مشاوره روانشناسی و روان درمانی

مشاوره روانشناسی و روان درمانی

مشاوره روانشناسی و روان درمانی

مشاوره روانشناسی و روان درمانی

ترک اعتیاد

ترک اعتیاد مسئله‌ای است که بسیاری از افراد و خانواده‌‌ها با آن دست و پنجه نرم می‌کنند. با این که خیلی از معتادان تمایل به ترک دارند، با این حال موفق به ترک نشده و لغزش‌های مکرری را در این مسیر تجربه می‌کنند. اما چرا این اتفاق می‌افتد؟ یکی از اصلی‌ترین دلایل شکست درمان اعتیاد، عدم استفاده از روشی مناسب و استاندارد است. در بسیاری از روش‌ها نظیر کمپ‌های اجباری علل گرایش به اعتیاد و بعد روانی بیمار نادیده گرفته می‌شود. در حالی که اعتیاد بیشتر ریشه‌های درون روانی دارد و تا زمانی که این ریشه‌ها مورد بررسی و درمان قرار نگیرد، ترک اتفاق نخواهد افتاد. در ادامه مطلب به انواع روش‌های درمانی که در ترک مورد استفاده قرار می‌گیرند خواهیم پرداخت. برای عضویت در کانال مشاوره ترک اعتیاد کلیک کنید.

منبع: ترک اعتیاد

  

ترک اعتیاد

ترک اعتیاد به مجموعه فرآیندهایی گفته می‌شود که طی آن‌ها فرد معتاد تحت نظر متخصص و یا به‌ صورت فردی، برای قطع مصرف ماده اعتیادی اقدام می‌کند. در این فرایند فرد سعی می‌کند علاوه بر قطع مصرف ماده مخدر سبک زندگی خود را نیز تغییر دهد و زندگی متعادل، بهنجار و با اعتماد به نفسی داشته باشد. هدف نهایی از ترک مواد بازگشت فرد به حالت طبیعی و سالم دوران قبل از اعتیاد است.

ترک اعتیاد چالش‌های زیادی را برای فرد به وجود می‌آورد برای مثال سبب بروز خماری و علائم ترک، نشانه‌های رفتاری، فیزیولوژیکی و شناختی می‌شود. شدت و ضعف این نشانه‌ها بسته به نوع ماده مخدر متفاوت است. میزان موفقیت در ترک مواد به ویژگی‌های شخصیتی بیمار، میزان اراده و تلاش او، حمایت اطرافیان، نوع ماده مخدر، شدت وابستگی، موقعیت اجتماعی، چگونگی مقابله با اعتیاد و روش درمانی، بستگی دارد. 

برای اطلاعات بیشتر درباره خماری و علائم ترک کلیک کنید.


مقایسه بهترین روش های ترک اعتیاد

اگر قصد ترک دارید باید قبل از هر چیزی یک برنامه ترک اعتیاد صحیح و اصولی برای خود انتخاب کنید چرا که دلیل اصلی بسیاری از ناکامی‌ها در سیکل ترک، ترک بی‌برنامه و هیجانی ماده مخدر توسط خود فرد است. روش‌های متنوعی برای درمان اعتیاد وجود دارد. باید توجه داشته باشید که بسته به نوع ماده اعتیادآور و شرایط جسمی و روانی فرد، روش‌های مختلفی برای ترک وجود دارد. در نتیجه  یک روش یکسان برای همه افراد مناسب نیست و هر بیمار باید بر اساس شرایط منحصر به فرد خود در جستجوی بهترین روش باشد. در ادامه پرکاربردترین روش‌های ترک اعتیاد را شرح داده‌ایم. برای آگاهی بیشتر درباره برنامه 12 قدمی ترک اعتیاد کلیک کنید.

1- ترک اعتیاد به روش سقوط آزاد

برخی از خانواده ها یا کمپ های ترک اعتیاد سعی می‌کنند با بستن و طناب پیچ کردن فرد به تخت، در مدت زمان کوتاهی او را ترک دهند؛ به این روش سقوط آزاد می‌گویند که معایب زیادی دارد چرا که در اولین فرصتی که فرد رها شود به احتمال زیاد دوباره به سمت مصرف مواد می‌رود. متاسفانه در روش‌های مذکور به علل اصلی اعتیاد فرد توجهی نمی‌شود. برای شناخت بیشتر درباره علل گرایش به اعتیاد کلیک کنید.

بسیاری از معتادان به خاطر مشکلات درون روانی نظیر افسردگی و مشکلات خانوادگی به اعتیاد پناه آورده‌اند. این افراد تا زمانی که مشکل اصلی‌شان برطرف نشود نمی‌توانند مصرف مواد را کنار بگذارند و رفتن به کمپ‌ها تنها باعث وخیم‌تر شدن اوضاع روحی آن‌ها خواهد شد؛ در نتیجه اعتیاد نیز تشدید می‌شود.

برای شناخت بیشتر درباره کمپ های ترک اعتیاد کلیک کنید.

2- درمان دارویی

برای ترک اعتیاد از داروهای دارای اثرات شبه افیونی، استفاده می‌گردد. این داروها با درگیر کردن همان مناطق مغزی که با مصرف مواد فعال می‌شدند، از شدت علائم ترک و احتمال بروز نشانه‌های ترک می‌کاهند. از جمله داروهای مؤثر در ترک اعتیاد می‌توان به متادون و ب 2 اشاره کرد. البته در مصرف این داروها باید بسیار احتیاط شود چرا که این داروها تنها باید در مدتی محدود و در دوزهای کاملاً مشخص مصرف شوند.

به دلیل اثرات مشابه این داروها با مواد مخدر مصرف خودسرانه آن‌ها و یا توجه نکردن به دستورات پزشک منجر به بروز اعتیاد جدیدی در شما خواهد شد. توجه داشته باشید که درمان‌های دارویی در صورتی که در کنار روش‌های روان درمانی و مراجعه به روانشناس صورت بگیرند بالاترین میزان بازدهی را برای شما خواهند داشت.

3- ترک تدریجی

در کل استفاده از روش ترک تدریجی در مقایسه با روش‌های سقوط آزاد و قطع یکباره مواد مخدر، روش بهتری است که مورد تأیید متخصصان قرار دارد و فرد با مشکلاتی از جمله افسردگی نیز کمتر مواجه می‌شود. با این حال در این روش نیز اگر عوامل روانی در نظر گرفته نشوند، احتمال بازگشت مجدد فرد به میزان بسیار زیادی وجود دارد. به علاوه کاهش دوز مصرف زمانی که تحت نظر متخصص ترک باشد، عوارض و علائم ترک در کمترین حد و احتمال موفقیت در درمان بیشتر از هر زمانی خواهد بود.

برای اطلاع بیشتر درباره افسردگی کلیک کنید.

4- روش ماتریکس برای ترک اعتیاد

مدل ماتریکس روشی التقاطی است. به طوری که در طول درمان با مدل ماتریکس درمانگر از روش‌های روان درمانی مختلف در کنار یکدیگر استفاده می‌کند. از جمله این روش‌ها می‌توان به درمان‌های انگیزشی، شناختی- رفتاری، گروه درمانی و خانواده درمانی اشاره کرد. 

ترک اعتیاد به روش ماتریکس نیاز به حضور چند روز در هفته و صرف چند ساعت در مرکز درمانی دارد. بیمار در این درمان نیاز به حضور دائم و بستری در مرکز درمانی ندارد و می‌تواند زندگی عادی خود را ادامه دهد. ساختاربندی این برنامه درمانی در سطح بالایی قرار دارد و برای هر جلسه و هر مرحله از درمان مباحث و اقدامات مشخصی تعیین شده است. ترک با این روش تقریبا 16 هفته پیش بینی شده، اما بسته به وضعیت بیمار می‌تواند تا یک سال طول بکشد.

برای آگاهی بیشتر درباره ترک اعتیاد به روش ماتریکس کلیک کنید.

5- ترک به همراه روان درمانی

روان درمانی، بهترین روش ترک محسوب می‌شود. حضور دائمی یک مشاور و روانشناس در زندگی بیمار و امکان تماس با متخصص، احتمال بازگشت و شکست درمان را به صفر می‌رساند. روانشناس در کنار پرداختن به علل و ریشه‌های اعتیاد، به شما می‌آموزد چگونه از وسوسه‌های فکری و تمایل برای مصرف دوباره مواد جلوگیری کنید. در جدول زیر می‌توانید از بهترین روش‌های ترک اعتیاد به مواد مختلف اطلاع کسب کنید.


ترک مواد مخدرافیون هاترک هروئینمورفینترک تریاکترک شیره
شبه افیون هاترک متادونترک ترامادولترک بوپرونورفین
ترک مواد محرکترک کوکائینترک شیشهترک ریتالین
ترک مواد توهم زاترک ماده مخدر گلترک حشیش 
 ترک سایر مواد اعتیاد آورترک الکلترک سیگار دارو های اعتیاد آور


نقش خانواده در ترک اعتیاد

زمانی که در خانواده یکی از اعضا معتاد می‌شود، نه تنها زندگی شخصی خود را متأثر کرده بلکه بر دیگر اعضای خانواده نیز اثر می‌گذارد و باعث می‌شود وظایف و نقش‌های معمول اعضای خانواده تغییر کند و یا از انجام امور روزمره‌ی خود غافل شوند و جایگاه دیگری در خانواده پیدا کنند. به طوری که نیرو و انرژی خود را صرف محافظت از خانواده در برابر آسیب‌ها و اثرات مخرب بیماری اعتیاد می‌کنند. در نتیجه اعتیاد یک نفر معمولاً کل سیستم خانواده را به هم می‌ریزد. 

خانواده ممکن است از فهمیدن اعتیاد یکی از اعضایش، بسیار آشفته شود. این آشفتگی معمولاً منجر به اقدامات هیجانی و نادرست از جانب آن‌ها می‌شود. مراجعه به یک مشاور روانشناس و شرکت در جلسات خانواده درمانی به خانواده‌ها کمک می‌کند تا در ابتدا بتوانند هیجانات منفی خود را مدیریت کرده و سپس در مورد بهترین روش‌های رفتاری با فرد معتاد آموزش ببینند. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد نقش خانواده در ترک اعتیاد کلیک کنید.

نکات مهم بعد از ترک اعتیاد

ترک با داشتن برنامه منظم و صحیح امکان پذیر است. اما پیامدهای بعد از ترک، لزوم ادامه درمان و ارتباط با مشاور ترک را بیشتر می‌کند. بیماران پس از مواجهه با مشکلات جنسی، دردهای جسمانی، مشکلات روحی، کاهش صبر و... به دنبال مراقبت های بعد از ترک اعتیاد می‌افتند. توجه به این عوامل بسیار اهمیت دارد چرا که این‌ها معمولاً به عوامل برانگیزنده‌ای تبدیل می‌شوند و فرد را مجدداً به سمت مصرف مواد سوق می‌دهند. برای آشنایی بیشتر درباره مراقبت های بعد از ترک اعتیاد کلیک کنید.

بازگشت به مصرف مواد بعد از ترک

مشکل بسیاری از افرادی که حتی موفق به ترک مواد مخدر در دوره‌هایی هر چند کوتاه و یا بلند شده‌اند، بازگشت و شروع مصرف مجدد مواد است. یکی از علت‌های این موضوع، نادیده گرفتن عوارض بعد از ترک می‌باشد. هم‌چنین قرار گرفتن در شرایطی که یادآور دوران مصرف است، ولع فرد را برای مصرف بیشتر می‌کند. حتی معاشرت با کسانی که تجربه مصرف با آن‌ها را داشته‌اند احتمال لغزش را بالا می‌برد.

مصرف مجدد و بازگشت به اعتیاد علائم و نشانه‌هایی دارد که از مدتی قبل قابل شناسایی و پیش‌بینی هستند. بنابراین بهترین کار این است که زیر نظر مشاوره ترک اعتیاد این نشانه‌ها و علائم هشدار دهنده شناسایی شوند تا بتوان از برگشت به سمت مصرف مواد جلوگیری نمود و علاوه بر آن فرایند بهبود را نیز تسریع بخشید.

برای آشنایی بیشتر درباره علائم بازگشت به اعتیاد کلیک کنید.

آشنایی با مرکز مشاوره حامی هنر زندگی

مرکز مشاوره روانشناسی حامی هنر زندگی با سابقه چندین ساله در ارائه خدمات درمانی در زمینه های مختلف روانشناسی اعم از خانواده، ازدواج، اعتیاد، جنسی، کودک، مشاوره شغلی، تحصیلی و ... جزء بهترین و جامع ترین مراکز خدمات روانشناسی است. این مرکز با گردهم آوری جمعی از متخصصین توانسته خدمات خود را با بالاترین سطح کیفیت ارائه دهد و این امکان را برای شما فراهم می‌کند تا بتوانید حتی ترک در منزل را نیز تجربه کنید. همچنین حامی هنر زندگی در تمامی فرآیند درمان و ترک در کنار فرد مصرف کننده و خانواده او خواهد بود و می‌توانید در هر ساعت از شبانه روز از خدمات مشاوره بهره ببرید.

برای اطلاع از روند دریافت مشاوره ترک اعتیاد کلیک کنید.

سوالات متداول

بهترین روش ترک اعتیاد چیست؟

بهترین روش روان درمانی در کنار دارو درمانی است. در روان درمانی مرحله به مرحله به فرد آموزش داده می‌شود که چگونه بر اعتیاد خود غلبه کند و فرد بعد از ترک می‌تواند کاملاً به زندگی عادی خود بازگردد. دارو درمانی نیز کمک می‌کند تا از شدت علائم ترک و احتمال بروز نشانه‌های ترک کاسته شود.

برای دریافت مشاوره در زمینه ترک اعتیاد می توانید با مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی حامی هنر زندگی از طریق شماره 02122018502 و یا از طریق تلفن ثابت از کل کشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگیرید.

منبع: ترک اعتیاد

نظرات 0 + ارسال نظر
امکان ثبت نظر جدید برای این مطلب وجود ندارد.