بسیاری از مادران در مورد رژیم شیردهی مناسب از متخصصان سلامت و تغذیه سؤال میپرسند. شیر مادر مهمترین منبع تغذیهای نوزاد است و اگر مادر در این دوران رژیم غذایی مناسبی را دنبال نکند کودک در رشد خود با مشکل مواجه خواهد شد و مواد مورد نیاز بدن او تأمین نمیگردد. از طرف دیگر شیردهی فرایندی انرژی بر است و باعث میشود که بسیاری از بانوان در این دوران دائماً احساس ضعف و گرسنگی کنند. همین امر آنها را وامیدارد تا به دنبال غذاهای مقویتری باشند و از این طریق بتوانند با نیروی بیشتری فعالیتهای روزانه خود را انجام دهند. اگر شما نیز به دنبال کسب اطلاعات در مورد رژیم غذایی سالم در دوران شیردهی هستید با ما تا انتهای این مطلب همراه باشید.
منبع: رژیم شیردهی
رژیم شیردهی نوعی راهنمای تغذیهای برای مادرانی است که از شیر خود برای تغذیه کودک استفاده میکنند. این رژیمها به بانوان کمک میکنند تا بدانند برای تأمین مواد مورد نیاز بدن کودک باید چه غذاهایی را مصرف کنند و از چه چیزهایی پرهیز نمایند. رژیمهای شیردهی معمولاً از مواد غذایی بسیار مقوی تشکیل میشوند تا مادران بتوانند بر ضعف و گرسنگی ناشی از شیر دادن به نوزاد غلبه کرده و در نتیجه با کیفیت بیشتری فعالیتهای روزانه و کارهای مرتبط با نقش مادری را انجام دهند.
برای اطلاعات بیشتر در زمینه تغذیه مادران شیرده کلیک کنید.
بسیاری از مادران رژیم شیردهی را با رژیم لاغری اشتباه میگیرند. این در حالی است که اکثر متخصصان رژیمهای لاغری را برای دوران شیردهی مناسب نمیدانند و به مادران توصیه میکنند برای ایجاد محدودیتهای غذایی در برنامه روزانه خود دست کم تا پایان سال اول شیردهی به کودک صبر نمایند. اگر اضافه وزن و از دست رفتن تناسب اندام در دوران پس از زایمان شما را میآزارد بهتر است کمی شکیبایی به خرج دهید و با قدمهای آهسته در جهت تناسب اندام گام بردارید.
در این برهه از زندگی شما بیش از هر زمان دیگری به دریافت مواد مغذی کافی در طول روز نیاز دارید و از دست دادن کالری زیاد میتواند مشکلات سلامتی را برای شما و ناکامیهای رشدی را برای کودک به همراه بیاورد. از همین رو در صورت استفاده از رژیمهای لاغری تلاش کنید تا کالری زیادی را در زمان اندک از دست ندهید و کاهش وزن ناگهانی یا بسیار زیاد را برای خود هدفگذاری نکنید.
مادران در دوران شیردهی نسبت به سایر بانوان در طول روز به دریافت 500 کالری نیاز دارند. اما باید این نکته را در نظر بگیرید که توانایی و ذخایر بدنی هر فرد با دیگری متفاوت است و قانون ثابت و یکسانی وجود ندارد که به شما بگوید دقیقاً باید چقدر کالری مصرف کنید. متخصصان تغذیه میزان کالری مورد نیاز مادران شیرده را متناسب با عواملی نظیر میزان اشتهای کودک، سن و وزن او، شاخص توده بدنی خود مادر و عوامل دیگری نظیر میزان تحرکات بدنی در طول روز تعیین میکنند.
رعایت برخی توصیههای غذایی به شما کمک میکند تا هم خود انرژی و نیروی بیشتری داشته باشید و هم سلامت کودکتان را تضمین کنید. ما در ادامه به مهمترین موارد در این زمینه اشاره کردهایم.
یکی از نکات بسیار مهمی که در دوران شیردهی باید به آن توجه کنید تلاش برای پیشگیری از خشکی بدن و دریافت آب کافی در طول روز است چراکه شیر دادن به کودک تا حد زیادی باعث از دست رفتن آب بدن شما میشود و به همین دلیل است که احتمالاً در این دوران بیش از پیش احساس تشنگی میکنید. به عنوان یک قانون بهتر است تلاش کنید تا پس از هر نوبت شیر دادن به فرزند خود یک لیوان آب یا مایعاتی نظیر شیر و آبمیوههای طبیعی را مصرف نمایید.
برای شناخت بیشتر در زمینه فوائد شیر مادر کلیک کنید.
از آنجایی که مزه غذاهایی که شما میل میکنید از طریق شیر به نوزاد منتقل میشود بسیار اهمیت دارد که بتوانید تنوع غذایی کافی در رژیم غذایی خود ایجاد کنید و از انواع غذاها در این دوران استفاده نمایید. این کار به کودک کمک میکند تا با طعمهای مختلف آشنا شود و بتواند آنها را دوست داشته باشد. بسیاری از بدغذاییهای کودکان به نوع تغذیه مادر در دوران بارداری و شیردهی مربوط میشود. در واقع اگر شما از غذاهای محدودی استفاده کنید احتمال اینکه فرزندتان در آینده طعمهای جدید را نپسندد بسیار خواهد بود.
مصرف نوشیدنیهای کافئین دار در دوران شیردهی ممنوع نیست. با این حال بهتر است که از زیادهروی در استفاده از آنها پرهیز کنید. متخصصان مصرف بیش از سه فنجان قهوه و 4 فنجان چای را در طول روز توصیه نمیکنند چراکه کافئین میتواند وارد شیر شما شده و از این طریق به کودک انتقال یابد. نوزادانی که بیش از حد معمول با کافئین در شیر مادر مواجه میشوند اختلالاتی در خواب را تجربه کرده و علائمی نظیر بیقراری، تحریکپذیری و گریههای شدید را از خود نشان میدهند.
کودکان در سالهای اولیه زندگی خود سیستم گوارشی ضعیفتری دارند. همین مسئله باعث میشود که بیش از بزرگسالان دچار دل درد و دل پیچه شوند. مصرف مواد غذایی گازدار و نفاخ با تأثیرگذاری بر شیر مادر میتواند سیستم گوارشی کودک را تحریک کرده و مشکلات او را در این زمینه افزایش دهد. در نتیجه تلاش کنید تا از مصرف بیش از حد نوشابههای گازدار و موادغذایی نفاخ خودداری کنید.
برای آگاهی بیشتر در زمینه تاثیرات شیر مادر کلیک کنید.
در دوران شیردهی مصرف ویتامین D کافی از ضرورت و اهمیت خاصی برخوردار است چراکه مصرف این ویتامین در داشتن استخوانهای سالم هم برای شما و هم برای کودک نقش بسزایی دارد. بیشتر میزان ویتامین D بدن از طریق قرار گرفتن در معرض نور خورشید تأمین میشود. اگر در طول روز به میزان کافی در معرض آفتاب قرار ندارید یا در فصل زمستان که نور کمتری به پوست میرسد؛ بهتر است استفاده از مکملهای غذایی را در دستور کار خود قرار دهید. برای این کار لازم است که ابتدا با پزشک خود مشورت نمایید و به تجویز او این مکملها را مصرف کنید.
تحقیقات نشان میدهد که تنها چیزی در حدود 1 درصد کودکان در برابر مواد غذایی استفاده شده توسط مادر واکنشهای آلرژیک نشان میدهند. در این میان غذاهایی نظیر تخم مرغ، شیر گاو و پروتئین سویا از جمله موادی هستند که ممکن است منجر به واکنشهای آلرژیک شوند با این حال همان طور که گفته شد احتمال این موضوع بسیار کم است و جایی برای نگرانی زیاد برای آن وجود ندارد. در صورتی که نوزاد پس از مصرف شیر شما دچار استفراغ شدید و مشکلات پوستی و دفع خون از مدفوع شد سریعاً او را به اورژانس ببرید تا اقدامات لازم جهت مقابله با واکنش آلرژیک برای او انجام شود.
برای اطلاعات بیشتر در زمینه مشاوره کودک کلیک کنید.
برای دریافت مشاوره در زمینه رژیم شیردهی می توانید با مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی حامی هنر زندگی از طریق شماره 02122018502 و یا از طریق تلفن ثابت از کل کشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگیرید.
منبع: رژیم شیردهی