فرزندان ازدواج موقت از نظر قانونی چه وضعیتی خواهند داشت؟ ازدواج موقت به معنی پیوند شرعی بین زن و مرد به مدت معیّن است که پس از گذشت مدت معلوم شده باطل میشود و نیازی به طلاق ندارد. اما اگر زوجین در این زمان بچهای به دنیا بیاورند تکلیف بچه چیست و آیا فرزندی مشروع است یا نامشروع؟ آیا از حقوق قانونی و شناسنامه برخوردار میشود یا خیر؟ در ادامه به سوالات مطرح شده پاسخ میدهیم و به اهمیت ثبت ازدواج موقت و حقوق فرزندان ازدواج موقت میپردازیم. اگر در ارتباط با ازدواج موقت دچار مشکلی هستید میتوانید از مشاوره ازدواج کمک بگیرید.
منبع: فرزندان ازدواج موقت
صیغه (مُتعه) یا ازدواج وقت نوعی از ازدواج است که برای کسانی است که امکان ازدواج دائم را ندارد و در آن عقد ازدواج برای مدت معین و مهر معلوم بین زن و مرد بسته میشود و با پایان مدت معلوم، رابطه زوجین به پایان میرسد. بنابراین ازدواج موقت یا صیغه یک نوع عقد نکاح است که قانونگذاران از آن حمایت میکنند و اگر در زمان ازدواج موقت فرزندی حاصل شود، آن فرزند مشروع محسوب شده و همانند فرزندان دیگر از حقوق قانونی برخوردار میشود. در همین ارتباط میتوانید مقاله پیامدهای ازدواج موقت را نیز بخوانید.
ثبت ازدواج موقت از اهمیت بالایی برخوردار است زیرا اگر از این ازدواج فرزندی حاصل شد ممکن است مسأله اثبات مشروعیت او برای مادر مشکل ایجاد کند. اگر زنان نتوانند مشروعیت فرزند خود را اثبات کنند فرزند آنها نمیتواند از حقوق قانونی خود برخوردار باشد اما اگر ازدواج موقت به گونهای ثبت شود که در دادگاه قابل استناد باشد، باعث میشود فرزندان حاصل از ازدواج موقت همانند فرزندان ازدواج دائم از حقوق قانونی برخوردار باشند.
مطابق قانون، پدر باید برای دریافت شناسنامه برای فرزند حاصل از ازدواج موقت اقدام کند و برای فرزند خود شناسنامه بگیرد. اما اگر بنا به دلایلی پدر اقدامی برای دریافت شناسنامه نکند، مادر میتواند با در دست داشتن حکم (امین موقت) که نشان دهنده سرپرستی مادر است میتواند برای فرزند خود شناسنامهای با نام خانوادگی خود بگیرد.
اگر به هر دلیلی ازدواج موقت خود را ثبت نکرده باشید و صاحب فرزندی شدید، برای این که بتوانید ثابت کنید همسر شما، پدر فرزندتان است چند راه وجود دارد که اگر در آنها موفق شوید میتوانید نسب پدری فرزندتان را ثابت کنید. اولین راه این است که همسر شما اقرار کند که پدر فرزندتان است و در صورتی مورد قبول است که اقرار به نسب بر حسب عادت و قانون ممکن باشد و همچنین فرزندی که به نسب او اقرار شده است این موضوع را تصدیق کند مگر آنکه فرزند صغیر باشد.
راه دیگر این است که طبق قانون کودک متولد شده در زمان ازدواج موقت متعلق به شوهر است ولی اگر از تاریخ ازدواج تا زمان تولد کمتر از شش ماه و بیشتر از ده ماه گذشته باشد نسبت پدر به فرزند قانونی نخواهد بود و قابل اثبات نیست. همچنین اگر کودکی بعد از اتمام ازدواج موقت به دنیا بیاید متعلق به شوهر است، اما به شرط آنکه مادر ازدواج نکرده باشد و از زمان جدایی تا روز تولد کودک بیشتر از ده ماه نگذشته باشد.
همچنین برای اثبات نسب مادری راههایی وجود دارد که پدر فرزند میتواند با استفاده از آنها نسبت مادری فرزند خود را ثابت کند، شناسنامه یکی از راههایی است که میتواند نسب مادری فرزند را ثابت کند. همچنین اقرار مادر نیز یکی دیگر از راههای اثبات نسب مادری است. این نکته را در نظر داشته باشید که خانمها در زمان ازدواج موقت باید شرایط را در نظر بگیرند و به موضوع بچه دار شدن نیز توجه کافی داشته باشند.
برای شناخت بیشتر درباره ازدواج موقت کلیک کنید.
فرزندانی که حاصل ازدواج موقت هستند مانند فرزندان دیگر از حقوق قانونی خود برخوردار میشوند و تفاوتی بین آنها وجود ندارد. اما برای اینکه مشروعیت فرزندان ثابت شود تا آنها از حقوق قانونی خود برخوردار باشند، لازم است زوجین ازدواج خود را به گونهای ثابت کنند که در دادگاه قابل اثبات باشد. همچنین از لحاظ عاطفی نباید کودک را به خاطر اینکه حاصل ازدواج موقت است تحقیر کرد و باید به گونهای با او رفتار شود که احساس نکند با کودکان دیگر تفاوت دارد. یکی دیگر از حقوقی که باید رعایت شود این است که کودک نباید از لحاظ مالی مشکلی داشته باشد و پدر باید برای کودک خود امنیت مالی ایجاد کند. برای حضانت کودک نیز در ازدواج موقت همانند ازدواج دائم تا ۷ سالگی حق مادر است و بعد از آن به عهده پدر است.
به صورت کلی تفاوت ازدواج دائم و موقت در این است که ازدواج موقت مدت زمان معینی دارد و پس از گذشت مدت معلوم شده خطبه محرمیت بین زوجین منقضی میشود و در آن طلاق وجود ندارد. فرزندان ازدواج موقت نیز همانند فرزندان ازدواج دائم، مشروع هستند و حقوق قانونی آنها یکسان است. شما برای دفاع از حقوق اساسی فرزندان ازدواج موقت بهتر است با تمامی جوانب این موضوع آشنا باشید. به همین دلیل توصیه میشود با مشاورین متخصص در این زمینه در تماس باشید.
برای آگاهی بیشتر درباره انواع ازدواج کلیک کنید.
مرکز مشاور حامی هنر زندگی با داشتن مشاورانی برجسته در زمینه کودک و علم بر مشکلاتی که ممکن است برای فرزندان شما در ازدواج موقت پیش آید به شما کمک خواهد کرد تا بتوانید مسائل خود را در کمترین زمان ممکن حل نمایید. همچنین این مرکز میتواند قبل از هرگونه تصمیم گیری برای ازدواج، شما را با معایب و مزایای انواع ازدواج از جمله ازدواج موقت آشنا نماید تا بتوانید بهترین تصمیم را برای زندگی و آینده خود بگیرید. حامی هنر زندگی با استفاده از ابزارهایی چون تلفن و اینترنت به مراجعان این امکان را داده تا در هر ساعت از شبانه روز با بهترین متخصصان در زمینه مربوطه ارتباط برقرار کنند.
برای اطلاع بیشتر درباره روند دریافت مشاوره تلفنی ازدواج کلیک کنید.
اول اینکه لازم است همسر شما اقرار کند که پدر فرزندتان است و در صورتی مورد قبول میباشد که اقرار به نسب بر حسب عادت و قانون ممکن باشد و همچنین فرزندی که به نسب او اقرار شده است این موضوع را تصدیق کند. راه دیگر این است که طبق قانون کودک متولد شده در زمان ازدواج موقت متعلق به شوهر است ولی اگر از تاریخ ازدواج تا زمان تولد کمتر از شش ماه و بیشتر از ده ماه گذشته باشد نسبت پدر به فرزند قانونی نخواهد بود و قابل اثبات نیست.
برای دریافت مشاوره در زمینه فرزندان ازدواج موقت می توانید با مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی حامی هنر زندگی از طریق شماره 02122018502 و یا از طریق تلفن ثابت از کل کشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگیرید.
منبع: فرزندان ازدواج موقت