فرد مبتلا به افسردگی صبحگاهی در ابتدای روز، بیشتر از دیگر ساعات روز احساس افسردگی کرده و ساعات اولیه روز خود را با ناامیدی، عصبانیت، خستگی و غم شروع میکند. از نظر علمی افسردگی صبحگاهی را به نام تغییرات خلقی ناپایدار در خلق و خوی روزانه میشناسند و آن را از افسردگی فصلی جدا میکنند. افسردگی صبحگاهی را میتوان یکی از علائم مهم افسردگی اساسی در نظر گرفت به طوری که نادیده گرفتن آن باعث وخیمتر شدن وضعیت فرد و سخت شدن درمان میشود. در حالی که با انجام راهکارها و اقدامات ساده میتوانید افسردگی خود را درمان کرده و از ابتلا به نوع مزمن و اساسی آن جلوگیری کنید. علائم زیر را بررسی کرده و در صورت مشاهدهی آنها، پیش از پیشروی افسردگی به تمام زندگیتان برای درمان اقدام کنید. برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه درمان افسردگی کلیک کنید.
اساسی ترین نشانه افسردگی از دست دادن علاقه نسبت به کارها یا فعالیتهای مورد علاقه در گذشته است. در افسردگی صبحگاهی در واقع علائم افسردگی در اول صبح با شدت بیشتری خود را نشان میدهند و فرد مبتلا به افسردگی صبحگاهی، احساس بهتری تا آخر شب خواهد داشت. از نشانههای این نوع افسردگی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
هر چه از صبح میگذرد، علائم بالا کم رنگ تر شده و وضعیت رو به بهبود میرود. برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه علائم افسردگی کلیک کنید.
افسردگی ناشی از شرایط برای هر کسی در موقعیت های مختلف ممکن است اتفاق بیافتد. متخصصان تاکنون دلیل قطعی برای افسردگی صبحگاهی پیدا نکردهاند. اما موثرترین عامل در شروع افسردگی صبحگاهی را اختلال در ریتم شبانه روزی بدن (ساعت زیستی بدن) میدانند.
ساعت زیستی بدن؛ فرآیندی است که تمام فعالیتهای خواب و بیداری، میزان هشیاری و سوخت و ساز بدن را مدیریت میکند. اختلال در این سیستم موجب عدم تامین انرژی در ساعات اولیه صبح شده و در نتیجه احساس افسردگی به انسان دست میدهد. یکی از مهم ترین هورمونهای تاثیرگذار در این فرایند، ملاتونین است که حس خواب آلودگی به فرد میدهد.
از دیگر عوامل موثر در بروز افسردگی صبحگاهی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
1.سابقه افسردگی در خانواده
2.مصرف الکل و موارد مخدر
3.ابتلا به بیماریهایی همچون اختلال اضطراب و داشتن دردهای مزمن
4.سابقه حوادث ناخوشایند روحی و جسمی در زندگی
برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه عوامل تحریک کننده افسردگی کلیک کنید.
روانشناسان برای تشخیص گذاری افسردگی صبحگاهی، در مورد حالات روحی فرد در طول روز سوال میپرسند. همچنین وضعیت کلی خواب، وزن و اشتها نیز مورد بررسی قرار میگیرد. متخصص بر اساس مدت زمانی که علائم طول کشیده و با توجه به پیش آگهی فرد، احتمال بهبود او را تخمین میزند.
البته چون داروهای زیادی می توانند علائم افسردگی را ایجاد کنند، سابقه پزشکی و داروهای مصرفی نیز باید در اختیار پزشک قرار بگیرد. برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه افسردگی کلیک کنید.
در صورتی که افکار خودکشی یا آسیب رسانی به خود وجود داشته باشد، هر چه سریعتر باید به متخصص روانشناسی ارجاع داده شود. درمانهای زیادی برای افسردگی وجود دارند که پرکاربردترین آنها به شرح زیر می باشند:
در روان درمانی به فرد کمک میشود تا الگوهای فکری منفی و اشتباه خود را شناخته و آنها را با الگوهای مثبت جایگزین نماید. در جلسات درمانی بیمار از همه لحاظ ارزیابی شده و بهترین درمان اتخاذ میشود. برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه مشاوره افسردگی کلیک کنید.
درمان با کمک داروهای ضد افسردگی و ضد روانپریشی در کاهش علائم تاثیرگذار است، اما از طرفی آزمون و خطا برای یافتن بهترین دارو نیز زمان زیادی میبرد. همچنین با دارو درمان به طور قطعی صورت نمی گیرد. برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه داروهای ضد افسردگی کلیک کنید.
در وضعیت های حاد و بیماریهای خاص از تحریکهای مغزی استفاده میشود. از روشهای تحریک معز میتوان به الکتروشوک و تحریک مغناطیسی ترانس کرانیال تکراری اشاره کرد. در برخی موارد این روش در درمان افسردگیهای ماژور و مزمن نیزنتایج مطلوبی داشته است.
با استفاده از برخی راهکارهای ساده میتوانید افسردگی صبحگاهی خود را تا حد زیادی بهبود بخشید. این راهکارها عبارتند از:
در صورتی که شبها به موقع و به اندازه کافی بخوابید، افسردگی و بدخلقیتان در هنگام صبح به صورت چشمگیری کاهش مییابد. برای داشتن یک خواب راحت و باکیفیت در شب میتوانید اتاق خود را کاملا تاریک کرده و محرکهای مزاحمی همچون سروصدا، تلویزیون و تلفن همراه را از خود دور کنید. بیدار شدن پس از یک خواب 8 ساعته خوب احساس سرزندگی را در شما افزایش داده و افسردگیتان را از بین میبرد.
قبل از به خواب رفتن تمام کارهای روز بعد خود را انجام دهید. مثلا لباسهایتان را آماده کرده و در دسترس خود قرار دهید. در این صورت انرژی و تمایلتان برای بیدار شدن از خواب بیشتر میشود.
ورزش منظم و خصوصا در محیط های باز، موجب کاهش علائم افسردگی صبحگاهی میگردد. ورزش کردن در صبح، بی خوابی را کاهش داده و موجب سرزندگی میشود. برای اطلاع بیشتر از تاثیر و ارتباط ورزش و افسردگی کلیک کنید.
نور تاثیر بسیار زیادی و مفیدی بر روحیه انسان میگذارد. برای کاهش افسردگی صبحگاهی، پس از بیدار شدن از خواب پردهها را کنار زده و خود را در معرض نور خورشید قرار دهید.
دیگر روشهای موثر در درمان افسردگی میتوان به طب سوزنی، مدیتیشن و یوگا اشاره کرد. این فعالیتها میتوانند در بهبود و شادابی شما تاثیر بسیاری بگذارند، اما نباید جایگزین قطعی درمانهای پزشکی شوند.
برای دریافت مشاوره در زمینه افسردگی صبحگاهی می توانید با مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی حامی هنر زندگی از طریق تلفن ثابت از کل کشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگیرید.