آیا شما هم به دنبال راهی برای درمان سردرد عصبی خود هستید؟ یکی از روشهای موثر در درمان سردردهای عصبی شناخت علل و تلاش برای رفع عوامل آزاردهنده است. معمولا اضطراب و استرس، احساس ترس، نگرانیها و ناراحتیهای فروخورده منجر به فشار روانی و بروز علائم جسمانی مثل سردردهای عصبی میشوند. بنابراین سردردهای عصبی نوعی بیماری روان تنی هستند که عاملی روانی موجب ایجاد آنها شده است. یکی از راههای موثر و مفید برای مقابله با این دردها بالا بردن قوا و توان ذهنی است. متخصصان روانشناسی با استفاده از تکنیکهای مختلف به شما یاد میدهند که چطور این عوامل بر شما تاثیر گذاشته و چگونه با آنها مقابله کنید. در ادامه به بررسی کامل سردرد عصبی و راههای درمان آن میپردازیم.
منبع: درمان سردرد عصبی
سردرد عصبی یا تنشی یکی از انواع شایع سردرد در میان مردم است. این سردرد از نظر شدت از میگرن خفیفتر است و معمولا به صورت موقعیتی یعنی پس از مواجه شدن با شرایط برانگیزنده عصبانیت یا استرس بروز مییابد. سردرد های عصبی معمولا به طور خود به خود با کاهش سطح تنش بهبود پیدا میکنند اما در برخی موارد ممکن است به یک مشکل مزمن تبدیل شوند که در این شرایط به درمان تخصصی نیاز دارند.
سردرد عصبی اغلب علائم خاص خود را دارد که به واسطه این علائم میتوان آن را از سایر سردردها متمایز کرد. از جمله علائم اختصاصی سردرد عصبی باید به احساس گرفتگی در نواحی پیشانی، پشت سر، گردن یا دو طرف سر اشاره کرد. توجه داشته باشید که سردرد تنشی با حالت تهوع و استفراغ همراه نمیشود، احساس درد آن خفیف و مداوم است و به صورت ضربان دار اتفاق نمیافتد. هم چنین مواردی نظیر حساسیت به نور و صدا نیز مربوط به سردرد میگرنی است و اغلب به عنوان علامتی از سردرد عصبی در نظر گرفته نمیشود. برای کسب اطلاعات در زمینه علائم استرس کلیک کنید.
اگر سردرد به طور مکرر برای شما اتفاق میافتد و عملکرد روزانهتان را مختل کرده، است لازم برای ارزیابی بیشتر وضعیت خود به یک متخصص مراجعه نمایید. برای تشخیص سردرد عصبی از سایر وضعیتهای پزشکی که منجر به درد در نواحی سر و گردن میشود، پزشکان از روشهای مختلفی استفاده میکنند که از جمله مهمترین آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- انجام ارزیابیهای عصب شناختی برای بررسی بازتابها، هماهنگی حرکتی و سلامت سیستم عصبی مرکزی
- معاینه وضعیت سر و گردن از نظر میزان شدت درد موجود
- ارزیابی و معاینه وضعیت چشمها
- انجام آزمایشهای تصویربرداری نظیر MRI و CT اسکن در مواردی که سردرد به طور شدید و مزمن اتفاق میافتد.
عوامل مختلفی وجود دارند که میتوانند علائم مرتبط با سردرد تنشی را تشدید کرده و باعث شدت گرفتن درد بیمار شوند. از جمله مهمترین آنها میتوان به مصرف برخی داروها، خستگی جسمانی شدید و مزمن، دچار بودن به مشکلات فک، دهان و دندان اشاره کرد. در نتیجه برای بهبود علائم سردرد باید به رفع این عوامل نیز توجه کنید. برای اطلاع از بهترین روش های درمان استرس کلیک کنید.
متخصصین به طور کلی سردرد عصبی را به 4 دسته تقسیم میکنند که شامل سردرد تنشی اپیزودیک مکرر، سردرد تنشی اپیزودیک غیر مکرر، سردرد تنشی مزمن و سردرد تنشی محتمل میباشد. در ادامه به توضیح هریک از اینها پرداختهایم.
این نوع سردرد به طور مکرر و در یک بازه زمانی 3 ماهه حداقل 1 الی 15 بار اتفاق میافتد. این سردردها در هر دوره ممکن است به مدت 30 دقیقه تا 7 روز ادامه پیدا کنند. حداقل دوره سردردهای اپیزودیک مکرر 12 الی 180 روز در سال خواهد بود.
این سردرد عصبی همان طور که از نامش پیداست به طور مکرر اتفاق نمیافتند. در واقع حداکثر میزان بروز آنها در سال چیزی حدود 12 روز است. همین امر باعث میشود که نسبت به سردردهای اپیزودیک مکرر کمتر فرد را درگیر کنند و مشکلات عملکردی زیادی را به بار نیاورند.
در سردرد تنشی مزمن دفعات بروز سردرد در یک بازه زمانی سه ماهه حداقل 45 بار خواهد بود. به عبارت دیگر در این شرایط بیمار در هرماه حداقل 15 بار درگیر سردرد میشود که هر بار میتواند چند ساعت تا چند روز ادامه پیدا کند.
سردرد عصبی محتمل در واقع میتواند همان اپیزودیک مکرر، غیر مکرر یا مزمن باشد با این تفاوت که علل بروز آن نامشخص است. در واقع فرد بدون هیچ پیش درآمدی نظیر استرس دچار سردرد میشود. این مسئله در بسیاری از موارد میتواند از مصرف برخی داروها نشات بگیرد.
یکی از علل اصلی سردرد عصبی احساس اضطراب و استرس است. علائم استرس به شکلهای مختلفی از جمله تعریق دست و پا، لرزش دست، دل درد و ناراحتیهای معده، دردهای عصبی، تیک عصبی، تنفس و ضربان قلب سریع، تکرر ادرار، تغییرات اشتها، سرگیجه و سنگینی سر و سردردهای مزمن بروز پیدا میکند. همچنین اضطراب میتواند باعث بروز بیماریهای عصبی مانند ام اس، تومور مغزی و سکتهی مغزی شود. ممکن است سردردهای شدیدی در اثر استرس زیاد و عصبانیت بیش از حد رخ دهند که تشخیص علت این سردردها باید تنها توسط پزشک متخصص صورت بگیرد.
سردردهای عصبی به 2 دستهی حاد و مزمن تقسیم میشوند. اضطراب و استرس، گرسنگی و خستگی مزمن، ناراحتی عضلات گردن و عوارض جانبی برخی از داروها مانند مسکنهای غیر تجویزی توسط پزشک، عفونت و آلرژی و زیاده روی در مصرف بعضی از داروها میتوانند منجر به سردردهای عصبی بشوند.
اضطراب و استرس باعث ایجاد فشارهای روانی مانند ترس و عصبانیت، مشکلات تمرکز و اختلال حافظه، گیجی و اختلال ادراک، بیقراری، خشم غیرمنطقی، خستگی و بیخوابی در فرد میشود. این فشارها گاه به صورت سردردهای خفیف و گاه شدید در قسمت پیشانی، پشت سر و پشت گردن و عضلات شانه میان استخوانهای کتف بروز پیدا میکنند. زمانی که شما فشارهای روحی و روانی، استرس، بدخوابی، بدغذایی، مشکلات بینایی و خستگی چشم، کار و فشار زیاد و تنشهای عضلانی را تجربه میکنید، عضلات اطراف گردن و چشمها منقبض شده و این گرفتگی و انقباض عضلانی به همراه فعالیت هورمونها باعث ایجاد سردرد عصبی در فرد میشود.
عوامل بسیاری در زندگی هر انسانی دخیلاند که باعث ایجاد استرس و اضطراب برای او میشوند. از میان آنها میتوان به ازدواج، تولد نوزاد جدید، نفل مکان، ازدست دادن یک عزیز، ابتلا به یک بیماری یا جراحت و شروع یک کار جدید اشاره کرد.همچنین استفاده از مواد مخدر و محرک، الکل، و کافئین زیاد نیز باعث تشدید استرس و اضطراب در وجود انسان میشوند. استفاده از قرصهای رژیمی و داروهای تیروئید و اسپریهای آسم نیز علائم استرس را افزایش میدهند. برای اطلاع از جدیدترین روشهای درمان اضطراب و کاهش استرس کلیک کنید.
کنترل اضطراب و استرس در شادی و شادابی فرد و میزان موفقیت درمانهای پزشکی او بسیار موثر است. تغییر سبک زندگی میتواند باعث کاهش استرس و اضطراب بشود. استفاده از توصیهها و تکنیکهای زیر میتواند در این زمینه به شما کمک کند.
1. رژیم غذایی سالم و متعادل داشته باشید. آب زیاد بنوشید و از خوردن فست فودها اجتناب کنید. استفاده از مواد غذایی مانند آووکادو، موز، ماهی، هویج، ماست، شیرکم چرب، اسفناج، کلم بروکلی، آجیل، گوشت مرغ و بوقلمون، پرتقال، برگه زردالو، غلات، چای سبز، سیر، توت فرنگی، گوجه فرنگی، تخم مرغ، کلم پیچ، پیاز و گردو برای کاهش استرس بسیار مفیدند.
2. مصرف کافئین، الکل و شکر را بسیار محدود کنید.
3. استراحت و خواب کافی داشته و زمانی را به مراقبه و گوش دادن به موسیقی دلخواهتان اختصاص دهید.
4. احساسات روزانهتان را یادداشت کرده و زمانی را برای تفریح و صحبت کردن با دوستان و افراد شاد در نظر بگیرید.
5. بطور منظم ورزش کرده و از پیاده روی در هوای آزاد و زیر نور خورشید لذت ببرید و تنفس عمیق را حتما تمرین کنید.
شناختن عوامل بوجود آورندهی استرس و رفع آنها مهمترین کار برای جلوگیری از پیشروی عوارض استرس است. شما با استفاده از تکنیکهای مختلف میتوانید استرستان را تبدیل به فرصتی برای یافتن بهترین راه حلها بکنید. برای کسب اطلاع بیشتر در زمینه عوارض استرس کلیک کنید.
1. مدیریت و کنترل استرس توسط تکنیکهای کنترل استرس مثل یوگا و مدیتیشن، تجسم سازی، ورزش و انجام کارهای مورد علاقه (برای اطلاع بیشتر از کنترل استرس کلیک کنید.)
2. ماساژ سر و حمام با رزماری وآویشن و مقداری روغن زیتون یا نارگیل
3. کمپرس سرد و دوش آب داغ
4. استفاده از سرکه سیب
5. مصرف نعناع فلفلی و چای نعنا
6. استفاده از تکنیکهای رفتار درمانی شناختی برای کنترل استرس و کاهش سردرد
7. بهبود و اصلاح وضعیت بدن برای رفع تنش و گرفتگی عضلات که باعث سردرد میشود.
8. خسته نکردن چشمها با ماساژ پلکها
9. طب فشاری که مانند طب سوزنی ولی بدون سوزن بوده و با فشار دادن نقاط خاصی از سر باعث کاهش سردرد میشود.
10. مواجه سازی و حساسیت زدایی
11. دارو درمانی و استفاده از ضد افسردگیها، عصارهی گیاهی گل مینا، قرص منیزیم، مسکن و ضد دردهای حاوی کدئین و آرام بخش تحت نظر پزشک (برای اطلاع از داروهای گیاهی آرام بخش کلیک کنید).
دریافت خدمات فیزیوتراپی حرفهای با ماساژ نواحی سر و گردن میتواند تنش موجود در عضلات را کاهش داده و در نتیجه به بهبود سردرد کمک نماید. با این حال مهمترین مسئله این است که بتوانید عامل زیربنایی یعنی استرسهایی که باعث بروز این مسئله میشود را مدیریت نمایید.
برای دریافت مشاوره در زمینه کاهش اضطراب و کنترل استرس می توانید با مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی حامی هنر زندگی از طریق شماره 02122018502 و یا از طریق تلفن ثابت از کل کشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگیرید.
منبع: درمان سردرد عصبی