهای از افراد تحت تاثیر باورهای غلطی قرار دارند که در گذشته در مورد مصرف این ماده تصور میشد. این عقاید باعث میشود که آنها آثار ناشی از اعتیاد به تریاک را جدی نگرفته و با انتظارات دارویی که از آن دارند از سر ناآگاهی درگیر اعتیاد به این ماده شوند. برای آگاهی بیشتر در زمینه تعریف اعتیاد کلیک کنید.
از گذشته تاکنون مصرف تریاک در کشور ما رواج زیادی داشته است. یکی از مهمترین دلایل آن عقاید و باورهای غلط موجود در مورد اثرات این ماده مخدر هست. برخی از این باورهای غلط شامل موارد زیر میشوند:
_تریاک باعث کاهش علائم بیماریهایی مانند بیماریهای قلبی و دیابت میشود.
_تریاک باعث کاهش اضطراب، غم و اندوه و استرس افراد میگردد.
_تریاک باعث افزایش کارایی، توجه و تمرکز میشود.
_تریاک انرژی را بیشتر میکند و فعالیتها را بهبود میبخشد.
_تریاک نسبت به مسکنهای دیگر اثربخشی بیشتر و عوارض کمتری دارد.
_تریاک باعث افزایش قوای جنسی میشود.
برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد تاثیر مواد مخدر بر روابط زناشویی کلیک کنید.
تریاک و مشتقات آن نظیر شیره و سوخته به روشهای مختلفی مورد استفاده قرار میگیرند. متخصصان بر این باورند که نحوه مصرف میتواند بر شدت اعتیاد و عوارض جانبی که فرد دچار آن میشود تاثیر بگذارد. برای مثال تزریق هروئین شدیدترین اثرات را بر فرد وارد میکند. چرا که در این شرایط ماده مخدر سریعا وارد جریان خون شده و به مغز راه مییابد. همین امر باعث میشود که هروئین اعتیادآوری قویتر و مخربتری نسبت به سایر مواد مخدر داشته باشد. مصرف کنندگان تریاک اغلب از روش خوردن و تدخین یا همان دودکردن برای استعمال این ماده استفاده میکنند.
شاید در ابتدای مصرف، فرد تصور کند که عملکرد او بهبود یافته و احساس آرامش و تمرکز داشته باشد. تشخیص اعتیاد به تریاک در روزهای اول بسیار دشوار است ولی با گذشت زمان علائم و نشانههای اعتیاد به تریاک بیشتر در فرد ظاهر میشود. از آنجایی که در بسیاری از جلسات مشاوره ترک اعتیاد با خانوادههایی مواجه بودیم که در مورد نحوه تشخیص اعتیاد فرزندشان سؤال داشتند، در پاسخ آنان باید گفت که با اطلاع دقیق از نشانهها و علائم اعتیاد به تریاک میتوانند اعتیاد یا عدم اعتیاد فرزندانشان را تشخیص دهند. البته پیش از هر اقدامی برای تأیید این موضوع باید با روانشناس مشورت صورت بگیرد. برای کسب اطلاعات در زمینه علائم اعتیاد به مواد مخدر کلیک کنید.
در مراحل بعدی با استفاده از تست اعتیاد میتوانید از عدم اعتیاد یا اعتیاد شخص اطمینان حاصل کنید. نکتهای که باید در اینجا متذکر شد و خانوادهها نیز باید آن را در نظر بگیرند، این است که روشهایی برای تغییر نتیجه آزمایش اعتیاد به تریاک و مواد مخدر دیگر وجود دارد که افراد ممکن است از آن استفاده کنند. بنابراین در کنار نتیجه آزمایش اعتیاد، توجه به علائم اعتیاد نیز به خانوادهها در تشخیص اعتیاد یاری میدهد.
توصیه ما به خانوادههایی که نسبت به اعتیاد فرزندانشان شک دارند این است که ابتدا احساسات خود را کنترل کنند و با استفاده از مشاوره اعتیاد با یک فرد متخصص بتوانند اعتیاد فرزندشان را تشخیص دهند و راهکارهای مناسب برای برخورد صحیح با فرد را بیاموزند؛ چرا که ممکن است شک شما درست نباشد و تغییر رفتار فرزندتان تحت تأثیر عوامل دیگری اتفاق افتاده باشد. برای کسب اطلاع بیشتر در زمینه تست اعتیاد کلیک کنید.
علائم اعتیاد به تریاک با گذر زمان در فرد نمایان میشود. میتوان علائم مصرف این ماده را به دو نوع مختلف علائم جسمانی و علائم رفتاری تقسیمبندی کرد :
-اثر سوختگی بر روی نوک انگشتان، اثر تزریق بر دستها و پاها
-حالت تهوع و اسهال
-تعریق بیش از حد
-تب و لرز
-بیخوابی و بیاشتهایی
-خمیازه کشیدن و خواب آلودگی
-گیجی و منگی
-مشکلات بینایی
-کاهش تنفس و مشکلات تنفسی
-تنگ شدن مردمک چشم
-کاهش تمایلات جنسی
-تغییرات ظاهری مانند کاهش وزن بیدلیل و ظاهر آشفته و ژولیده
-افت تحصیلی و شغلی و عدم مسئولیتپذیری در امور
-ناتوانی در تمرکز کردن بر روی کارها
-درخواستهای مکرر پول به دلایل مختلف از اطرافیان
-خود کم بینی، کاهش اعتماد به نفس و عزت نفس فرد (برای آگاهی بیشتر از اعتماد به نفس کلیک کنید.)
-احساس غمگینی و افسردگی زیاد (برای آگاهی بیشتر از افسردگی کلیک کنید.)
-انزوا و گوشهگیری
-بیقراری و تحریکپذیری
تریاک همانند سایر مواد مخدر مغز و سیستم عصبی انسان را تحت تاثیر خود قرار میدهد. این ماده عملکرد بسیاری از مراکز مغز را سرکوب کرده و در نتیجه باعث کند شدن بسیاری از واکنشها میشود. برای مثال کاهش ضربان قلب، افت فشار خون و سطحی شدن تنفس همگی از جمله علائمی هستند که در پی مصرف تریاک و سایر مواد مخدر افیونی اتفاق میافتند. از همین رو مصرف بیش از حد این ماده یا استفاده از آن با سایر مواد تضعیف کننده دستگاه عصبی مرکزی میتواند عواقب بسیار خطرناکی از جمله کاهش سطح هوشیاری، بروز اغماء و مرگ را در پی داشته باشد. برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه عوارض اعتیاد به تریاک کلیک کنید.
در بسیاری از موارد مصرف کنندگان تریاک به مرور زمان به استفاده از سایر مواد مخدر نیز روی میآورند. علل و عوامل مختلفی در بروز این مشکل نقش دارند. از جمله مهمترین اینها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- ایجاد اثر تحمل و نیاز به دریافت مخدرهایی با مورفین بیشتر برای تجربه احساس تسکین دهندگی
- گرایش به مواد مخدر شادی آور به خاطر اثرات رخوت زایی و افسردگی ناشی از مصرف مواد افیونی
- گرایش به سایر مواد مخدر برای غلبه بر آثار و عوارض جنسی ناشی از مصرف تریاک
-گرایش به سایر مواد مخدر افیونی برای تجربه اثرات مضاعف
اولین مرحله برای ترک اعتیاد به تریاک، سمزدایی نام دارد که حدود 15 روز طول میکشد و طی این زمان اثرات این ماده از جسم فرد برطرف میشود. در روزهای ابتدایی قطع مصرف، افراد ممکن است دچار علائم ترک شوند که بسیار دردناک است و باعث ایجاد علائمی مانند عرق سرد، تپش قلب، اسهال، دل پیچه، استفراغ، درد عضلانی، بیخوابی، بیاشتهایی، اضطراب، تندخویی و بیقراری میشود. بسیاری از معتادان در این مرحله ممکن است ترک را رها کنند. اما باید توجه داشت که علائم خماری موقتی و گذرا بوده و پس از مدتی از بین میروند. اما این مرحله با وجود سختیهای خود، ابتدای مسیر ترک است و در ادامه خانواده فرد باید به کمک او بیایند تا مهمترین بخش ترک اعتیاد، که همان رفع وابستگی روانی است رخ دهد. برای آگاهی بیشتر در زمینه ترک اعتیاد به مواد مخدر و علائم ترک کلیک کنید.
به این منظور فرد و خانواده او نیازمند دریافت خدمات روانشناسی و مشاوره ترک اعتیاد به مواد مخدر هستند تا بتوانند با کمک یکدیگر خطر بازگشت اعتیاد را به صفر برسانند. توجه داشته باشید که حتماً قبل از اقدام به ترک از یک فرد متخصص در زمینه ترک اعتیاد مشاوره بگیرید؛ چرا که قطع ناگهانی مصرف میتواند پیامدهای جبرانناپذیری را در فرد باقی بگذارد و حتی در برخی از موارد سبب مرگ فرد شود. روانشناس متخصص در حوزه اعتیاد با در نظر گرفتن شرایط جسمی و روانی فرد بهترین روش ترک را به شما پیشنهاد خواهد داد. برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه ترک اعتیاد کلیک کنید.
خیر، امروزه درمان های سرپایی مختلفی برای ترک اعتیاد به تریاک و سایر مواد ابداع شدهاند. برای انتخاب بهترین روش لازم است که در ابتدا با یک روانشناس تماس گرفته و مشاوره ترک دریافت نمایید. برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه مشاوره ترک اعتیاد کلیک کنید.
برای دریافت مشاوره در زمینه تشخیص و ترک اعتیاد به تریاک می توانید با مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی حامی هنر زندگی از طریق شماره 02122018502 و یا از طریق تلفن ثابت از کل کشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگیرید.