مشاوره روانشناسی و روان درمانی

مشاوره روانشناسی و روان درمانی

مشاوره روانشناسی و روان درمانی

مشاوره روانشناسی و روان درمانی

اسهال در بارداری | موثرترین راهکارها برای درمان اسهال در بارداری

اسهال در بارداری یکی از مشکلات رایجی است که اکثر بانوان با آن دست و پنجه نرم می‌کنند. از همین رو پیشگیری و درمان آن از اهمیت زیادی برخوردار است. اسهال یک مشکل گوارشی است که در آن مدفوع آبکی بوده و باعث می‌شود در طول 24 ساعت، روده چند بار حرکات آبکی داشته باشد. این موضوع نگرانی‌هایی را برای مادر در رابطه با خطر سقط جنین به وجود می‌آورد که تصور اشتباهی است چراکه اسهال یکی از اتفاقات طبیعی بارداری مخصوصا در سه ماهه اول است که اگر کم‌آبی ناشی از آن کنترل شود مشکلی به وجود نمی‌آید. با این حال این موضوع ممکن است همراه با مشاهده خون یا مخاط در مدفوع و تغییرات جسمی همراه باشد که در این صورت باید هرچه سریع‌تر موضوع را با متخصص در میان بگذارید. همچنین توصیه می‌شود که مقاله بایدها و نبایدهای دوران بارداری را مطالعه کنید.
تماس با مشاور

 


منبع: اسهال در بارداری | موثرترین راهکارها برای درمان اسهال در بارداری


  

دلایل اسهال در بارداری

تغییر رژیم غذایی

بسیاری از زنان زمانی که متوجه می‌شوند باردار هستند شروع به مصرف غذاهای متنوع می‌کنند. تغییر ناگهانی مصرف این غذاها موجب ناراحتی معده شده که در نهایت باعث اسهال در بارداری می‌شود.

حساسیت‌های غذایی جدید

حساسیت‌های غذایی ممکن است یکی از تغییراتی باشد که در دوران بارداری ایجاد می‌شود. گاهی شما از موادغذایی استفاده می‌کنید که قبل از آن مشکلی با آن نداشته‌اید اما بعد از بارداری در رابطه با آن دچار حساسیت می‌شوید و نفخ، گاز معده و اسهال در شما به وجود می‌آید.

مصرف ویتامین‌ها

ویتامین‌ها برای سلامتی شما و کودک در حال رشدتان بسیار مفید است اما گاهی اوقات ویتامین‌ها با کارکرد سیستم گوارشی تداخل پیدا می‌کند و باعث بروز مشکل در معده و اسهال می‌شوند. به طور مثال مصرف بیش از حد ویتامین C باعث اسهال و تهوع می‌شود.

تغییرات هورمونی

یکی از دلایل هر تغییر و مشکلی که در زنان باردار به وجود می‌آید تغییرات هورمونی است که مسئله اسهال در بارداری هم از این مورد مستثنی نمی‌باشد. تغییرات هورمونی توانایی تداخل در عملکرد گوارش را دارند و با افزایش فعالیت سیستم گوارش باعث اسهال می‌شوند. افزایش هورمون استروژن، پروژسترون و هورمون HCG می‌تواند باعث اسهال شود.

افزایش مصرف آب

امروزه بسیاری از مادران به اهمیت مصرف آب در زمان بارداری آگاه هستند اما بیشترشان در این موضوع زیاده‌روی می‌کنند که در نهایت منجر به این مشکل می‎شود.

علت‌های نامربوط به بارداری

در بسیاری از موارد ممکن است بروز اسهال به بارداری شما مربوط نباشد و اگر در این دوران هم نبودید با قرار گرفتن در معرض این عوامل دچار مشکلات گوارشی می‌شدید. این عوامل شامل فعالیت ویروس یا باکتری، مسمومیت غذایی، مصرف برخی آنتی‌بیوتیک‌ها، داشتن بیماری کارون، سلیاک یا پرکاری تیروئید و حتی مسافرت است.

برای آگاهی بیشتر در زمینه بارداری کلیک کنید.

 

علائم بروز اسهال در بارداری

اسهال در دوران بارداری شامل علائم داشتن مدفوع شل و آبکی که در روز بیش‌تر از 2 یا 3 بار اتفاق می‌افتد، درد معده، گرفتگی عضلات شکم، ضعف و خستگی، احساس نفخ و دل پیچه، حالت تهوع و استفراغ، کاهش حجم ادرار و افزایش غلظت ادرار است.

 

پیشگیری از اسهال در بارداری

ابتلا به این مشکل در زمان بارداری علت‌های متفاوتی دارد که با اجتناب از این علت‌ها می‌توانید از بروز اسهال جلوگیری کنید. به طور مثال برای جلوگیری از بروز اسهال در زمان بارداری از غذاهای چرب و پرادویه استفاده نکنید، اگر توانایی هضم لاکتوز را ندارید آن را کنار بگذارید و از منابعی کلسیم دریافت کنید که لاکتوز ندارند. نوشیدنی‌ها با قند بالا را مصرف نکنید، مصرف کافِئین و انگور و نوشیدنی‌های انرژی‌زا را قطع کرده و از مصرف میوه‌های با پوست خودداری کنید.

همچنین مطمئن شوید غذایی که مصرف می‌کنید آلوده نباشد و از بهداشت محلی که در آن حضور پیدا می‌کنید مطمئن شوید. لازم به ذکر است که در این دوران به هیچ‌ عنوان غذای نپخته یا مانده مصرف نکنید.

 

عوارض اسهال در بارداری

بروز اسهال در بارداری می‌تواند بدن مادر را دچار کم‌آبی کند به دلیل این که مدفوع شل و آبکی باعث از دست دادن مقدار زیادی از مایعات بدن می‌شود. اگر این کم‌آبی کنترل نشود ممکن است مشکل جدی را به وجود بیاورد، به دلیل این که کم‌آبی می‌تواند جریان خون را در جفت کاهش دهد یا باعث انقباضاتی گردد که منجر به زایمان زودرس شود.

برای اطلاع بیشتر در زمینه خطرات بارداری کلیک کنید.

 

درمان اسهال در بارداری

عموما با گذشت زمان و کمی صبر اسهال خود به خود بهبود پیدا می‌کند اما در صورت ادامه پیدا کردن شما می‌دانید که در دوران بارداری بسیاری از روش‌های درمانی که در حالت عادی صورت می‌گرفته استفاده نمی‌شوند و محدودیتی در انجام‌شان وجود دارد. همچنین شما نمی‌توانید از هر دارویی که قبلا استفاده می‌کردید استفاده کنید. پس بهترین راه درمان اسهال در بارداری استفاده از درمان‌های خانگی است و در صورتی که آن‌ها هم پاسخ لازم را ندادند باید با مشورت پزشک دارودرمانی را آغاز کنید.

درمان خانگی

اگر اسهال در اثر تغییر رژیم غذایی یا برنامه ورزشی دوران بارداری ایجاد شده باشد پس از چند روز به طور خود به خود به حالت اولیه بازمی‌گردد که بهتر است در این مدت با استفاده از درمان خانگی همه‌چیز را کنترل کنید اما اگر اسهال شما شدید شده باشد و مشکلاتی را پدید بیاورد این روش‌ها تاثیر چندانی ندارند.

هر یک تا دو ساعت یک لیوان آب بنوشید تا زمانی که علائم برطرف شود، از کراکرهای شور برای عصرانه استفاده کنید، مصرف چای زنجبیل، نوشیدن ترکیب یک لیوان آب با سه قاشق عسل، مصرف ترکیب آب لیمو و پودر زنجبیل و فلفل سیاه خردشده دوبار در روز، مصرف آب همراه با کمی عصاره نعناع 2 تا 3 بار در روز، مصرف کته‌برنج و پوره هویج و پوره سیب‌زمینی از جمله موادی است که توصیه می‌شود.

داروها

زنان باردار بدون مشورت با پزشک مجاز به مصرف دارو به صورت خودسرانه نیستند به دلیلی این که نه تنها ممکن است اسهال را بدتر کند بلکه می‌تواند مشکلات دیگری را هم به وجود بیاورد. داروهایی که توسط پزشک برای اسهال تجویز می‌شود شامل موارد زیر هستند.

- ایمودیوم (بعد از هفته دوازدهم بارداری مجاز به مصرف یکی در 24 ساعت)

- پلی کاربوفیل

- کائوپکتات

 

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنیم؟

اسهال یکی از مشکلات رایج در زمان بارداری است اما اگر بیشتر از دو روز ادامه پیدا کند و با علائمی مانند بیش از 3 بار دفع مدفوع به صورت شل، مشاهده خون یا مخاط در مدفوع، معده‌درد شدید، کاهش یافتن مقدار ادرار، تب شدید، استفراغ شدید، احساس سرگیجه، خشکی دهن شدید و ادرار به رنگ تیره همراه باشد بهتر است که به یک متخصص مراجعه کنید.

ممکن است زمانی که اسهال دارید احساس کنید که جنین بیش از حد یا کمتر از همیشه حرکت می‌کند. ممکن است با مشاهده علائم انقباض منظم و مداوم، ترشحات بیش از حد واژن یا ترشحات آبکی، خونی یا مخاطی شکل، گرفتگی عضلات و فشار یا درد در ناحیه لگن یا زیر شکم که مداوم است یا بدتر می‌شود احساس زایمان زودرس به شما دست بدهد در این صورت باید با پزشک در ارتباط باشید.

 

سوالات متداول

آیا اسهال نشانه زایمان زودرس است؟

اگر اسهال همراه با ترشحات زیاد واژن به صورت خونی یا مخاطی و آبکی و گرفتگی عضلات و فشار درد در ناحیه لگن و زیر شکم باشد؛ و جنین بیش از حد معمول تکان بخورد یا کندتر حرکت کند ممکن است نشانه‌ای برای زایمان زودرس باشد.

برای اطلاع بیشتر در زمینه زایمان زودرس کلیک کنید.

اسهال باعث سقط جنین میشه؟

اسهال می‌تواند بدن را دچار کم‌آبی کند که عامل اصلی کمبود مایع آمنیوتیک است. کمبود این مایع می‌‌تواند در مراحل اولیه بارداری باعث ایجاد نقص در جنین شود اما اگر کم‌آبی بدن جبران گردد خود اسهال به طور مستقیم باعث سقط جنین نمی‌شود.

برای دریافت مشاوره روانشناسی در زمینه درمان اسهال در بارداری میتوانید با مشاوران مرکز حامی هنر زندگی از طریق تلفن ثابت از کل کشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگیرید.


منبع: اسهال در بارداری | موثرترین راهکارها برای درمان اسهال در بارداری

نظرات 0 + ارسال نظر
امکان ثبت نظر جدید برای این مطلب وجود ندارد.