پیش از آن که به مسئله تست اختلال خود بیمار انگاری بپردازیم لازم است در ابتدا این بیماری و علائم آن را بشناسیم. افرادی که به اختلال خود بیمار انگاری یا اضطراب بیماری مبتلا هستند، اغلب نگران اند که مبادا مریض باشند و درگیر بیماری لاعلاجی شوند. در اکثر موارد هیچ بیماری وجود ندارد با این حال فرد با کوچک ترین نشانه و درد جزئی گمان می کند بیماری وحشتناکی دارد. او ممکن است مدام آزمایش دهد؛ البته حتی اگر نتایج آزمایش ها وجود مشکل پزشکی را نشان ندهد باز هم خیال فرد راحت نمی شود. در این مقاله بیشتر در مورد علائم، راه های تشخیص و درمان خود بیمار انگاری توضیح داده ایم. برای کسب اطلاعات در زمینه تست شخصیت شناسی کلیک کنید.
منبع: تست اختلال خود بیمار انگاری
برای دریافت مشاوره در زمینه تست اختلال خود بیمار انگاری می توانید با مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی حامی هنر زندگی از طریق تلفن ثابت از کل کشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگیرید.
اضطراب بیماری، اختلالی بلند مدت و دارای نوسانات شدید و گوناگون است. این اختلال با افزایش سن و همچنین افزایش تنش و فشارهای روانی شدت می یابد. خود بیمار انگاری اختلالی جدی است که نیاز به درمان با استفاده از دارو و مشاوره روانشناسی دارد. کسی که خود بیمار انگاری دارد اضطراب شدیدی را در مورد سلامتی اش تجربه می کند و با مشاهده علائم جزئی مانند خستگی یا پرش عضلات، دچار استرس و افکار منفی می شود. علائم جسمانی که توسط شخص حس می شوند آنقدر جزئی اند که تداخلی در زندگی روزمره اش ایجاد نمی کنند؛ در مقابل، استرس و فشار روانی ناشی از آن آرامش فرد را از او می گیرد. برای کسب اطلاعات بیش تر در زمینه اختلال خود بیمار انگاری کلیک کنید.
زندگی شخص مبتلا به خود بیمار انگاری مدام در هراس به سر می شود و او حالت های طبیعی بدن مثل صداهایی که از شکمش خارج می شوند و یا جوش روی صورتش را نشانه ای از وجود بیماری جدی می داند. حتی اگر پزشک به او بگوید که مشکل جسمانی ندارد باور نمی کند. آنچه که در تست اختلال خود بیمار انگاری مورد بررسی قرار می گیرد و جزو نشانه های تشخیصی این اختلال است، شامل موارد زیر می شود.
_ در برخی افراد مبتلا، خودداری از مراجعه به پزشک وجود دارد چرا که می ترسند بیماری لاعلاجی برای آن ها تشخیص داده شود.
_ از مردم، جمع هایش شلوغ و شرکت در فعالیت های گوناگون به دلیل ترس از مریض شدن دوری می کنند.
_ حتی زمانی که معاینات پزشکی چیزی از وجود بیماری نشان نمی دهند، آسوده خاطر نمی شوند.
_ داشتن نگرانی شدید در مورد احتمال ابتلا به بیماری خاصی که سابقه خانوادگی دارد.
_ تا جایی نگران بیمار بودن هستند که عملکردهای روزمره آن ها مختل می شود.
_ از این که مبادا یک علامت جزئی نشان دهنده وجود عارضه ای جدی باشد.
_ اغلب برای آگاهی از بیماری ها و علائم آن ها در اینترنت جستجو می کنند.
_ در مورد وضعیت سلامتی خود احساس زنگ خطر و ضرورت می کند.
_ مدام برای انجام معاینات و آزمایشات بالینی به پزشک مراجعه می کند.
_ صحبت کردن بیش از حد در مورد بیماری احتمالی و وضعیت سلامتی
_ داشتن دغدغه فکری مداوم در مورد وجود بیماری
علات دقیق این اختلال به صورت قطعی مشخص نشده با این حال مجموعه ای از عوامل می توانند در بروز بیماری نقش داشته باشند. برخی از مهم ترین علل بروز خود بیمار انگاری را شرح داده ایم.
الگوهای ذهنی مخرب باعث ایجاد اختلال و تشدید آن می شود. شخص کوچک ترین حالت ناراحت کننده یا غیر معمول را به عارضه ای جدی نسبت می دهد و به دنبال شواهد بیشتر می گردد تا وجود بیماری را تأیید کند.
در خانواده ای که والدین و دیگر اعضای خانواده بیش از حالت طبیعی نگران سلامتی و بیمار نشدنشان هستند، به احتمال زیادی این نگرانی و اضطراب را به فرزندان خود منتقل می کنند.
تجربه اتفاق ناگوار در گذشته: تجربه ابتلا به بیماری جدی یا عارضه ای شدید در دوران کودکی، احتمال ابتلا به اختلال روانی خود بیمار انگاری را در بزرگسالی افزایش می دهد و فرد را دچار اضطراب و ترس می کند که مبادا باز هم آن تجربیات تلخ برایش تکرار شوند. (برای کسب اطلاعات بیش تر در زمینه اختلالات اضطرابی کلیک کنید.)
اولین نشانه های اختلال اضطراب بیماری در اوایل بزرگسالی بروز پیدا می کنند و با افزایش سن شدت می یابند. این اختلال در سالخوردگان بیشتر با ترس از زوال حافظه و یا آلزایمر همراه است. عواملی که احتمال ابتلا به اضطراب بیماری را افزایش می دهند شامل موارد زیر هستند.
_ تجربهٔ استرس و فشار روانی شدید در زندگی و گذشته؛
_ تجربهٔ تهدید مشکل اساسی که البته طبق آزمایشات مشخص شده آن قدرها جدی نبوده است؛
_ سابقه مورد تجاوز یا آزار جسمی و جنسی در کودکی؛
_ سابقه ابتلا به بیماری جدی در دوران کودکی یا نوجوانی و یا ابتلای والدین به بیماری لاعلاج؛
_ ویژگی های شخصیتی مخرب مانند تمایل به منفی بافی و غصه خوردن زیاد؛
_ پیگیری بیش ازحد در مورد انواع بیماری ها و علائم آن ها، جستجو در اینترنت.
در این بخش از مقاله تست اختلال خود بیمار انگاری به بررسی مشکلات و عوارضی که این اختلال روانی به همراه دارد می پردازیم. اغلب خود بیمار انگارها از مشکلات ارتباطی با خانواده خود و اطرافیانشان رنج می برند؛ اضطراب این افراد برای دیگران نیز آزارنده است و ممکن است به آن ها نیز منتقل شود. خود بیمار انگارها در عملکردهای شغلی مشکل دارند و مدام غیبت می کنند.
آن ها حتی در امور روزمره خود دچار مشکل می شوند و این مشکل گاه منجر به بروز ناتوانی می شود. به دلیل مراجعه مکرر به پزشک و انجام آزمایشات گران قیمت، مشکلات اقتصادی پیدا می کنند. در نهایت خودبیمار انگاری ممکن است زمینه را برای بروز اختلالات دیگر مانند اختلال علائم جسمی، اختلالات اضطرابی مانند افسردگی و اختلال شخصیتی فراهم کند. برای کسب اطلاعات بیش تر در زمینه اختلال افسردگی کلیک کنید.
اختلال اضطراب بیماری از طریق معاینات بالینی و آزمایشاتی که پزشک معالج تجویز می کند، تشخیص داده می شود. پزشک با توجه به تشخیصی که می دهد، شخص مبتلا را به روانپزشک و یا مشاور روانشناس ارجاع می دهد تا تست های روانشناختی بیشتری انجام دهد و تشخیص بیماری اش قطعی شود. بعد از آن مورد روان درمانی قرار می گیرد. لازم است شخص در مورد استرس و نگرانی های خود و همچنین سابقه خانوادگی بیماری با پزشک صحبت کند و به او توضیح دهد. ممکن است پزشک در مورد سابقه مصرف مواد مخدر از شما سؤال بپرسد.
همچنین روانشناس پرسشنامه ای را برای ارزیابی نشانه های اضطراب در اختیار شما قرار می دهد تا به سؤالات آن پاسخ دهید. با این روش می توان فهمید که مشکل بیمار اضطراب فراگیر است و یا به نوعی دیگر از اختلالات مانند اختلال علائم جسمانی مبتلا است. تفاوت اختلال علائم جسمانی با خود بیمار انگاری در این است که فرد مبتلا به اختلال علائم جسمانی بیشتر از علائمی همچون درد و سرگیجه که علت پزشکی ندارد شکایت می کند و نگرانی و اضطراب در مورد ابتلا به بیماری لاعلاج در نشانه های تشخیصی آن جای نمی گیرد. برای کسب اطلاعات بیش تر در زمینه علائم اضطراب کلیک کنید.
پرسشنامه پیش رو شما را با تمایلات و نشانه های خود در مورد اضطراب بیماری و این که تا چه حد این نشانه ها در شما ریشه ای و جدی هستند، آشنا می کند. با صداقت و دقت به سؤالات پاسخ دهید. (پرسشنامه با اندکی تغییر در این مقاله آورده شده است.)
هدف از درمان اختلال اضطراب بیماری، تلاش برای کمک به بیمار جهت کنترل اضطراب و برگشتن به زندگی عادی و طبیعی است. روان درمانی و مشاوره همراه با دارو درمانی تحت نظر روانشناس متخصص و روانپزشک می تواند برای رسیدن به این هدف مؤثر باشد.
گاه علائم جسمی و دردهای جزئی که افراد مبتلا تجربه می کنند از اضطراب آن ها نشأت می گیرد؛ به همین دلیل روش های روان درمانی مانند رفتار درمانی شناختی مورد استفاده قرار می گیرد. در رفتار درمانی شناختی به فرد آموزش داده می شود تا مهارت های مدیریت اضطراب را در خود افزایش دهد؛ به این صورت که نگرانی های خود را به شیوه دیگری به جز مراجعه مداوم به پزشک و انجام آزمایش برطرف کند. در رفتار درمانی شناختی به فرد کمک می شود تا ترس ها و باورهای اشتباه خود را در مورد بیماری داشتن شناسایی کند و به اصلاح آن ها بپردازد. همچنین در جلسات روان درمانی شخص مراجعه کننده یاد می گیرد افکار مزاحم را تغییر دهد و روش های جایگزین را برای قضاوت علائم جسمانی پیش بگیرد. برای کسب اطلاعات در زمینه مشاوره کنترل استرس و اضطراب کلیک کنید.
اغلب داروهای ضد افسردگی و به خصوص بازدارنده های انتخابی بازجذب سروتونین در درمان اختلال خود بیمار انگاری، توسط پزشک تجویز می شوند. در صورت وجود مشکلات خلقی و اضطرابی می توان از داروهای بهبود خلق نیز بهره گرفت. مصرف داروها حتما باید تحت نظر پزشک باشد و مصرف خودسرانه آن ها عوارض زیادی را برای فرد به همراه دارد. داروها به تنهایی منجر به درمان نمی شوند و تنها تکمیل کننده روش های روان درمانی هستند. برای کسب اطلاعات بیش تر در زمینه دارو های ضد افسردگی کلیک کنید.
خود بیمار انگاری یا اضطراب بیماری نوعی از اختلالات است که روان فرد را آشفته می کند و اطمینان دادن دیگران در مورد سلامتی فرد خیال او را آسوده نمی کند. خانواده فرد مبتلا نیز درگیر استرس و نگرانی شخص می شوند و فشار زیادی را تحمل می کنند. به همین دلیل توصیه می کنیم به کسی از اطرافیانتان که برای شما عزیز است و فکر می کنید گرفتار این اختلال شده، کمک کنید و او را تشویق کنید تا به پزشک و مشاور روانشناس مراجعه کند و تست اختلال خود بیمار انگاری را انجام دهد. همچنین خود نیز می توانید به روانشناس مراجعه کرده تا راهکارهای برخورد با فرد مبتلا و کمک به او را بیاموزید. برای کسب اطلاعات در زمینه مشاوره تلفنی کلیک کنید.
منبع: تست اختلال خود بیمار انگاری
برای دریافت مشاوره در زمینه تست اختلال خود بیمار انگاری می توانید با مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی حامی هنر زندگی از طریق تلفن ثابت از کل کشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگیرید.