برخورد با همکار در محیط کار چقدر برای شما مهم است؟ سازش با همکار از جمله مسائلی است که افراد شاغل بسیار به آن نیاز دارند چرا که بطور معمول شاغلین بخش قابل توجهی از زمان خود را در محیط کار میگذرانند. لذا آگاهی به اصول اساسی رفتاری در محیط کار برای هر فرد شاغلی لازم و ضروری است. مسائلی از قبیل نحوه برخورد با همکاران، نحوه ی رویارویی با مسائل و چالشهای کاری و... مهارتهایی هستند که افراد شاغل باید یاد بگیرند. مدیریت روانی و رفتاری در محیط کار افزایش بازدهی را به همراه دارد. همچنین کسب مهارتهای ارتباطی شما را به فرد توانمندی در محیط کار تبدیل میسازد. برای این منظور میتوانید از خدمات روانشناسی نیز بهرهمند شوید. برای کسب اطلاع بیشتر در زمینه مهارت های ارتباطی کلیک کنید.
منبع: برخورد با همکار
شکی نیست که برخورد و رفتار صحیح در محل کار به ارتقای شغلی شما کمک میکند. اصطلاح همکار جنبههای مختلفی دارد و صرفا به معنای فردی که در کنار شما کار میکند، نیست. همکاران معمولاً جدای از رابطه کاری با هم رابطه دوستانه نیز دارند. دوستی و صمیمیت یکی دیگر از جنبههای همکاری است. لذا میتوان میزان صمیمیت بین دو همکار با یکدیگر را مؤلفهای برای بررسی همکاری میان آن دو دانست. دلیل اهمیت این موضوع این است که طبق تحقیقات، اکثرا همکاری با افراد دوست داشتنی را به همکاری با افراد ماهر ترجیح میدهند. اما تنها تخصص نیست که در موفقیت شغلی به شما کمک میکند. برای موفقیت جنبههای دیگری را نیز باید در نظر گرفت که در ادامه ی بحث به آنها میپردازیم.
نسبت به محیطی که در آن کار میکنید پوشش مناسب را انتخاب کرده و بپوشید. به عنوان مثال اگر در بانک کار میکنید لباس رسمی به تن کنید. اگر در یک شرکت صنعتی کار میکنید، لباس مخصوص و حرفهای آن صنعت را بپوشید. اولین تاثیری که این موضوع دارد، این است که ارتباط عمیق شما با شغلتان را نشان میدهد. اما تاثیر اصلی آن چیز دیگری است؛ همکاران شما در صورت داشتن سلامت روان، عموما نسبت به محیط کار خود دلبستگی دارند. در این صورت ارتباط شما با شغلتان که بخشی از آن مرهون پوشش مناسب است، ارتباط شما با همکارانتان را آسانتر میکند. به بیان سادهتر آنها شما را بهتر به عنوان بخشی از شغل خود میپذیرند.
رعایت حریم شخصی از الزامات حضور در محیط کار و تعامل با همکاران است. به هیچ وجه در مسائل شخصی همکارانتان سرک نکشید. زمان کار میتواند فرصتی باشد که فرد از مسائل شخصی فارغ شود. در این صورت دخالت شما ممکن است او را تحت فشار قرار داده و در این صورت نسبت به شما واکنش نشان دهد. پس رعایت حریم شخصی همکاران از اصول اساسی رفتار در محیط کار است. برای کسب اطلاع بیشتر از برخورد و رفتار صحیح در محل کار کلیک کنید.
در طول فعالیت شغلی خود از هرگونه عمل غیر حرفهای خودداری کنید. به عنوان مثال یک کارمند یا مدیر هیچ گاه اقدام به شایعه پراکنی نمیکند. اشتغال به معنای به فعلیت رساندن تواناییهای بالقوه جهت کسب درآمد است. در کنار آن جنبههای دیگری را هم برای اشتغال میتوان در نظر گرفت. اما آنچه اهمیت دارد این است که هدف از اشتغال، ارائه واقعیتهاست نه ترویج غیرواقعیتها. شایعه پراکنی اقدامی است که اساسا با معنا و مفهوم اشتغال در تضاد میباشد. همچنین این قبیل اقدامات شخصیت شما را تبدیل به فردی غیرقابل اعتماد میکند. به این ترتیب نه تنها در محیط کار بلکه در موضوعات غیر کاری نیز در نگاه همکارانتان تبدیل به فردی غیرقابل اعتماد خواهید شد.
از طریق آزمون و خطا میتوانید یک شناخت کلی نسبت به سلایق و علایق همکارانتان به دست بیاورید. توجه به علائق همکاران میتواند شما را در محیط کار تبدیل به یک فرد دوست داشتنی بکند. همچنین نکات دیگری نیز در رابطه با برقراری ارتباط موثر با همکاران وجود دارد. به عنوان مثال میتوان به زمان مصاحبت با همکاران اشاره کرد. مثلا باید بدانید که قبل از صرف ناهار وقت مناسبی برای صحبت کردن نیست. لذا حرفهای خود را نگه میدارید تا در وقت مناسب به همکارانتان بگویید. ارتباط موثر و موفق با همکاران، اعتماد بنفس شما را نیز تقویت میکند. برای اطلاع بیشتر از ارتباط موثر و موفق کلیک کنید.
نکات بسیاری هستند که میتوانند در بهبود رابطه ی شما با همکارانتان تاثیر گذار باشند. صحبت کردن از نقاط قوت همکاران، کمک به آنان در انجام وظایف خود در صورت نیاز و بسیاری اعمال مثبت دیگر میتوانند ارتباط شما را با همکارانتان توسعه ببخشند. به یاد داشته باشید که سلامت فکری و آرامش خاطر در محیط کار بسیار ضروری و پر اهمیت است پس برای ایجاد آن تلاش کنید. ضمن اینکه با کمک مشاوره روانشناسی میتوانید به انتخاب شغل مناسب خود نزدیک شوید. برای کسب اطلاع بیشتر از انتخاب شغل مناسب کلیک کنید.
نوع تعاملاتی که شما با همکارانتان برقرار میکنید در سلامت روان و رضایت شغلیتان تاثیر بسزایی میگذارد. از همین رو بسیاری از افراد به دنبال این هستند که بتوانند از طریق مهارت آموزی تعاملات خود را با همکاران بهبود ببخشند و روابط حرفهای و در عین حال خوشایندتری را برقرار کنند. ما در ادامه با نگاه روانشناسی به ارائه چند توصیه در این باره پرداختهایم.
مواجهه با اختلاف نظر و تعارض در رابطه با همکاران امری اجتناب ناپذیر است. در نتیجه همه افراد آن را تجربه میکنند. بسیار اهمیت دارد که بدانید چگونه میتوانید با کمترین هزینه این تعارضات را حل و فصل کنید. بررسیها نشان میدهد که هیچ چیز به اندازه یک گفت و گوی سالم و شفاف نمیتواند به شما کمک کند. در واقع به جای اینکه دائما در ذهن خود برای یافتن چرایی بدرفتاریها گمانه زنی کنید یا پشت سر دیگران در مورد رفتار آنها صحبت نمایید، لازم است مهارت گفت و گوی مستقیم و موثر را بیاموزید.
طبق این مهارت شما باید بتوانید با لحن و رفتاری عاری از پزخاشگری نگرانیهایتان را مطرح کنید و در مورد اختلافات پیش آمده مذاکرهای حرفه ای داشته باشید. اگر احساس میکنید مهارت چندانی در این زمینه ندارید، مراجعه به یک روانشناس، شرکت در کارگاههای آموزشی و مطالعه کتابهای خودیاری که در این زمینه تالیف شدهاند از جمله گزینههایی هستند که میتوانند به شما کمک کنند.
ممکن است در هر محیطی چند نفر وجود داشته باشند که الگوهای رفتاری مخربی از خود نشان داده و باعث آزار و ناراحتی دیگران شوند. این افراد اغلب توجهی نمیکنند که فرد مقابل آنها چه ویژگی دارد؛ آنها یاد گرفتهاند که در برخورد با هر فردی با قلدری، زورگویی، توهیم و مواردی از این قبیل رفتار کنند. در نتیجه انتظار نداشته باشید که محیط کاریتان کاملا سالم باشد. در این شرایط بهترین کار این است که حد و مرزهای دقیقی در ارتباط با این افراد برای خود تعیین نمایید. اگر احساس میکنید این افراد بیش از حد به شما آسیب میرسانند، برای بررسی الگوی ارتباطی خود از یک مشاور روانشناس کمک بگیرید. برای کسب اطلاعات در زمینه مشاوره شغلی کلیک کنید.
در محیط کاری شما با افراد گوناگون، رفتارهای مختلف و سلایق متنوعی رو به رو میشوید. در این شرایط اگر نتوانید قدرت پذیرش و انعطاف پذیری خود را بالا ببرید، نمیتوانید ارتباطات گستردهای برقرار کنید. این مسئله به خصوص در مشاغلی که نیاز به روابط عمومی بالایی دارد بیش از هرجای دیگر خود را نشان میدهد. در این شرایط تمرین کنید دنیا را از دریچه چشم دیگران نگاه کرده و کمی با کفشهای آنها قدم بزنید. این تمرین به شما کمک میکند راحتتر دیگران را درک کنید و بیشتر به آنها احترام بگذارید.
بسیاری از مشکلاتی که در محیط شغی پدید میآید به دلیل سوءتفاهماتی است که افراد در ارتباط با یکدیگر دارند. در مورد آنچه میخواهید شفاف باشید و خواستههایتان را بی پرده اما محترمانه بیان کنید. ناتوانی در این باره باعث میشود در بسیاری از موارد احساس کنید که حقتان نادیده گرفته شده و در نتیجه همواره خشم و عصبانیت زیادی را در محیط کار با خود حمل نمایید.
برخی افراد به برقراری رابطه دوستانه با همکارانشان به صورت صفر و صد نگاه میکنند. در حقیقت یا با آنها صمیمی نمیشوند یا روابط بسیار نزدیکی برقرار میکنند. بسیار اهمیت دارد که بتوانید حد تعادل را حفظ کرده و مرزبندیهای منعطفی در ارتباط با همکاران خود داشته باشید. از خشک بودن بسیار زیاد یا داشتن روابطی فراتر از همکاری بپرهیزید و تلاش کنید همواره تعادلی را در این میان برقرار نمایید.
در ادامه به چند اصل کلی که در ارتباط با همکاران همواره باید در نظر بگیرید اشاره کردهایم:
- علاوه بر تمرکز بر مهارتهای گفت و گو، سعی کنید شنونده خوبی نیز باشید.
- برای برنده شدن در یک رقابت شغلی روابط اجتماعی خود را فدا نکنید.
- از کار زیاد برای فرار از استرسهای دیگر استفاده نکنید. اگر تحت فشار روانی قرار دارید از یک متخصص کمک بگیرید.
- در برابر عقاید متفاوت منعطفتر باشید و اجازه دهید دیگران در حضور شما احساس امنیت کنند.
- علاوه بر کلام به زبان بدن خود نیز دقت نمایید. داشتن تن صدای مناسب، برقراری ارتباط چشمی کافی و وضعیت بدنی که به خود میگیرید، همگی در کیفیت ارتباطاتتان نقش مهمی ایفا میکنند.
برای دریافت مشاوره در زمینه سازش و برخورد با همکار می توانید با مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی حامی هنر زندگی از طریق شماره 02122018502 و یا از طریق تلفن ثابت از کل کشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگیرید.
منبع: برخورد با همکار