ترس از ارتفاع چیست؟ چطور می توان با این ترس مقابله کرد؟ ترس از ارتفاع یا آکروفوبیا از جمله اختلالات اضطرابی ست و به معنای ترس شدید، افراطی و مداوم از ارتفاع. برای افراد مبتلا به فوبیای ارتفاع، حتی از تصور بودن در ارتفاعات نیز مضطرب می شوند. میزان شیوع این اختلال اضطرابی در کل جمعیت بر اساس آمار 5 % می باشد، همچنین در زنان دو برابر مردان بروز می کند. برای درک بهتر نشانه های این اختلال در این مقاله به نشانه ها، علل و راهکار های درمانی فوبیای ارتفاع پرداخته شده است. برای آگاهی بیشتر از انواع فوبیا کلیک کنید.
برای دریافت مشاوره در زمینه تشخیص و درمان ترس از ارتفاع می توانید با مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی هنر زندگی از طریق تلفن ثابت از کل کشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگیرید.
منبع : ترس از ارتفاع | علل، نشانه ها و درمان فوبیای ارتفاع
به طور کلی فوبیا یعنی ترس های افراطی، غیر منطقی و مداوم نسبت به یک شی یا وضعیت خاص. افراد مبتلا به ترس از ارتفاع به طور فعالانه ای از رفتن به ارتفاعات، ساختمان های بلند، آسانسورهای شیشه ای بیرون از ساختمان و... اجتناب می کنند. حتی تصور بودن در جایی بلند برای این افراد موجب اضطراب شدید می شود و علایم فوبیا را تجربه خواهند کرد.فوبیای ارتفاع سه بعد دارد:
1) شناختی: یعنی تفکراتی که فرد در مورد ارتفاع دارد مانند سقوط کردن و ....
2) احساسات: حس ترس و اضطراب شدید و گاها غیر قابل کنترل.
3) علائم جسمانی: مانند بالا رفتن ضربان قلب، تعریق شدید، سرگیجه، مشکل در تنفس، لرزش دست و پا و... .
افراد مبتلا به ترس از ارتفاع در زندگی روزمره خود دچار مشکل می شوند. به عنوان مثال بالا رفتن از نردبان، رانندگی کردن روی پل، چرخ و فلک، ایستادن در تراس و موقعیت های مشابه برای آن ها اضطراب شدید به همراه دارد. تمام این ها می تواند منجر به اختلال در سبک زندگی فرد و پایین آمدن کیفیت زندگی او شود تا جایی که باعث بروز اختلالات روانی دیگر از جمله اضطراب، افسردگی و وسواس فکری عملی گردد.
علائم فوبیای ارتفاع در افرادی که به آن مبتلا هستند متفاوت است. در موارد خفیف افراد مبتلا ممکن است هنگام بودن در ارتفاعات احساس تنش و دلشوره داشته باشند، اما در موارد شدیدتر حتی تصور بودن در ارتفاعات برای فرد علائم شدید اضطراب و سرگیجه را به همراه دارد.
اولین نشانه ترس از ارتفاع سرگیجه است. افراد مبتلا هنگامی که در بلندی قرار می گیرند دچار سرگیجه می شوند.
دیگر علائم فوبیای ارتفاع عبارت است از:
1- اضطراب افراطی در هنگام بودن در ارتفاعات.
2- ایجاد علائم جسمانی و روانی ترس ( مانند بالا رفتن ضربان قلب و احساس دلهره شدید و ...) بلافاصله بعد از بودن در ارتفاعات.
3- تلاش بسیار زیاد برای عدم مواجهه با مکان های بلند.
4- این علائم بیشتر از 6 ماه در فرد ادامه دارند و بر عملکرد وی در زندگی اجتماعی و روابط بین فردی و شغلی تاثیر منفی می گذارد.
اصلی ترین علل ایجاد فوبیای ارتفاع عبارت است از:
1- تجربیات ناگوار گذشته: ممکن است در گذشته برای فرد یا نزدیکانش حادثه ناگواری در ارتفاعات رخ داده باشد، حتی ممکن است ارتفاع تداعی کننده آن حادثه باشد.
2- تفکرات فرد در مورد ارتفاع: تفکرات نقش مهمی در به وجود آمدن این فوبیا دارد. به عنوان مثال:
_ اگر در لبه یک بلندی بایستم ممکن است وسوسه شوم که بپرم و یا ممکن است دیگران مرا هل بدهند.
_ ممکن است تعادلم را از دست بدهم.
_ ساختمان ساختار ضعیفی دارد و ممکن است خراب شود.
_ ممکن است سرگیجه بگیرم و سقوط کنم.
3- نقش حفاظت کنندگی پرهیز از ارتفاع: تحقیقاتی که در دانشگاه برکلی کالیفرنیا انجام شد، نشان داد که نوزادان پس از مدت کوتاهی می آموزند که باید در مکان های بلند احتیاط کنند. در نتیجه به نظر می رسد که ترس از ارتفاع می تواند یک مکانیسم اکتسابی برای حفاظت از خود باشد.
برای درمان فوبیای ارتفاع می توان از روش های درمانی زیر استفاده کرد:
درمان شناختی یکی از موثرترین راهکار های درمانی برای ترس از ارتفاع است. افرادی که فوبیای ارتفاع یا بلند هراسی دارند، بودن در بلندی را بسیار خطرناک تر از چیزی که هست می پندارند. این درمان طرز فکر افراد مبتلا را نسبت به ارتفاع تغییر میدهد.
حساسیت زدایی منظم روش دیگری در درمان فوبیا است. این روش درمانی سه مرحله دارد:
الف) تهیه لیست از حالت ها و موقعیت هایی که در فرد اضطراب ایجاد میکند؛ به ترتیب از محرکی که کمترین اضطراب را ایجاد می کند تا اضطراب آور ترین.
ب) یادگیری روش های آرمیدگی و ریلکسیشن
ج) تصور کردن سلسله مراتب لیست از محرکی که کمترین اضطراب را ایجاد می کند به ترتیب تا اضطراب آور ترین، در حالی که فرد کاملا ریلکس است.
این روش درمانی شباهت زیادی با روش حساسیت زدایی منظم دارد. فرد در معرض سلسله مراتب قرار می گیرد با این تفاوت که فرد احساس اضطراب را در هر مرحله حفظ می کند تا به تدریج این اضطراب برای فرد عادی شود. برای آن که روش های درمانی موثر واقع شود، فرد مبتلا باید نسبت به مسأله خود و عامل ایجاد کننده آن آگاهی پیدا کند. شرکت در جلسات درمانی و مشاوره روانشناسی تخصصی با به کارگیری بهترین روش های درمان فوبیا و متعهد ماندن شما به برنامه درمانی، باعث می شود ترس از ارتفاع به راحتی درمان شود. در موارد شدیدتر، می توان ابتدا از یک دوره دارو درمانی (داروهای ضد اضطراب و ضد افسردگی) استفاده کرد.
برای دریافت مشاوره در زمینه تشخیص و درمان ترس از ارتفاع می توانید با مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی هنر زندگی از طریق تلفن ثابت از کل کشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگیرید.