قرص بوسپیرون (Buspirone) با نام تجاری Buspar یکی از انواع داروهای ضد اضطراب است و برای درمان اختلال اضطراب فراگیر کاربرد دارد. این دارو با تاثیر بر روی انتقالدهندههای شیمیایی مغز و تنظیم آنها، اضطراب را کاهش میدهد. بوسپیرون نیز همانند بسیاری از داروهای دیگر دارای فواید و عوارض جانبی خاص خود است؛ بنابراین ضروری است که برای مصرف و قطع این دارو با پزشک مشورت کنید. در ادامه این مطلب به نحوهی مصرف دارو، عوارض و تداخلات دارویی آن پرداختهایم. اگر به دنبال راه درمانی برای اضطراب هستید، میتوانید از مشاوره کنترل استرس و کاهش اضطراب کمک بگیرید.
منبع: عوارض بوسپیرون
بوسپیرون یک داروی ضد اضطراب است و برای درمان علائم اختلالات اضطرابی مانند ترس، تنش، تحریکپذیری، ضربان قلب نامنظم و سایر علائم جسمانی کاربرد دارد. اما نباید به صورت تفننی مصرف شود زیرا ممکن است باعث بروز عوارض زیانباری شود. بوسپیرون به صورت تحقیقاتی در درمان افسردگی غیرملانکولیک و سندروم پارکینسون استفاده شده است. برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه اختلالات اضطرابی و اختلال اضطراب فراگیر کلیک کنید.
بوسپیرون باید طبق نسخهی پزشک مصرف شود و نباید خودسرانه عمل کنید. این دارو به صورت دهانی مصرف میشود و بهتر است که بدون غذا مصرف کنید، زیرا اگر به همراه غذا مصرف شود باعث تاخیر در جذب دارو میگردد. همراه دارو نباید از گریپفروت استفاده کنید چراکه احتمال بروز عوارض جانبی دارو افزایش پیدا میکند. مقدار و دوز مصرف آن بستگی به سن بیمار، شرایط بیمار و نوع بیماری دارد که توسط پزشک تعیین میشود. برای کسب اطلاعات در زمینه داروهای ضد اضطراب کلیک کنید.
داروی بوسپیرون علاوه بر درمان اضطراب، آرامبخش است و باعث میشود کمتر احساس نگرانی کنید. این دارو باعث کاهش کمرویی، خجالتی بودن و زود رنج بودن نیز میشود. همچنین میتوانید برای بهبودی وضعیت روحیتان در کنار دارو درمانی، از روان درمانی نیز استفاده کنید تا نتیجهی بهتری بگیرید و با مشورت پزشک و روان شناس به تدریج میزان مصرف داروی خود را کم کنید و گرفتار عوارض ناخواستهی آن نشوید. برای کسب اطلاعات در زمینه درمان اضطراب و درمان افسردگی کلیک کنید.
بوسپیرون همانند بسیاری از داروهای ضد اضطراب دیگر علاوه بر فوایدی که دارد، دارای عوارض جانبی نیز هست؛ پس میتوان با مشورت و راهنمایی مشاوران، درمانهای روانشناختی را جایگزین درمان دارویی کرد و از عوارض آن در امان ماند. توصیه میشود در صورت بروز هریک از عوارض زیر پزشک خود را در جریان بگذارید.
داروی بوسپیرون عوارض جانبی دارد که بهتر است پیش از مصرف به آنها توجه کنید. اگر برای درمان اضطراب با روانشناس متخصصی در ارتباط هستید، حتماً راجع به عوارض جانبی دارو از او سوال کنید. ممکن است این دارو با بدن شما سازگار نباشد. اصلیترین عوارض جانبی بوسپیرون موارد زیر هستند:
-گیجی
-سردرد
-تهوع، استفراغ و اسهال
-پرخاشگری و عصبانیت
-بی قراری
-هیجان غیرعادی
-اشکال در خواب
برخی از عوارض جانبی قرص بوسپیرون در موارد بسیار نادری پیش میآیند. موارد زیر را به عنوان عوارض خاص در نظر داشته باشید و با پزشک خود راجع به آنها مشورت کنید.
-درد قفسه سینه
-ضربان قلب تند
-ناهماهنگی عضلات
-افسردگی
-ضعف عضلات
-گلو درد
-کهیر
-کرخت شدگی
-خشکی دست و پا
در صورت مصرف هرگونه دارو پزشک خود را مطلع سازید تا با توجه به آنها برای شما نسخه تجویز کند. برخی از داروهایی که با بوسپیرون تداخل دارند به شرح زیر هستند:
-اریترومایسین
-ایتراکونازول
-آلپرازولام (برای کسب اطلاع بیشتر در زمینه آلپرازولام کلیک کنید.)
-ترانیلسیپرومین
-منفنلزین
-پروکاربازین
-سلژیلین با دوز بیش از 10 میلی گرم در روز
و...
مصرف همزمان این داروها با قرص بوسپیرون سبب افزایش فشار خون و سایر مشکلات میشود.
در حال حاضر تاثیر این دارو روی زنان باردار به اثبات نرسیده است اما در صورتی که باردار هستید و یا قصد بارداری دارید توصیه میشود پزشک خود را در جریان بگذارید. همچنین اگر در دوران شیردهی هستید نیز باید در مصرف این دارو احتیاط کنید و برای آرامش خاطر با پزشک خود مشورت نمایید. برای کسب اطلاع بیشتر در زمینه دوران بارداری کلیک کنید.
-قرص بوسپیرون برای بیماری فعلی شما تجویز شده است و نباید برای بیماریهای مشابه استفاده شود.
-در صورت بروز واکنشهای آلرژیک به این دارو پزشک خود را مطلع سازید.
-اگر به بیماری های کلیوی و کبدی مبتلا هستید به پزشک خود اطلاع دهید.
-این دارو ممکن است باعث خوابآلودگی و گیجی شود، بنابراین توصیه میشود در زمان مصرف این دارو از رانندگی یا انجام کاری که نیاز به هوشیاری دارد خودداری کنید.
-دارو را طبق دستور پزشک مصرف کنید، زیرا اگر از مقدار و دوز تجویز شده بیشتر مصرف کنید ممکن است باعث بروز عوارض جدی میشود. همچنین در صورت فراموشی یک نوبت مصرف، مقدار فراموش شده را هرچه زودتر مصرف کنید مگر آنکه نوبت مصرف بعدی رسیده باشد.
-داروی بوسپیرون دور از نور و رطوبت و در دمای کمتر از ۳۰ درجه سانتیگراد نگهداری شود. دور از دسترس کودکان باشد و از نگهداری داروی تاریخ مصرف گذشته خودداری کنید.
-اگر در ۱۴ روز گذشته از داروهای مهار کننده MAO استفاده کردهاید قرص بوسپیرون را مصرف نکنید، زیرا ممکن است تداخلات دارویی خطرناکی رخ دهد.
همانطور که گفته شد قرص بوسپیرون بدون تجویز و نظارت یک فرد متخصص نباید مصرف و یا قطع شود چراکه ممکن است عوارض جانبی جدی را با خود به همراه داشته باشد. اما اگر به هر دلیلی به پزشک خود دسترسی ندارید و مجبور به مصرف این دارو یا قطع آن هستید، میتوانید به صورت تلفنی، در هر کجا که هستید با مرکز مشاوره حامی هنر زندگی تماس بگیرید و از مشاوره دارویی این مرکز بهرهمند شوید. همچنین شما میتوانید با دریافت مشاوره کنترل استرس با درمانهای غیردارویی اضطراب خود را کنترل کنید. متخصصان و روانشناسان حامی هنر زندگی در خدمت شما هستند تا در این زمینه یاریتان کنند. برای کسب اطلاع بیشتر در زمینه مشاوره کنترل استرس کلیک کنید.
توجه داشته باشید که قطع این دارو باید حتما تحت نظر پزشک و تجویز او انجام گیرد. قطع ناگهانی ممکن است باعث بازگشت علائم اختلال و مشکلات جدی دیگر شود.
در موارد نادری تغییرات وزن پس از مصرف دارو مشاهده شده است. در برخی افراد باعث کاهش وزن و در برخی دیگر باعث افزایش وزن میشود.
برای دریافت مشاوره در زمینه داروی بوسپیرون می توانید با مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی حامی هنر زندگی از طریق شماره 02122018502 و یا از طریق تلفن ثابت از کل کشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگیرید.
منبع: عوارض بوسپیرون