مشاوره روانشناسی و روان درمانی

مشاوره روانشناسی و روان درمانی

مشاوره روانشناسی و روان درمانی

مشاوره روانشناسی و روان درمانی

افت تحصیلی | علل و راهکارهای کاهش افت تحصیلی


افت تحصیلی مسئله ای است که نباید مورد غفلت والدین و مربیان قرار گیرد. با نادیده گرفتن این موضوع تبعات آن سنگین تر شده و جبران آن سخت تر می شود. پس بهتر است والدین با اقدام به موقع از پیچیده تر شدن مشکلات مربوط به آن جلوگیری کنند. نادیده گرفتن افت تحصیلی کودکان به ویژه در سنین نوجوانی می تواند آسیب های جبران ناپذیری را بر آینده و زندگی شان وارد نماید. اطلاع از علل و رفتار صحیح با نوجوان و کودک در زمان مواجه شدن با افت تحصیلی از جمله مواردی است که باید والدین از آن آگاه باشند.

 

برای دریافت مشاوره در زمینه علل و نحوه بهبود افت تحصیلی می توانید با مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی حامی هنر زندگی از طریق تلفن ثابت از کل کشور با شماره 9099075228  و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگیرید.

 

افت تحصیلی

اصطلاح افت تحصیلی معمولا زمانی استفاده می شود که عملکرد تحصیلی دانش آموز در اکثر دروس یا دروس اساسی، به طور چشمگیری کاهش یابد. افت تحصیلی در دانش آموزان مقطعی نبوده و در صورت نادیده گرفته شدن، می تواند تا ترک تحصیل هم ادامه یابد.
شروع افت تحصیلی در کشور ما معمولا از کلاس چهارم (10سالگی) است. برای حل افت تحصیلی نیاز به شناخت علل و عوامل موثر در به وجود آمدن آن در دانش آموزان می باشد. برای این منظور دریافت مشاوره روانشناسی می تواند به والدین در پیدا کردن علل افت تحصیلی و درمان آن کمک کند.

 

علل و عوامل افت تحصیلی

از جمله مهمترین عوامل افت تحصیلی در میان دانش آموزان می توان به موارد زیر اشاره داشت :

عوامل مربوط به دانش آموز

مزاج و سرشت: همه افراد در ابتدای زندگی دارای طبع خاص خود هستند که شامل سه نوع آسان، معمولی و دشوار می باشد. بر اساس تحقیقات و تجربه ها، کودکان دشوار با احتمال بیشتری افت تحصیلی را تجربه می کنند. کودکان دشوار به کودکانی گفته می شود که معمولا انعطاف ناپذیرترند و آستانه تحمل پایین تری دارند. به همین علت در مواجهه با مشکلات و شکست ها آسیب پذیر بوده و عکس العمل های نامناسب از خود نشان می دهند.

هوشبهر فرد ( IQ ) : هنگام صحبت درباره عملکرد تحصیلی باید دقت کنیم که میزان هوشبهر فرد ( IQ ) در چه درجه ای می باشد. نمره هوشبهر یا IQ توسط آزمون های هوش استاندارد سنجیده می شود و مبحث افت تحصیلی برای هوشبهر زیر 90 مطرح نمی شود.
نگرش و طرز تفکر نسبت به تحصیل : معمولا افرادی که دچار افت تحصیلی می شوند، به تحصیل علاقه دارند اما دچار سردرگمی هستند و نسبت به شرایط خود بی توجه اند. لازم است که تفکر و شناخت صحیح نسبت به تحصیل به وسیله آموزش و راهنمایی در ذهن کودک شکل بگیرد. والدین با ایجاد هدف تحصیلی و نگاه مثبت به دانش آموزان کمک می کنند در مسیر تحصیل دچار افت تحصیلی نشوند.

بی انگیزگی و بی علاقگی به درس : افت تحصیلی رابطه مستقیمی با بی علاقگی نسبت به تحصیل دارد. ریشه های این بی علاقگی در کلاس اول دبستان و حتی قبل از آن برای کودک شکل می گیرد و والدین باید در ایجاد نگرش درست نسبت به تحصیل و لزوم درس خواندن با کودکانشان با آگاهی و هوشیاری کامل رفتار کنند. همچنین حالت های خلقی مثل اضطراب یا افسردگی کودک نیز در این فرایند موثرند.

 

عوامل مربوط به خانواده

بیماری های جسمی و روانی والدین: این مورد می تواند نظارت والدین روی فرزند و رفتار فرزند را مختل کند. والدین که درگیر بیماری های جسمی یا روانی باشند ممکن است از فرزند خود غافل بشوند و همین شرایط می تواند راه را برای ورود فرزند به مسیرهای اشتباه در مدرسه یا بیرون مدرسه فراهم کند.

اختلاف ها و مشاجرات خانودگی: دعوای والدین و جو نامناسب خانواده باعث زده شدن فرزند و فرار او از محیط خانه و خانواده می شود که خود می تواند فرد را در معرض افت تحصیلی قرار دهد. فقدان یکی از والدین یا طلاق والدین می تواند تاثیر مخربی روی تحصیل دانش آموز داشته باشد. ناهماهنگی والدین در سبک فرزندپروری باعث سردرگمی شده و آن ها را در مسائلی مثل تحصیل و آینده آن دچار تردید می کند. به طوری که ممکن است فرد احساس کند هرگز شرایط مطلوب برای درس خواندن برای او وجود نخواهد داشت و این اتفاقات در هر دوره ای می تواند باعث افت تحصیلی فرد شود.

شیوه های نظارت و کنترل معیوب والدین: والدین و مربیان سخت گیر با نصیحت های تکراری و خسته کننده باعث زدگی کودک از تحصیل می شوند. مخصوصا اگر این نصیحت ها و سخت گیری ها همراه با توهین و تحقیر و تنبیه بدنی باشند. ادامه این روند نیز می تواند پیش بینی کننده افت تحصیلی و ترک تحصیل شود.
نگرش خانواده به تحصیل: دید خانواده ها به تحصیل فرزندان خود و میزان حمایت های آنها از تحصیل فرزندشان پیش بین مهمی در آینده و پیشرفت تحصیلی فرد می باشد.

عوامل مربوط به مدرسه

مشکلات مربوط به نظام آموزشی: اولین تجارب فرد در مدرسه می تواند در طول عمر تحصیلی کودک تاثیر گذار باشد. استفاده از سبک های آموزشی جذاب و امکانات کمک آموزشی می تواند محیط درس را برای کودک جذاب کرده و رغبت او را به مدرسه و تحصیل افزایش دهد.
معلمان و مربیان : معلمان سخت گیر، خشک، بداخلاق و بدون مهارت برخورد با کودک، تاثیر بسیار مهمی در پیشرفت یا افت تحصیلی همان دوران و آینده دانش آموز دارد. مربیان و معلمان بعد از والدین به عنوان منبع قدرت و الگوهای کودک مطرح می شوند، اگر رفتار آنها با کودک تحقیر آمیز یا نامناسب باشد باعث زدگی کودک از تحصیل و افت تحصیلی خواهد شد.

روابط به همسالان: روابط اجتماعی درست با همسالان نقش بسیار مهمی در لذت بخش بودن محیط مدرسه و کلاس دارد. آموزش صحیح نحوه ارتباط اجتماعی و تربیت کودک توسط خانواده پیش بین مهمی برای

عوامل مربوط به جامعه

مشکلات اقتصادی، رابطه دوطرفه با افت تحصیلی دارد. همانطور که وضعیت معیشتی نامناسب می تواند باعث افت تحصیلی شود، شکست در تحصیل نیز می تواند هزینه های هنگفتی برای جامعه و خانواده فرد داشته باشد. تکرار پایه یا درس و هزینه های جانبی افزایش دوره تحصیل، بعضی از مشکلات ناشی از افت تحصیلی است. نبود منزل مناسب و اسباب کشی های مداوم تاثیر مستقیمی روی بهم خوردن وضعیت تحصیلی کودک دارد. همچنین معضلات فرهنگی و آسیب های اجتماعی فراوان، تفریحات ناسالم و پایین آمدن سن اعتیاد باعث افت تحصیلی می شود. بنابراین افت تحصیلی خود زنگ خطری است برای توجه اساسی به فرد و پیدا کردن علل آن می تواند در بهبود شرایط فرد و جامعه شود.

 

راه های کاهش افت تحصیلی

برای بهبود عملکرد تحصلی دانش آموز لازم است که راه حل های اساسی به طور جدی پیش بینی و انجام شود. مسئله هر دانش آموز منحصر به خود همان دانش آموز است و باید دقیق مشخص شود از کجا شروع شده و چه سیری دارد. اطلاعات دقیق و لازم برای هر فرد توسط متخصص جمع آوری شده و براساس ویژگی های فرد مسیر درمانی و حل مسئله انجام می شود. آرام شدن فضای خانه و ارتباط همدلانه ناشی از درک متقابل بین والدین و فرزندان می تواند در پیشگیری و بهبود وضعیت تحیلی موثر باشد. 

 

برای دریافت مشاوره در زمینه علل و نحوه بهبود افت تحصیلی می توانید با مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی حامی هنر زندگی از طریق تلفن ثابت از کل کشور با شماره 9099075228  و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگیرید.

خدمات مرکز مشاوره تلفنی خانواده هنر زندگی

 

  مرکز مشاوره روانشناسی تلفنی خانواده هنر زندگی با بهره مندی از کادر مجرب خدمات خود در زمینه مشاوره تلفنی خانواده با موضوعاتی شامل مشاوره تلفنی خانواده با موضوع مشاوره پیش از ازدواج، مشاوره تلفنی خانواده با موضوع مشاوره دوستی دختر و پسر،  مشاوره تلفنی خانواده با موضوع مشاوره دوستی‌های پیش از ازدواج،  مشاوره تلفنی خانواده با موضوع مشاوره دوران نامزدی، مشاوره تلفنی خانواده با موضوع مشاوره اعتیاد، مشاوره تلفنی خانواده با موضوع مشاوره همسریابی مشاوره خانواده تلفنی با موضوع مشاوره ازدواج، مشاوره تلفنی خانواده با موضوع مشاوره قبل از ازدواج، مشاوره تلفنی خانواده با موضوع مشاوره زندگی مشترک،  مشاوره تلفنی خانواده با موضوع مشاوره جنسی

 


منبعافت تحصیلی | علل و راهکارهای کاهش افت تحصیلی

نظرات 0 + ارسال نظر
امکان ثبت نظر جدید برای این مطلب وجود ندارد.