هورمون hCG چیست و چه کارکردی دارد؟ هورمون hCG از جمله هورمونهایی است که در دوران بارداری در بدن زن ترشح میشود و توسط جفت که تخم را پس از لانهگزینی در رحم تغذیه میکند، ایجاد میگردد. سطح این هورمون حدود 11 روز پس از لقاح توسط آزمایش خون قابل اندازهگیری است و پس از 12 تا 14 روز نیز میتوانید توسط آزمایش ادرار میزان آن را بررسی کنید. با این حال گاهی ممکن است که جواب تست بارداری شما منفی کاذب و یا مثبت کاذب باشد که در این صورت لازم است بررسیهای بیشتر برای اندازه گیری هورمون hCG توسط متخصص انجام گیرد. اگر سؤالهای بیشتری درباره چیستی و عملکرد این هورمون دارید ما در ادامه این مقاله توضیحات بیشتری ارائه کردهایم که میتواند در پاسخگویی به سؤالات شما یاریرسان باشد.
منبع: هورمون hCG
این هورمون در اوایل بارداری روند رو به رشد بیشتری دارد. به طوری که هر 72 ساعت سطح آن به دو برابر افزایش مییابد. در هفتههای 8 تا 11 بارداری هورمون hCG به اوج خود میرسد. پس از این هفتهها بهتدریج میزان این هورمون کاهش مییابد. همچنین در حین دوران بارداری سلول های موجود در جفت هورمون گنادوتروپین جفتی انسان (hCG) تولید میکند. برای اطلاع بیشتر درباره دوران بارداری کلیک کنید.
ما در ادامه بر اساس نکات منتشر شده در انجمن بارداری آمریکا به برخی از نکات مهم که باید در مورد میزان هورمون hCG بدن خود در دوران بارداری بدانید، اشاره خواهیم کرد.
هرچقدر که زمان میگذرد و شما در بارداری خود پیش میروید زمان لازم برای دو برابر شدن سطح این هورمون نیز افزایش پیدا میکند. به طوری که این زمان از هر 72 ساعت به 96 ساعت خواهد رسید.
سطح هورمون کمتر از mIU/ml 5 در آزمایشها جواب بارداری را به طور منفی نشان میدهد. اما هر مقداری بیش از mIU/ml 25 موجب مثبت شدن جواب بارداری میشود.
برای اندازهگیری سطح این هورمون یک بار اندازهگیری کافی نیست و در مواردی که شک و شبهاتی در مورد سلامت بارداری وجود دارد باید چند آزمایش با فاصله از هم انجام شود تا بتوان به یک نتیجهگیری درست دست یافت.
دو نوع آزمایش hCG وجود دارد، آزمایشات کمی و آزمایشات کیفی. در آزمایش کمی فقط وجود یا عدم وجود هورمون مشخص میشود اما در آزمایش کیفی مقدار آن نیز مشخص خواهد شد. با این حال گاهی آزمایش hCG علاوه بر تایید بارداری برای تعیین سن تقریبی جنین، تشخیص بارداری خارج از رحم، غربالگری سندرم داون و تشخیص سقط احتمالی به کار میرود. برای آگاهی بیشتر درباره بارداری کلیک کنید.
میزان این هورمون بر اساس تعداد هفتههایی که از آخرین روز قاعدگی میگذرد متفاوت است. به سن حاملگی یا همان تعداد روزهای گذشته بعد از آخرین حاملگی به طور مخفف LMP گفته میشود.
- 3 هفته پس از LMP : از 5 – 50 mIU/Ml
- 4 هفته پس از LMP :از 5 – 426 mIU/mL
- 5 هفته پس از LMP : از mIU/mL 18 – 7,340
- 6 هفته پس از LMP : از 1,080 – 56,500 mIU/mL
- 7 الی 8 هفته پس از LMP : از 7, 650 – 229,000 mIU/mL
- 9 الی 12 هفته پس از LMP : از 25,700 288,000 mIU/mL
- 13 الی 16 هفته پس از LMP : از 13,300 – 254,000 mIU/mL
- 17 الی 24 هفته پس از LMP: از 4,060 – 165,400 mIU/mL
- 25 الی 40 هفته پس از LMP : از 3,640 – 117,000 mIU/mL
- میزان hCG در زنان غیر باردار: 0 – 5 mIU/mL
- میزان hCG پس از دوران یائسگی: 0 – 8 mIU/mL
برای اطلاع بیشتر درباره قاعدگی کلیک کنید.
کمبود این هورمون میتواند ناشی از عوامل مختلفی باشد. برای اینکه پزشک بتواند به نتیجه درستی برسد، آزمایشات مربوطه باید طی 48 تا 72 ساعت تکرار شود. پزشک متخصص بر اساس تغییرات هورمونی صورت گرفته میتواند قضاوت کند. مشکلات احتمالی در کاهش بیش از حد hCG میتواند نشان دهنده مواردی نظیر احتمال سقط جنین، اشتباه در تخمین سن بارداری و حاملگی نا به جا باشد. برای شناخت بیشتر درباره سقط جنین کلیک کنید.
همانند مورد قبل وجود بیش از حد این هورمون نیز میتواند علل گوناگونی داشته باشد و آزمایشهای مربوطه باید طی 48 تا 72 ساعت تکرار شود. میزان بالای این هورمون میتواند نشان دهنده مواردی نظیر اشتباه در تخمین سن بارداری، حاملگی مولار (وجود ناهنجاریهایی در تخم بارور شده) و چند قلویی باشد. همچنین در صورتی که این هورمون در مردان نیز وجود داشته باشد میتواند نشان دهنده سرطان بیضه باشد. با این حال لازم است که آزمایشات دقیق تری انجام گیرد.
اعدادی که در مطالب فوق مطرح شد تنها راهنمای کلی هستند. با این حال ممکن است زنان با یکدیگر در میزان این هورمونها تفاوتهایی داشته باشند. در حقیقت این میزان سطح هورمون نیست که اهمیت دارد بلکه تغییرات هورمونی است که بیشتر موردتوجه قرار میگیرد. همچنین گاهی ممکن است که جواب تست هورمون شما منفی کاذب باشد و این بدان معنی است که شما باردار هستید اما به علت اینکه آزمایش را زود انجام دادید جواب منفی کاذب میشود. همچنین مثبت کاذب نیز میتواند در شرایطی باشد که شما اصلا باردار نیستید.
اگر در مورد سطح هورمون اچ سی جی در بدن خود و تغییرات آن نگرانیهایی دارید، حتماً با یک متخصص مشورت کنید. مشاوران ما در مرکز مشاوره حامی هنر زندگی آماده هرگونه ارائه مشاوره به شما عزیزان میباشند. این مرکز با داشتن مشاورانی متخصص در زمینه بارداری امکان مشاوره حضوری و تلفنی را برای شما فرآهم آورده است.
برای اطلاع بیشتر درباره روند دریافت مشاوره تلفنی کلیک کنید.
این هورمون در زنان باردار و از هفته 8 به بعد با افزایش چشمگیری همراه است همچنین سرطان هایی از جمله سرطان رحم، ریه، پستان و تخمدان نیز باعث افزایش این هورمون میشود. بیماری های غیر سرطانی مانند زخم ها و بیماری های التهابی روده نیز می توانند هورمون hCG را افزایش دهند.
بله. بالا بودن این هورمون میتواند نشان دهنده سرطان بیضه باشد. با این حال لازم است که آزمایشات دقیق تری انجام گیرد.
برای دریافت مشاوره در زمینه هورمون اچ سی جی می توانید با مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی حامی هنر زندگی از طریق شماره 02122018502 و یا از طریق تلفن ثابت از کل کشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگیرید.
منبع: هورمون hCG