بسیاری از افراد برای رهایی از عذاب وجدان و احساس گناه ، خود وادار به مدارا با دیگران میسازند، اشتباهاتشان را برطرف کنند یا رفتار بدی را تغییر دهند. احساس گناه و عذاب وجدان به شما برای داشتن زندگی شادتر کمک میکند. عذاب وجدان کمک می کند تا فرد خوبی باشید و اشتباهات خود را تکرار نکنید. اما این عذاب وجدان و احساس گناه ممکن است بیش از اندازه شده و شما را آزار دهد. تلاش بیش از حد برای جبران، احساس غم و بی کفایتی از جمله مسائلی است که در اثر عذاب وجدان بیش از حد بروز پیدا میکند و افراد را با مشکلات روانی بسیاری مواجه میسازد. چه بسا این عذاب وجدان ممکن است علت واقعی نیز نداشته باشد. برای درک بهتر پیشنهاد میکنیم مقاله احساسات را مطالعه کنید.
شاید در خود دیده باشید که گاهی بدون اینکه اشتباهی کرده باشید، صرفا به این دلیل که رفتارتان، باعث ناراحتی یا عذاب شخص دیگری شده، احساس گناه کردهاید. در این مواقع باید بدانید که ممکن است چیزهایی درون شما وجود داشته باشد که باعث این اشتباه شناختی شود. اگر ناچارید بخاطر خودتان، کسی را ناراحت کنید، سعی کنید پیش از هر اقدامی دلایل منطقی برای کار خود داشته باشید و فرد مقابل را قانع کنید. برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه احساس گناه کلیک کنید.
عذاب وجدان و احساس گناه، ناشی از انجام دادن نبایدهایی است که دیگران، جامعه و هر فردی برای خود تعیین کرده است. نبایدها عموما از هنجارها، ارزشها، توصیههای دینی و نگاه هر فرد به زندگی ناشی میشود. برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه عذاب وجدان کلیک کنید. به طور کلی 3 مرحله اصلی در فرایند پیشگیری یا رهایی از عذاب وجدان وجود دارد:
فرد باید بفهمد که اشتباه کرده است. اگر هم مطمئنید اشتباه نکرده اید باید بپذیرید که رفتار شما باعث رنجیده شدن فرد دیگری شده است. عده ای اصلا این مسائل برایشان مهم نیست. اما برای شما دیگران مهماند و آزار آنها باعث ناراحتی خاطر و عذاب وجدان شما میشود. بنابراین باید بپذیرید که رفتار اشتباهی کرده اید.
سعی کنید از فرد مقابل معذرت خواهی کنید. حتی یک معذرت خواهی ساده میتواند بسیار برای شما مفید باشد. اما گاهی ممکن است فرد مورد نظر، از رفتاری که شما نسبت به او داشته اید و باعث رنجشش شده آگاه نباشد و نداند چه کسی این کار را کرده، بنابراین وظیفه شما این است که با صداقت کامل، موضوع را برای او توضیح دهید و از او طلب بخشش کنید. صداقت برای تمام انسانها ارزشمند است. شاید فراموش نکنند، اما میبخشند. برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه صداقت کلیک کنید.
سعی کنید اشتباه خود را جبران کنید. جبران کردن مرحله بسیار مهمی در کاهش احساس گناه است. اگر این جبران، هزینههای سنگین مادی و معنوی برای شما داشته باشد، ممکن است از طلب بخشش خود نیز پشیمان شوید و عذابی به عذاب وجدان قبلی شما اضافه شود. در تمام این مراحل سعی کنید در کنار یک روانشناس ابعاد مختلف اشتباه خود را بسنجید تا برای جبران یک اشتباه، اشتباه دیگری نکنید.
در برخی موارد برای شما اهمیتی ندارد که یک اشتباه کردید، طلب بخشش کرده و اشتباه خود را جبران کرده اید. این مسئله که حتی بخشیدن طرف مقابل را باور نمیکنید، از کمبود اعتماد به نفس، افسردگی، شدت بالای عذاب وجدان و عدم خودباوری ناشی میشود. سعی کنید در صورت تجربه این مسائل، با یک متخصص در ارتباط باشید.
مهمترین و اصلیترین مرحله برای کاهش عذاب وجدان، فهمیدن علت آن است. اگر مطمئنید دلیل موجهی وجود دارد، در صدد جبران آن برآیید، اما اگر فکر میکنید که عذاب وجدان تان بدون دلیل است و دچار افسردگی شدهاید، حتما با یک روانشناس و مشاوره افسردگی در ارتباط باشید. عذاب وجدان احساسی مزمن است که با گذشت زمان نه تنها از بین نمیرود، بلکه ممکن است کهنهتر و شدیدتر شود. برخی دیگر از راهکارهای رهایی از عذاب وجدان و احساس گناه به شرخ زیر میباشد.
1- سعی کنید خود و خطاهایتان را اصلاح کنید تا موقعیت مشابهی پیش نیاید و دوبار در یک چاه نیفتید.
2- خود را تحقیر و تخریب نکنید و نسبت به خود بی انصاف نباشید. این مسئله باعث تشدید عذاب وجدان و کاهش شدید اعتماد به نفس شما میشود.
3- درد دل کنید. با یک دوست مورد اعتماد و یکی از اعضای خانواده خود صحبت کنید تا تخلیه شوید.
4- خود را بازیابی کنید، لذتها و تفریحاتی که دوست دارید را انجام دهید.
5- سعی کنید کارهای مفید و هدفمند انجام دهید تا روحیه خود را بازیابی کنید.
6- از نعمت فراموشی بهره ببرید.
7- از یک روانشناس یا مشاور، کمک تخصصی دریافت کنید.
به جای این که مدام به اشتباهاتتان فکر کنید و خود را آزار دهید، تلاش کنید تا اشتباهات و خطاهایتان را جبران کنید و یا راه حلی برای آنها بیابید. ممکن است نتوانید همه چیز را به شکل ایدهآلی اصلاح کنید اما میتوانید تمام تلاش خود را به کار بگیرید تا اوضاع را کمی بهتر کنید و احساس مفید بودن داشتهباشید. ممکن است یک عذر خواهی ساده و یا گرفتن یک کادوی ساده برای دیگری راهگشا باشد و کدورتها را از بین ببرد و در عین حال از احساس عذاب وجدانتان بکاهد. ممکن است لازم باشد از خودتان هم عذرخواهی کنید! خطاهای گذشته را فراموش کرده و اعتماد به نفس خود را افزایش دهید.
برای دریافت مشاوره در زمینه رهایی از عذاب وجدان و احساس گناه می توانید با مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی حامی هنر زندگی از طریق تلفن ثابت از کل کشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگیرید.
منبع: رهایی و درمان عذاب وجدان و احساس گناه | چگونه عذاب وجدان نداشته باشیم؟