امروز از سایت هنر زندگی با مقاله تست اختلال سلوک همراه شما هستیم. اختلال سلوک یکی از اختلالات رفتاری کودکان است که با مشکلات رفتاری جدی از سوی کودک شناخته می شود. این کودکان باید هر چه سریع تر درمان شوند چرا که با گذشت زمان درمان آن ها سخت تر می شود و از سوی دیگر امکان آسیب رساندن به خود و دیگران نیز برای شان وجود دارد. با آگاهی کامل از اختلال سلوک و تست آن می توانید هر چه سریع تر این اختلال را شناسایی نمایید و گامی در جهت درمان بردارید. در ادامه مقاله به بررسی کامل تست اختلال سلوک می پردازد. برای کسب اطلاعات در زمینه تست شخصیت شناسی کلیک کنید.
منبع: تست اختلال سلوک
برای دریافت مشاوره در زمینه تست اختلال سلوک می توانید با مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی حامی هنر زندگی از طریق تلفن ثابت از کل کشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگیرید.
مشکل سلوک، اختلال عاطفی _ رفتاری بسیار جدی در دوره ی کودکی یا نوجوانی است که مشخصه آن، بد رفتاری و پرخاشگری و آسیب رساندن کودکان به افراد دیگر و بزرگسالان است که در آقایان سه برابر بیشتر از خانم ها به چشم می خورد. به همین دلیل در پسران بسیار شایع تر است. پسرانی که دچار اختلال سلوکاند، دائما در حال پرخاشگری و دعوا هستند اما در دختران بالعکس. دخترانی که دچار اختلال سلوک هستند، معمولا دست به دزدی و تقلب زده و اصولا کمتر از پسران دعوای فیزیکی می کنند.
تقریبا 1 تا 4 درصد کودکان و نوجوانان جهان، بین 10 تا 18 سال دچار این اختلال سلوک هستند. این کودکان در جامعه، قادر به داشتن رابطه ی اجتماعی خوبی نیستند، خلاف قوانین و مقررات و رفتار های پذیرفته شده جامعه عمل می کنند، استانداردها را نادیده میگیرند و هنجار شکنی میکنند. آنها اصلا افراد قابل اعتمادی نیستند و تا حد امکان باید از آن ها دوری کرد تا کاملا به بهبودی برسند. برای کسب اطلاعات در زمینه اختلال سلوک کلیک کنید.
کودکان و نوجوانانی که مبتلا به اختلال سلوک هستند، اعتماد به نفس و عزت نفس پایینی دارند و احتمال دارد در صورت در دسترس بودن، به مصرف مواد مخدر و مشروبات الکلی روی بیاورند. آن ها به سرعت عصبانی می شوند و کنترل رفتار و اعصاب خود را از دست میدهند. این کودکان نمیتوانند درک کنند که چقدر رفتارهایشان برای دیگران آزار دهنده و مشکل ساز است و به دیگران صدمات جدی می رساند. آنها حتی قادر به حل مسائل نیستند به همین دلیل معمولا در دروسی مانند ریاضی و فیزیک نمرات قابل قبولی را نمیتوانند کسب کنند.
همچنین آنها اغلب در مورد کارهایشان احساس گناه و پشیمانی نمیکنند، بلکه از این کار لذت میبرند. حدوداً 40 درصد کودکانی که به بیماری اختلال سلوک مبتلا هستند، در بزرگسالی به اختلال شخصیت ضد اجتماعی مبتلا میشوند که به مراتب سختتر و حادتر از این اختلال در دوره کودکی است. برای کسب اطلاع در زمینه اختلال شخصیت ضد اجتماعی کلیک کنید.
اختلال سلوک متداوم و ثابت است. به همین دلیل اگر در کودکی درمان نشود، در بزرگسالی هم این روند بیشتر و شدیدتر ادامه دارد. افرادی که در دوره ی نوجوانی به اختلال سلوک مبتلا شده اند، نشانه ها و علائم کمتری دارند و همینطور پایداری بیماری هم کمتر بوده و طول درمان آن بسیار کمتر از کودکی است که به اختلال سلوک مبتلا شده است. وجه اشتراک تمام اختلالات، عدم توانایی فرد بیمار برای مقاومت در برابر وسوسه بزرگ یک رفتار می باشد. افراد درگیر اختلالات رفتاری، دائما درحال یک جنگ درونی با خودشان هستند.
در این جا پرسشنامه ای داریم که از طریق آن میتوانید تا حدودی سلامت روان کودکتان را متوجه شوید. لطفا با دقت سوال ها را خوانده و گزینه ی مورد نظرتان را انتخاب نمایید:
1. با بزرگ تر ها جر و بحث میکند.
1- هرگز 2- گاهی 3- اغلب 4- همیشه
2. خیلی زود از کوره در می رود.
1- هرگز 2- گاهی 3- اغلب 4- همیشه
3. عمدا دستورات و خواسته های بزرگ تر ها را نادیده می گیرد.
1- هرگز 2- گاهی 3- اغلب 4- همیشه
4. عمدا دیگران را آزار میهد.
1- هرگز 2- گاهی 3- اغلب 4- همیشه
5. دیگران را مقصر اشتباهات و بدرفتاریهای خود میداند.
1- هرگز 2- گاهی 3- اغلب 4- همیشه
6. حساس است و خیلی زود از دیگران رنجیده میشود.
1- هرگز 2- گاهی 3- اغلب 4- همیشه
7. عصبانی و اوقاتتلخ است.
1- هرگز 2- گاهی 3- اغلب 4- همیشه
8. کینهتوز است و زود میخواهد انتقام بگیرد.
1- هرگز 2- گاهی 3- اغلب 4- همیشه
9. دیگران را اذیت یا تهدید میکند.
1- هرگز 2- گاهی 3- اغلب 4- همیشه
10. جنگ و دعوا (درگیری فیزیکی) راه میاندازد.
1- هرگز 2- گاهی 3- اغلب 4- همیشه
11. برای اینکه وظایف خود را انجام ندهد یا چیزهایی که میخواهد را به دست آورد، دروغ میگوید.
1- هرگز 2- گاهی 3- اغلب 4- همیشه
12. از مدرسه فرار میکند.
1- هرگز 2- گاهی 3- اغلب 4- همیشه
13. به دیگران آزار بدنی میرساند و به آنها رحم نمیکند.
1- هرگز 2- گاهی 3- اغلب 4- همیشه
14. چیزهایی میدزدد که ارزش مالی نسبتا خوبی دارند.
1- هرگز 2- گاهی 3- اغلب 4- همیشه
15. عمدا وسایل یا چیزهای دیگران را خراب میکند.
1- هرگز 2- گاهی 3- اغلب 4- همیشه
16. از وسایل خطرناک (مثل چاقو، زنجیر، آجر و …) استفاده میکند که ممکن است آسیب جدی به دیگران برساند.
1- هرگز 2- گاهی 3- اغلب 4- همیشه
17. حیوانات را آزار میدهد.
1- هرگز 2- گاهی 3- اغلب 4- همیشه
18. عمدی و از قصد، آتشسوزی راه میاندازد.
1- هرگز 2- گاهی 3- اغلب 4- همیشه
19. بدون اجازه به خانه یا ماشین دیگران وارد میشود.
1- هرگز 2- گاهی 3- اغلب 4- همیشه
20. بدون اجازه، شب خارج از خانه میماند.
1- هرگز 2- گاهی 3- اغلب 4- همیشه
21. شبانه از خانه فرار کرده است.
1- هرگز 2- گاهی 3- اغلب 4- همیشه
22. کسی را وادار به انجام کار یا رابطهی نامناسب کرده است.
1- هرگز 2- گاهی 3- اغلب 4- همیشه
نمره دهی: هر گزینه نمره ای دارد. (هرگز=1 و گاهی=2 و اغلب=3 و همیشه=4) نمرات گزینه های انتخابی تان را با هم جمع کنید.
نتیجه: مرههای بین ۸۰ تا ۸۸ نشاندهندهی مشکلات شدید و بیمارگونه در سازگاری و رابطه است. نمرههای بین ۷۰ تا ۷۹ نشاندهندهی مشکلات قابل توجه در سازگاری است. نمرههای بین ۶۰ تا ۶۹ نشاندهندهی مشکل خفیف در سازگاری است. نمرههای بین ۵۰ تا ۵۹ مشکل مهمی را نشان نمیدهد اما اگر با بیشفعالی همراه باشد، مهم تلقی میشود. نمرههای کمتر از ۵۰ نشاندهندهی طبیعی بودن کودک است.
نکته: در مورد کودکانی که نمری بالاتر از ۶۵ میگیرند، مراجعه به روانشناس را پیشنهاد میکنیم.
شروع کودکی: در این حالت علائم قبل از 10 سالگی نمایان میشود، که بارز ترین نوع اختلال سلوک است.
شروع نوجوانی: در این حالت علائم بیماری در دوره ی نوجوانی و پس از 10 سالگی نمایان میشود.
شروع نامشخص: در این حالت سن دقیق علائم برای اولین بار قابل تشخیص نیست.
دلایلی مختلفی برای ابتلا به این اختلال وجود دارد که در ادامه این مقاله به آن ها می پردازیم.
تقریبا نیمی از اختلالات رفتاری اساساً ژنتیکی و وراثتی هستند، که از پدر و مادر به فرزند منتقل می شود. اگر یکی از افراد خانواده سابقه سوء مصرف مواد مخدر، اختلالات شخصیتی، اختلالات اضطرابی، افسردگی، اختلالات خلقی، اختلال دو قطبی و اسکیزوفرنی داشته باشد، احتمال مبتلا شدن فرزند به اختلال سلوک بیشتر می شود. پس اگر هر یک از افراد خانواده به این بیماری مبتلا بوده است، حتما باید با پزشک در میان بگذارد.
اختلافات خانوادگی، مشکلات روانی والدین، نبود نظم و انضباط و نظارت مناسب در خانواده، آزار جسمی و جنسی، جایگاه پایین اقتصادی – اجتماعی خانواده و طرد شدن توسط همسالان می تواند موجب افزایش احتمال بروز اختلال سلوک شود.
آسیب دیدن نورون ها و ناحیه های خاصی از مغز می تواند موجب کاهش مواد شیمیایی خاصی در مغز که وظیفه ی انتقال اعصاب و تنظیم رفتار را به عهده دارند، شود. این پدیده موجب رفتار ناصحیح با دیگران و بروز مشکل در سیستم عصبی فرد می شود. کودکان و نوجوانانی که مبتلا به سلوک می شوند، درگیر مشکلاتی مانند اختلالات خلقی، عدم تمرکز، اضطراب، بیماری های روانی، افسردگی، اختلالات یادگیری، اختلال نقص توجه، سوء مصرف مواد مخدر و بیش فعالی خواهند شد.
در برخی موارد مثل حاملگی سخت، زایمان زودرس یا کمبود وزن نوزاد می تواند در آینده مشکلات رفتاری برای کودک به وجود بیاورد. استفاده از الکل و سیگار در دوران بارداری، سوء تغذیه در دوران بارداری و بعد از زایمان می تواند سبب بروز این اختلال سلوک در فرزند شود. خانواده ها با رعایت برخی از موارد در دوران پیش از بارداری و طول بارداری می توانند از به وجود آمدن اختلال سلوک در فرزندشان جلوگیری کنند.
ناهنجاری های مغز: تصویربرداری از مغز کودکانی که مبتلا به این اختلال هستند، اغلب نشان می دهد که قشر قبل از پیشانی (بر قضاوت موثر است) و سیستم لیمبیک ( بر پاسخ های احساسی موثر است) دچار اختلال و مشکل هستند.
نقص شناختی و سرشتی: خلق و خوی ناسازگار، ضریب هوشی پایین، مهارت های زبانی ضعیف و اختلال در عملکرد اجرایی می تواند کودکان را در برابر بی انضباطی آسیب پذیر تر کرده و بیشتر در معرض ابتلا به اختلال سلوک قرار دهد. برای کسب اطلاع در زمینه خطرات بارداری کلیک کنید.
در این بخش از مقاله تست اختلال سلوک به بررسی علائم این اختلال این اختلال می پردازیم. علامت های مبتلا بودن به این بیماری زیاد است. در صورتی که بیش از 3 مورد از این موارد را طی 6 ماه آینده در کودک خود مشاهده کردید، احتمال وجود اختلال سلوک در کودک وجود دارد و بهتر است که هر چه زودتر به پزشک و روانشناس متخصص مراجعه نمایید.
نقض حریم و قوانین
کودکان مبتلا به اختلال سلوک، معمولا تمایل به نقض قوانین خانواده و جامعه دارند و برخلاف آن ها عمل می کنند، از دستورات والدین و دیگر افراد مانند معلمان سر پیچی می کنند. مانند فرار از خانه و مدرسه
رفتار ویرانگرانه
این کودکان اغلب از عمد موجب تخریب اموال خود و سایرین می شوند. مانند آتش افروزی، پرتاب اشیاء، تخریب اسباب بازی
کج خلقی
کودکانی که به اختلال سلوک مبتلا هستند، هر کاری انجام می دهند تا با قلدری، زورگویی و تهدید به خواسته ها و منافعشان برسند. آنها معمولا دیگران را مقصر می دانند و آن ها را سرزنش می کنند.
گول زدن و دروغ گفتن
کودکانی که از بیماری سلوک رنج می برند، دائم در حال دروغ گفتن های پی در پی و تکذیب حقیقت و فریب دادن دیگران برای منافع شخصی هستند.
سوء تغذیه
تنش ها و سوء رفتار های ناشی از اختلال سلوک، می تواند تغذیه کودک را دچار اختلال کرده و منجر به کاهش وزن یا اضافه وزن مفرط شود.
تقلب و دزدی
برداشتن اجناس از مغازه ها یا دزدی از دوستان و آشنایان، وارد شدن با زور به حریم خانه و ماشین دیگران به قصد دزدی از دیگر علائم اختلال سلوک است.
پرخاشگری نسبت به حیوانات و افراد
کودکان مبتلا به این اختلال رفتار های پرخاشگرانه از خود نشان می دهند که سلامت فیزیکی خود و دیگران را تهدید می کند. مانند زورگویی، دعوا، تحقیر کردن دیگران، رفتار بی رحمانه با حیوانات یا کودکان کوچک تر از خودشان، استفاده ار سلاح برای ترساندن دیگران و فعالیت جنسی اجباری و خطرناک. حتی ممکن است آن ها به خودشان هم آسیب جدی بزنند.
اختلال سلوک نه تنها خود فرد بلکه اطرافیانش را هم بسیار آزرده خاطر می کند. کودک دائم از طرف معلمان برای عدم رعایت نظم و انضباط در حال تنبیه و سرزنش قرار می گیرد و گاهاً از مدرسه طرد و اخراج می شود. این کودکان بسیار در معرض ترک تحصیل قرار می گیرند که این مورد باعث تشدید اختلال سلوک می شود.
رفتار های ناپسندشان که اغلب کنترل آن هم دست خودشان نیست، سبب ارتباط اجتماعی ضعیفی برای آنها شده و قادر به پیدا کردن دوست و روابط اجتماعی سالمی نیستند. هم چنین ممکن است که رفتار های جنسی پر خطری هم در نوجوانی داشته باشند. تحقیقات بیانگر شرکای جنسی متعدد و رعایت نکردن روش های محافظتی در نوجوانان مبتلا به اختلال سلوک است. متاسفانه در صورت عدم درمان کودک، در نوجوانی درگیر مشکلات حقوقی و کیفری می شود.
در این بخش از مقاله تست اختلال سلوک به بررسی راه های درمان این اختلال می پردازیم. بهترین زمان درمان این اختلال دوره کودکی است چرا که معمولا اوایل شروع درمان در کودکی، مقاومت فرد کمتر و امکان تغییر رفتار های آسیب رسانش بیشتر است. درمان اختلال سلوک به عواملی مانند سن فرد، شدت علائم، تشخیص های ژنتیکی و توانایی های کودک در تحمل و مشارکت فرایند های درمانی بستگی دارد. همچنین نحوه ی رفتار کودک ارتباط مستقیمی با بلوغ او دارد. برخی از روش های درمانی به شرح زیر هستند:
روان درمانی در زمان کودکی که فرد می تواند مهارت های جدیدی مانند مهارت کنترل خشم و عصبانیت، قدرت حل مشکلات و کنترل تکانه را بیاموزد، بهتر و سودمند است و معمولا اثربخشی بالایی دارد. برای اطلاع بیشتر از روان درمانی کلیک کنید.
در این روش به والدین و پرستار کودک استراتژی های مدیریت رفتار، تکنیک های افزایش ایمنی و آرامش در خانه زمانی که کودک خشمگین میشود، آموزش داده میشود. تحمل این کودکان برای والدین بسیار سخت است. آنها میتوانند با مراجعه به مشاوره ی کودک و نوجوان این معضل را اصلاح کنند. از تکنیک هایی که خانواده ها باید در برابر کودکان مبتلا به اختلال سلوک انجام دهند می توان به رفتار مقتدرانه والدین و مصمم بودن برای درمان فرزند اشاره کرد. والدین باید در روز زمانی را به فرزندشان اختصاص دهند، با آنها وقت بگذرانند و به آنها توجه کنند، با خواندن کتاب داستان و ارائه ی مثال های خوب، شخصیت او را ارتقا دهد. در صورت حفظ آرامش در هنگام تعامل با کودک، او هم عصبانی و پرخاشگر نمی شود.
در هنگام عصبانیت و پرخاشگری کودک، آرامش خود را حفظ کرده و با خونسردی دلیل اشتباه کارش را به او بگویید تا کامل قانع شود. در مواقعی که مرتکب اشتباه بزرگی شد او را با تندی سرزنش نکنید، بلکه حدالامکان با او صحبت مسالمت آمیز داشته باشید. کودک را هدفمند کنید و برای رسیدن به هدفش از راه درست و مثبت تشویقش نمایید. تشویق کردن کودکان مبتلا به اختلال سلوک، موجب می شود که آن کار را باز هم تکرار کنند تا دوباره مورد تشویق قرار بگیرند. بنابراین هنگامی که که کودک مبتلا به اختلال سلوک کار پسندیده ای انجام داد، به هیچ وجه او را از تشویق و جایزه دریغ نکنید.
بهترین راه برای کودکانی که اختلال سلوک شدیدی دارند و از کنترل خارج می شوند، اقامت در مراکزی است که روی تربیت و درمان و نگهداری این کودکان کنترل می کنند تا به بهبودی کامل برسند. زیرا در موارد حاد، جان خانواده و اطرافیان آن کودک در خطر است.
گاهی مواقع تغییر و بهبود روابط خانوادگی تاثیر بسزایی در رفتار فرزندان دارد. به همین دلیل از افراد خانواده خواسته می شود که برای درمان، به همراه فرزندانشان در جلسات مشاوره حضور پیدا کنند تا با کمی تغییر و تامل در روابط خانوادگیشان، نیمی از مشکل فرزندشان را حل کنند. در خانه نباید والدین قوانین سفت و سختی را برای تربیت کودک شان به کار بگیرند. بلکه همانطور که محدودیت هایی را مشخص می کنند، فرصت آزادی بیان و تخلیه انرژی را هم برای کودک باید مد نظر خود قرار دهند. هرچه با کودکان صمیمی تر رفتار کنید، آن ها هم به شما نزدیک تر شده و باعث می شود که از شما حرف شنوی بیشتری داشته باشد. برای اطلاع بیشتر از خانواده درمانی کلیک کنید.
داروی قطعی برای درمان بیماری سلوک وجود ندارد. اما گاهی پزشکان برای درمان برخی از بیماری های روانی و تخفیف علائم برخی اختلالات دارو هایی را تجویز می کنند که می تواند برخی از رفتار های کودک را کنترل کند.
امروزه با پیشرفت علم و تکنولوژی، با استفاده از علم ژنتیک می توان از بدو تولد نوزاد تا حدودی این اختلالات را شناسایی و درمان کرد. درمان زود هنگام بسیار راحت تر و موثرتر است. بنابراین با مشاهده علائم اختلال سلوک، حتما کودک خود را نزد یک مشاور یا روانشناس ببرید تا با انجام مصاحبه های دقیق و عمیق با کودک و خانواده و معلمانش، و استفاده از پرسش های روانشناسی و روانشناختی، بتوان به مشکل دقیق کودک پی برد تا پزشک قادر به معالجه دقیق و سریع کودک شود. مشاوره کودک می تواند در این زمینه شما را یاری کند. برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه مشاوره کودک کلیک کنید.
بیماری سلوک، واگیردار نیست. بلکه با کمی محبت و توجه و دلگرمی، کودک می تواند بدون نیاز به هیچ دارویی درمان شده و سلامت روان خود را باز گرداند. پس سعی کنید همیشه به کودکتان لبخند بزنید تا بداند در هر شرایطی و بدون هیچ قید و شرطی شما او را دوست دارید، تا او هم بهترین رفتار های خودش را بروز دهد. هرچه کودک بد خلق و لج باز هم باشد، با مهر و محبت می توان او را به کودکی مودب و خوش اخلاق تغییر داد. نسبت به فرزندان خود صبور باشید و بپذیرید که او کودک است و حق بدهید گاهی رفتار های غیر قابل پیش بینی داشته باشد. متخصصان مرکز مشاوره روانشناسی حامی هنر زندگی در خدمت شما هستند تا با ارائه خدمات حضوری و تلفنی در این زمینه یاری تان کنند. برای کسب اطلاعات در زمینه مشاوره تلفنی کلیک کنید.
بله که از آن ها می توان به بیش فعالی، نقص توجه، خودزنی، سوء مصرف مواد مخدر، اختلال در یادگیری، افسردگی و اضطراب، اختلال استرس پس از سانحه اشاره کرد.
بله، در صورتی که به پزشک متخصص مراجعه نشود و کودک تحت نظر دکتر نباشد، می تواند بسیار خطرناک باشد. زیرا کودک بدون هیچ عذاب وجدانی و به راحتی می تواند به دیگران صدمات جدی بزند.
بله، سلوک در کودکان به دو نوع سلوک خشونت با کلام و سلوک خشونت بی کلام است. سلوک خشونت با کلام یعنی کودک با فحاشی و به طور کلامی موجب آزار و اذیت دیگران می شود. اما سلوک خشونت بی کلام یعنی کودک بدون صحبت موجب دلخوری دیگران می شود. مانند دزدی، صدمات جانی و… که سلوک خشونت بی کلام به مراتب خطرناک تر از سلوک خشونت با کلام است.
صداهایی را شنید که شما نمی توانید آن ها را بشنوید، به مدت چند روز پشت سر هم نخوابید، چیزهایی را دید که شما قادر به دیدن آن ها نیستید، کنترلش را به طور شدید از دست داد.
بله حتما، البته هرچه درمان از کودکی شروع شود راحت تر است و زودتر جواب می دهد. اما در هر صورت با مراجعه به پزشک متخصص می توان این بیماری را درمان یا پیشگیری کرد.
خیر، هیچ داروی خاصی صرفا برای این اختلال وجود ندارد. بلکه پزشک متخصص در صورت لزوم دارو هایی را برای کاهش برخی از رفتار ها و تنش کودک تجویز می کند.
منبع: تست اختلال سلوک
برای دریافت مشاوره در زمینه تست اختلال سلوک می توانید با مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی حامی هنر زندگی از طریق تلفن ثابت از کل کشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگیرید.