مشاوره روانشناسی و روان درمانی

مشاوره روانشناسی و روان درمانی

مشاوره روانشناسی و روان درمانی

مشاوره روانشناسی و روان درمانی

حرف زدن با خود انتقادگر

آیا تاکنون به مضمون صحبت‌های درونی تان توجه کرده اید؟ آیا این صحبت‌ها نوعی خود انتقادگریاست که شما را در ارتباط با توانایی‌هایتان دچار شک و ابهام می‌کند؟ آیا باعث می‌شود که حس خوبی به خودتان نداشته باشید؟ صدایی که پچ پچ کنان می‌گوید " تو به اندازه کافی خوب نیستی"  یا حتی " تو خیلی احمق و بی عرضه هستی". جملاتی که مسلما دیگران را با آن‌ها مورد خطاب قرار نمی‌دهید ولی بارها در طول روز این جملات منفی را برای خودتان تکرار می‌کنید. به این گفت و گو‌های درونی که به واسطه آن ممکن است تمامیت خودتان را زیر سوال ببرید خود انتقادگری گفته می‌شود که در ادامه به بررسی آن می‌پردازیم.

 

برای دریافت مشاوره در زمینه صحبت با خود انتقادگر می‌توانید با مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی هنر زندگی از طریق تلفن ثابت از کل کشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265تماس بگیرید.

 

منبع: حرف زدن با خود انتقادگر

 

 

خود انتقادگری، صدایی اصلاح طلب یا خرابکاری بدطینت؟

ممکن است گمان کنید که خود انتقادگری باعث می‌شود از اشتباهات خود درس بگیرید، پس شما را به سمت جلو پیش می‌برد و باعث پیشرفت تان می‌شود. جالب است بدانید طبق تحقیقات خود انتقادگری به جای اینکه مثبت و سازنده باشد، تاثیرات مخربی به همراه دارد. افراد خودانتقادگر ، در دستیابی به اهداف خود از جمله رسیدن به وزن مطلوب یا موفقیت تحصیلی و پیشرفت شغلی، گام‌های استواری بر نمی‌دارند و پروسه رسیدن به اهداف معمولا طولانی‌تر می‌شود یا ممکن است اصلا به اهداف خود نرسند. این افراد ممکن است با وجود داشتن شرایط مطلوب مانند هوش طبیعی، حمایت خانوادگی و سرمایه کافی در مسیر رسیدن به رویاهای خود ناکام شوند. خود انتقاد گری بیش از حد می‌تواند منجر به اختلال شخصیت اجتنابی شود.

 

زمینه سازهای پیدایش خود انتقادگری

لحظاتی به دوران کودکی تان برگردید، زمانی که از نظر والدین یا معلمان خود کاری نادرست انجام دادید. برای تغییر و تصحیح رفتار یا گفتار شما، از چه واژگانی استفاده کرده اند؟ شرایطی را فرض کنید که شما یک کودک دبستانی هستید و مجورید آرام سر جای خود بنشینید، اما با کوچک‌ترین شیطنتی اسم تان توسط نماینده کلاس در لیست بد‌ها نوشته شده است. آیا پر جنب و جوش بودن یک بچه معادل با " بد" بودن اوست؟

ممکن است کلمات سرزنش کننده ای که توسط والدین یا مراجع قدرت شنیدید، روی رفتارتان در آن زمان، تاثیر داشته باشد، اما در دراز مدت در شکل گیری خودگویی‌های منفی نقش بارزی دارد. تجارب مشابه، باعث تثبیت شدن باورهایی در وجودتان می‌شود که ممکن است در سخت گیری‌هایی که امروز نسبت به خودتان دارید نقش داشته باشند، در مورد اینکه الان چه کسی هستید یا به معنای واقعی دوست داشتید چه فردی باشید. برای آن که بتوانید خود واقعی تان باشید، باید اصیل بودن را تمرین کنید.

 

خودانتقادگری چگونه مغز را تحت تاثیر قرار می‌دهد؟

با تداوم خودانتقادگری در ذهنتان، به تدریج به سمت بازداری از عمل و خودتنبیهی سوق پیدا می‌کنید و در نتیجه مسیر رویاهایتان به بیراهه کشیده می‌شود و در نهایت از اهدافتان باز می‌مانید. زمانی که مرتب با خودتان تکرار کنید " تو نمی‌توانی، تو کودن هستی و..." به تدریج به باوری عمیق در شما تبدیل می‌شود و با هر شکستی، ریشه‌های این باور تنومندتر از پیش می‌شود. پس انگیزه خود را برای برنامه ریزی و عمل از دست می‌دهید و در چرخه معیوب نشخوارگری و خود بیزاری فرو می‌روید.

صحبت‌های خودانتقادگرانه ای که به طور مرتب تکرار می‌شوند به تدریج گوهر وجودی تان را می‌سوزاند و شما را به قعر ناامیدی می‌کشاند، شما را از اهدافتان دور می‌کند و دائما به عقب می‌کشاند؛ حس فرسودگی می‌کنید، پس بی خیال همه چیز می‌شوید.

 

خودشفقت ورزی درمان خود انتقادگری

خودشفقت ورزی، باعث می‌شود احساسات مثبتی مانند شادی، آرامش و اعتماد به نفس را تجربه کنید. در واقع سیستم‌های مراقبت ذهنی تان فعال می‌شود، در نتیجه باور این که انسانی توانا و ارزشمند هستید عمیق می‌شود و به تدریج به خودکفایی می‌رسید، کمتر خودتان را با دیگران مقایسه می‌کنید و در واقع صحبت‌های درونی که با خود شفقت ورزی همراه است؛ باعث افزایش انگیره، عملکرد و سطح تاب آوری تان می‌شود.

خودشفقت ورزی راهکاری است که به وسیله آن می‌توانید عامل تخربیگر مایه وجودی تان را به تدریج از بین ببرید، به شما کمک می‌کند الگوهای تثبیت شده انتقادگر خود را کمرنگ کنید، در عین حال با ترس هایتان صادق باشید. زمانی که صدای خودشفقت ورزی بر صدای خود انتقادگری غلبه پیدا کند؛ دائم به شما یادآوری می‌کند که هیچ کس کامل نیست و تمام انسان‌ها دارای نقص‌هایی هستند. پس در این شرایط می‌توانید با خودتان مهربان باشید و درک بهتری از توانایی‌ها و ضعف هایتان داشته باشید.

به جای سرزنش کردن و شرمندگی به خاطر صداهایی که شما را مورد انتقاد قرار می‌دهد، با خودشفقتی به کاهش اضطراب، افسردگی و خود انتقادگری بپردازید. خودشناسی به شما برای شناخت خود واقعی تان بسیار مفید خواهد بود. شما با کمک یک روانشناس راحت‌تر می‌توانید افکار منفی را از خود دور کرده و به آرامش برسید.

 

برای دریافت مشاوره در زمینه صحبت با خود انتقادگر می‌توانید با مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی هنر زندگی از طریق تلفن ثابت از کل کشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265تماس بگیرید.


منبع: حرف زدن با خود انتقادگر

نظرات 0 + ارسال نظر
امکان ثبت نظر جدید برای این مطلب وجود ندارد.