بی خوابی و افسردگی دو اختلالی که با یکدیگر رابطه علت و معلولی دارند، برای فرد مشکلات متعددی ایجاد میکنند. برای بهبود افسردگی یا مشکلات خواب، هر دوی این اختلالات باید بررسی و درمان شوند. مشکلات خواب در زندگی فرد مبتلا به افسردگی، تاثیرات مخرب و زجر آوری دارد. در ابتدا عواملی مثل غذاهای سنگین و پر ادویه یا نوشیدنیهایی مثل الکل یا کافئین دلیل بی خوابی در نظر گرفته میشوند؛ اما پس از ادامه یافتن این مشکل به سراغ عامل افسردگی میرویم که بیشترین نقش را در بروز مشکلات خواب دارد. اختلال خواب میتواند به میزان زیادی در افزایش مشکلات افسردگی تاثیر بگذارد و به وخامت قضیه بیافزاید. پیشنهاد میکنیم مقاله دنیای افسردگی را مطالعه کنید.
برای دریافت مشاوره در زمینه درمان بی خوابی و افسردگی می توانید با مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی حامی هنر زندگی از طریق تلفن ثابت از کل کشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگیرید.
مشکلات مربوط به خواب با توجه به مشغلههای ذهنی افراد امر شایعی به نظر میرسد و علل گوناگونی را در بر میگیرد که برخی از آنها شامل افسردگی، استرس، بیماریهای جسمی مثل تکرر ادرار، خروپف کردن همسر، داشتن کودک خردسال و حس مسئولیت و سر و صدای زیاد میشود. در این میان نقش افسردگی بسیار بیشتر از عوامل دیگر است.
همزمانی بی خوابی و افسردگی باعث تشدید یکدیگر شده و وضعیت را وخیمتر میکند. در واقع بیخوابی را میتوان یکی از نشانهها و یا علل اختلال افسردگی دانست. برای درمان این بیماری لازم است تا نشانهها و علل بروز آن را به خوبی بشناسید؛ پیشنهاد میکنیم برای اطلاع از علل افسردگی کلیک کنید.
نوشیدنیهای حاوی کافئین، تخت خواب نامناسب، شیفتهای کاری، پرواز زدگی، تداخلات دارویی، غذاهای سنگین و پر ادویه یا مصرف نوشیدنیهایی مثل الکل و کافئین از دیگر علل بیخوابی هستند که باید به آنها توجه داشتهباشید. برای اطلاع بیشتر در زمینه اختلالات خواب کلیک کنید.
در واقع افسردگی انواع مشکلات خواب را میتواند برای فرد ایجاد کند، اما به طور کلی باعث کم شدن حد طبیعی خواب میشود. تأثیرات افسردگی بر خواب شامل موارد زیر میشود:
_ در زمان خوابیدن، آنقدر فکر شما را آشفته میکند که تا چند ساعت در رختخواب در حال کلنجار رفتن با خود و افکار خود هستید.
_ در نیمههای شب مکرر بیدار میشوید و دوباره برای خوابیدن باید تلاش بکنید.
_ صبح پیش از آن که خوابتان کامل شود از خواب بیدار شده و در به خواب رفتن دوباره مشکل ایجاد میکند.
_ حتی اگر ساعات خواب خود را تنظیم کنید و بتوانید به ساعات استاندارد و خواب طبیعی دست پیدا کنید؛ بعد بیدار شدن نوعی رخوت سنگین و بیحالی در شما باقی میگذارد که در باقی روز احساس خستگی کنید.
در برخی موارد که افسردگی حادتر میشود، خواب بیش از حد پیش میآید. به اصطلاح دیگر در رخت خواب نمیخوابند بلکه بیهوش میشوند. این مشکل میتواند به وضعیتی برسد که فرد تمام طول روز یا بیشتر آن را در رختخوابش بگذارند. جالب اینجاست که هرچه بیشتر میخوابند بیشتر خسته میشوند و افسردگی شدت پیدا میکند. برای جلوگیری از این موضوع مقاله راههای بیدار شدن در افسردگی را بخوانید.
_بدیهیترین مشکلی که در این وضعیت به وجود میآید، از دست دادن روز بعد و توانایی به اتمام رساندن کارهاست. خواب به مرتب سازی ساختارهای مغز کمک میکند، نداشتن خواب کافی، احتمال رخدادهای ناگوار در حین رانندگی، خانه و محل کار را به میزان قابل توجهی افزایش میدهد.
_در افراد مبتلا به افسردگی که خوابیدن به میزان زیادی کاهش مییابد، بیشتر زمان خود را با دراز کشیدن و نگاه به سقف به امید ساعتی خواب میگذرانند. فرد مبتلا به افسردگی ساعتها به سقف نگاه میکند و به فکر کردن به مشکلاتش مینشیند.
_اگر شما هم افسردگی را تجربه کرده باشید، با تاریکی دنیای افسردگی آشنایی دارید. فکرهای تلخ و مخرب هر روز خلق و خوی شما را تنگتر کرده و به شما کمک میکند تا دنیایتان را سیاهتر رنگ بزنید.
_بی خوابی در افسردگی حتی میتواند تفکرات مخربتری مانند خودکشی را در شما بیدار کند. این در حالی است که تنها بهبود وضعیت خواب به میزان زیادی در بهتر شدن خلق و خو و رنگ دهی به جهان پیرامونتان موثر است.
با توجه به ژن و سبک زندگی و دیگر عوامل، نیازهای افراد به خوابیدن متفاوت است؛ محدوده این تفاوت از 3 تا 10 ساعت است. براساس مطالعات و تحقیقات انجام شده توسط متخصصان، 5 تا 6 ساعت خواب برای انسان لازم و ضروری است. بیشتر مردم با حدود 7 الی 8 ساعت خواب در شبانه روز احساس سر حالی میکنند. به طور کلی با افزایش سن میزان خواب در افراد کاهش پیدا میکند. برای اطلاع از دیگر روشهای درمان بی خوابی کلیک کنید.
با استفاده از راهکارهای ساده زیر میتوانید، خواب راحتتری داشته باشید و با افسردگی مقابله کنید. با به کارگیری روشهای زیر مناسبترین روش را برای خود مشخص کنید:
_ برای خواب خود یک روال منظم تنظیم کنید و در خارج از زمان تعیین شده به هیچ عنوان نخوابید. مدتی به خود سختی بدهید و چرخه را حتی اگر خوابتان نبرد ادامه بدهید. صبور باشید تا بدن تان با شما هماهنگ شود.
_ ورزش کنید. البته هر کار یا روشی که میتواند باعث ایجاد نوعی خستگی در شما شود تا شب راحتتر به خواب بروید. از طرفی ورزش و حرکت کردن میتواند در درمان افسردگی نیز کمک کننده باشد.
_ الکل میتواند دلیل اصلی تکرر ادرار در شما باشد و نیمه شب شما را از خواب بیدار کند. همچنین میتواند باعث بیدار شدن در نیمه شب شود، پس از خوردن آن بپرهیزید.
_ بعضی از افراد از مطالعه و کتاب برای خوابیدن استفاده میکنند و نتایج خوبی هم دریافت کردهاند.
روشهای زیر در صورتی که همراه یکدیگر به کار روند، میتوانند مؤثر واقع شوند:
داروهای خواب آور مانند زولپیدم، لورازپام و داروهای ضد افسردگی مانند سیتالوپرام، سرترالین ممکن است به شما در درمان بیماری و تنظیم خواب کمک کنند اما در عین حال اثرات کوتاه مدت و عوارضی را نیز به همراه دارند. داروها را حتما با تجویز پزشک مصرف کنید؛ مصرف خودسرانه آنها منجر به اعتیاد میشود. برای اطلاع بیشتر در مورد داروهای خواب آور کلیک کنید.
روشهای غیر دارویی که برای درمان مورد استفاده قرار میگیرند شامل تکنیکهای آرامسازی و همچنین درمان رفتاری شناختی میشود. همچنین با به کار گیری راهکارهای ساده و تغییر سبک زندگی میتوانید به درمان افسردگی خود کمک کنید. برای اطلاع از روشهای درمان افسردگی کلیک کنید.
از آنجا که افسردگی و بی خوابی ریشههای عمیقی در فرد مبتلا دارند، در درمان آنها نیز باید علتها بررسی شوند و این کار تنها توسط متخصص روانشناس امکان پذیر است. بنابراین مراجعه به مشاوره افسردگی در درمان قطعی و بدون بازگشت این بیماری ضرورت دارد. مشاوره با آموزش کاربردی روشهای آرام سازی ذهن به خواب راحت و کافی کمک میکند و میزان پیشرفت را ارزیابی میکند.
برای دریافت مشاوره در زمینه درمان بی خوابی و افسردگی می توانید با مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی حامی هنر زندگی از طریق تلفن ثابت از کل کشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگیرید.