درمان شناختی رفتاری افسردگی یکی از مؤثرترین روشهای روان درمانی است که برای بهبود افسردگی به کار میرود. افسردگی شایعترین بیماری روانی است که در هر سال افراد زیادی را درگیر خود میکند. معمولاً مشکل افراد افسرده ناامیدی و بیلذتی است. آنها اغلب از فعالیتهای شغلی و یا فعالیتهای تحصیلی باز میمانند. مهمترین عامل خطرساز برای بیماران افسرده میل و گرایش آنها به خودکشی است. در این مقاله سعی داریم تا مختصر به درمان افسردگی با رویکرد شناختی رفتاری بپردازیم. میتوانید برای کسب اطلاعات بیشتر مقاله درمان افسردگی را مطالعه نمایید.
منبع: درمان رفتاری افسردگی
رفتاری درمانی شناختی یکی از انواع روشهای درمانی بسیار موثر است که به فرد کمک میکند تا نگرش خود را نسبت به وقایع تغیر داده و در نتیجه به نحوی موثرتر با اتفاقات برخورد کند و زندگی سالمتری داشته باشد. همچنین در این روش علاوه بر تلاش بر تغیر نگرش، درمانگر سعی میکند تا دلیل مشکلات و اختلالات روانی فرد را شناسایی کند. اما این ریشه یابی برخلاف سایر روشها چندان عمیق نیست و در این روش درمانگر فقط بر مشکلات حال تمرکز دارد. برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه درمان شناختی رفتاری کلیک کنید.
در بسیاری از موارد بدون تجویز دارو تنها با مراجعه به روانشناس درمان افسردگی اتفاق میفتد. در صورتی که درمانگر تشخیص دهد علائم شما بسیار شدید است، برای درمان افسردگی شما را به یک روانپزشک برای دریافت دارو ارجاع میدهد. در حالتهای خفیفتر معمولاً از درمان شناختی-رفتاری افسردگی برای حل این مشکل استفاده میشود. تمرکز این درمان بر تغییر دادن فکر و رفتار افراد است. رواندرمانگران شناختی رفتاری تأکید دارند که شناختها و نوع نگرش افراد به زندگی بر هیجانات تأثیر میگذارند.
در نتیجه اگر بتوان نوع نگاه به زندگی و اتفاقات پیرامون را تغییر داد، میتوان بر هیجانات منفی و افسردگی نیز چیره شد. علاوه بر این در روش درمان شناختی رفتاری افسردگی درمانگر تلاش میکند تا تجربیات مثبت و جدیدی را برای مراجع خود به وجود آورد تا بتواند بر اساس آنها زندگی جدیدی را آغاز کند. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد اختلال افسردگی و علائم افسردگی کلیک کنید.
افکاری که در این درمان مورد بررسی قرار میگیرند شامل هر نوع فکری میشود که به سلامت روان فرد آسیب میزند و دائماً اعتماد به نفس او را زیر سؤال میبرند. این افکار تحت عنوان تحریفهای شناختی تعریف شدهاند. از جمله آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- تفکر همه یا هیچ: سیاه و سفید دیدن دنیا و وقایع آن
- بیاهمیت شمردن رویدادهای مثبت
- تعمیم افراطی: به صورتی که فرد یک رویداد منفی را به همه موقعیتها ربط میدهد.
- شخصیسازی: ربط دادن همه وقایع به خود
- فیلتر ذهنی: داشتن نگاه بدبینانه در مورد همه رخدادهای پیرامونی به طوری که واقعیت تیره و تار دیده شود.
اتفاقی که در این درمان میافتد تغییر یک فکر نخواهد بود؛ بلکه سعی در تغییر سبک فکر کردن به طور کلی است. چرا که ذهن اگر بیمار شود سبک فکری را اتخاذ میکند که بیشتر به مشکلات و احساسات منفی دامن میزند. البته جایگزینی افکار توسط خود فرد انجام میشود و درمانگر در این راه تنها او را هدایت میکند نه اینکه او را وادار کند به شیوه خاصی فکر کند. برای کسب اطلاعات در زمینه درمان افسردگی بدون دارو کلیک کنید.
این درمان به طورکل یکی از روشهای روان درمانی کوتاه مدت محسوب میشود. در حالی که روشهای دیگر ممکن است حتی سالها طول بکشند. درمان شناختی رفتاری افسردگی معمولاً به چیزی حدود 10 جلسه نیاز دارد. جلسات معمولاً به صورت هفتگی برگزار میشوند. هرچقدر که در درمان پیشرفت حاصل شود، فواصل بین جلسات درمانی نیز افرایش خواهد یافت. برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه روان درمانی کلیک کنید.
درمان شناختی رفتاری افسردگی درمان ساختارمندی است که در هر جلسه بر اساس اهدافی که از قبل مشخص شده است پیش میرود. درمانگران برای استفاده از این روش باید از پروتکلهای مخصوص آن استفاده کنند. دو بخش مهم و اصلی درمان شناختی رفتاری تغییر دادن افکار آسیب رسان مراجع و کمک به او برای تغییر رفتارهای مخرب است. در واقع این دو بخش ساختار درمان را تشکیل میدهند. در ادامه به هریک از آنها به طور جداگانه پرداختهایم.
اگر فرد به اختلال افسردگی اساسی شدید مبتلا باشد، ممکن است هیچ گونه انرژی و آمادگی برای شرکت در جلسات روان درمانی نداشته باشد. در این شرایط روند درمان تغییر خواهد کرد؛ بخصوص زمانی که افکار خودکشی و مرگ نیز شدت مییابند. برای از بین بردن سریع این افکار و ایجاد آمادگی در فرد برای روان درمانی ابتدا باید دارو درمانی شروع شود و سپس با گذشت چند هفته روان درمانی در کنار دارودرمانی آغاز شود. تصمیمگیری در این باره نیازمند دریافت مشاوره افسردگی از طریق یک روانشناس است.
تغییر دادن فکر و نگرش در افراد افسرده مهمترین بخش فرایند درمان افسردگی است. افراد افسرده عموماً اتفاقات مختلف زندگی را به صورت ناامیدانه تعبیر میکنند. آنها شکستها را به دلیل بیکفایتیهای خودشان (همه شکستها) و موفقیتهای خودشان را به شانس یا عوامل بیرونی نسبت میدهند. به همین دلیل است که معمولاً افراد افسرده حتی با وجود پیشرفت و کسب موفقیت در زندگی بازهم بیماری را از خود نشان میدهند.
درمانگران در بازسازی شناختی با بررسی مجدد اتفاقات زندگی و مرور آنها سعی در بازسازی معنای رخدادها برای بیمار دارند. برای مثال یک فرد افسرده خود را بیکفایت و شکست خورده میداند. مثلاً اگر آنها در امتحانی نمره متوسط بگیرند، احساس میکنند که خنگ یا ناتوان هستند و خود را سرزنش میکنند. درمانگر در این شرایط با استفاده از تکنیکهایی نظیر قابگیری مجدد به فرد کمک میکند تا از دریچه دیگری به وقایع نگاه کند و بدین صورت درمان افسردگی اتفاق میفتد. برای کسب اطلاعات در زمینه افسردگی اساسی کلیک کنید.
کارکردن بر روی افکار مستلزم صرف وقت بیشتری است. اما همزمان با کار کردن بر روی افکار، درمانگران سعی میکنند تا برنامهای تحت عنوان فعالسازی رفتاری را نیز برای درمان افسردگی اجرا نمایند. در این برنامه مراجع به کمک درمانگر خود فعالیتهای روزانه را بررسی کرده و برنامه زمانی مشخصی برای انجام فعالیتهای ثمربخش بیشتر تعیین میکند. هرچقدر این فعالیتها بیشتر میشود انرژی روانی فرد نیز بیشتر شده و در نتیجه او در یک چرخه مثبت و سالم قرار میگیرد. این چرخه بر بهبود افکار منفی و مخرب نیز تأثیرگذار خواهد بود. برای کسب اطلاعات در زمینه داروهای ضد افسردگی کلیک کنید.
همواره این امکان وجود دارد که پس از گذشت مدتی علائم بازگردند اما در صورتی که شما روشهای درمان را به خوبی یاد گرفته باشید، راحتتر میتوانید بر آن غلبه نمایید. پس ضروری است که پس از اتمام جلسات درمانی نیز روشها را با خود تکرار نمایید.
درمان شناختی رفتاری یکی از موثرترین روشهای برای درمان افسردگی است. تحقیقات نشان داده که این روش به اندازه داروها بر فرد تاثیر مثبت میگذارد. برای کسب اطلاعات در زمینه مشاوره افسردگی کلیک کنید.
برای دریافت مشاوره در زمینه درمان افسردگی و درمان شناختی رفتاری افسردگی می توانید با مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی حامی هنر زندگی از طریق شماره 02122018502 و یا از طریق تلفن ثابت از کل کشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگیرید.
منبع: درمان رفتاری افسردگی